Copy
View this email in your browser
Een maandelijkse dosis inspiratie uit onze adviespraktijk
Beste geïnteresseerde,

Onlangs zoomden we in TRNDR Monthly in op de grote problemen van onze tijd. We vroegen onszelf af: wat voor soort leiderschap hebben we nodig om dit soort grote vraagstukken op te lossen? En welke leiders inspireren ons hierin?

Nieuwe uitdagingen los je niet alleen op met bezield en geïnspireerd leiderschap. Het vraag ook om originele ideeën, nieuwe verdienmodellen, andere manieren van samenwerken, en meer. 


Als er één industrie is die zich niet laat ontwrichten, dan is het de creatieve industrie. De muziekwereld werd in de jaren '90 geconfronteerd met internet, illegaal downloaden en vrijwel gratis distributie. Het dwong artiesten om naar nieuwe manieren van muziek uitbrengen te kijken. Makers waren ooit afhankelijk van een tussenpartij voor succes, maar dat is allang niet meer zo. En de definitie van 'verdienmodel' is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. 

Necessity is the mother of invention, schreef Plato ooit. De creatieve industrie liet zien dat het internet de mother of invention is.

In deze editie van TRNDR Monthly aandacht voor innovatie en nieuwe verdienmodellen in de creatieve economie. En de (strategie)lessen die we hieruit kunnen trekken. 

Met inspirerende groet,

Ricardo Uijen
Partner bij Thaesis

De passie-economie

Foto: Creative Commons
$500,000 per jaar. Zoveel verdient de best verdienende schrijver op Substack, een platform voor betaalde nieuwsbrieven, uit abonnementen van lezers. De meest populaire maker op Podia, een platform voor video cursussen en digitale lidmaatschappen, vangt meer dan $100,000 per maand. En in de hele VS zijn er leraren die maandelijks duizenden dollars verdienen omdat ze virtueel lesgeven. 
 

Het zijn voorbeelden van een grotere trend die gaande is: die van makers die compleet onafhankelijk geld verdienen met hun unieke vaardigheden. 'Capitalizing on creativity', noemt de Amerikaanse VC-groep Andreessen Horowitz het. Met dank aan platforms zoals Patreon, Petje af, Substack, YouTube, etc. kunnen makers onafhankelijk hun geld verdienen en fans verzamelen. Ze hebben er geen uitgever, krant, muzieklabel of kunstinstelling voor nodig. 

In deze nieuwe zogenoemde 'passion economy' waarin je geld verdient met individualiteit, gelden andere regels, zoals: 

  • Toegang: iedereen heeft toegang tot het werk van deze makers.
  • Individualiteit: de eigenheid van mensen wordt gestimuleerd.
  • Het nieuwe werken: je zit niet vast aan een bureau.

Ondernemingen die hun voordeel willen doen in deze nieuwe passie-economie, moeten de behoeftes van de makers en die van hun beoogde publiek voorop stellen. 

Lees het hele artikel over de passie-economie (🕓: 7 min – Andreesen Horowitz)

Rockonomics: economieles uit de muziekindustrie 

Foto: Unsplash
You can’t understand markets or the economy without recognizing when and how the jazz of emotions, psychology, and social relations interfere with the invisible hands of supply and demand.” 

Het is een quote van Alan Krueger. Hij was hoogleraar op Princeton, adviseur van Obama, en brak in de jaren negentig door met een 
studie over het minimumloon. Vlak voordat hij zelf een einde maakte aan zijn leven publiceerde hij het boek Rockonomics, waarin hij aan de hand van de muziekindustrie een aantal belangrijke economische krachten analyseert die ons vormgeven. Want economie is veel meer dan Oscar Wilde's homo economicus die alles weet van prijs maar niets van waarde. Economie draait ook om de wisselwerking tussen menselijke idealen en ambities enerzijds, en economische en technologische ontwikkelingen anderzijds. En als er één industrie is waar dit van toepassing is, is het de muziekindustrie, waarin allerlei nieuwe businessmodellen zijn getest sinds streaming de muziekindustrie ondersteboven keerde. 
Lees meer: Waarom Rockonomics de nieuwe inleiding in de economie moet worden (🕓: 4 min – ESB)

Een nieuw album uitbrengen in een museum 

Foto: Unsplash
Taylor Swift en Jay-Z zijn 'slow ticketing' pioniers: ze geven geleidelijk tickets vrij zodat shows niet in één klap uitverkopen. Swift stelde haar zesde album Reputation de eerste week ook alleen fysiek en als betaalde download beschikbaar, voor haar meest fanatieke fans. Pas daarná kon het worden gestreamd op Spotify door het grote publiek. En in Museum de Fundatie in Zwolle is nu de nieuwe muziek van rapper Sticks in een expositie te bewonderen voor een beperkte periode van vier maanden. