Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief december 2020

Historisch Ommetje Den Dolder 2021


Corona heeft ook het historisch ommetje een beetje dwarsgezeten. We konden niet het geplande ommetje doen naar Het Stille Hofje, maar de andere gingen allemaal door. In het nieuwe jaar gaan we hiermee verder, want was is er leuker dan een kleine wandeling maken en iets over de geschiedenis van Den Dolder oppikken.
 Dus noteer met ingang van februari 2020 de 1e donderdag van de maand in uw agenda: we verzamelen bij Pelita (Dr Ramaerlaan) rond 11.30 uur en zijn met een uurtje weer terug. Bezoekjes aan het Stille Hofje, het wandkleed en de MC kerk staan in ieder geval op de rol. Volg de berichtgeving op onze Facebookpagina of via DenDolder.nl. Wie weet tot ziens al op 4 februari a.s.!

Heeft u een tip? mail: voorzitter@historischeverenigingDenDolder.nl

Nog meer wandelen?
Haak aan bij de informatieve wandeling over de W.A. Hoeve op zondag 31 januari 2021 om 10.00 uur. Dorpsgenote Christel neemt u mee: https://www.gildezeist.nl/events/den-dolder-winterwandeling/

Joodse onderduikers in het Puykhuis


In een artikel over het Puykhuis in onze laatste Dolderse Kroniek kon u lezen dat de familie Puijk Joodse onderduikers heeft opgevangen totdat het niet veilig meer was. Met de summiere informatie van Jan Puijk gingen we aan de slag en we vonden de namen van deze mensen. We hebben deze informatie doorgegeven aan het echtpaar Gerrit van der Vorst en Heleen van ’t Vuur, de schrijvers van het boek ‘Joodse onderduikers in Zeist’ (juli 2020). Zij zijn bezig met deel 2 nu zij - naar aanleiding van hun boek - nieuwe verhalen en informatie uit heel Zeist krijgen. Ook Wim Reiss, de neef van Dirkje Inden-Reiss  kon meer informatie over Joodse onderduikers bij zijn tante verstrekken.

Gekregen van leden en lezers


Van Cathy van Schuijlenborgh-Knegt ontvingen wij een theelepeltje met ‘het wapen van Den Dolder’ erop. We zullen toch een keer publiceren waar dit idee van het wapenschild vandaan komt. Van mevrouw Oskam kregen we 10 boeken voor ons archief. Sommige hebben we nu dubbel maar dat is fijn, want dan kunnen we ze nu makkelijker uitlenen.  Heeft u ook iets voor onze vereniging? Stuur een mailtje naar secretaris@historischeverenigingdendolder.nl
SABBATICAL
Nadat Mieke van der Ploeg jarenlang voor de Dolderse Kroniek heeft geschreven, heeft zij nu besloten een jaartje te stoppen en haar eigen familiegeschiedenis uit te zoeken en op te schrijven. Wij denken dat zij haar geen familie geen groter plezier kan schenken. Veel plezier, Mieke...  maar wel weer terugkomen s.v.p!
 

Obductietafel

 
Met de verhuizing van ons aloude archief uit het mortuarium werd de snijtafel weer goed zichtbaar. Omdat we een herbestemming voor deze unieke tafel wilden zoeken, namen we contact op met de projectontwikkelaar. Deze gaf aan bij de herontwikkeling van het gebied aandacht te willen schenken aan de geschiedenis van de W.A. Hoeve en dus nog even niet mee te willen gaan met onze ideeën. We hopen dat de tafel een nieuwe, mooie plek krijgt. Het spreekt vanzelf dat we graag meedenken!

Herdenkingssteentjes W.O. II


We waren er helemaal klaar voor, de onthulling van de herdenkingssteentjes op 16 oktober bij de oude dansschool en het huis van de familie Inden-Reiss. Zodra we weer met grotere groepen bij elkaar mogen komen, gaan we de steentjes onthullen. Kijk op de website van het Geheugen van Zeist als u alvast wilt lezen over deze herdenkingssteentjes: https://www.geheugenvanzeist.nl/articles/herdenkingssteen-baarnseweg-den-dolder/; https://www.geheugenvanzeist.nl/articles/herdenkingssteen-baarnseweg-36-den-dolder/

Activiteit samen met het Geheugen van Zeist: Glasnegatieven worden gedigitaliseerd

Om kosten voor de gemeente te drukken hebben we natuurlijk meegeholpen met het ompakken in zuurvrije fourflaps = papier. Daarna zullen alle glasnegatieven optimaal worden bewaard in het gemeentearchief. We zijn heel benieuwd naar de foto’s! We hebben de 90 jaar oude, glasnegatieven van de Willem Arntsz Hoeve bekeken en een selectie gemaakt om professioneel gedigitaliseerd te worden door het gemeentearchief van Zeist.

