Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief APRIL 2020

Dolderse Vredesduif vliegt op 5 mei rond in ons dorp


OP DINSDAG 5 MEI 2020 willen we de bevrijding vieren. Het einde van de Tweede Wereldoorlog. Al 75 jaar leeft Nederland in vrijheid. Maar dit jaar is het lastig. Toch wilden we 5 mei niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom ‘vliegt’ de Vredesduif, de Duif van Den Dolder, op die dag door het dorp. Groot of klein kan helpen haar te versieren in allemaal vrolijke kleuren!

Tijdens de route van de Dolderse Duif op 5 mei 2020 kun je een duif-kleurplaat aanbieden en wordt die op de grote duif geplakt. We letten op elkaar en houden natuurlijk 1,5 m afstand.
Of stop hem voor 3 mei in de bus bij Pelita of in de witte postbus bij Loods21 op de Pleineslaan 21. Dan plakken wij je duif op de grote Vredesduif.

De route van de Dolderse Duif
Kijk naar hem uit vanaf het balkon, op de stoeprand of vanuit uw tuin. De versierde Duif staat nog de hele maand mei in de etalage van het voormalige Etos-winkelpand, centrum Den Dolder.
Kleurplaten met route en tijden te downloaden op www.loods21.nl/duif-van-den-dolder
(activiteit van Loods21 en Atelier Den Dolder; gesteund door Den Dolder voor Elkaar en Historische Vereniging Den Dolder)
Steeds meer (oud)Doldenaren beleven plezier aan de Facebookpagina van de HVDD. Naar aanleiding van een oude foto vullen we met z’n allen de vraagtekens in over de geschiedenis van ons dorp. U heeft een Facebookaccount nodig om op onze pagina te komen. Andries Korsius heeft het in gang gezet en er zijn al veel reacties ontvangen op de geplaatste foto's. Neem eens een kijkje! https://www.facebook.com/historischdendolder/

Lintjesregen in Den Dolder


"Prachtig nieuws: Petra Koek en Mieke van der Ploeg van de HVDD hebben op 24 april een lintje gekregen. Beiden hebben vele jaren vrijwilligerswerk gedaan voor verschillende verenigingen in Den Dolder, maar wij kennen ze natuurlijk vooral van de HVDD.

Ook hun echtgenoten ontvingen een lintje voor hun vrijwilligerswerk. Succes voor twee gemengd dubbels uit DD dus. Gefeliciteerd!  Jullie hebben het lintje dubbel en dwars verdiend!
 
Van de HVDD ontvingen ze een bloemenbon......... op gepaste afstand gegeven, natuurlijk."

Vrijwilligers


Even voorstellen:
Marion Driebergen
nieuw bestuurslid / penningmeester.


Het was even improviseren, de bestuurswisseling die gepland stond op 8 april. We hebben deze verder uitgelegd in de Dolderse Kroniek. Een van de twee nieuwe vrijwilligers stelt zich hierbij voor:

Ik ben Marion Driebergen en ik woon sinds juli 2010 in Den Dolder in de nieuwbouw op de oude D.O.S.C.-velden.
We wonen hier met veel plezier en genieten van de bosrijke omgeving. Op dit moment laat ik mij omscholen tot leraar Economie. Hiervoor heb ik bij verschillende woningcorporaties op de financiële administratie gewerkt. Ik heb ruime ervaring in het opstellen van jaarrekeningen en rapportages.

Bij de HVDD ga ik aan de slag als penningmeester.

Extra verspreiding Dolderse Kroniek
aprilnummer 2020


Nog vóór de Paasdagen hebben leden van onze vereniging ons mooie aprilnummer in de bus gekregen. Wij hopen u met de verhalen in dit bijzondere nummer interessante informatie gegeven te hebben over oorlog en bevrijding in Den Dolder. Bijdragen die gaan over bijzondere personen en gebeurtenissen m.b.t. tot de oorlogsjaren in het kader van 75 Jaar Bevrijding in ons dorp.
In het Voorwoord hebben wij gemeld dat deze Kroniek huis-aan-huis is verspreid. Die actie is echter nog niet uitgevoerd. Door de corona-uitbraak zal dat, als het meezit, vanaf begin mei gebeuren. Leden krijgen in die maand dus een extra exemplaar bezorgd.

