Copy
Bekijk deze e-mail in je browser

Sangha Metta Nieuwsflits juni 2019

Dana-principe

Het ‘dana-principe’ is van start gegaan. Dat wil zeggen dat jij zelf bepaalt hoeveel je voor je deelname wilt bijdragen. Dana betekent ‘vrijgevigheid’, en komt uit het hart. De hoogte van het bedrag hangt af van ieders eigen mogelijkheden. Op deze manier wordt het mogelijk dat ook yogi’s die minder te besteden hebben, de retraites kunnen volgen en de weldaden van de Dhamma kunnen ervaren. Meer info over de dana zie https://www.sanghametta.nl/index.php/over-sangha-metta/dana-principe 

Vipassana-retraite op Landgoed Bleijendijk-Vugt

Vrijdag 28 juni t/m maandag 1 juli 2019

Olv Inez Roelofs en Michaël Verlouw.

In de ochtend is er aandacht voor de opbouw van fysieke en mentale houding in meditatie en voor de basisbeginselen van de Inzichtmeditatie (Vipassana).
De dhammatalks (lezingen) hebben als thema Verandering.
Wanneer we verandering werkelijk gaan zien en ervaren ontstaat er ontspanning en rust. Vanuit deze vrijheid kan je keuzes maken die bijdragen aan ons eigen welzijn en aan het welzijn van de mensen en de wereld om ons heen.
 
Deze retraite is geschikt voor beginnende en ervaren yogi’s.
 
Er zijn nog 2 tentplaatsen beschikbaar; en een enkele plaats op gedeelde tweepersoonskamer; slaapzaal: 1 plaats voor een vrouw en enkele plaatsen voor mannen.

Klik hier voor meer info

Retraite Dhamma en Diversiteit

Vrijdag 19 juli t/m zondag 21 juli 2019

Olv Simin Abravesh, Inez Roelofs, Nynke Humalda en Sjarda Joemai.

Het is niet wit, het is niet zwart, het is niet wit-zwart, het is de kleur van je hart.  ( ​ Frank Boeijen)
Maar hoe weet je wat de kleur van je hart is? Kan meditatie je helpen om de kleur van je hart te kennen? En hoe? We zijn al twee jaar actief bezig het thema diversiteit binnen Sangha Metta. Ik had er in begin veel weerstand tegen. Ik dacht: In Vipasanna meditatie we hebben het  toch over ultieme werkelijkheid en niet over concepten en betrekkelijke zaken zoals ‘ Zwart en wit’ en ‘ Diversiteit. Dit  zijn betrekkelijke dingen. Maar door meditatie zag ik dat er een enorme weerstand  was en daarin veel boosheid en onmacht en angst. Ik kwam er achter dat als ik mijn hart werkelijk wil voelen en volgen, moet ik eerste de concepten, (groeps) conditioneringen in mezelf onder ogen zien. Wat soms lastige en pijnlijk is maar als je daar bewust van wordt, komt er ruimte en vrijheid in je hoofd en hart voor een overgang van afgescheidenheid naar verbinding, een overgang van het lijden naar  bevrijding. Simin Abravesh
 
De Vrijheid die ik ervaarde door te kijken naar mijn witte vrouw zijn. En dat dwars door eigen groeps conditioneringen heen, gaf en geeft steeds meer loslaten van werelds lijden. Dat gun ik iedereen. Inez Roelofs
 
Mijn vader vocht in Indonesie. Mijn zus voelt dagelijks het verlies dat ze geen contact heeft met haar zwarte kleinkinderen. Ik moet de pijn voelen, de verbinding aangaan en het isolement doorbreken van het bevoorrecht zijn als witte middenklassevrouw. Nynke Humalda
 
De boze zwarte vrouw! Dit mag ik niet van mezelf zijn, want wit vind vaak dat zwart zo boos is. ‘Cultuur maakt toch niet uit’, en die zwarte lange man, moet het niet zo aantrekken wanneer mensen naar hem kijken’ hoor ik in de praktijk. Ik voel vuur en passie om het gesprek aan te gaan, over subtiele discriminatie en witte voorrechten, bewust maken. Het is vaak moeilijk en eenzaam,  er is geen erkenning. Ik wil niet in een slachtofferrol zitten en klagen maar van betekenis zijn. Ik blijf het gesprek voeren en voel compassie voor de onwetendheid en pijn zowel voor wit en zwart. Sjarda Joemai

Klik hier voor meer info

Brahmavihara retraite

Zondag 21 juli t/m vrijdag 26 juli 2019

Olv Jotika Hermsen, Peter Baert, Nynke Humalda.
In deze retraite staan de vier Brahamavihara’s: Metta (welwillende goedheid), Karuna (mededogen) Mudita (medevreugde) en Upekkha (gelijkmoedigheid) in het middelpunt. Het accent van deze hartskwaliteiten ligt op vriendschap. Evenals vorig jaar bieden we meditatie in dialoog aan, met zuiver spreken en diep luisteren. Moge deze retraite balsem zijn voor hart, lichaam en geest van jezelf en al diegenen die je omringen. Moge deze retraite bijdragen tot vrede in de wereld.
 
Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Klik hier voor meer info

Retraites met Shaila

27 juli t/m 18 augustus 2019

De Anapanasati-retraites met Shaila van 27 juli tot 4 augustus zit vol en er is een wachtlijst.
De Vipassana-retraite van 5 augustus t/m 13 augustus heeft nog enkele tentplaatsen beschikbaar.

Klik hier voor meer info

Het weekend Retraite met Shaila van donderdag 15 augustus tot zondag 18 augustus heeft nog enkele plaatsen.

Het thema van dit weekend is: ontwikkelen van de Juiste Inzet, voor de ondersteuning van opmerkzaamheid, concentratie en inzicht.

Klik hier voor meer info

Retraite met Broeder Dassana

Zondag 8 september t/m zondag 22 september 2019

Hij is een leraar van wie je ervaart dat hij elk onderwerp dat naar voren wordt gebracht door een beginneling of een gevorderde, moeiteloos en praktisch weet te vertalen.
Deelnemers van alle niveaus waarderen zijn enorme kennis en doorleefdheid. Onderwerpen uit de Satthipatthana komen aan de orde, en hij gebruikt dit ook in de begeleiding tijdens zijn interviews. Wat zijn jouw ervaringen met ‘lichaam’, welke met ‘voelen’, welke met ‘geest’ en welke met de ‘fenomenen van de geest’.

Klik hier voor meer info

Vipassana en Insight Dialogue voor vrouwen

Donderdag 31 oktober t/m zondag 3 november 2019

Olv Inez Roelfofs en Nynke Humalda.

Vipassana en Insight Dialoque voor Vrouwen die de regie nemen in leven en werk. Hoe kan regie nemen ons leven verrijken als het gaat om verschillen tussen mensen, bv. sekse, kleur en klasse. Hoe gaan we daar mee om. En kunnen we daarvan genieten?

Klik hier voor meer info

Tweede Vipassana retraite vanuit interreligieus perspectief

Zondag 3 november tot vrijdag 8 november

Olv Jotika Hermsen, Inez Roelofs en Paul Boersma.

Wie vipassana-meditatie beoefent, wordt soms niet alleen geïnspireerd door het boeddhisme, maar ook door andere spirituele stromingen. Herken je je daarin, dan is deze stilteretraite voor jou bedoeld.
Waar zit de vreugde en waar wellicht de pijn van het combineren van verschillende religies? Waarin verschillen ze, wat hebben ze gemeen en wat kunnen ze voor elkaar betekenen? Tijdens deze retraite vieren we wat ons, met onze uiteenlopende achtergronden, met elkaar verbindt. Zo kunnen we deze wereld tot een plek maken waar iedereen zich veilig voelt en verschil ons niet verdeelt.
Door stil te zijn en te mediteren ontdekken we wat er in ons omgaat. Ook luisteren we naar ervaringsverhalen van mensen met diverse levensbeschouwelijke achtergronden (jodendom, confucianisme/taoïsme, christendom en islam). Zij vertellen hoe ze vipassana combineren met hun religieuze of spirituele inspiratie. We doen insight dialoque-oefeningen, begeleid door Inez Roelofs, en Andrea Hauser begeleidt dagelijks het zingen van spirituele liederen uit de hele wereld. ’s Avonds zijn er dhammatalks van Jotika Hermsen en Paul Boersma. We sluiten de retraite af met een meditatieve interreligieuze viering.

Praktische informatie
Voor: beginners (basiscursus vipassana en/of retraite) en gevorderden
Locatie: Internationaal Theosofisch Centrum Naarden
Wanneer: Zondag 3 november om 16.00 uur tot vrijdag 8 november na de middagmaaltijd, ca 12.30 uur
Kosten: De retraites van Sangha Metta zijn op danabasis. Daarover kun je hier meer lezen. Het onderricht wordt ook gegeven op basis van een vrije gift. Die kun je op de laatste dag van de retraite in het mandje leggen of via de pin overmaken.
Kamers: Een- en tweepersoons. Heb je om een of andere reden een eenpersoonskamer nodig, geef dat dan aan op het aanmeldformulier.


Een impressie van de eerste vipassanaretraite vanuit internationaal perspectief vind je hier.

Klik hier voor meer info

Tweede LHBTI retraite met Pascal Auclair

vrijdag 8 november tot en met donderdag 14 november

Met deze LHBTI-retraite willen wij een ongedwongen en ondersteunende omgeving voor LBHTI-mensen creëren om aandacht, vriendelijkheid en wijsheid te cultiveren dmv inzichtmeditatie.
Het delen van stilte en meditatieve ruimte met gelijkgestemden stelt ons in staat om meer in vrede met onszelf te zijn, van moment tot moment. Tijdens het luisteren naar de leringen van wijsheid en mededogen, het met aandacht zitten, lopen, eten, rusten, ontstaan bevrijdende inzichten en wordt helderheid en vrijheid verworven. Zo ontstaat een groter wordend gevoel van welzijn.
De retraite staat open voor beginnende en ervaren yogi’s die zichzelf indentificeren als lesbisch, homoseksueel, transgender of interseks.

