Copy
View this email in your browser

Sangha Metta Nieuwsflits april 2019

Dana-principe

 

Het ‘dana-principe’ is van start gegaan. Dwz dat de kostprijs van elke retraite 65 euro per dag bedraagt, maar dat aan de yogi’s wordt over gelaten of zij dit kunnen betalen of zelfs meer willen geven.  Op deze manier wordt het mogelijk dat ook yogi’s die minder te besteden hebben, de retraites kunnen volgen en de weldaden van de Dhamma kunnen ervaren.  Meer info over de dana zie https://www.sanghametta.nl/index.php/over-sangha-metta/dana-principe Van 25 april t/m 9 mei komt Eerwaarde Viranani weer in Naarden met 2 retraites.

Voertaal is Engels

Wil je de hele retraite doen dan moet jij je voor beide retraites inschrijven.

Voor beide retraites zijn alleen nog enkele tweepersoonskamers en tentplaatsen beschikbaar.

 

Liefde zonder grenzen: een introductie tot Metta meditatie

Donderdag 25 april t/m donderdag 2 mei 2019

De kwaliteit van Metta (liefdevolle vriendelijkheid) is grenzeloos. In deze retraite zaal eerw. Viranani een simpele en directe methode onderwijzen om het natuurlijk vermogen van het hart te versterken om in goedheid verbinding te maken met anderen. 

Deze retraite is geschikt voor beginnende en ervaren yogi’s.
Voertaal is Engels. 
Er is nog 1 gedeelde kamer vrij en een paar tentplaatsen (met eigen tent).

Voor meer info.

Verbinding en overstap tussen Metta en Vipassana

Donderdag 2 mei t/m donderdag 9 mei 2019

Hier maakt Eerw. Viranani de verbinding en overstap tussen Metta en Vipassana, waardoor deze retraite als geheel wel een aanrader is.

Eerw. Viranani geeft met veel enthousiasme les en maakt de traditionele teksten toegankelijk met veel voorbeelden in het dagelijks leven.
 

Voertaal is Engels.
Er zijn alleen nog een paar tentplaatsen beschikbaar. 

Voor meer info.

Retraite over ouder worden

Donderdag 29 mei t/m woensdag 15 mei 2019

Onder begeleiding van Jotika Hermsen en Peter Baert, Inez Roelofs. 

‘Naarmate we blinder en dover worden kunnen we meer ‘oog’ krijgen voor de werkelijkheid’ zegt ds J.J. Suurmond. Meer oog krijgen voor de werkelijkheid, begrijpen wat er werkelijk aan de hand is? Of je nu met de rollator komt of surfend aan komt vliegen maakt niet uit. De aftakeling is een goede leerschool. Het slaat barsten in onze illusie dat we de werkelijkheid kunnen toesnijden op eigen maat. Onze uitdaging is om te leren omgaan met de voortdurende verandering in lichaam en geest. 

Bonus: de vrijheid ontdekken die diep verborgen ligt in acceptatie en de grootsheid ervaren van een leven in toewijdeng en overgave.

Er zijn alleen enkele tentplaatsen (met eigen tent) beschikbaar.

Voor meer info.

Vipassana-retraite op Landgoed Bleijendijk-Vugt

Vrijdag 28 juni t/m maandag 1 juli 2019

Olv Inez Roelofs en Michaël Verlouw.

In de ochtend is er aandacht voor de opbouw van fysieke en mentale houding in meditatie en voor de basisbeginselen van de Inzichtmeditatie (Vipassana).

De dhammatalks (lezingen) hebben als thema Verandering.

Verandering wordt binnen het Boeddhisme gezien als één van de belangrijkste kenmerken van het menselijk bestaan (naast de fysieke en mentale pijn die voortkomt uit verandering en het feit dat niet alles te controleren is). Zo gaat dat ook in de natuur en alles om ons heen.

Wanneer we verandering werkelijk gaan zien en ervaren ontstaat er ontspanning en rust. Het krampachtig vasthouden aan prettige dingen of het wegduwen van dingen die we niet prettig vinden verdwijnt. We leren te zijn met dat wat er is. Vanuit deze vrijheid kan je keuzes maken die bijdragen aan ons eigen welzijn en aan het welzijn van de mensen en de wereld om ons heen.

Deze retraite is geschikt voor beginnende en ervaren yogi’s.

Voor meer info.

Retraite Dhamma en Diversiteit

Vrijdag 19 juli t/m zondag 21 juli 2019

olv Simin Abravesh, Inez Roelofs, Nynke Humalda en Sjarda Joemai..

Diversiteit – Eenheid in verscheidenheid:

Afgelopen jaar hebben we onderzocht hoe witte privileges ons blind maken voor de zwarte werkelijkheid. Hoe persoonlijke en groepsconditioneringen een eenzijdig mens en wereldbeeld scheppen.

In deze retraite gaan we dit verder uitdiepen. Om ter plekke de vooroordelen en onjuiste ideeën die we meedragen van onze vroegste jeugd te ontdekken. Wat hebben we allemaal gehoord, geleerd, aangevoeld over gekleurde mensen. Als een Molukse jongen mijn tas wil dragen aarzel ik ‘Hij kan er mee van door gaan’. Om te ontdekken waar dit soort (maatschappelijke) pijn zich opgeslagen heeft. Hoe het ons gedrag bepaalt en ons gesprek doet verstommen. Om wellicht onze angsten te delen en ze te laten varen.

Uiteindelijk om de vrijheid van de Boeddha waar te laten worden, in ons dagelijks leven, in onze relaties, in scholen, op werkvloeren, ziekenhuizen, enz en tenslotte in onze meditatie zaal.

In een gemiddelde meditatiezaal zie je dat de deelnemers geen afspiegeling zijn  van de Nederlandse samenleving. 

Op dat onze wens waar mag worden: dat alle levende wezens vrij mogen zijn van pijn en van lijden en veilig en in vrede moge leven. 

‘Het is niet wit, het is niet zwart, het is niet zwart-wit, het is de kleur van je hart’. (Frank Boeijen).

Voor meer info.

Brahmavihara retraite

Zondag 21 juli t/m vrijdag 26 juli 2019

Olv Jotika Hermsen, Peter Baert, Nynke Humalda.

In deze retraite komen de vier Brahamavihara’s: Metta (welwillende goedheid), Karuna (mededogen) Mudita (medevreugde) en Upekkha (gelijkmoedigheid) ter sprake. Het accent van deze hartskwaliteiten ligt op  vriendschap. Even als vorig jaar bieden we meditatie  in dialoog aan,  met zuiver spreken en diep luisteren. Moge deze retraite balsem zijn voor hart, lichaam en geest van jezelf en al diegenen die je omringen. Moge deze retraite bijdragen tot vrede in de wereld.

Zoals de vorige jaren zullen we ook tijdens deze retraite ‘meditatie in dialoog’ beoefenen.

Deelnemers aan de vorige mettaretraite zagen het ‘mediteren in interactie met anderen’ als een aanvulling, verheldering en verdieping van hun meditatie in stilte.

Voor meer info.

Retraites met Shaila

27 juli t/m 15 augustus 2019

De Anapanasati-retraites met Shaila van 27 juli tot 4 augustus en die van 5 augustus t/m 13 augustus zitten VOL. 

Er is een wachtlijst | Voor meer info

Het weekend Retraite met Shaila van donderdag 15 augustus tot zondag 18 augustus heeft nog voldoende plaats.

Het thema van dit weekend is: ontwikkelen van de Juiste Inzet, voor de ondersteuning van opmerkzaamheid, concentratie en inzicht.

Voor meer info.

Losse meditatiedagen

Vipassana meditatiedag in Den Bosch

Zaterdag 6 april 2019

Voor meer info.

Samen ontwaken - Insight Dialogue

Zondag 7 april 2019

Plaats: Anthroposofisch therapeuticum, Rijn en Schiekade 16, Leiden. Tijden: 10-17 uur. 

Organisator: Nynke Humalda.

Voor mensen die ervaring hebben met Insight Dialogue. 

We mediteren hardop en samen om de stof uit de ogen, uit het hart en het lichaam te spoelen met aandacht en inzicht. Door met elkaar te oefenen steunen wij elkaar om lichtheid te brengen in het leven van alledag. Kosten: 15 euro voor de huur en dana voor de begeleiding.

Aanmelden: vipassanameditatieleiden@gmail.com

Schema Eerwaarde Viranani in Nederland

Schema

5 april - Aankomst
14 April - Stadsretraite Groningen, Ank
16 en 17 april - Metta-meditatie

Metta-meditatie Den Bosch

Dinsdag 16 en woensdag 17 april is er de mogelijkheid om Metta-meditatie te beoefenen in: Centrum “De Poort”, Luijbenstraat 48, ’s Hertogenbosch. www.centrumdepoort.nl  (2 minuten lopen vanaf station Den Bosch).

De dag begint om 10.00 uur en eindigt om 17.00 uur

Het beoefenen van deze vorm van meditatie opent het hart en verstilt de geest. Het is een veilig baken te midden van zware stormen.

Kun je slechts één dag deelnemen, dan is dat alleen mogelijk de eerste dag, dinsdag 16 april.

Kosten: 25 euro per dag, voor huur van de ruimte en thee.  

Het onderricht door Eerw. Viranani wordt gegeven op Dana basis. Dana is het paliwoord voor vrijgevigheid. Je bent vrij om te geven. Voor Dana staat een mandje in de meditatiezaal.

Voertaal: Engels. Eerw. Viranani spreekt toegankelijk Engels. Waar nodig kan vertaald worden.

Aanmelden tot 10 april: via e-mail bij Inez Roelofs:  inez.roelofs@gmail.com  of Chris van der Velden: c.ofthefields@gmail.com

Metta-meditatie Rotterdam

Van 20-22 april komt zij in het Zen-Centrum, Noordsingel 168 te Rotterdam, van 9.30-16.30 uur. Aangemeld kan worden voor een dag of voor alle 3 dagen. Het thema is ‘Metta’.

Voor meer info en aanmelden zie: https://vipassanarotterdam.nl/activiteiten/metta-retraite-met-zuster-viranani-3-dagen/ 

Metta-meditatie avond Heino

Mogelijkheid om kennis te maken met Metta meditatie in de gastvrije accommodatie van de katholieke Dalton Basisschool De Dolfijn, Grote Beukelaer 2, Heino. 

Het beoefenen van deze vorm van meditatie opent het hart en verstilt de geest. Het is een veilig baken te midden van zware  stormen.

Op uitnodiging van stichting Sangha Metta geeft Zuster Viranani in april/mei les in Nederland. Voor meer info kijk op: www.sanghametta.nl

   IEDEREEN IS WELKOM.

Kosten: vrije gift  voor het dekken van de onkosten van Zuster Viranani. 

Voertaal: Engels met Nederlandse vertaling.

Opgeven bij:  meditatiegroepheino@gmail.com

Comité van aanbeveling: Jotika Hermsen, meditatie lerares en Hans van Solkema, predikant.

Metta-meditatie Oegstgeest

Vipassana Leiden organiseert een weekend met Zuster Viranani van vrijdag 10 mei 19.30 uur tot zondag 12 mei 16.00 uur te Oegstgeest.

Organisator is Nynke Humalda.

Thema: Liefde zonder grenzen: Een introductie tot Metta meditatie.

De prachtige kwaliteit van Metta (liefdevolle vriendelijkheid) is  grenzeloos. In deze retraite zal eerw. Virañani een simpele en directe methode onderwijzen om het natuurlijke vermogen van het hart te versterken om in goedheid verbinding te maken met anderen. We gaan samen deze kwaliteit Metta onderzoeken. Niet alleen in de formele beoefening, ook  de vele manieren waarop in het dagelijks leven deze kwaliteit versterkt kan worden.
Dit weekend is geschikt voor beginnende en ervaren yogi’s.

De tijden zijn vrijdag van 19.30- 21.30 uur. Zaterdag van 9.30 - 21.30. Zondag van 9.30 - 16.00 uur. Een warme maaltijd op zaterdag is inbegrepen evenals koffie en thee. Je kunt niet op het centrum overnachten.

Kosten: Het weekend is helemaal op dana basis. Dana betekent vrije gift zowel voor de ruimte als de begeleiding. De kostprijs (ruimte en warme maaltijd op zaterdag)  is  €40,-.

Adres: Shambala Geversstraat 48, 2342 AB Oegstgeest.

Verbouwing Arundale

Om verschillende redenen heeft de bouw van Lotushous in Naarden vertraging opgelopen. De oplevering is een paar maanden later dan gepland.  Sanghametta wacht de ontwikkelingen af. Het betekent in elk geval dat we tot minstens eind Augustus in de Besanthal zullen mediteren. No problem.

Goed Nieuws vanuit ‘heilzame akties’ van Sangha Metta.

Dit bericht komt van Daw Agganyani. 
Daw Agga in haar nieuwe huis. Zo kan het ook…in zes weken.
SanghaMetta heeft er een klein stukje aan mogen meewerken. 
--

Dear Jotika

I received some photos of Daw Aggacari's plot of land and her new kuti under construction - or nearly finished already. I am very surprised and happy how fast it is developing. It seems she had a lot of help and support of other Dayakas too for the building. Her kuti has two rooms, the toilet is separate, and a kitchen with bamboo walls is now under construction. She cooks with fire wood collected by herself.
So, we could help her to start with buying the land and now everything is running smoothly...

With Metta,
Agganyani

Deel
Tweet
Stuur door

Met hartelijke groeten,

Namens het Sanghametta-team 

Jotika en Mona

© 2019 Sangha Metta


Wil je de wijze waarop je deze emails ontvangt wijzigen?
Aanpassen voorkeuren of uitschrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp