Copy
Bekijk deze e-mail in je browser

Sangha Metta Nieuwsflits mei 2019

De maand van Vesak

Dit jaar is er geen Vesak in Naarden omdat ITC geen ruimte had in hun planning maar komend jaar is er weer Vesak. Elders zoals in Amsterdam (Dhammadipa 18 mei van 10-16 uur) wordt Vesak gevierd. Ook de monniken in Groningen, Enschede en Purmerend vieren hun Vesak.
Nu we geen vesak in Naarden vieren heeft Jotika toch een inspirerende gedachte voor deze grote feestdag, zie hier.

Dana-principe

Het ‘dana-principe’ is van start gegaan. Dwz dat de kostprijs van elke retraite 65 euro per dag bedraagt, maar dat aan de yogi’s wordt over gelaten of zij dit kunnen betalen of zelfs meer willen geven.  Op deze manier wordt het mogelijk dat ook yogi’s die minder te besteden hebben, de retraites kunnen volgen en de weldaden van de Dhamma kunnen ervaren. Meer info over de dana zie https://www.sanghametta.nl/index.php/over-sangha-metta/dana-principe 

Vipassana-retraite op Landgoed Bleijendijk-Vugt

Vrijdag 28 juni t/m maandag 1 juli 2019

Olv Inez Roelofs en Michaël Verlouw.

In de ochtend is er aandacht voor de opbouw van fysieke en mentale houding in meditatie en voor de basisbeginselen van de Inzichtmeditatie (Vipassana).
De dhammatalks (lezingen) hebben als thema Verandering.
Wanneer we verandering werkelijk gaan zien en ervaren ontstaat er ontspanning en rust. Vanuit deze vrijheid kan je keuzes maken die bijdragen aan ons eigen welzijn en aan het welzijn van de mensen en de wereld om ons heen.
 
Deze retraite is geschikt voor beginnende en ervaren yogi’s.
Er is nog plaats.

Klik hier voor meer info

Retraite Dhamma en Diversiteit

Vrijdag 19 juli t/m zondag 21 juli 2019

Olv Simin Abravesh, Inez Roelofs, Nynke Humalda en Sjarda Joemai.

Afgelopen jaar hebben we onderzocht hoe witte privileges ons blind maken voor de zwarte werkelijkheid. Hoe persoonlijke en groepsconditioneringen een eenzijdig mens en wereldbeeld scheppen.
In deze retraite gaan we dit verder uitdiepen. Om ter plekke de vooroordelen en onjuiste ideeën die we meedragen van onze vroegste jeugd te ontdekken. Wat hebben we allemaal gehoord, geleerd, aangevoeld over gekleurde mensen. Als een Molukse jongen mijn tas wil dragen aarzel ik ‘Hij kan er mee van door gaan’. Om te ontdekken waar dit soort (maatschappelijke) pijn zich opgeslagen heeft. Hoe het ons gedrag bepaalt en ons gesprek doet verstommen. Om wellicht onze angsten te delen en ze te laten varen.
Uiteindelijk om de vrijheid van de Boeddha waar te laten worden, in ons dagelijks leven, in onze relaties, in scholen, op werkvloeren, ziekenhuizen, enz. en tenslotte in onze meditatie zaal.
In een gemiddelde meditatiezaal zie je dat de deelnemers geen afspiegeling zijn van de Nederlandse samenleving.
Op dat onze wens waar mag worden: dat alle levende wezens vrij mogen zijn van pijn en van lijden en veilig en in vrede moge leven.
‘Het is niet wit, het is niet zwart, het is niet wit-zwart, het is de kleur van je hart’. (Frank Boeijen).
 
Klik hier voor meer info

Brahmavihara retraite

Zondag 21 juli t/m vrijdag 26 juli 2019

Olv Jotika Hermsen, Peter Baert, Nynke Humalda.
In deze retraite staan de vier Brahamavihara’s: Metta (welwillende goedheid), Karuna (mededogen) Mudita (medevreugde) en Upekkha (gelijkmoedigheid) in het middelpunt. Het accent van deze hartskwaliteiten ligt op vriendschap. Evenals vorig jaar bieden we meditatie in dialoog aan, met zuiver spreken en diep luisteren. Moge deze retraite balsem zijn voor hart, lichaam en geest van jezelf en al diegenen die je omringen. Moge deze retraite bijdragen tot vrede in de wereld.

