Copy
Bekijk deze mail in je browser

Vliegende start nieuw opleidingsjaar '22-'23

We zijn het nieuwe schooljaar goed begonnen! Er zijn maar liefst 14 studenten gestart met de opleiding Technicus Hout en Restauratie. Onder leiding van 3 docenten (Roy Jansen, René Vriezen en André Verhoeven) stomen we nu 25 studenten klaar voor het restauratievak. Dat is een goede ontwikkeling gezien het schrijnende tekort aan vakmensen. Bekijk al onze cursussen en opleidingen:Bekijk de opleiding Technicus Hout en Restauratie

Gelderse kwaliteitsregeling Kennis&Kunde geëvalueerd en geactualiseerd

De kwaliteitsregeling Kennis&Kunde is geactualiseerd en geëvalueerd. De regeling ziet toe op het beoordelen van de voorbereiding en uitvoering van het werk van aannemers, specialisten en hoveniers in de restauratie. K&K was zeer succesvol. Maar na ruim twaalf jaar moest de regeling worden aangepast aan de snelle ontwikkelingen in de sector. Uit de evaluatie is een actieplan voortgekomen dat het komende jaar wordt uitgevoerd. Om de kwaliteitsregeling transparant vast te leggen is ook een nieuwe frisse en wervende website opgezet me o.a. het openbare register met 127 restauratie- en hoveniersbedrijven.

Start 10 november: Leergang Innovatief en Energiebesparend Restaureren (LIER)

Het Gelders Restauratie Centrum (GRC) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) organiseren alweer de zesde, baanbrekende leergang over toepassing van duurzame technieken en materialen, energiebesparende maatregelen en innovatieve oplossingen in de restauratiepraktijk. Voor elke leergang kiezen we een actueel restauratieproject dat aan het begin staat van een verduurzamingstraject. Dit keer is dat boerderij de Oldhof onderdeel van landgoed Staverden. Inschrijving is open!
  

6 oktober: Opname en herstel van historisch schilderwerk 

Wil je inzicht krijgen in het beoordelen en herkennen van schade of achterstallig onderhoud bij het (buiten)schilderwerk van historische gebouwen? In deze cursus leer je een goede aanpak te maken met de juiste materialen en werkwijzen. En je leert de omvang van de werkzaamheden juist te beoordelen. De cursus wordt gehouden op de erfgoedwerkplaats Reuversweerd, waar je kennis opdoet in een echt restauratieproject. 
  

21 oktober: Isolatie van historische gebouwen

Het verantwoord en met zorg isoleren van een monument is een uitdagende opgave. De constructie van het monument is ontworpen zonder isolatie. Wat doet het aanbrengen van isolatie in dak, gevel en vloer met het monument, bouwfysisch gezien? Hoe behoud je de historische waarden van het gebouw? Na een theoretische inleiding bekijk je het dak, de vloeren en de gevel van het hoofdhuis van Reuversweerd.
  

3 november: Altijd asbest in een monument! Hoe herken ik dat?

Bij het restaureren en verduurzamen van monumenten kom je vrijwel altijd asbest tegen. Tijdens de restauratiewerkzaamheden blijkt vaak dat er veel meer asbest, andere soorten asbest of op andere plaatsen asbest aanwezig is. Bij een zorgvuldige voorbereiding hoort daarom een goede asbestinventarisatie. Op basis daarvan maak je een plan voor het verwijderen van asbest en stel je een kostenplaatje op. In deze basiscursus leer je in de restauratiepraktijk van landgoed Reuversweerd hoe je asbest signaleert, welke soorten er zijn en wat je moet doen als je onverwacht asbest tegenkomt tijdens de uitvoering.
  

Januari 2023: Specialist Restauratie Timmeren/Metselen (samen met NCE)

In januari 2023 gaat de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen weer van start. Deze opleiding is bedoeld voor allround opgeleide timmerlieden en metselaars die hun vakkennis willen verdiepen. En die bovendien historische gebouwen willen restaureren en toekomstbestendig willen maken. Bouwvakmensen die écht verder willen in het restauratievak passen precies bij deze opleiding die perfect aansluit bij de wensen van restauratiebedrijven. De opleiding richt zich met name op Gelderse MBO’ers en vakmensen die op basis van kennis en ervaring in aanmerking komen. 
  
Het Gelders Restauratie Centrum biedt erkende en praktijkgerichte opleidingen voor vakmensen in de restauratiesector. Om monumenten te behouden en toekomst te geven, zijn nieuwe restauratiespecialisten nodig. Mensen die het vak van de meester zelf willen leren. De creatieve geesten die werken met hun hoofd, handen en hart.
Contact: info@geldersrestauratiecentrum.nl | www.geldersrestauratiecentrum.nl 

Mailadres veranderen of afmelden voor de nieuwsbrief
Verander je instellingen / Afmelden.

Email Marketing Powered by Mailchimp