Copy
View this email in your browser

Sangha Metta Nieuwsflits februari 2019

Dana-principe

 

Het ‘dana-principe’ is van start gegaan. Dwz dat de kostprijs van elke retraite 65 euro per dag bedraagt, maar dat aan de yogi’s wordt over gelaten of zij dit kunnen betalen of zelfs meer willen geven.  Op deze manier wordt het mogelijk dat ook yogi’s die minder te besteden hebben, de retraites kunnen volgen en de weldaden van de Dhamma kunnen ervaren.  Meer info over de dana zie https://www.sanghametta.nl/index.php/over-sangha-metta/dana-principe 

Studie- en praktijkprogramma Pāramīs 1-5

Zondag 3 febuari t/m donderdag 7 februari 2019

Het thema is de Pāramīs 1-5 olv Jotika Hermsen, Inez Roelof, Nynke Humalda, Henk van Voorst en Michaël Verlouw.

(de 2e retraite is donderdag 14 tot maandag 18 november voor de Pāramīs 6-10)

Hier kunnen beginners en gevorderden aan deelnemen.

Dit biedt de mogelijkheid om individuele beoefening te koppelen aan kleine studiegroepen die plaatsvinden in verschillende delen in het land.

SanghaMetta biedt de mogelijkheid om Boeddhistische studie en praktijk te combineren met het ontwikkelen van spirituele vriendschappen.

In de voorgaande jaren waren er studiegroepen en deze lijn wordt dit jaar voortgezet met een onderwerp uit de boeddhistische filosofie dat zich bij uitstek leent voor toepassing in het dagelijks leven: De Pāramīs. (10 Pāramīs betreft volmaaktheden en perfecties).

De Tien Pāramīs (ook wel de Tien Volmaaktheden genoemd) waar we het over hebben zijn: Vrijgevigheid (Dāna), Deugdzaamheid (Sīla), Verzaking (Nekkhamma), Wijsheid (Paññā), Vastberadenheid (Viriya), Geduld (Khanti), Eerlijkheid (Sacca), Volharding (Adhitthāna), Liefdevolle Vriendelijkheid (Mettā) en Gelijkmoedigheid. (Upekkhā)

Dit bestaat onder meer uit eerlijkheid, versimpeling en liefdevolle vriendelijkheid en bieden direct antwoord op de problemen en uitdagingen die wij in ons dagelijks leven tegenkomen. 

Onze bedoeling is de Tien Pāramīs tot leven te brengen en relevant te maken voor het dagelijks leven. Daarom maken naast de twee korte retraites ook studiegroepen onderdeel uit van het programma.

De studiegroepen worden gefaciliteerd door leraren en assistent leraren van Sangha Metta.

Wij wensen je nu al een rijke beoefening toe en kijken er naar uit jou als deelnemer in het programma te hebben.

De retraite in februari zit VOL | Meer info


Van 25 april t/m 9 mei komt Eerwaarde Viranani weer in Naarden met 2 retraites.

Voertaal is Engels

Wil je de hele retraite doen dan moet jij je voor beide retraites inschrijven.

Voor beide retraites zijn alleen nog enkele tweepersoonskamers en tentplaatsen beschikbaar.

 

Liefde zonder grenzen: een introductie tot Metta meditatie

Donderdag 25 april t/m donderdag 2 mei 2019

De kwaliteit van Metta (liefdevolle vriendelijkheid) is grenzeloos. In deze retraite zaal eerw. Viranani een simpele en directe methode onderwijzen om het natuurlijk vermogen van het hart te versterken om in goedheid verbinding te maken met anderen. 

Deze retraite is geschikt voor beginnende en ervaren yogi’s.

Voor meer info.

Verbinding en overstap tussen Metta en Vipassana

Donderdag 2 mei t/m donderdag 9 mei 2019

Hier maakt Eerw. Viranani de verbinding en overstap tussen Metta en Vipassana, waardoor deze retraite als geheel wel een aanrader is.

Eerw. Viranani geeft met veel enthousiasme les en maakt de traditionele teksten toegankelijk met veel voorbeelden in het dagelijks leven.

Voor meer info.

Retraite over ouder worden

Donderdag 29 mei t/m woensdag 15 mei 2019

Onder begeleiding van Jotika Hermsen en Peter Baert, Inez Roelofs. 

‘Naarmate we blinder en dover worden kunnen we meer ‘oog’ krijgen voor de werkelijkheid’ zegt ds J.J. Suurmond. Meer oog krijgen voor de werkelijkheid, begrijpen wat er werkelijk aan de hand is? Of je nu met de rollator komt of surfend aan komt vliegen maakt niet uit. De aftakeling is een goede leerschool. Het slaat barsten in onze illusie dat we de werkelijkheid kunnen toesnijden op eigen maat. Onze uitdaging is om te leren omgaan met de voortdurende verandering in lichaam en geest. 

Bonus: de vrijheid ontdekken die diep verborgen ligt in acceptatie en de grootsheid ervaren van een leven in toewijdeng en overgave.

Voor meer info.

Vipassana-retraite op Landgoed Bleijendijk-Vugt

Vrijdag 28 juni t/m maandag 1 juli 2019

Olv Inez Roelofs en Michaël Verlouw.

In de ochtend is er aandacht voor de opbouw van fysieke en mentale houding in meditatie en voor de basisbeginselen van de Inzichtmeditatie (Vipassana).

De dhammatalks (lezingen) hebben als thema Verandering.

Verandering wordt binnen het Boeddhisme gezien als één van de belangrijkste kenmerken van het menselijk bestaan (naast de fysieke en mentale pijn die voortkomt uit verandering en het feit dat niet alles te controleren is). Zo gaat dat ook in de natuur en alles om ons heen.

Wanneer we verandering werkelijk gaan zien en ervaren ontstaat er ontspanning en rust. Het krampachtig vasthouden aan prettige dingen of het wegduwen van dingen die we niet prettig vinden verdwijnt. We leren te zijn met dat wat er is. Vanuit deze vrijheid kan je keuzes maken die bijdragen aan ons eigen welzijn en aan het welzijn van de mensen en de wereld om ons heen.

Deze retraite is geschikt voor beginnende en ervaren yogi’s.

Voor meer info.

Retraite Dhamma en Diversiteit

Vrijdag 19 juli t/m zondag 21 juli 2019

olv Inez Roelofs, Nynke Humalda en Simin Abravesh.

Diversiteit – Eenheid in verscheidenheid:

Deze retraite is geschikt voor mensen die ervaring hebben met Insight Dialogue, maar degenen die kennis willen maken met Insight Dialogue zijn ook van harte welkom.

We oefenen met de richtlijnen van Insight Dialogue: pauzeren, ontspannen, openen, afstemmen op wat er komt, diep luisteren en de waarheid spreken. We oefenen bij onszelf en tegelijk ook bij onze paertner. We mediteren hardop in dialoog en zien hoe denkbeelden over ik, mij en mijn steeds de geest verwarren. Als we samen door deze illusie heen prikken ontmoeten we eenheid in verscheidenheid.

Voor meer info.

Brahmavihara retraite

Zondag 21 juli t/m vrijdag 26 juli 2019

Olv Jotika Hermsen, Peter Baert, Nynke Humalda.

In deze retraite komen de vier Brahamavihara’s: Metta (welwillende goedheid), Karuna (mededogen) Mudita (medevreugde) en Upekkha (gelijkmoedigheid) ter sprake. Het accent van deze hartskwaliteiten leggen we op basis van vriendschap.

Zoals de vorige jaren zullen we ook tijdens deze retraite ‘meditatie in dialoog’ beoefenen.

Deelnemers aan de vorige mettaretraite zagen het ‘mediteren in interactie met anderen’ als een aanvulling, verheldering en verdieping van hun meditatie in stilte.

Voor meer info.

Retraites met Shaila

27 juli t/m 13 augustus 2019

Voor de Anapanasati-retraite met Shaila van 27 juli tot 4 augustus zijn alleen nog 2-persoonskamers (dus gedeelde kamers) en tentplaatsen beschikbaar.

Voor meer info.

Voor de Vipassana-retraite met Shaila van 5 augustus tot 13 augustus zijn nog twee eenpersoonskamers beschikbaar, en enkele tweepersoonskamers en tentplaatsen.

Voor meer info.

De verbouwing van Arundale

Zoals bekend is de verbouwing van  Arundale van start gegaan en zo ziet het er nu uit. 