Klik hier voor meer info

Tweede deel van het studieprogramma over de Parami’s

donderdag 14 november t/m maandag 18 november

olv Jotika Hermsen, Michaël Verlouw, Inez Roelofs en Nynke Humalda

Dit tweede deel van de studie en praktijkprogramma belooft een volledig overzicht te worden van de basale i’s uitgangspunten voor een opmerkzaam leven – de tien Paramis (volmaaktheden of perfecties). Deze volmaaktheden bestaan ondermeer uit eerlijkheid, versimpeling en liefdevolle vriendelijkheid en bieden een direct antwoord op de problemen en uitdgaingen die we tegen kunnen komen in ons dagelijks leven.

Klik hier voor meer info

Basiscursus vipassana meditatie in Den Bosch

In het najaar komt er weer een basiscursus vipassana meditatie in Den Bosch.
De data zijn nog niet precies bekend, maar als men belangstelling heeft kan men dat aangeven middels een mailtje naar Inez (inez.roelofs@gmail.com) of Chris (c.ofthefields@gmail.com).
Men kan ook kijken op de website: www.vipassanameditatiedenbosch.net 
Zodra de exacte data bekend zijn komen ze op de site te staan. De cursus zal in ieder geval eind september beginnen en in oktober haar vervolg krijgen.

Verbouwing Arundale

Na de nodige vertraging gaat de bouw nu weer gewoon door.  We zullen minstens tot eind augustus in de Besanthall mediteren en dat vinden we helemaal geen probleem.

VACATURE

Medewerker retraiteadministratie
Sangha Metta is op zoek naar een medewerker (m/v) retraiteadministratie, een vrijwilliger die in een duo functie, de virtuele toegangspoort wil zijn, waarlangs de vragen en aanmeldingen voor retraites ontvangen en verwerkt worden.
Je maakt als retraitemedewerker onderdeel uit van een netwerk van vrijwilligers die, op diverse onderdelen, hun bijdrage leveren aan het organiseren van boeddhistische retraites.
Het werk bestaat op dit moment uit:

 • Het beantwoorden van e-mails en soms ook voicemailberichten
 • Het archiveren/labelen van emailcontacten
 • Het verwerken van de gegevens uit aanmeldingsformulieren
 • Het versturen van bevestiging van deelname
 • Het verwerken van de noodzakelijke gegevens in de kamerplanning (w.o. diëten en overige m.n. fysieke bijzonderheden)
 • Het raadplegen, informeren van de begeleider/ster(s) van de retraite
 • Het raadplegen, informeren van het management (eindoog) van betreffende retraite
 • Contact met de verhuurder waar het gaat om beschikbaarheid extra verblijfruimte voor deelnemers.
Zodra de nieuwe website van Sangha Metta operationeel is worden de administratieve werkzaamheden voor een deel geautomatiseerd. Contact met degenen die zich hebben aangemeld blijft onderdeel van het werk.

Wat is nodig om het werk te kunnen doen?
 • Ruimte om op geduldige en vriendelijke wijze het werk tegemoet te treden
 • Enige computerkennis van, op dit moment,  Word, Excel, Gmail, Dropbox
 • Voldoende kennis van de Engelse taal om e-mails te kunnen beantwoorden (dit kan het geval zijn bij retraites welke begeleid worden door een buitenlandse leraar)
 • Fysieke tijd van gemiddeld 1 uur per dag. Soms iets minder en in drukke periodes (voor populaire retraites) wat meer.
 • Je kunt je tijd naar eigen mogelijkheden indelen.
 
Wat wordt geboden?
 • Een laptop van Sangha Metta in bruikleen
 • Een inwerkperiode zo lang als nodig
 • Een duo functie (je hoeft het werk niet alleen te doen)
 • Onkostenvergoeding voor alle kosten welke je uit hoofde van je functie maakt

 
Heb je belangstelling of wil je graag nog wat informatie:
          Chris van der Velden
          E-mail: retraites@sanghametta.nl 
          06-41365516 (voicemail)

Sinds mei 2019 zorgt Niek Huijsmans voor de lay-out en de verzending van de Nieuwsflits! Wij heten hem dan ook van harte welkom!
Deel
Tweet
Stuur door

Met hartelijke groeten,

Namens het Sanghametta-team 

Jotika, Mona en Niek

© 2019 Sangha Metta


Wil je de wijze waarop je deze emails ontvangt wijzigen?
Aanpassen voorkeuren of uitschrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp