Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief JULI 2020

Even voorstellen: vrijwilligster Ankie Keijzer, sinds een jaar bestuurslid/redactielid

 
Sinds 1990 wonen mijn man en ik met veel plezier in Den Dolder. Pssssst, niet verder vertellen hoe fijn, centraal gelegen en goed geoutilleerd dit dorp is: onze kinderen zoeken hier tzt namelijk óók nog een huis. Eenmaal uit de -mantel-zorgtaken kreeg ik de ruimte om me nuttig te maken bij de historische vereniging. En hoewel ik dol ben op geschiedenis ben ik ook razend nieuwsgierig naar de toekomst... hoe ziet DD er over 25 jaar uit?
 
Binnen de HVDD draai ik met bijna elk groepje wel mee. Zo ben ik o.a. druk met foto’s en info plaatsen op Facebook en Instagram, schrijf soms een artikel voor de Dolderse Kroniek  en scan het internet af op nieuwe foto’s, krantenartikelen e.d.. Daarom word ik binnen onze ploeg ook wel ‘speurneus’ genoemd. Geef 'n gil als u iets uitgezocht wilt hebben of als u uw foto’s met ons wilt delen:  fb@historischeverenigingdendolder.nl
 
Andere liefhebberijen: paleografie (= lezen + transcriberen van oude manuscripten) bij nieuwsjunk, reizen en als het mooi weer is rijden met een oldtimer door onze prachtige omgeving. Tip: draag een hoofddoekje als je je haar fatsoenlijk wilt houden...
 

FIETSTOCHT OP 30 AUGUSTUS 2020 in het kader van 75 jaar Bevrijding


Op 30 augustus verzamelen we om 13.30 uur op het station Den Dolder. We fietsen dan langs de plekken van oorlog en bevrijding. Rond 15.00 uur onthullen we een nieuw straatnaambordje aan de Wilhelmina van Essenlaan. We eindigen rond 15.30 uur bij de bevrijdingsboom en wijden dan de nieuwe Vrijheidsboom in. Kom op de fiets naar het station om 13.30 uur of kom rond 15.00 uur naar de Wilhelmina van Essenlaan of rond 15.30 uur naar de bevrijdingsbank voor een feestelijk samenzijn. Wethouder Sander Jansen zal ook de fietstocht meemaken en de beide officiële onthullingen verrichten. Alle vragen of opmerkingen over de fietstocht kunnen we dan uitwisselen.
Deelname is gratis, maar vooraf melden is fijn in verband met de catering: activiteiten@historischeverenigingdendolder.nl

De maquette van de W.A. Hoeve is weer thuis!

 
In de jaren 1966/67 is er een maquette gemaakt van het totale terrein van de W.A. Hoeve. De maker van de maquette, Gert Doornenbal, kwam toevallig langs De Wingerd fietsen toen deze in november jl. werd leeggehaald. Ook zijn maquette verdween in de verhuiswagen naar Zeist! Gelukkig hebben we hem nu weer terug in Den Dolder.
 
Hij is te bezichtigen tijdens Gildewandelingen op het terrein. Honden zijn tijdens deze wandelingen niet toegestaan. Trek vooral goed schoeisel aan in verband met een wandeling over de heide. De geplande rondleidingen zijn bekend: 22 augustus, 19.00 uur;  12 september, 14.00 uur; 17 oktober, 14.00 uur. Vooraf svp melden bij het Gilde.  Komen deze data net niet uit, dan kunt u ook bij het Gilde een rondleiding boeken voor uw gezelschap van vrienden, familie of collega's: www.gildezeist.nl.
 
Een zeer verkorte kennismaking met dit terrein maakt u door een zgn. Adventure Labcache te lopen. De labcache begint bij het Hoofdgebouw en voert u naar 5 verschillende plekken op het terrein.

Een van de locaties is de sequoiaboom die eind jaren '50 per ongeluk op het terrein is gekomen. De boom was bestemd voor het Pinetum Birkhoven, in Amersfoort dus, achter de dierentuin. De trein schoot halte Soestduinen voorbij en besloten werd dat de bomen bij de volgende losplaats neergelegd zouden worden: de kolenlosplaats van de W.A. Hoeve. Daar zijn toen de (al grote) bomen geplant! Even de namen: Abies Chamacyparis, Cryptomeria, Sciadopitys, Pinus en de genoemde Sequoia. Voel even voorzichtig aan zijn zachte bast..

Andere locaties waar u langs loopt tijdens deze labcache zijn het gebouw Boerhaave, de Julianaboom, Carré, en het Hoofdgebouw.

Installeer vooraf de app op uw mobiel via: https://labs.geocaching.com

Exposities in de Etalage van v/h Etos en ... Pelita

 
Vanaf 18 juni is er in het dienstencentrum Pelita een kleine expositie van “oude foto’s” die eerder ook in het dorp ( voormalig pand van Etos) zijn vertoond. Direct na het ophangen van de foto’s was er behoorlijk wat animo om deze te bekijken. Zo kunnen nu ook bewoners die niet meer naar het centrum kunnen lopen, toch genieten van deze exposities.

Om de week zullen er nieuwe foto’s worden opgehangen. Bovendien is er een hoek vrijgemaakt met nieuw verworven artikelen of aangeboden attributen van dorpsgenoten. Dus: heeft u nog wat interessants liggen voor de Historische Vereniging, we houden ons aanbevolen.

Het thema in de etalage van v/h Etos is in de zomermaand is “Groeten uit Den Dolder”.
 

Remia bedankt!


Op 17 juli jl hebben de leerlingen van de Kameleon de Remia bedankt voor de rondleiding eerder dit schooljaar. Zij vertelden nog eens waarom het zo interessant was de fabriek van binnen te mogen zien: al die verschillende sauzen, zoveel buizen, de hygiëneregels en de frietjes na afloop. Er waren ook vragen aan directeur De Rooij. De leukste was wel of hij wel eens in een saus gezwommen had, zoals Donald Duck in zijn pakhuis! Over 5 jaar bestaat Remia 100 jaar; we hopen op een herhaling van een feestje, als het kan voor het hele dorp!
Op de foto's ontvangen Danielle Saan en directeur De Rooij de fotocollage uit handen van leerlingen van groep 7 /8 in het bijzijn van hun klasgenoten en enkele bestuursleden van onze vereniging.
(Foto's: Ankie Keijzer)
 

Historische Ommetje Den Dolder gaat op 6 augustus a.s. van start


Elke 1e donderdagochtend van de maand om 11.30 start vanaf Pelita een wandeling naar een bijzondere plek met een verhaal in Den Dolder.
Wilt u rustig mee wandelen en deze bijzondere plekken ontdekken in uw eigen woonplaats, sluit dan gerust aan. Opgave voor deze wandeling gewenst bij Margot van Meander Omnium/Pelita of mail aan carin@sportiefzeist.nl. Het Historisch Ommetje wordt maandelijks door de buurtsportcoach Carin Kuijpers in samenwerking met de Historische Vereniging Den Dolder uitgevoerd.
Op de foto van links naar rechts:Alie Beuker, Petra Koek en Carin Kuijpers voor de deur bij het Historisch Wandkleed (ommetje van 1 oktober 2019)
Op 6 augustus a.s. gaat de 1e historische wandeling naar het tegelmozaïek in de spoortunnel bij DOSC. Deze twee tableaus zijn gemaakt op basis van tekeningen van leerlingen van de basisschool. Hetty Beekman zal uitleg geven.
Overige data om aan te sluiten zijn: 3 september, 1 oktober, 5 november en 3 december 2020. Op de tussenliggende donderdagen wordt er natuurlijk ook gewandeld vanaf Pelita. Start om 11.30 uur. Duur van de wandeling 45 minuten.
 
Op 3 september is de bevrijdingsbank het einddoel. Deze geheel gerenoveerde bank is door de bevolking geschonken aan de gemeente Zeist op 30 augustus 1945. Er staat nu ook bloeiend groen rond deze mooie plek, een informatiebord en... een nieuwe vrijheidsboom. Petra Koek legt een en ander uit.
 
 Op 1 oktober lopen we naar het Historisch Wandkleed. We kunnen - met de lift - naar boven om het in het echt te bewonderen. Een van de moeders die aan het wandkleed werkten, Anneke Lasterie, zal uitleg geven over dit bijzondere kleed van 4 bij 2 meter.
 
Op 5 november lopen we naar het Stille Hofje. Daar zal Mieke van der Ploeg ons meenemen naar de rijke historie van deze plek.
 
Op 3 december ten slotte bezoeken we het station in Den Dolder. Mogelijk mogen we ook even binnen kijken. Flip Baay geeft informatie over dit unieke eilandstation en de twee monumenten.

Open monumentendag 2020 in Zeist


Op zaterdag 12 september a.s. is er weer Open Monumentendag in Zeist. Zie voor het programma: www.geheugenvanzeist.nl.
Den Dolder doet dit jaar niet mee, maar er is wel een Gildewandeling vanaf het station Den Dolder om 14.00 uur. www.gildezeist.nl
Wij zijn lid van de Vereniging het Geheugen van Zeist, www.geheugenvanzeist.nl
Steeds meer (oud)Doldenaren beleven plezier aan de Facebookpagina van de HVDD. Naar aanleiding van een oude foto vullen we met z’n allen de vraagtekens in over de geschiedenis van ons dorp. U heeft een Facebookaccount nodig om op onze pagina te komen. Neem eens een kijkje! https://www.facebook.com/historischdendolder/
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Copyright © 2020 Historische Vereniging Den Dolder, All rights reserved.