Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief APRIL 2021


Tweede Jeugdeditie Dolderse Kroniek

Eind deze maand of de eerste week van mei ligt hij in de brievenbus! De tweede jeugdeditie. De kroniek over de geschiedenis van Den Dolder, verteld en geïllustreerd voor de jeugd!

Twee jaar geleden kwam de eerste jeugdeditie ooit uit van de Historische Vereniging Den Dolder: de geschiedenis verteld voor de jeugd. De lay-out, de kleuren, de foto's, de onderwerpen en de stijl aangepast aan jeugdige lezers. De reacties vorige keer waren overweldigend: ook menig ouder had hem met plezier gelezen. Of men meldde ons ongevraagd dat dit echt een bewaarexemplaar was!

Daarom is nu de tweede editie gemaakt. Want we raken natuurlijk nooit uitgepraat over de geschiedenis van ons dorp. Het station, de monumenten, de huizen met een verhaal en nog veel meer komen aan bod. Verluchtigd door de mooi getekende duifjes van Anouk van der Meer, dorpsgenote, die ook de omslag weer ontwierp. De redactie bestond opnieuw uit Gera Hoogland, Ankie Keijzer en Petra Koek.

Huis aan huis verspreid
Deze kroniek ontvangen de inmiddels 455 leden van de vereniging per post. Maar hij wordt ook huis aan huis verspreid in heel Den Dolder. Dus sommige huishoudens krijgen hem dubbel... Niet weggooien, hoor. Als u de jeugdeditie niet wilt bewaren kunt u hem ergens neerleggen: bij de kerk, Pelita, de school, de huisartsenpost of de makelaar. Dan vindt hij zijn weg vast naar een lezer. 

Ankie: 'Iedereen weet een stukje van de geschiedenispuzzel. De geschiedenis van DD schrijven we met elkaar.'
BELANGRIJK VERZOEK
De redactie van de Kroniek vraagt u of u ons kunt voeden met ideeën en verhalen over onze dorpsgeschiedenis. Of wellicht heeft u kopij en/of foto's liggen die u met ons wilt delen? redactie@historischeverenigingdendolder.nl

4 mei in Den Dolder

 
Ook dit jaar herdenken we de gevallenen van de oorlog in kleine kring. Op de WA Hoeve zal er op 4 mei vanaf 19.00 uur een korte plechtigheid zijn. U kunt deze volgen via de stream: https://dendolder.nl/agenda/korte-plechtigheid-op-4-mei-2021-bij-de-wolk-te-zien-via-live-stream/
De boshyacinten die we al eerder hebben geplant bij het kruis op de hoek van de W.A. Hoeve en de Dolderseweg, komen nu op. Het zijn er 1163, evenveel als er slachtoffers waren op de WA Hoeve. We mogen ze nooit meer vergeten. De hyacinten helpen ons ieder jaar herinneren.

Gilde Zeist zoekt extra gidsen voor Den Dolder


Christel vertelt graag over de W.A. Hoeve
Christel woonde nog maar kort op het W.A.- terrein in Den Dolder toen ze zich aanmeldde als gids bij het Gilde. Petra Koek ging bij haar op de thee om te vragen wat haar daartoe bracht.
"Psychiatrie en zwakzinnigenzorg hebben in de loop van de tijd zo'n verandering ondergaan. Het inzicht rond 1900 bij voorbeeld dat je 'gekkies' niet op moest sluiten of vast moest binden maar misschien wel beter kon laten leven en werken in de natuur, is zo bijzonder: de Hoeve - boerderij dus - is daaruit ontstaan. Het begon dus met de boerderij - Rijksmonument nu - en groeide uit tot dit enorme complex. De speciale sfeer die hier hangt, intrigeerde mij onmiddellijk. Ten eerste de prachtige architectuur: de gebouwen die pas echt gaan leven als je er meer van weet. Ten tweede de uitgestrekte bossen en velden, de zandverstuiving, de heide - vaak met schapen! - en dan al die vogels. Als je hier zo wandelt, wil je toch meer weten over het ontstaan? Ik wel in ieder geval!"

