Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief SEPTEMBER 2021

Terugblik open monumentendag Den Dolder


We hadden een groots Open Monumentendagweekend op 11/12 september 2021. Kijk voor een vrolijke terugblik:dendolder.nl/beleeft/bruisend-weekend-in-den-dolder-open-monumenten-en-nog-veel-meer

Was u erbij? Ja? Dan hopen we dat u en uw (klein)kinderen genoten hebben. Was u er niet bij? Niet getreurd, volgend jaar doen we het vast weer zo (en anders). Als u mee wilt denken en organiseren, meld u dan aan: activiteiten@historischeverenigingdendolder.nl

Elke eerste donderdag van de maand Historisch Ommetje

Historische ommetje op 7 oktober a.s. Vertrek vanaf Pelita om 12.30 uur.
Op donderdag 7 oktober is Alie Dormans uw gids. Zij is verbonden aan de MC Kerk en zij vertelt u graag meer over deze kerk en de glas-in-loodramen. Deze wandelingen - in samenwerking met Sportief Zeist - gaan altijd door! Aanmelden bij Pelita voor deze wandelingen is gewenst maar niet verplicht.
pelita@meanderomnium.nl 030-2250258
De Maria Christina Kerk heeft prachtige glas-in-loodramen. Wel 14 stuks! Aan de buitenkant zie je ze natuurlijk niet goed, maar van binnenuit wel!

 

Planning Historische ommetjes

Geplande bestemmingen van de Historische ommetjes Den Dolder met ingang van oktober 2021 (wijzigingen voorbehouden); altijd op de 1e donderdag van de maand; vertrek vanaf Pelita (ingang dr. Ramaerlaan 2) om 11.30 uur.
Deze ommetjes worden georganiseerd door de Historische Vereniging Den Dolder onder leiding van Sportief Zeist dat wekelijks ommetjes organiseert op donderdagen. Eenmaal per maand, de eerste donderdag van de maand dus, haakt de Historische Vereniging aan om tijdens de wandeling en bij de bestemming iets te vertellen over de geschiedenis van die plek, dat gebouw of voorwerp.
Maria Christinakerk, interieur en glas-in-loodramen 7 oktober 2021
Begraafplaats Het Stille Hofje 4 november 2021
v/h Gereformeerde kerkje, Hertenlaan 2 december 2021
Historische Muurschildering en duivenhuis 6 januari 2022
Maquette W.A. Hoeve 3 februari 2022
Bunkerbosje aan de Pleineslaan 3 maart 2022
Badhuis/brandweer en dienstwoningen W.A. Hoeve
 
7 april 2022
Het herdenkingskruis op de hoek en informatie over het monument op de Soestdijkerweg 5 mei 2022
De Wolk: monument voor 1163 slachtoffers W.O. II 2 juni 2022
Plantenkas W.A. hoeve en de buurderij 7 juli 2022
Het Ottolaantje en de bloeiende heide  4 augustus 2022
De Bevrijdingsbank aan de Hertenlaan  1 september 2022
Station Den Dolder CS 6 oktober 2022
Villa Den Dolder / Den Engh 3 november 2022
Het Dolderse wandkleed 1 december 2022

Vragen of opmerkingen? Graag mailen naar Petra Koek, mpkoek@ziggo.nl
Deze wandelingen gaan altijd door! Aanmelden bij Pelita voor deze wandelingen is gewenst maar niet verplicht. pelita@meanderomnium.nl 030-2250258

Aankondiging herdenkingssteentjes voor Scheps, Inden, Inden-Reiss en Van de Wetering

Op vrijdag 29 oktober a.s. gaan we de herdenkingssteentjes plaatsen voor deze Dolderse helden uit WO II. U kunt daarbij aanwezig zijn. Wethouder Marcel Fluitman zal de onthulling van deze drie gedenkstenen verrichten. Voorafgaand aan de onthulling is er een korte plechtigheid. Deze begint om 13.00 uur in de Werkwinkel Den Dolder, Dolderseweg 79A in Den Dolder. De Werkwinkel is vlakbij het station en bushalte 59. Er is voldoende parkeerruimte (parkeerschijf verplicht).

(foto hieronder is een voorbeeld hoe het gaat worden)
 
Na de korte bijeenkomst gaan we per auto naar de Baarnseweg 36, waar twee stenen worden onthuld. Op de steen voor J.H.Scheps staat: "Hij streed tegen de bezetter door middel van het woord. Vormde met het echtpaar Inden-Reiss een verzetskern". Op de steen voor het echtpaar Inden-Reiss staat "Verzetsstrijders en jodenhelpers. Vormden met J.H.Scheps een verzetskern".
Daarna gaan we naar Baarnseweg 49, net over de Paltzerweg. Op de steen voor D. van de Wetering staat de tekst: " Eigenaar van een danslokaal. In oorlogstijd zorgde hij voor broodnodige verstrooiing. Dat kostte hem het leven".
 

Geheugen van Zeist

Deze gedenksteentjes worden onthuld in een serie stenen die herinneren aan verzetsstrijders, Holocaustslachtoffers, onderduikers en plekken en gebeurtenissen die in de Tweede Wereldoorlog in Zeist, Austerlitz, Den Dolder, Huis ter Heide en Bosch en Duin hebben plaatsgevonden. Zo ontstaat een blijvende route die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in stand houdt. Het project is een initiatief van het Geheugen van Zeist en het 4 en 5 mei Comite in Zeist. Het project wordt door vrijwilligers uitgevoerd. De verhalen achter de gebeurtenissen of bijzondere plekken zijn terug te vinden op de website www.geheugenvanzeist.nl. De website is een initiatief van de samenwerkende erfgoedpartners in de gemeente Zeist.

Jeugdproject


Wij zijn op zoek naar enkele enthousiaste jongeren (15/30 jaar) die onder leiding van het Kunstenhuis/Idea bezig willen zijn met de geschiedenis van Den Dolder, maar dan met nieuwe, spannende technieken. Lijkt je dat wat: een historisch vlogje maken of leren werken met Augmented Reality? Een podcast of gifje misschien? De activiteiten vinden in Den Dolder plaats, dus grijp je kans. activiteiten@historischeverenigingdendolder.nl

Uitbreiding bibliotheek


Als aanvulling voor onze bibliotheek mochten wij van Tonny van Kooten Niekerk het boekje “Kleine ode aan de Willem Arntsz Hoeve” geschreven door Anja Gramberg ontvangen. Deze schrijfster werkte bijna een halve eeuw met psychiatrische patiënten op de W.A. Hoeve en geeft in korte verhaaltjes haar uitgebreide ervaringen en belevenissen weer. Heel hartelijk bedankt Tonny!.
Steeds meer (oud)Doldenaren beleven plezier aan de Facebookpagina van de HVDD. Naar aanleiding van een oude foto vullen we met z’n allen de vraagtekens in over de geschiedenis van ons dorp. U heeft een Facebookaccount nodig om op onze pagina te komen. Neem eens een kijkje! https://www.facebook.com/historischdendolder/
Wij zijn lid van de Vereniging het Geheugen van Zeist
www.geheugenvanzeist.nl
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Copyright © 2021 Historische Vereniging Den Dolder, All rights reserved.