Copy
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser
Beste <<Voornaam>> <<Achternaam>>,

Voetbalfan of niet: de film Diego Maradona (2019) is voor iedereen een aanrader! Hoe bereikt de Argentijnse voetballer zijn wereldwijde heldenstatus? En hoe glijdt hij af in drugsmisbruik, zelfdestructiviteit en banden met de Napolitaanse maffia? U ziet het in de voor diverse filmprijzen genomineerde documentairefilm Diego Maradona

We zien u graag op 10 januari om 20.30 uur. Tot dan!

Maradona
Vrijdag 10 januari 2020, 20:30 uur

Regisseur Asif Kapadia maakte eerder films over de verongelukte autocoureur Ayrton Senna en zangeres Amy Winehouse. Ook in Diego Maradona belicht hij de tragiek van talent en de tol van op veel te jonge leeftijd wereldberoemd worden. Uit meer dan 500 uur (deels niet eerder vertoond) filmmateriaal en talloze interviews met betrokkenen én de Argentijnse voetbalheld Diego Maradona zelf ontstond de film Diego Maradona.

Op zijn achtste wordt Diego door een talentscout ontdekt, hij speelt dan nog bij een buurtclub in de arme buitenwijk van Buenos Aires waar zijn familie woont. In de film zien we vooral Maradona tijdens zijn bekendste periode als voetballer: bij Napoli, een club die voor de komst van Maradona maar weinig voorstelt. De onschuldige jonge Diego verandert in deze tijd (1984-1991) in een gevierde stervoetballer die meer en meer pijnlijk afglijdt.
'When you're on the field, the life goes away,
the problems go away, everything goes away!'

- Diego Armando Maradona -
De voetballer hangt rond in nachtclubs, heeft buitenechtelijke relaties en doet zich tegoed aan drank en cocaïne. Ook raakt hij verstrikt in de netten van de Napolitaanse Camorra. En dan, in de halve finale van het WK van 1990 komt Maradona voor Argentinië uit tegen Italië. Hij helpt Argentinië aan een overwinning. Het is het begin van het einde voor de heldenstatus van Maradona, de Italianen zijn woedend. En niemand wordt meer verguisd dan Diego Maradona. 

De man blijft voor controverse zorgen als we hem jaren later steeds vaker onder invloed en tientallen kilo's te zwaar zien. Als hij in augustus 2017 op trainingskamp in Mierlo is houdt hij de gemoederen bezig en heerst er ook in onze omgeving een ware Maradona-gekte. Het haalt zelfs de krant dat de voetbalster van weleer bij de Hema in Mierlo pyjama's en hét product van de Hema, de rookworst bestelt. We zijn onder de indruk van Maradona, maar dicht bij hem komen lukt haast niet. Daarvoor is Diego Maradona te onvoorspelbaar, te onbetrouwbaar en te weinig sympathiek.

Regisseur Asif Kapadia: ‘Zowel Senna als Amy zijn niet oud geworden, waardoor we niet hebben kunnen zien wat er gebeurt wanneer je dat talent kwijtraakt. Bij Maradona hebben we dat wel gezien. En dat was niet fraai.’

Verenigd Koninkrijk
Duur: 125 minuten
Regie: Asif Kapadia
Empire Magazine
(★★★★)
'Indrukwekkend met de gebruikelijke precisie en intelligente montage'
Lees meer | Trailer | Tickets
Voor alle films geldt:

* Aanvang: 20:30 uur Aanvang jeugdfilm: 11.00 uur
* Entree aan de kassa: € 6,50 (alleen contant) Entree jeugdfilm aan de kassa: €5,00 (alleen contant)
* Entree online: € 6,50 Entree jeugdfilm online: €5,00

Online tickets bestellen
Voor uw en ons gemak kunt u ook online tickets bestellen. U rekent tickets af met iDeal via de veilige omgeving van uw bank. Bij de ingang van de zaal toont u de e-ticket(s) - op uw smartphone of geprint - aan een van onze medewerkers bij de zaaldeur.
Copyright © 2020 Filmhuis Hofdael. Alle rechten voorbehouden.