Klik hier voor meer info

Retraites met Shaila

27 juli t/m 15 augustus 2019

De Anapanasati-retraites met Shaila van 27 juli tot 4 augustus en die van 5 augustus t/m 13 augustus zitten VOL. 

Er is een wachtlijst | Klik hier voor meer info

Het weekend Retraite met Shaila van donderdag 15 augustus tot zondag 18 augustus heeft nog enkele plaatsen.

Het thema van dit weekend is: ontwikkelen van de Juiste Inzet, voor de ondersteuning van opmerkzaamheid, concentratie en inzicht.

Klik hier voor meer info

Retraite met Broeder Dassana

Zondag 8 september t/m zondag 22 september 2019

Broeder Dassana is een leraar van wie je ervaart dat hij elk onderwerp dat naar voren wordt gebracht door een beginneling of een gevorderde, moeiteloos en praktisch weet te vertalen.
Deelnemers van alle niveaus waarderen zijn enorme kennis en doorleefdheid. Onderwerpen uit de Satthipatthana komen aan de orde, en hij gebruikt dit ook in de begeleiding tijdens zijn interviews. Wat zijn jouw ervaringen met ‘lichaam’, welke met ‘voelen’, welke met ‘geest’ en welke met de ‘fenomenen van de geest’.

Klik hier voor meer info

Vipassana en Insight Dialogue voor vrouwen

Donderdag 31 oktober t/m zondag 3 november 2019

Olv Inez Roelfofs en Nynke Humalda.

Vipassana en Insight Dialoque voor Vrouwen die de regie nemen in leven en werk. Hoe kan regie nemen ons leven verrijken als het gaat om verschillen tussen mensen, bv. sekse, kleur en klasse. Hoe gaan we daar mee om. En kunnen we daarvan genieten?

Klik hier voor meer info

Tweede Vipassana retraite vanuit interreligieus perspectief

Zondag 3 november tot vrijdag 8 november

Olv Jotika Hermsen, Inez Roelofs en Paul Boersma.

Wie vipassana-meditatie beoefent, wordt soms niet alleen geïnspireerd door het boeddhisme, maar ook door andere spirituele stromingen. Herken je je daarin, dan is deze stilteretraite voor jou bedoeld.
Waar zit de vreugde en waar wellicht de pijn van het combineren van verschillende religies? Waarin verschillen ze, wat hebben ze gemeen en wat kunnen ze voor elkaar betekenen? Tijdens deze retraite vieren we wat ons, met onze uiteenlopende achtergronden, met elkaar verbindt. Zo kunnen we deze wereld tot een plek maken waar iedereen zich veilig voelt en verschil ons niet verdeelt.
Door stil te zijn en te mediteren ontdekken we wat er in ons omgaat. Ook luisteren we naar ervaringsverhalen van mensen met diverse levensbeschouwelijke achtergronden (jodendom, confucianisme/taoïsme, christendom en islam). Zij vertellen hoe ze vipassana combineren met hun religieuze of spirituele inspiratie. We doen insight dialoque-oefeningen, begeleid door Inez Roelofs, en Andrea Hauser begeleidt dagelijks het zingen van spirituele liederen uit de hele wereld. ’s Avonds zijn er dhammatalks van Jotika Hermsen en Paul Boersma. We sluiten de retraite af met een meditatieve interreligieuze viering.

Praktische informatie
Voor: beginners (basiscursus vipassana en/of retraite) en gevorderden
Locatie: Internationaal Theosofisch Centrum Naarden
Wanneer: Zondag 3 november om 16.00 uur tot vrijdag 8 november na de middagmaaltijd, ca 12.30 uur
Kosten: De retraites van Sangha Metta zijn op danabasis. Daarover kun je hier meer lezen. Het onderricht wordt ook gegeven op basis van een vrije gift. Die kun je op de laatste dag van de retraite in het mandje leggen of via de pin overmaken.
Kamers: Een- en tweepersoons. Heb je om een of andere reden een eenpersoonskamer nodig, geef dat dan aan op het aanmeldformulier.


Een impressie van de eerste vipassanaretraite vanuit internationaal perspectief vind je hier.

