Copy

Andere tijden, dus een andere manier van werken:

Werken en leren tijdens de Corona-crisis

Het Corona-virus is al een tijdje in ons land, maar voor de meesten van ons veranderde er pas echt iets in ons dagelijkse leven, toen ook de basis- en middelbare scholen dichtbleven vorige week maandag. In één klap zaten alle kinderen en tieners thuis én werd van ouders verwacht zoveel mogelijk thuis te blijven.

En ja, dat is heel anders dan een vakantieperiode, want nu wordt er zowel van de kinderen als van de ouders verwacht dat er gewerkt en geleerd wordt. Een hele uitdaging! Stuur deze update ook gerust door naar anderen. Normaal gesproken werk ik vooral in Zuid-Limburg, maar de online activiteiten zijn uiteraard beschikbaar buiten onze mooie provincie. Als je deze nieuwsbrief leest via de sociale media, kun je je hier aanmelden om op de hoogte te blijven! 

Aangezien mijn werkzaamheden voor een deel uitgesteld zijn, heb ik - ondanks dat ik het met digitaal lesgeven en begeleiden nog aardig druk heb - besloten met regelmaat een berichtje te sturen met daarin wat tips en ideetjes waar je mogelijk je voordeel mee kunt doen. Uiteraard hoor ik heel graag van je als je zelf ook een tip of advies hebt, want dan deel ik dat in mijn volgende mail.

Ik ontvang ook graag foto's, vlogs en verhalen van het thuisonderwijs, terwijl je werkt. De inzendingen verzamel ik voor een blog om andere ouders mee te bemoedigen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en nu kunnen we digitaal verbinding blijven zoeken! 

Hieronder deel ik een nieuw initiatief dat ik ga beginnen en drie tips, die het leren en werken thuis misschien wat aangenamer maken. De tips zijn vooral voor kinderen in het basisonderwijs, omdat ik ervan uitga, dat de meeste middelbare scholen zelf een digitale leeromgeving hebben ingericht hebben voor hun tieners. Als ik het mis heb, laat het me dan weten, dan stuur ik de volgende keer wat digitale sites voor tieners! 

Verder zou ik zeggen: wees lief voor jezelf en voor de mensen om je heen. We zitten op dit moment  in een periode vol onzekerheden. Schoolwerk en structuur in een dag zijn belangrijk, maar niet het allerbelangrijkste, toch? Warme groet en tot de volgende mail, 

Ingeborg Dijkstra.

'Lucht-je-hart-sessie' op 26 maart om 9:30 uur

Deze week - op donderdag 26 maart om 9:30 uur om precies te zijn - wil ik beginnen met een korte 'lucht-je-hart-sessie'. Deze sessie is bedoeld voor ouders, die thuiswerken en/of tegen uitdagingen aanlopen in deze periode. De leeftijd van je kind(eren) maakt bij deze eerste sessie niet uit. Als je interesse hebt om mee te chatten, dan kun je je hier aanmelden. Ik doe deze eerste ronde gratis en als ik merk dat er behoefte is aan meer verdieping of regelmaat in zo'n sessie, ga ik daar vanaf volgende keer een (kleine) bijdrage voor vragen. Er zullen dan ook specifieke sessies qua doelgroepen en thema's komen. Mocht je hiervoor ideeën hebben, stuur me dan gerust een mail! 

Maar zoals gezegd, de eerste sessie is gratis en die ga ik via Zoom organiseren. Mogelijk organiseer ik binnenkort ook een sessie voor tieners, maar ik ga 't eerst eens met ouders proberen. Doe je mee? Als je je aangemeld hebt, stuur ik je een mail met verdere instructies. 

Tip 1: het voorleeskanaal van Bol.com op YouTube
Lezen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Echter, als je thuis aan het werk bent, is het ook fijn als iemand anders een boekje voorleest. Bol.com heeft sinds deze week een eigen voorleeskanaal op YouTube, waar dagelijks vier nieuwe filmpjes opstaan, waar bekende Nederlanders boeken voorlezen. Ik zou zeggen: 'Sla deze pagina op bij je favorieten en kijk elke dag welke boeken erbij gekomen zijn.' Er zijn boeken per leeftijdscategorie (2-4 jaar, 4-6 jaar, 6-8 jaar en 8-10 jaar). Een echte aanrader! 

Verder biedt Bol.com elke week 10 nieuwe digitale boeken voor kinderen aan voor slechts € 0,01 per stuk. Ik vind dat een geweldig aanbod, waardoor boeken echt beschikbaar zijn voor iedereen! Hier vind je alle informatie erover. 
Tip 2: Junior Einstein voor leerlingen op de basisschool 
Als je kind op de basisschool zit, vind ik Junior Einstein een goede site, waar je per vakgebied en leerjaar allerlei verschillende zaken kunt oefenen. Veel scholen hebben inmiddels een account aangemaakt en de gegevens ervan naar hun leerlingen doorgestuurd. Mocht jouw kind nog geen account hebben, dan kan het via deze site zelf ook al aan de slag.

Er is een gratis versie en een betaalde versie, die toegang geeft tot alle oefeningen. Maar ... voordat je eventueel de betaalde versie aanschaft, zou ik eens overleggen met de school van je kind. De school kan namelijk gratis een account aanmaken voor alle leerlingen en dat is er service, die je rustig van de school kunt vragen in deze tijd, vind ik. 
Tip 3: Creatief bezig zijn met 'Laat maar leren'
Het is belangrijk dat kinderen en tieners naast het schoolwerk ook creatief bezig zijn. De site Laat maar Leren biedt twee methodes:

* Laat maar Zien, de methode voor beeldend onderwijs
* Laat maar Lezen, de methode voor creatief schrijven

Via deze link kun je gratis proeflessen vinden, die je met je kind(eren) kunt doen. Je kunt selecteren op thema, leeftijd etc. Ik gebruik deze methode op school en vindt het aanbod gevarieerd en duidelijk uitgelegd. Ik wens je veel creativiteit en plezier! 

Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © Stepping Stones, All rights reserved.

Our mailing address is:
ingeborg@steppingstones.help

 
 






This email was sent to <<Mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stepping Stones · Oosterweg 59 · Maastricht, 6229XW · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp