Copy

Uitgelegd


Kritisch denken is een vaardigheid die jongeren nodig hebben om zelfstandig tot weloverwogen beslissingen, afwegingen en oordelen te komen. Omdat communicatie via beeld steeds belangrijker wordt wil Beeldkraken jongeren leren om met een kritische blik te leren kijken naar afbeeldingen: wat zie je nu werkelijk?

Een beeld zet je normaal gesproken direct en vaak onbewust om in een boodschap, maar wanneer je kritisch kijkt sta je stil bij de manier waarop een beeld tot een boodschap leidt. Het gaat om de bewustwording dat de maker een bepaalde betekenis kan geven aan een afbeelding. De ‘code’ die in elk beeld opgesloten zit, kan worden gekraakt.


Meer uitleg over Beeldkraken?

De ontknoping nadert

 

“Leg uit wat je ziet zonder de woorden stadion, supporter en voetbal te gebruiken.”

 
Het groepsgevoel onder voetbalsupporters is vaak heel sterk. Deze band wordt verstevigd doordat de voetbalfans zich afzetten tegen supporters van andere clubs. Het is 'wij' tegen 'zij', waarbij verschillen tussen supporters van rivaliserende clubs enorm worden uitvergroot.

De ontknoping van de Eredivisie nadert. Er zijn nog een paar speelrondes te gaan, totdat duidelijk wordt welke club dit jaar landskampioen wordt. Kraak de afbeelding van de module ‘Wij en zij’ en kies een verwerkingsopdracht bij het thema voetbal en supporters.

Nieuw! Het zwarte goud“Welke delen in de afbeelding hebben een dubbele betekenis?”


Rond 1900 kwam de moderne mijnindustrie in Limburg goed op gang. Het aantal mijnen groeide snel en er werd veel steenkool gewonnen. Hoewel de Nederlandse mijnen tot de veiligste van Europa behoorden, liep het aantal ongevallen in de tienduizenden per jaar en vielen er vrijwel elke maand enkele dodelijke slachtoffers. De getoonde prent volgde na een explosie van mijngas in de Limburgse kolenmijn Hendrik, waarbij dertien mijnwerkers om het leven kwamen.
 
Ga naar de module ‘Het zwarte goud

Uitgelicht: Reis om de wereld


“Waarom zou er naar een beroemd boek verwezen worden?”


De Nederlandse Spoorwegen zaten in de jaren zestig financieel in de problemen. Er waren nieuwe doelgroepen nodig om de treinen ook buiten de spits en in de vakanties voller te krijgen. Daarom bedacht de NS de tienertoer: een kaartje waarmee je voor twintig gulden (9 euro) acht dagen lang door Nederland kon reizen. De getoonde afbeelding is een affiche van de tienertoer, gemaakt in 1976. De affiche verwijst naar het beroemde boek 'Reis om de wereld in tachtig dagen'. 

Ga naar de module ‘Reis om de wereld

Bezoek Beeldkraken in de Kunsthal


Van 2 februari t/m 19 mei is Beeldkraken te zien in de Kunsthal Rotterdam met de expositie ‘Beeldkraken. Je weet niet wat je ziet’. Naast de originele beelden van Atlas van Stolk zijn er ook drie interactieve Onwijs touchtafels aanwezig met digitale beelden die leerlingen prikkelen met vragen en korte serious games. Beeldkraken daagt jongeren uit om op een interactieve manier beelden kritisch te bekijken, te analyseren en bronnen tegen het licht te houden.

Als je goed kijkt, zie je meer!

Meer informatie of je bezoek plannen? Ga naar de website van de Kunsthal.
Twitter - BeeldKraken
Facebook
BeeldKraken website
Email
Wat is jouw ervaring met Beeldkraken? We horen het graag! Deel het met ons via info@beeldkraken.nl.

Meld je hier aan als gebruiker om toegang te krijgen tot de antwoordbladen.
 
BeeldKraken is een project van de Atlas van Stolk.
Copyright © 2019 BeeldKraken, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?
afmelden van deze nieuwsbrief

Email Marketing Powered by Mailchimp