Klik hier voor meer info
Losse meditatiedagen

Laatste bijeenkomst met Eerwaarde Viranani

vrijdag 10 mei tot en met zondag 12 mei

Leiden: Vipassana leiden organiseert een weekend met Zuster Viranani van vrijdag 10 mei 19.30 uur tot zondag 12 mei 16.00 uur te Oegstgeest. Organisator is Nynke Humalda.
Thema: Liefde zonder grenzen. Een introductie tot Metta meditatie.
De prachtige kwaliteit van Metta (liefdevolle vriendelijkheid) is grenzeloos. In deze retraite zal eerw. Virañani een simpele en directe methode onderwijzen om het natuurlijke vermogen van het hart te versterken om in goedheid verbinding te maken met anderen. We gaan samen deze kwaliteit Metta onderzoeken. Niet alleen in de formele beoefening, ook de vele manieren waarop in het dagelijks leven deze kwaliteit versterkt kan worden.
Dit weekend is geschikt voor beginnende en ervaren yogi’s.
Tijden: vrijdag van 19.30- 21.30 uur. Zaterdag van 9.30 - 21.30. Zondag van 9.30 - 16.00 uur. Een warme maaltijd op zaterdag is inbegrepen evenals koffie en thee. Je kunt niet op het centrum overnachten.
Kosten: Het weekend is helemaal op dana basis. Dana betekent vrije gift zowel voor de ruimte als de begeleiding. De kostprijs (ruimte en warme maaltijd op zaterdag) is €40,-.
Adres: Shambala Geversstraat 48, 2342 AB Oegstgeest.

To live a life in Dhamma

Zondag 19 mei, Deventer

Bijeenkomst rond de Satipathana tekst, de vier grondslagen van opmerkzaamheid, en de belofte van de Boeddha dat zijn leer is: suffering and the end of suffering. 
Zondag 19 mei van 14 – 16.30 uur, Boeddhistisch Centrum, Raamstraat 59 in Deventer.
Begeleiding: Jotika Hermsen. Kosten: Op dana_basis
Info en opgave: cmheringa@gmail.com

Verbouwing Arundale

Na de nodige vertraging gaat de bouw nu weer gewoon door.  We zullen minstens tot eind augustus in de Besanthall mediteren en dat vinden we helemaal geen probleem.

VACATURE

Medewerker retraiteadministratie
Stichting Sangha Metta is op zoek naar een medewerker (m/v) retraiteadministratie, een vrijwilliger die in een duo functie, de virtuele toegangspoort wil zijn, waarlangs de vragen en aanmeldingen voor retraites ontvangen en verwerkt worden.
Je maakt als retraitemedewerker onderdeel uit van een netwerk van vrijwilligers die, op diverse onderdelen, hun bijdrage leveren aan het organiseren van boeddhistische retraites.
Het werk bestaat uit:

 • Het beantwoorden van e-mails en soms ook voicemailberichten
 • Het archiveren/labelen van emailcontacten
 • Het verwerken van de gegevens uit aanmeldingsformulieren
 • Het versturen van bevestiging van deelname
 • Het verwerken van de noodzakelijke gegevens in de kamerplanning (w.o. diëten en overige m.n. fysieke bijzonderheden)
 • Het raadplegen, informeren van de begeleider/ster(s) van de retraite
 • Het raadplegen, informeren van het management (eindoog) van betreffende retraite
 • Contact met de verhuurder waar het gaat om beschikbaarheid extra verblijfruimte voor deelnemers
 
Wat is nodig om het werk te kunnen doen?
 • Ruimte om op geduldige en vriendelijke wijze het werk tegemoet te treden
 • Enige computerkennis van, op dit moment,  Word, Excel, Gmail, Dropbox
 • Voldoende kennis van de Engelse taal om e-mails te kunnen beantwoorden (dit kan het geval zijn bij retraites welke begeleid worden door een buitenlandse leraar)
 • Fysieke tijd van gemiddeld 1 á 1,5uur per dag (misschien in het begin iets meer om vertrouwd te raken met de systematiek)
 
Wat wordt geboden?
 • Een laptop van Sangha Metta in bruikleen
 • Een inwerkperiode zo lang als nodig
 • Een duo functie (je hoeft het werk niet alleen te doen)
 • Onkostenvergoeding voor alle kosten welke je uit hoofde van je functie maakt

 
Reacties en informatie:
          E-mail: retraites@sanghametta.nl 
          06-41365516 (voicemail)

Deel
Tweet
Stuur door

Met hartelijke groeten,

Namens het Sanghametta-team 

Jotika en Mona

© 2019 Sangha Metta


Wil je de wijze waarop je deze emails ontvangt wijzigen?
Aanpassen voorkeuren of uitschrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp