Copy
Nieuwsbrief * Herfst 2018
Kindercoaching
Inhoud:
Welkom
Mindful opvoeden
Aandachtig ouderschap
Gratis Proefles en nieuwe trainingen
Stilte-retraite in Spanje
Herfst en 'Loslaten'

Welkom 

Hallo allemaal, Hier is ie dan, de allereerste nieuwsbrief van Kind & Aandacht, Praktijk voor kindercoaching en aandachttraining.
Deze nieuwsbrief is bedoeld om jullie te informeren, inspireren en te fascineren en zal in elk van de vier jaargetijden verschijnen. Naast informatie over trainingen en coaching, vinden jullie ook ideeën en tips over Mindful opvoeden en lichter leven.
 
Veel leesplezier.
Lieve groeten, Esther
Ps. Voel je vrij om deze nieuwsbrief door te sturen aan familie of vrienden

Mindful opvoeden 

Mindful opvoeden. Hoe doe je dat eigenlijk? Het is echt niet altijd eenvoudig om in de drukte van de dag en met een volle agenda, je kind(eren) met aandacht en zonder oordeel op te voeden. In deze en volgende nieuwsbrieven zal het onderwerp mindful opvoeden steeds een vaste plaats krijgen. Wat ik zie en ervaar is dat het een niet zonder het ander kan; Je kunt een kind vele technieken in aandacht leren, maar de positieve effecten worden verder versterkt als de ouders er met aandacht en op een mindful manier voor hun kinderen kunnen zijn.
 
In de mindfulness staan een 7-tal ‘waarden’ centraal:
  1. Niet oordelen
  2. Geduld
  3. Eindeloos opnieuw beginnen
  4. Vertrouwen
  5. Niet streven
  6. Acceptatie
  7. Loslaten

Niet oordelen, aandachtig ouderschap 

Ons brein maakt ongeveer 50.000 gedachten per dag en 70% van al die gedachten heeft een negatieve lading. Veel van deze negatieve gedachten bevatten een ‘oordeel’. Een oordeel over jezelf, jouw kind, anderen of over een bepaalde ervaring. Dit oordelen gebeurt vaak onbewust, maar kan wel van invloed zijn op jouw reacties; “Wat ongelofelijk dom dat je dat bent vergeten; Stop met zingen, het is zo vals als wat; Zou je niet wat meer gaan sporten, anders wordt je te dik; Stel je niet zo aan en stop met dat irritante gejank".
Deze reacties hebben een direct uitwerking op jouw kind, die nog heel lang kan nawerken. We kunnen ons oordelende brein niet stoppen, maar we kunnen wel leren er aandacht voor te hebben en er dan voor te kiezen om het (voor)oordeel onuitgesproken te laten. Of je kunt jezelf oefenen om met een ‘beginners mind’ naar jouw kind en anderen te kijken. Alsof je iets voor het eerst ziet, open en onderzoekend.
Wil je weten hoe je dit kunt oefenen? Ik vertel je er graag meer over.
Neem contact op

Gratis proefles en nieuwe trainingen 

GRATIS PROEFLES

Is jouw kind ook vaak onrustig, gespannen, onzeker of slaapt het slecht. Dan wil ik je uitnodigen voor een gratis proefles op zaterdag 8 december. In deze GRATIS proefles kunnen jij en jouw kind kennis maken met de aandachttraining en mindfulness voor kinderen.
> Meer informatie

NIEUWE TRAINING

Binnenkort gaan er ook weer nieuwe 8-weekse Aandachttrainingen van start voor kinderen in de leeftijd van 5-12 jaar. > Meer informatie
Direct inschrijven
Stilteretraite in Spanje 
Op vrijdag 21 september vertrok ik voor een 5-daagse stilte-retraite naar Spanje. Waar ik vroeger al zenuwachtig werd van het idee om dagenlang stil te zijn, was het de laatste jaren iets dat langzaam op mijn bucketlist geschoven was. Mijn opleiding en certificering tot kindertrainer waren het laatste zetje om het nu ook echt te gaan ervaren.

In de dagen van stilte verkeer je in een soort vacuüm, waar er alleen NU is. Natuurlijk zijn er ook allerlei gedachten en emoties en omdat er nauwelijks afleiding is, ben je steeds erg bewust van het ‘geklets’ in je hoofd en van gevoelens die komen en gaan.

Ook tijdens het eten is het stil en ben je je veel meer bewust van smaken, geuren, teksturen en kleuren van alles dat je eet. Terugkijkend is het een zeer intense, maar ook waardevolle en verrijkende  ervaring geweest.

 
Tijdens een van de meditaties werd een verhaal voorgelezen over een oude indiaan en zijn kleinzoon, dat mij raakte:
Een oude indiaan zat met zijn kleinzoon bij het kampvuur.
“Binnen mij is een gevecht gaande.” zei de oude man tegen de jongen.
“Het is een gevecht tussen twee wolven. De ene wolf is slecht.
Hij staat voor woede, jaloezie, hebzucht, verwaandheid, schuld, leugen, valse trots, superioriteit en ego.”
Hij ging verder: “De andere wolf is goed. Hij staat voor vreugde, vrede, liefde, hoop, nederigheid, vriendelijkheid, waarheid, vrijgevigheid en compassie.”
“Binnen in jou woedt dezelfde strijd, datzelfde geldt voor ieder mens.”
De kleinzoon dacht enkele ogenblikken na en vroeg: “Maar opa, welke wolf wint het gevecht?”
De oude indiaan antwoord: “Degene die jij voedt.”
Herfst en 'Loslaten' 
Wat is de natuur toch mooi in de herfst! De kleuren zijn een streling voor het oog. De afgevallen bladeren knisperen onder je voeten en de wind waait door je haren. De herfst luidt ook de verandering naar koelere tijden in. Het is killer, vochtiger en de dagen worden merkbaar korter. De natuur leert ons in de herfst dat er ook een tijd is om dingen los te laten. Zoals in het volgende gedicht beschreven is:


De boom in het bos
liet in de herfst alles los.
Hij fluisterde zacht:
Loslaten is nodig, om sterker in ‘t leven te staan.
 

Copyright ©, 2018 Kind & Aandachtesther@kind-en-aandacht.nl ~ www.kind-en-aandacht.nl

Email Marketing Powered by Mailchimp