Copy
View this email in your browser

Sangha Metta Nieuwsflits december 2018

Insight Dialogue retraite Diversiteit

20 t/m 22 december 2018

Diversiteit – eenheid in verscheidenheid.

Welkom voor degenen die ervaring hebben met Insight Dialoque maar ook degenen die er geen ervaring mee hebben zijn van harte welkom. Wel is meditatie-ervaring nodig. Wij mediteren hardop in dialoog en zien hoe constructies en denkbeelden over ik, mij en mijn de geest verwarren. Door persoonlijke en maatschappelijke conditioneringen beoordelen we elkaar op basis van ras, sekse, klasse en gender. Dit brengt gevoelens met zich mee van isolement, eenzaamheid en je minder waard voelen dan de ander. Samen door deze illusie heen prikken ontmoeten we eenheid in verscheidenheid.

er is nog plaats | Meer info

Retraites rond de kerst

22 December 2018 t/m 2 januari 2019

• Kerstretraite 22 – 28 december: wachtlijst | Meer info

• Nieuwjaarsretraite 28/12 tot 2/1: wachtlijst | Meer info

Retraites 2019

Dit is het moment waarop wij het ‘dana-principe’ gaan invoeren. Dwz dat de kostprijs van elke retraite 65 euro per dag bedraagt, maar dat aan de yogi’s wordt over gelaten of zij dit kunnen betalen of zelfs meer willen geven. Op deze manier wordt het mogelijk dat ook yogis die minder te besteden hebben, de retraites kunnen volgen en de weldaden van de Dhamma kunnen ervaren. Meer info over de dana zie https://www.sanghametta.nl/index.php/over-sangha-metta/dana-principe

Winterretraite

Dinsdag 15 januari t/m woensdag 30 januari 2019

Deze retraite kan in zijn geheel gevolgd worden of een deel ervan:

 • 1e deel: dinsdag 15 januari tot zaterdag 19 januari olv Henk van Voorst en Simin Abravesh. Deze retraite zit VOL | Meer info

  Het 1e deel is een Vipassana-retraite voor beginners. Dit kan ook gevolgd worden door ervaren yogi’s bv als opstart of om de gehele winterretraite te volgen. De begeleiders houden rekening met verschillen in vaardigheid van de yogi’s.
 • Thema: het hier-en-nu-ervaren - opmerkzaamheid. 

  Het is een intensieve Vipassana retraite op basis van de methode van Mahasi Sayadaw.

 • 2e deel: 19 januari tot woensdag 30 januari olv Henk van Voorst en Nynke Humalda. Voor deze retraite is nog plaats | Meer info

  Het 2e deel heeft het thema ‘Waarheid door directe ervaring’. Door het op eigen kracht ervaren van wat werkelijk is, het ‘aan den lijve’ ervaren van de grond-karakteristieken van het bestaan laat geen ruimte voor twijfel. Dit is een intensieve Vipassana retratie op basis van de methode van Mahasi Sayadaw. Deze retraite wordt aanbevolen voor ervaren en minder ervaren yogi’s. De leraren houden hier rekening mee.

  19 januari is dus de wisseldag voor in- en uitstroom van yogi’s. 

Retraite voor vrouwen die de regie nemen

Donderdag 31 januari t/m zondag 3 februari 2019

Dit is een Vipassana-meditatie in stilte (zitten en lopen) met Insight Dialogue (meditatie hardop in dialoog). Elke ochtend wordt begonnen met Chi Neng (lichaamsoefeningen) en de dag wordt afgesloten met een Metta-meditatie.

We doen als vrouwen 1001 dingen tegelijk, betaald en onbetaald, met als gevolg overbelasting. Hoe kan regie ons helpen om van overbelasting naar balans te komen en tijd te hebben voor inspiratie en wijsheid.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar | Meer info

Olv Inez Roelofs en Nynke Humalda. 

Dit is een retraite voor beginners en gevorderden. 

Studie- en praktijkprogramma Pāramīs 1-5

Donderdag 31 januari t/m zondag 3 februari 2019

Het thema is de Pāramīs 1-5 olv Jotika Hermsen, Inez Roelof, Nynke Humalda, Henk van Voorst en Michaël Verlouw.

(de 2e retraite is donderdag 14 tot maandag 18 november voor de Pāramīs 6-10)

Hier kunnen beginners en gevorderden aan deelnemen.

Dit biedt de mogelijkheid om individuele beoefening te koppelen aan kleine studiegroepen die plaatsvinden in verschillende delen in het land.

SanghaMetta biedt de mogelijkheid om Boeddhistische studie en praktijk te combineren met het ontwikkelen van spirituele vriendschappen.

In de voorgaande jaren waren er studiegroepen en deze lijn wordt dit jaar voortgezet met een onderwerp uit de boeddhistische filosofie dat zich bij uitstek leent voor toepassing in het dagelijks leven: De Pāramīs. (10 Pāramīs betreft volmaaktheden en perfecties).

De Tien Pāramīs (ook wel de Tien Volmaaktheden genoemd) waar we het over hebben zijn: Vrijgevigheid (Dāna), Deugdzaamheid (Sīla), Verzaking (Nekkhamma), Wijsheid (Paññā), Vastberadenheid (Viriya), Geduld (Khanti), Eerlijkheid (Sacca), Volharding (Adhitthāna), Liefdevolle Vriendelijkheid (Mettā) en Gelijkmoedigheid. (Upekkhā)

Dit bestaat onder meer uit eerlijkheid, versimpeling en liefdevolle vriendelijkheid en bieden direct antwoord op de problemen en uitdagingen die wij in ons dagelijks leven tegenkomen. 

 Onze bedoeling is de Tien Pāramīs tot leven te brengen en relevant te maken voor het dagelijks leven. Daarom maken naast de twee korte retraites ook studiegroepen onderdeel uit van het programma.

De studiegroepen worden gefaciliteerd door leraren en assistent leraren van Sangha Metta.

Wij wensen je nu al een rijke beoefening toe en kijken er naar uit jou als deelnemer in het programma te hebben.

Er is nog voldoende plaats | Meer info

Van donker naar licht

Stille Meditatiedag Heino

(kruiend ijs)

Op zaterdag 15 december  van 10.00-16.00 uur
Locatie: Parochiehuis achter R.K. Kerk
Canadastraat 22 in Heino

 

BEGELEIDING: JOTIKA HERMSEN,

PROGRAMMA: inleiding, zit-en loopmeditatie, uitwisseling en stilte
KOSTEN: dana basis

Ervaring met meditatie is niet persé nodig, maar wel handig.

Graag eigen kussen meenemen. Matjes en stoelen zijn aanwezig.

We nemen zelf lunch mee.

Opgeven: W.Coumou@concepts.nl

Studiegroep Boeddhistische psychologie; hoe werkt je geest eigenlijk?
 

Een studiegroep voor iedereen die geïnteresseerd is, om meer te leren over hoe de geest werkt. Wat gebeurt er precies wanneer we bijvoorbeeld iets voelen, reageren of denken? Vaak reageren we al, voordat we het door hebben. 

Met deze studiegroep willen we onze reacties, emoties,  gedachten en alles wat zich afspeelt in de geest, beter leren kennen. Een studiegroep om de Boeddhistische psychologie, de Abhidhamma, praktisch te benaderen, zodat we onze ervaringen beter gaan begrijpen. We gaan de theorie gebruiken om te ontdekken wat er in het dagelijkse leven en in de meditatie precies gebeurt. 

Hoe meer we oefenen met het herkennen van en kijken naar wat er allemaal in onze geest gebeurt, hoe meer ruimte we krijgen. Ruimte om emoties, gedachten en patronen los te laten. Ruimte om op een andere manier te reageren en om meer ontspannen door het leven te gaan. 

Online bijeenkomst

De studiegroep wordt 1 keer per maand online gehouden op de laatste maandag van de maand en duurt een uur, van 19.30 tot 20.30 uur. Tijdens de bijeenkomst is er een inleiding en daarna ruimte om ervaringen te delen, vragen te stellen en met elkaar theorie en praktijk te onderzoeken en ontdekken. Ook voor het seizoen januari – juni 2019 hebben we een paar deskundige en inspirerende gastsprekers bereid gevonden een inleiding te geven: Nina van Gorkom, Simin Abravesh, Riët Aarsse en zuster Agganyani. 

Voorbereiding en materiaal

Om jezelf op iedere bijeenkomst voor te bereiden, krijg je van tevoren te horen welk materiaal zal worden behandeld. We gebruiken het boek van Frits Koster, Het web van wijsheid, als basis voor de avonden. Het is handig als je dat hebt. Ander (digitaal) materiaal krijg je van ons. De verwachting is, dat je een uurtje per week nodig hebt aan voorbereiding, dus 4 uur per maand. 

Data

De data van de bijeenkomsten voor de eerste helft van 2019 zijn:

Maandag 28 januari, 25 februari, 25 maart, 29 april, 27 mei en 24 juni van 19.30 tot 20.30 uur. 

Kosten

De studiegroep is op basis van donatie (dana), wat onder andere wordt gebruikt voor het online platform dat we inzetten en voor de gastsprekers. Er zijn verder geen kosten, behalve de aanschaf van het boek van Frits Koster. 

Aanmelden 

Om je aan te melden en voor meer informatie, kun je mailen naar helena@vipassana-meditatie.eu

Bianca Vermeij & Helena Pauptit

Deel
Tweet
Stuur door

Namens het SanghaMetta team

Een Lieve groet,
Van Jotika en Mona

© 2018 Sangha Metta


Wil je de wijze waarop je deze emails ontvangt wijzigen?
Aanpassen voorkeuren of uitschrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp