Copy
Butlletí PER LA CONCA #9 - maig 2020
No veus bé el butlletí? Obre'l al navegador
Les fàbriques d'energies renovables a l'Anoia.
Ens mobilitzem
Bona tarda,

Us fem arribar un butlletí especial sobre la problemàtica de la implantació de les empreses de producció d'energia renovable que afecta la Conca d'Òdena, l'Anoia i la Catalunya no metropolitana. 

Aprofitem per recordar-vos que trobareu a la nostra web el calendari d'activitats de caràcter ambiental de la Conca d'Òdena que confeccionem. 
Les grans empreses, la Generalitat i els fons europeus per les renovables
El Decret 16/2019 de mesures urgents per combatre l’emergència climàtica i l’impuls de les renovables ha dut a la presentació de centenars de nous macroprojectes de centrals eòliques i fotovoltaiques arreu de Catalunya, i la comarca de l'Anoia és una de les més afectades.

Les empreses impulsores d'aquests macroprojectes són principalment les de l'oligopoli energètic, afins a l'IBEX35, com Naturalgy, Enel, Forestalia, Repsol, Ignis... Moltes d'elles amb seu fora de Catalunya. Busquen el finançament europeu (les ajudes milionàries "Next Generation") i els recursos naturals de Catalunya (sòl, sol i vent) per fer el seu negoci, que més enllà de proveir Catalunya, busca l'exportació.

Des de Per la conca som conscients que cal lluitar contra el canvi climàtic i fer una transició energètica cap a fonts renovables, però cal fer-ho avançant cap a una sobirania energètica real, al servei de la ciutadania i basada en estratègies veritablement sostenibles des del punt de vista social, ambiental i econòmic! 


En el següent enllaç podeu trobar el Decàleg per avançar cap a una transició energètica justa, redactat per l'Associació de Micropobles de Catalunya:

 
Decàleg per avançar cap a una transició energètica justa
Què hi volen fer a l'Anoia?
 
El nombre de projectes va creixent i de moment ja s'hi ha projectat:
 
1)  119 aerogeneradors, que se sumarien als 105 existents
Les grans empreses d'energia volen impulsar 119 aerogeneradors, que se sumarien als 105 que hi ha actualment a la comarca. Es tracta de molins més grans que els actuals que arriben als 200 metres d'altura i, per tant, cada generador seria més alt que la construcció més alta de Barcelona: la Sagrada Família acabada.

D'aquests molins en volen emplaçar 18 a Argençola, 15 a Bellprat, 14 a Calonge, 40 a Castellfollit de Riubregós, 5 a Copons, 7 a La Llacuna, 1 a Orpí, 1 a Pujalt, 13 a Rubió i  5 a Veciana.
 
2)  800 hectàrees rurals per instal·lar plaques fotovoltaiques
Les empreses també han aconseguit el vistiplau inicial de la Generalitat per utilitzar 800 hectàrees agrícoles i forestals per instal·lar macro-parcs solars fotovoltaics.

En concret, es volen explotar 10 hectàrees a Argençola, 115 a Bellprat, 41 a Jorba, 148 a Òdena, 225 a Pujalt, 99 a Rubió, 56 a Santa Margarida de Montbui, 116 a Sant Martí de Tous, 90 a Sant Pere Sallavinera i 25 a Veciana.
 
3)  Noves línies d'alta tensió
Totes aquestes noves implementacions suposarien la construcció d’una desena de subestacions transformadores i sis línies aèries d’alta tensió (més de 80 kilòmetres de longitud) i 4 de mitja tensió (més de 50 kilòmetres), que portarien l’energia renovada a la subestació de Rubió o a la de Vilanova del Camí, per ser després evacuades fóra de la comarca, a més de centenars de línies soterrades per interconnectar els aerogeneradors i les plaques fotovoltaiques. 

Aquí teniu el mapa de la situació d'aquests projectes a la comarca de l'Anoia (entre la confecció del mapa i l'edició del butlletí han aparegut nous projectes com el fotovoltaic al peu de la Tossa de Montbui que afecta més de 50 hectàrees de sòl agrícola).


L'aprovació d'aquests projectes suposaria la transformació del paisatge de l'Anoia, la pèrdua de sòl agrícola i de la resta de serveis ecosistèmics associats a l'entorn natural, ja en regressió, com ho han detectat els estudis que mesuren la biodiversitat.
A més, en el següent enllaç, podeu accedir al visor 3D de la nostra web, on podeu veure l'emplaçament de les instal·lacions eòliques i fotovoltaiques, així com les que ja hi ha en funcionament:
Visor Parcs Eòlics i Fotovoltaics de l'Anoia
Suport mutu amb totes les plataformes de Catalunya

Com us explicàvem en el darrer butlletí, s'han creat diverses plataformes arreu de Catalunya per lluitar contra aquesta allau de projectes.

Hem ajudat a construir Preservem l'Anoia, una agrupació de plataformes des de la qual es coordina la mobilització a la comarca i la xarxa d'Entitats Catalanes per una Transició Energètica Justa. 

A día d'avui les entitats de Preservem Anoia són: El Trill Argençola, Jorba Reflexiona, Plataforma d'Afectades per la Concentració d'Aerogeneradors (PACA), Per la Conca, Salvem Serra de Feixes, Salvem Maçana i Serra Morena, Salvem Tous, Salvem Can Titó, Sobirania Energètica Baixa Segarra - Bellprat, Unió de Pagesos Anoia, Veïns del Raval d'Aguilera d'Òdena, Arran Calaf - Alta Segarra, CUP Tous - Anoia, Endavant - Anoia.

 

Manifestacions arreu del territori


El 2 de maig ens vam reunir a la plaça Sant Jaume de Barcelona totes les entitats i plataformes d’arreu de Catalunya. Una setmana després, el 9 de maig, es van realitzar concentracions a moltes ciutats catalanes. A Igualada va ser tot un èxit!

El que demanem en aquestes concentracions és:

1) La derogació del Decret de mesures urgents per a l'emergència climàtica fins que no es faci una planificació estratègica, tal com demana la normativa.

2) La paralització de tots els projectes de centrals industrials eòliques i fotovoltaiques fins que no hi hagi una normativa consensuada i coherent.

3) La participació pública en la tramitació dels projectes d'aquest tipus.
 
Manifest concentració Igualada 09/05/2021
Des de Preservem l'Anoia s'estan generant més materials divulgatius que, juntament amb la informació sobre les mobilitzacions, anireu trobant a la premsa i a les xarxes socials. 

La propera mobilització l'organitza la xarxa d'entitats mediambientals SOSNaturaCat. Serà a Barcelona el dissabte 5 de juny al migdia a la Plaça Sant Jaume. Hi serem i hi sou tots convocats. 
Energies renovables, sí.
Especulació i massificació, no.
Hi haurà canvis?
 
Paral·lelament a la mobilització ciutadana, diversos Consells Comarcals i un bon grapat d'Ajuntaments de l'Anoia i Catalunya han aprovat mocions exigint d'una manera o altra la participació del territori en la presa de decisions. 

Per altra banda, a través de la premsa amiga podem veure la campanya de pressió sobre els polítics i per la construcció d'un relat favorable als macroprojectes per part dels sectors econòmics interessats. 

Estem en un moment de canvis, ja que l'aplicació del decret correspondrà a un altre Departament, el d'Agricultura en lloc del de Territori. S'auguren canvis, però ningú sap encara quins. Us mantindrem informats. 
Aquesta situació requereix la mobilització, no només de l'entitat, sinó de totes aquelles persones que volen lluitar pel nostre territori. Pots ajudar en l'organització de Per la Conca escrivint al correu info@perlaconca.org o fer-te soci a través del següent formulari:
 
Fes-te soci!
I si ja ets soci, et recordem que necessitem que ens facilitis, si no ho has fet ja, les teves dades bancàries per tal de poder fer el cobrament de les quotes. Pots fer-ho a través del mateix formulari d'inscripció de nous socis.

Un cop més, moltes gràcies!
Per un territori viu i amb futur.
Per la Conca!
Copyright © 2021 Per la Conca, Tots els drets reservats.

Reps aquest correu perquè estàs subscrit al butlletí de Per la Conca.
Recorda que pots actualitzar les teves preferències o donar-te de baixa d'aquesta llista.

T'han reenviat aquest correu? Subcriu-te al butlletí per rebre'l directament!

Email Marketing Powered by Mailchimp