Copy
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser
Beste <<Voornaam>> <<Achternaam>>,

De feestdagen zijn voorbij en bijna start het gewone leven van werk, school en drukte weer. Op vrijdag 3 januari is het in Filmhuis Hofdael nog even tijd voor stilstaan, voor rust, nadenken en herdenken. U ziet op deze avond het indrukwekkende They shall not grow old. 

Regisseur Peter Jackson brengt in deze documentairefilm op nooit eerder vertoonde wijze de Eerste Wereldoorlog naar het heden. Indrukwekkend, bijzonder en om niet snel te vergeten!

They shall not grow old
Vrijdag 3 januari 2020, 20:30 uur

Voor de kerst zijn we weer thuis, dat zeggen de Britse soldaten als eind juli 1914 de Eerste Wereldoorlog losbarst. Het loopt anders. Vier lange jaren zijn Frankrijk en België één groot slagveld en vechten vaak veel te jonge jongens een zinloze oorlog uit. Peter Jackson (The Hobbit, Lord of the Rings) brengt hun ervaringen in They shall not grow old dichterbij dan ooit tevoren.

Op je hele lijf luizen, dikke ratten in de loopgraven, de verwoestende effecten van mosterdgas en overal de weeïge geur van lijken: Jackson laat het allemaal zien. Officieel moet je negentien zijn, in de praktijk melden ook veel Britse jongens van net vijftien zich vrijwillig voor het leger. Op zoek naar uitdaging en opwinding. Geen van allen weten ze welke hel hen aan de overkant van het water te wachten staat, in de modder van de loopgraven.
Trouw:
'Van een stille, zwart-witwereld is de Eerste Wereldoorlog zo het heden
in getrokken, van de twintigste naar de eenentwintigste eeuw.
Een unieke ervaring.'
De Britse opa van regisseur Peter Jackson is in 1916 bij de slag aan de Somme. Als Jackson bijna honderd jaar later gevraagd wordt een documentaire te maken over de Eerste Wereldoorlog twijfelt hij geen moment. Hij krijgt de beschikking over nooit eerder vertoond archiefmateriaal en maakt gebruik van interviews met oorlogsveteranen. De oude beelden zijn beschadigd, onduidelijk en natuurlijk zwart-wit. They shall not grow old is het resultaat van jaren van oppoetsen. Anderhalf uur beeld, voorzien van kleur én geluid. We horen geen experts die het grote geheel van de zinloze slachting schetsen, we horen en zien verhalen van de jongens die 1914-1918 zelf meemaken.

Gewend als we zijn aan zwart-witbeelden van deze oorlog is het effect van kleur en geluid enorm. Ineens krijgen de grijze, korrelige gezichten kleur en emotie. Kunnen we lachen om de grapjes van de soldaten en krijgt de grimmigheid van de oorlog een extra dimensie. Honderd jaar geleden is ineens angstaanjagend dichtbij.


Verenigd Koninkrijk / Nieuw-Zeeland
Duur: 99 minuten.
Regie: Peter Jackson
They shall grow not old, as we that are left grow old: 
Age shall not weary them, nor the years condemn.
At the going down of the sun and in the morning
We will remember them.

(Uit: For the fallen, Laurence Binyon)
Lees meer | Trailer | Tickets
Voor alle films geldt:

* Aanvang: 20:30 uur Aanvang jeugdfilm: 11.00 uur
* Entree aan de kassa: € 6,50 (alleen contant) Entree jeugdfilm aan de kassa: €5,00 (alleen contant)
* Entree online: € 6,50. Entree jeugdfilm online: €5,00

Online tickets bestellen
Voor uw en ons gemak, is het vanaf dit seizoen mogelijk om online tickets te bestellen. U rekent tickets af met iDeal via de veilige omgeving van uw bank. Bij de ingang van de zaal toont u de e-ticket(s) - op uw smartphone of geprint - aan een van onze medewerkers bij de zaaldeur.
Copyright © 2019 Filmhuis Hofdael. Alle rechten voorbehouden.