Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief AUGUSTUS 2019

Wilt u deze emailnieuwsbrief op een ander adres ontvangen of wilt u zich afmelden? Graag via de volgende linken wijzigen of afmelden
 

Ontmoet de Historische Vereniging op verenigingsmarkt in Den Dolder


Op 7 september a.s. staan we tussen 11.00 en 14.00 uur op de tweede verenigingsmarkt in Den Dolder. Deze markt is op het pleintje hoek Paduaweg Dolderseweg (bij de slager) en wordt georganiseerd door Den Dolder voor Elkaar en is bedoeld om elkaar te ontmoeten. Diverse verenigingen en organisaties van Den Dolder zijn aanwezig. Kom eens langs en maak kennis!
Organisator: www.dendoldervoorelkaar.nl
 

Wie o wie weet wat meer over Casa Nostra?


Voor een artikel in de Kroniek zoeken we mensen die meer kunnen vertellen over de 'Casa Nostra', vroeger ook wel rusthuis 'De Wijde Blik' genaamd. Het pand stond tegenover de apotheek, waar sinds 1988 appartementencomplex 'De Vliegdennen' staat. De Dolderseweg 132 was eerst een privéwoning. Daarna werd het een kleinschalig bejaardenhuis. Rond 1975 werd het een opvanghuis voor Antillianen en Surinamers.Wij zouden heel graag uw kennis en verhalen willen verwerken in een artikel. Stuur uw informatie naar: secretaris@historischeverenigingdendolder.nl
 

75 jaar bevrijding


In 2020 vieren we 75 jaar bevrijding. Maar eigenlijk begon de bevrijding van (een deel van) ons land al in 1944. Daarom organiseert de M.C. Kerk in samenwerking met 4/5 mei comité en onze vereniging twee verhalentafels in september. Aan een verhalentafel kunt u zonder aanmelding mee doen. U wisselt samen met de tafelgenoten van gedachten over - in dit geval - het onderwerp Vrijheid. Van het gesprek kan een verslag en/of opname worden gemaakt om zo de herinneringen en gedachten vast te houden.
 
OPROEP VERHALENTAFELS in de M.C. Kerk:

Zondag 1 september
Vrijheidsviering met aandacht voor 75 jaar Vrijheid in ons land. Plaats: Maria Christina Kerk in Den Dolder. Aanvang: 10.00 uur. Na afloop is er koffiedrinken; van 12.00 tot 12.45 is er een verhalentafel (gezamenlijk gesprek) waar wij met elkaar in gesprek gaan over vrijheid en oorlog. Locatie: Ontmoetingsruimte.

Zondag 15 september
is er eveneens in de Maria Christina Kerk te Den Dolder van 12.00 tot 12.45 een verhalentafel (gezamenlijk gesprek) waar wij met elkaar in gesprek gaan over vrijheid en oorlog. Locatie: Ontmoetingsruimte. Dolderseweg 123b.

Bijzondere vrouwen


Het Geheugen van Zeist organiseert in de maand van de geschiedenis (oktober a.s.) een tentoonstelling over bijzondere vrouwen in de gemeente Zeist.
Wij beschrijven voor deze tentoonstelling drie bijzondere vrouwen van of voor ons dorp Den Dolder: Wilhelmina van Essen, Janna van Overeem en Dirkje Inden-Reiss. Het ligt in de bedoeling dat deze tentoonstelling in maart a.s. naar Den Dolder komt. Zo mogelijk met een programma rond Internationale Vrouwendag (8 maart). Wij houden u op de hoogte.
 

Rabo Club Support 2019


Ook dit jaar is onze aanmelding voor de Rabo Club Support (voorheen Rabo Clubkas Campagne) van Rabobank Rijn en Heuvelrug goedgekeurd.
Er is  € 150.000,=  te verdelen.
 
Stemmen
Als u lid bent van Rabobank Rijn en Heuvelrug mag u stemmen en daardoor bepalen hoe het bedrag over de deelnemende clubs wordt verdeeld. Hiervoor ontvangt u voor de stemperiode per e-mail een unieke stemcode. Van 27 september t/m 11 oktober 2019 kunt u dan via de stemsite uw stem uitbrengen op onze vereniging. U mag vijf stemmen uitbrengen, waarvan maximaal twee op dezelfde vereniging. Hoe meer stemmen onze vereniging krijgt, des te hoger wordt de donatie. Uw stem is dus geld waard!
 
Lid worden
Als u klant bent van de Rabobank, dan bent u niet automatisch lid. Via Rabo Internetbankieren kunt u dit bij "uw gegevens" in de laatste tabel "persoonlijke gegevens" zien. Bent u wel klant, maar nog geen lid, dan kunt u zich t/m 15 september 2019 aanmelden via www.rabobank.nl/rh bij "Lid worden " om dit jaar te kunnen stemmen.

Gift speelgoedvrachtauto ontvangen via het Zeister Historisch Genootschap


Mevrouw Flora de Vrijer, voorzitter van het ZHG, verblijdde ons met een speelgoedvrachtauto van de REMIA die zij ontving  van mevrouw L. Visser uit Zeist. We zijn blij met dit prachtexemplaar dat na 50 jaar weer terug kwam naar Den Dolder.
(foto: Ankie Keizer)

Historisch weekend 14/15 september


Op 14 september is het ook in Den Dolder open monumentendag. Lees hier het programma en geniet van de geschiedenis van ons mooie dorp: www.openmonumentendag.nl/comite/zeist/ en bekijk het volledige programma.
 
En als u dan toch in de stemming bent, zien we u hopelijk met (klein)kinderen op de Historische Doedag, zondag 15 september van 12.00 tot 17.00 uur rond het Slot Zeist!
 

Wij leveren materialen voor een tentoonstelling over muziek in de gemeente Zeist


Vanaf september tot eind november is er een tentoonstelling "Met de muziek mee" in het Hernhuttershuis, museum in Zeist. Onze vereniging levert materialen over de muziekvereniging dr Engelhard, mv Exelcior, de Lofstem (kind/volwassenen) en de mondharmonicavereniging.

VRIJWILLIGERS CENTRAAL

Nico van der Kleij – verse import-Doldenaar

 
Na in 1976 vanuit het Westen des lands in Zeist neergestreken te zijn verhuisde ik in november 2015 naar hartje Den Dolder. Niet naar de andere kant van de wereld, sterker nog, het bleef gemeente Zeist, maar wel een bijzondere plek.
Na die bijna 40-jarige periode op 6 km afstand denk je een beeld van Den Dolder te hebben. In de praktijk van het wonen hier ben ik tot de conclusie gekomen dat deze prachtige uithoek van Zeist zoveel meer te bieden heeft, vooral ook historisch!
 
Bij toeval was ik als lid van de Bewonerscommissie Hazenbosch betrokken bij het aanbod van de Historische Vereniging om een schitterende mooi wandkleed in bruikleen te krijgen. Daarop wordt ingezoomd op het centrum van Den Dolder van de jaren ’80. In mijn appartementengebouw nodigde een grote witte muur op de eerste etage uit om gedecoreerd te worden, nota bene recht tegenover mijn voordeur! Nu hangt daaraan sinds augustus 2017 het kunstwerk van 4 x 2 m. Niet onbekend bij veel leden omdat er in de Dolderse Kroniek, 17e jaargang nr.1 al uitvoerig aandacht werd besteed met een foto ervan op de omslag.

Tijdens de feestelijke onthulling ervan sprak ik met de toenmalige secretaris van de Historische Vereniging, Dick van Lier, een oude bekende van mij van 50 jaar terug. Bijpratend met hem over de tijden van toen en over huidige bezigheden vroeg hij mij of ik zin had om een artikel te schrijven over de uit het straatbeeld verdwenen Dolderse kapperszaak Vos. Dat werd mijn debuut voor de Dolderse Kroniek, gevolgd door een stuk over de horeca in ons dorp.
De combinatie van liefde voor geschiedenis, de langdurige periode van werken in de uitgeverijsector én plezier in het schrijven leidde er in 2018 toe dat ik toetrad tot de redactiecommissie van de Kroniek met de portefeuille eindredactie/coördinatie van het blad.
Vanaf april j.l. ben ik ook lid van het bestuur van de vereniging als 'boodschappenjongen' tussen de redactie en het bestuur, daardoor nu bestaande uit niet minder dan drie vrouwen (!) en maar twee mannen. Er valt veel informatie met elkaar te delen. En dat in een losse, vrolijke en zeer collegiale sfeer ondanks de scheve vrouw-man verhouding …Wat wil je nog meer?
OPROEP VOOR KLASGENOTEN VAN KLAS 6 (JAAR 1966-1967)
VAN DE DRS. C.P. HAZENBOSCH-SCHOOL “SCHOOL MET DE BIJBEL”


Op  zaterdagmiddag 2 november 2019  wordt er in Den Dolder een reünie van deze klas gehouden.
 
Om de klas weer compleet te kunnen maken, zijn wij nog op zoek naar:

Bert van der Veen
Inez de Boom
Wim van Haren
Willy Verwoerd
Sjors Ratjen
Bob van Dijk
Gea van der Kamp
Paul Herbold
Gertjan Prenger
Petra Loomans
 
Heeft u informatie over hoe wij met deze mensen in contact kunnen komen, of als u meer wilt weten over de reünie, neem dan contact op met: Wil Meijer (bij voorkeur via e-mail): reunie.2019.hazenboschschool@outlook.com of telefoon 06-211 62 991 (na 17:15 uur).
 
De foto werd gemaakt bij de reünie in 2014.

Trouwring gevonden!


Op 26 oktober 2018 is gevonden: Trouwring (man, goud) gevonden in Den Dolder (voor bakker Bos en slagerij Spoelder). Inscriptie luidt oa: Joke 21-1-57.
Fleur Smalt heeft de ring gevonden en o.a. aangemeld op verlorenofgevonden.nl.  Daar nog meer voorwerpen gevonden in Den Dolder (let op: filter van de website zetten op 'Alles').
 
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2019 Historische Vereniging Den Dolder, All rights reserved.