Christel meldde zich als gids en kwam glansrijk door de selectie
Dus ging zij in op de oproep van het Gilde Zeist en de Historische Vereniging Den Dolder. Zij meldde zich als gids en kwam glansrijk door de selectie. "Ik heb lang in Napels gewoond en gidste daar jarenlang toeristen. Ik ben dus gewend mensen te informeren. De geschiedenis van dit terrein, het waarom van de indeling en ook de huidige veranderingen en vraagtekens, ja alles heb ik me in korte tijd en met veel plezier eigen gemaakt. En elke keer komt er een hoofdstukje bij want geschiedenis is nooit af, toch? En gids zijn is zo leuk: je kunt je enthousiasme direct overdragen op mensen die speciaal voor jouw verhaal komen."

Geschiedenis doorgeven!
"In deze tijd, waarin de mensen de natuur wellicht herontdekken is het belangrijk dat we genoeg gidsen hebben. Daarom wordt het tijd een oproep te doen: Wie wil er ook gids worden en de geschiedenis doorgeven, lopend in de prachtige natuur langs de mooiste panden? Christel maakt de nieuwe kandidaat graag wegwijs. Daarbij wordt ze natuurlijk waar nodig gesteund door de Historische Vereniging. En het Gilde zorgt voor een opleiding en coaching, een mooie jas, pet en tas!
Het Gilde verzorgt in Den Dolder ook fietstochten, winterwandelingen en rondleidingen in het dorp. De rondleidingen voor 2021 zijn al wel gepland maar het is nog onzeker of en hoe ze kunnen doorgaan. Kijk altijd eerst even op de site van het Gilde: https://www.gildezeist.nl/overzicht.
 
En, Christel, wanneer ben je een goede gids?
"Je moet goed bespraakt zijn en rustig kunnen praten. Maar een heldere stem en enthousiasme is ook belangrijk. Hongerig naar geschiedenis hoort er natuurlijk bij.'' Ja, zo ken ik je!
 
Interesse in het gidsen?
Neem voor een oriënterend gesprek contact op met: Frank Bakx, Gilde Zeist, frankbakx@middel.com of Petra Koek, Historische Vereniging Den Dolder: voorzitter@historischeverenigingdendolder.nl
 Op 5 april jl. was het 75 jaar geleden dat 10 zgn. Toteskandidaten aan de Soestdijkerweg zijn gefusilleerd. Wij legden bloemen bij het monument. In de Jeugdkroniek vertellen wij kort het verhaal van Harry Koningsberger, een van de 10. Hij werd 21 jaar.

Historische ommetjes op de eerste donderdag van de maand


Zodra we weer mogen gaan we weer lopen naar een historische plek in Den Dolder. Let op de aankondigingen via onze Facebookpagina of via www.DenDolder.nl. Gepland staat op donderdag 3 juni een bezoek aan het wandkleed van de Hazenboschschool. Een aanrader! Vertrek vanaf Pelita om 11.30 uur. Het duurt een uur en het kost geen geld... Anneke Lasterie praat u bij. Zij was destijds een van de moeders die een jaar aan het kleed werkten.
We ontvingen een mooie kan van de zeepfabriek De Duif van Pleines.
De gulle gever, Ron Coljee,
hartelijk dank!

Foto's: Flip Baay

Bestuur vergadert ook per zoom... Historisch moment, toch?


De lockdown had geen paar jaar eerder moeten gebeuren…. Dankzij ZOOM kan het bestuur van de vereniging blijven vergaderen. Tijdens onze online bestuursvergadering op Koningsdag is Bert van Eerten nu – na een reactieperiode van 6 weken- officieel bestuurslid van de HVDD. Van harte welkom, Bert!

foto: Ankie Keijzer
In de nieuwsbrief van maart 2020 stelde Bert van Eerten zich al voor: https://us19.campaign-archive.com/?u=f51a0c533eea694b90e6c9f8a&id=7871e9ef39
Steeds meer (oud)Doldenaren beleven plezier aan de Facebookpagina van de HVDD. Naar aanleiding van een oude foto vullen we met z’n allen de vraagtekens in over de geschiedenis van ons dorp. U heeft een Facebookaccount nodig om op onze pagina te komen. Neem eens een kijkje! https://www.facebook.com/historischdendolder/
Wij zijn lid van de Vereniging het Geheugen van Zeist
www.geheugenvanzeist.nl
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Copyright © 2021 Historische Vereniging Den Dolder, All rights reserved.