Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief JUNI 2020

Dolderse Kroniek huis aan huis verspreid door vrijwilligers


Vanwege de situatie kon Reinaerde dit jaar niet de kronieken huis aan huis in Den Dolder verspreiden. Daarom deden enkele bestuursleden dat. Op de foto ontvangt Cees van Amerongen de gratis Kroniek uit handen van Tonny van Kooten Niekerk, die ook de selfie maakte.
Aantal leden van onze vereniging is inmiddels gegroeid met 24 leden. We hebben nu 459 leden!

Minitentoonstellingen groot succes!


In de etalage van v/h Etos staat nog tot en met maandag 15 juni a.s. de minitentoonstelling over de postkantoren. De volgende, aansluitende minitentoonstelling zal gaan over de drank- en eetgelegenheden in Den Dolder. Met ingang van 16 juni a.s. komt er ook een minitentoonstelling in Pelita over Garage Kooij.

Om onze fotopresentatie in de ‘Etos-etalage’ wat boeiender te maken bij het thema ‘Postkantoren’ (in Den Dolder)*, waren we op zoek naar een originele PTT-pet. Aldus kwamen we terecht bij de heer E. van Tellingen, gerenommeerd stoffeerder in Zeist, waarvan we weten dat hij de Historische Vereniging Den Dolder een warm hart toedraagt.
Foto van Ankie Keijzer: etalage postkantoren.

Toen we zouden vertrekken, zonder PTT-pet maar met de ‘Naamlijst voor den Telefoondienst’ van 1915 en een telefoonboek van het district Utrecht uit 1969, had hij nog een cadeautje voor ons. Via een vriend uit Harlingen was hij in het bezit gekomen van een fraaie buiten- of sierpot voor planten, ook wel cachepot genoemd, uitgegeven door zeepfabriek De Duif. 
In het artikel van Frits Stuurman in de Dolderse Kroniek van januari 2020 is deze op blz.18 afgebeeld met de vermelding ‘eigendom van het Keramiek Museum’.
Niet alleen dit museum beschikt dus over een exemplaar, ook de Historische Vereniging Den Dolder kan eenzelfde pot -met een  diameter van 27cm. en 21cm. hoog- haar eigendom noemen. 

Gevraagd: Gebruiksartikelen of kledingstukken van NS


Eén van onze volgende presentaties zal gaan over het spoor en het station. Gebruiksartikelen of kledingstukken van NS uit verstreken jaren zijn altijd welkom!

Wij ontvingen nog meer objecten...

 
Een curieus lepeltje met 'het wapen van Den Dolder' ontvingen wij van Kathe Schuylenborgh.

We gaan nog uitzoeken hoe dat zit met dat wapen of weet een van onze lezers meer hierover?
 
Wij ontvingen van Ronald Hol een ansichtkaart.
 
En ook ontvingen wij een Remia-autootje van Maikel en Mirjam Jansen-Kiers.

Zoethoudertjes


Alternatief van vrijwilligersdag: We kochten dit jaar 37 zakjes met snoepgoed als zoethoudertje. Die werden aan huis bezorgd. Want ook de vrijwilligersdag gaat natuurlijk niet door dit jaar. En we wilden als vereniging toch onze vrijwilligers bedanken. Dus dan maar - historisch verantwoord - oudhollands snoepgoed uitgedeeld! Veel reacties: o ja, weet je nog... duimdrop om rond je duim te wikkelen en dan sabbelen of zwartwit poeder likken tot je er misselijk van werd!

Jan van Buren houdt er wel van!
(foto's: Petra Koek)

Voor uw agenda!

  • Op zondag 30 augustus a.s. staat de fietstocht langs plekken van oorlog en vrede Den Dolder gepland onder leiding van onze Gildegids. We vertrekken (vanaf het perron van) station Den Dolder om 13.30 uur. Eindpunt is de Bevrijdingsbank - Dolderseweg / Reelaan - met feestelijke ontvangst. We onthullen het bordje bij de nieuw geplante Vrijheidsboom (ca. 15.30 uur).
    Wilt u niet fietsen maar wel bij de onthulling zijn? U bent van harte welkom!
     
  • Op 16 en 22 augustus heeft het Gilde weer rondleidingen in Den Dolder gepland: https://www.gildezeist.nl/agenda/
Steeds meer (oud)Doldenaren beleven plezier aan de Facebookpagina van de HVDD. Naar aanleiding van een oude foto vullen we met z’n allen de vraagtekens in over de geschiedenis van ons dorp. U heeft een Facebookaccount nodig om op onze pagina te komen. Andries Korsius heeft het in gang gezet en er zijn al veel reacties ontvangen op de geplaatste foto's. Neem eens een kijkje! https://www.facebook.com/historischdendolder/
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Copyright © 2020 Historische Vereniging Den Dolder, All rights reserved.