Copy
Bekijk deze mail in je browser

Nieuwe cursussen met focus op duurzaamheid

In juni starten we met een serie korte, efficiënte cursussen op Erfgoedwerkplaats Reuversweerd over het verduurzamen van monumenten. Dit is voor de meeste restauratiespecialisten een grote en uitdagende opgave. Om deze drukbezette professionals efficiënt verder te helpen, organiseert het GRC vier korte cursussen rond het thema duurzaamheid. Daarnaast is er ook de nieuwe cursus 'Opname en herstel historisch stucwerk'. Hieronder vind je alle nieuwe cursussen op een rijtje.


In de serie van vier korte cursussen leer je in de praktijk van het restauratieproject landhuis Reuversweerd hoe je een monument kunt verduurzamen. Je kunt elke cursus los volgen of als serie van vier, voor een integraal en compleet kennispakket.
Locatie: Erfgoedwerkplaats Reuversweerd, Piepenbeltweg 5 Brummen

Cursus 1: Het maken van een duurzaam warmteplan voor een monument

Donderdag 10 juni van 9.00 tot 12.15 uur - De grootste opgave ten aanzien van de warmtevoorziening op een landgoed of monument is meestal, hoe een duurzaam alternatief voor aardgas uit te werken? Hierbij zijn besparing (door isolatie), duurzame opwekking/opslag en een efficiënte installatie de drie ‘knoppen’ waar je aan kunt draaien. Het is tevens de wisselwerking tussen deze knoppen waarmee je een optimaal plan kunt maken voor jouw specifieke situatie.

  

Cursus 2: Het isoleren van een monument

Donderdag 24 juni van 9.00 tot 16.15 uur - Het verantwoord en met zorg isoleren van een monument, om de energievraag te reduceren, is een uitdagende opgave. De constructie van het monument is ontworpen zonder isolatie. Wat doet het aanbrengen van isolatie in dak, gevel en vloer met het monument, bouwfysisch gezien? Wat kan of mag er historisch gezien en wat juist niet? Wat zijn de voorwaarden voor de ventilatiebehoefte en het aanbrengen van de isolatie? Na een theoretische inleiding bekijk je het dak, de vloeren en de gevel van het hoofdhuis van Reuversweerd.

  

Cursus 3: Ontwerp en inpassing van warmte- en ventilatie-installatie bij een monument

Donderdag 23 september van 9.00 tot 12.15 uur - Het is een hele uitdaging om de warmte- en ventilatie-installatie uit te werken in een systeem dat voldoet aan de energetische vraag om het hele jaar te kunnen zorgen voor voldoende warmte en frisse lucht. Enerzijds moet je op alle gewenste plaatsen/functies in het monument voldoen aan het gevraagde comfort (in winter en zomer). Anderzijds moet het inpasbaar zijn in het monument, terwijl de historische waarden behouden blijven. Je leert o.a. welke keuzes er gemaakt zijn bij de restauratie van het landhuis in Reuversweerd. 

  

Cursus 4: Duurzame opwekking van energie bij landgoederen

Donderdag 7 oktober van 9.00 tot 12.15 uur - Hoe kan een landgoed zelfvoorzienend worden in de eigen duurzame energiebehoefte (warmte en elektra)? Welke mogelijkheden/kansen en ontwikkelingen zijn er en wat zijn de afwegingen/eisen bij de keuzes? Wat betekent de keuze voor duurzame opwekking (zon, wind, bodem) voor eventuele opslag van energie? Na een theoretische inleiding over duurzame bronnen en systemen ten behoeve van warmte en elektra bezoek je de bouwplaats van het hoofdhuis van Reuversweerd. Daar bestudeer je de situatie en de gemaakte keuzes en maak je aan de hand van een opdracht ook zelf een keuze. 

  

Opname(schade) en herstel van historisch stucwerk

Cursus op donderdag 17 juni van 9.00 tot 12.30 uur - Bij de restauratie van bijzonder stucwerk zien we vaak schade en gebreken, waarvoor een standaard aanpak niet toereikend is. Het goed beoordelen van de situatie en de staat van het stucwerk aan muur en plafond (ornamenten, versieringen en lijsten), vraagt om goede kennis van de ondergrond, de gebruikte materialen en nodige voorbereidende werkzaamheden. In deze cursus leer je hoe je, via een goede opname en onderzoek, gefundeerde keuzes kunt maken en een gedegen plan van aanpak kunt opstellen met een indicatie van kosten en tijdbesteding. 

  
Om monumenten te behouden en toekomst te geven, zijn nieuwe restauratie­specialisten nodig. Mensen die het vak van de meester zelf willen leren. De creatieve geesten die werken met hun hoofd, handen en hart. De beste specialisten in Gelderland hebben hun krachten gebundeld om kennis over het restaureren van monumenten te delen en door te geven. Op het kennisplatform IEDER ZIJN VAK kun je terecht voor innovatieve vakopleidingen, erkende cursussen, deskundig advies en ontwikkelingen in het restauratievak.
Contact: info@geldersrestauratiecentrum.nl | www.geldersrestauratiecentrum.nl 

Mailadres veranderen of afmelden voor de nieuwsbrief
Verander je instellingen / Afmelden.

Email Marketing Powered by Mailchimp