In het najaar gebeurde dat ook met een extra oplage van de Jeugdspecial. Tweemaal binnen enkele maanden dus. We zullen er geen gewoonte van maken. Het besluit om ook de Bevrijdingsspecial huis-aan-huis te bezorgen vonden wij passend in dit jubileumjaar.
In de Kroniek treft u een folder aan voor ledenwerving. Wij hopen daarmee nieuwe leden binnen te halen. Als u al lid bent stellen we het zeer op prijs als u met deze folder binnen uw familie en kennissenkring een goed woordje doet en daarmee een actieve bijdrage levert aan de groei van ons ledenbestand. U kunt natuurlijk ook een abonnement cadeau doen!

Mogelijke items Dolderse Kroniek


Ruimt u op? Komt u foto’s, oude krantenknipsels, voorwerpen van Den Dolder tegen die u wilt opruimen? De HVDD wil ze heel graag zien en hebben; Dolderse historische zaken, daar willen we goed op passen.  Bel 030 2252171 of mail secretaris@historischeverenigingdendolder.nl en we komen het desgewenst bij u thuis ophalen. Bij voorbaat dank!

Etalage Historische Vereniging


Alweer een nieuwe etalagevulling!

Op dit moment vertoont de etalage beelden en materiaal uit de periode van de Bevrijding. Vanaf 5 mei staat daar dan ook de Bevrijdingsduif.

Sinds we de etalage van de voormalige ETOS winkel mogen gebruiken, stellen we een presentatie samen van afbeeldingen die na ongeveer drie weken wordt vervangen.
 

Kerken van Den Dolder

Zo hebben we na ‘winterbeelden’ en ‘automobielbedrijf J. van Kooy’ rond Pasen aandacht besteed aan de Dolderse kerkgenootschappen en hun gebouwen. De Gereformeerde Kerk van Den Dolder met beelden hun oorspronkelijk drie-beukige kerk, die na enkele jaren al werd uitgebreid naar de huidige vijf beuken, de eerste uitgave van hun informatieblad ‘Stekker’ en ook de laatste uitgave bij het samengaan met de Hervormde Gemeente in 1972.  De Hervormde Gemeente met de in 1953 gebouwde Maria Christinakerk is niet alleen met foto’s van haar interieur, maar ook met (een enkele) glas-in-lood raam en haar Stiltetuin vertegenwoordigd. Het eerste Kerkblad, uitgegeven in januari 1963 is ook aanwezig. Het samengaan van beide kerken wordt gesymboliseerd met de april-uitgave van ‘Onderweg’ en een groot afgedrukte kleuropname van de Maria Christina kerk als blikvanger van de presentatie.

Nieuws van vandaag is de geschiedenis van morgen!


We leven in een historische tijd, zullen we maar zeggen.
Op Slotstad (o.a. Ziggo kanaal 40) verschijnen vanaf nu regelmatig beelden uit Den Dolder. Zoals echte 'Corona'-kiekjes: lege straten, pijlen op de vloer van de winkel etc.
Heeft u zelf zulke foto's of filmpjes stuur ze dan naar ons op:

redactie@historischeverenigingdendolder.nl 
Wij archiveren ze graag en met uw toestemming sturen we ze op naar Slotstad voor vertoning. Foto's graag landscape aanleveren per mail.

Terugblik 5 april 2020

Bekijk hier de compilatie die Mel Boas maakte van de sobere plechtigheid bij het monument aan de Soestdijkerweg: https://youtu.be/1MyzM6E1RYc

Vergeten slachtoffers

In de Volkskrant lazen wij het aangrijpende verhaal van Gerrit Abelman, een van de 1163 slachtoffers op de W.A. Hoeve tijdens de Tweede Wereldoorlog. https://www.volkskrant.nl/wetenschap/psychiatrisch-patient-gerrit-had-geen-tbc-hij-werd-opgeruimd~bcf1a5a5/?referer=https://www.vergetenslachtoffers.nl/in-de-media
Het vrijwilligersuitje van de vereniging dat dit jaar zou plaatshebben rond Geocache (en lekkere pannenkoeken) is vanzelfsprekend uitgesteld.
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Copyright © 2020 Historische Vereniging Den Dolder, All rights reserved.