 

Slot Zeist krijgt vaste expositiezaal


Het Geheugen van Zeist is ook druk bezig om in Slot Zeist een tentoonstellingsruimte in te richten. Ons werd gevraagd om materiaal te leveren voor een tentoonstellingsbord van 60x50 cm. Deze vaste expositie zal komen te hangen in de Marotzaal. Wij kozen voor de drie pijlers uit onze ontstaansgeschiedenis: het station, zeepfabriek De Duif van Pleines en de Willem Arntsz Hoeve. Zo kunnen mensen uit heel Nederland over deze voor ons bekende geschiedenis lezen. U krijgt nog te horen wanneer de ruimte zal worden geopend begin volgend jaar. Ja, ja, corona gooit ook hier roet in het eten.

Etalagetentoonstelling


Na het vertrek van de ETOS-drogisterij uit de winkel aan de Dolderseweg ontstond een ‘donker gat’ in de aaneengesloten winkeletalages. We kwamen in contact met de welwillende en belangstellende eigenaar van het pand. Zo kregen we vanaf februari 2020 de gelegenheid om onze uitgebreide collectie historische foto’s en attributen tentoon te stellen in de etalage.
Thema's waren: ‘Winterbeelden’, Automobielbedrijf J. van Kooy, de kerken in het dorp, de Bevrijding, onze postkantoren, Groeten uit Den Dolder, Hotel Leeuwenhorst/ Hiensch/De Egelantier en het station resp. Spoorwegen. De tentoonstellingen trokken de aandacht van veel voorbijgangers. Dit succes heeft ons aangezet tot het uitbreiden van onze presentatie-plekken met een opstelling in de gang van ‘Bethesda’ (huisartsenpost) en de recreatieruimte in Pelita. Helaas hebben de perikelen rond Covid onze activiteiten op de laatste locatie wat beperkt.
Prettig voor de eigenaar -en een beetje teleurstellend voor ons, maar we konden het verwachten- is dat zich een nieuwe gebruiker van de winkel heeft gemeld. Wij wensen de eigenaar en nieuwe gebruiker veel succes met hun onderneming in ons dorp.
Ondertussen speuren we naar nieuwe aantrekkelijk gelegen locaties... Welke ondernemer biedt zich aan? secretaris@historischeverenigingdendolder.nl

Omgekomen brandweerman


Op zaterdag 21 november reageerde de Dolderse brandweerman Pim op een oproep wegens wateroverlast. Hij overleed na een val in een liftkoker. De schok in het dorp, zelfs in heel Nederland, was groot. De Facebooksite van de HVDD, https://www.facebook.com/historischdendolder/ kreeg het verzoek om een link naar een inzamelingsactie te plaatsen. Met het geld wil men een studiefonds creëren voor de kinderen van Pim. Natuurlijk hebben wij de link geplaatst. We plaatsen hem hierbij nogmaals: https://www.gofundme.com/f/studiefonds-kinderen-van-omgekomen-brandweerman Inmiddels is het streefbedrag van 30.000 euro ruim gehaald maar meer geld is altijd welkom.

We wensen u fijne feestdagen en een gezond 2021!

Foto's in deze nieuwsbrief: Ankie Keizer
Steeds meer (oud)Doldenaren beleven plezier aan de Facebookpagina van de HVDD. Naar aanleiding van een oude foto vullen we met z’n allen de vraagtekens in over de geschiedenis van ons dorp. U heeft een Facebookaccount nodig om op onze pagina te komen. Neem eens een kijkje! https://www.facebook.com/historischdendolder/
Wij zijn lid van de Vereniging het Geheugen van Zeist
www.geheugenvanzeist.nl
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Copyright © 2020 Historische Vereniging Den Dolder, All rights reserved.