Stand van zaken 14/1/2019 (foto van Kiki)

Een paar dagen later 17/1/2019 : Fundering ligt, met deel van bekisting nog er omheen, pakketten kalkzandsteen worden aangevoerd. Volgende fase in wording. (foto van Henk)

Na jarenlang intensief gebruik is hier een einde aan gekomen en zal er een nieuw gebouw verschijnen dat Lotus House gaat heten. Leraren en yogi’s kunnen terecht in de Besanthal mbt meditatie. De maaltijden en de keuken vinden plaats in Chrystal House waar eerder werd gemediteerd. Overnachtingen vinden vnl plaats in Chrystal House.

losse meditatiedagen 

Meditatiedag met Jotika Hermsen 'Gelijkmoedigheid'

Zondag 10 februari 2019

Upekkha of gelijkmoedigheid is de kwaliteit van geest die noch door begeerte, noch door boosheid aangetast wordt. Upekkha is een zijnskwaliteit die vanuit inzicht in het midden blijft staan en die weet dat ieder mens verantwoordelijk is voor haar of zijn eigen acties. Upekkha of gelijkmoedigheid buigt niet naar links en niet naar rechts. Zij is onkreukbaar door wijs inzicht en geeft kracht aan de drie voorafgaande kwaliteiten. 

Gelijkmoedigheid is een bescherming voor metta (liefdevolle vriendelijkheid) om niet sentimenteel te worden, voor karuna (mededogen) om niet in medelijden terecht te komen en voor mudita (medevreugde) om te blijven zien wat werkelijk geluk is. Gelijkmoedigheid zorgt ervoor dat deze heilzame Brahmavihara’s stromen naar alle levende wezens en in alle richtingen, zonder onderscheid en zonder voorkeur. 

Met deze dag rond gelijkmoedigheid sluit Jotika Hermsen een cyclus af van meditatiedagen rond de vier heilzame Brahmavihara’s. Voor deelname is het niet nodig de eerdere dagen gevolgd te hebben.

 


Jotika Hermsen
werd geboren in 1932 en leefde 24 jaar als Franciscanes van Denekamp. In 1986 kwam ze in contact met boeddhistische meditatie en dit maakte diepe indruk op haar. Sindsdien pelgrimeert ze op het pad naar bevrijding.

 

Begeleiding: Jotika Hermsen
Datum: zondag 10 februari
Plaats: Graalhuis, Nieuwegracht 51, Utrecht
Tijd: 10.30u – 16.30u, inloop vanaf 10u
Deelnemers: (m/v), max. 25
Kosten: €10 (koffie, thee en lunch) en dana
Aanmelden: vóór 6 februari, via degraal@planet.nl

Zondag 17 februari: In het Boeddhistisch Centrum, Raamstraat 59 te Deventer van 14.00 – 16.30 uur: ‘ Het geheim van de Satipatthana’ olv Jotika Hermsen. Opgeven bij cmheringa@gmail.com

WAAROM ZOU JE STIL ZIJN?

MEDITATIEDAG over STILTE
Op zaterdag 9 maart
van 10.30-16.00 uur (inloop vanaf 10.00 uur)
Locatie: Parochiehuis achter r.k.Kerk  Heino

BEGELEIDING: JOTIKA HERMSEN, meditatie lerares
HANS VAN SOLKEMA, predikant

INSPIRATIE:  vanuit Jezus en Boeddha
PROGRAMMA: inleiding, zit-en loopmeditatie, uitwisseling en stilte

KOSTEN:  10.00  euro voor huur, koffie en thee. 
Vrije gift voor begeleiding. 

Ervaring met  meditatie niet persé nodig maar wel handig
Graag eigen kussen meenemen. Matjes en stoelen zijn aanwezig.
We nemen zelf lunch mee.

Opgeven: W.Coumou@concepts.nl 

Ander nieuws

Basiscursus Vipassana Meditatie in Den Bosch start op 12 februari. Aanmelden zie:
www.vipassanameditatiedenbosch.wordpress.com

Voor aanmelden! | Meer info

Michaël Verlouw (assistent)leraar van SanghaMetta start 27 januari een nieuwe Vipassana dharma meditatiegroep in Den Bosch, de eerste meditatiegroep voor LHBTIQ in Nederland. Na 27 januari volgen nog meer bijeenkomsten.

Deze groep is voortgekomen uit de LBHTIQ retraite die olv Pascal in november jl heeft plaats gevonden op uitnodiging van SanghaMetta  en SIM.

Michaël krijgt supervisie van Pascal en Jotika.

Voor meer informatie.

Deel
Tweet
Stuur door

Met hartelijke groeten,

Namens het Sanghametta-team 

Jotika en Mona

© 2019 Sangha Metta


Wil je de wijze waarop je deze emails ontvangt wijzigen?
Aanpassen voorkeuren of uitschrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp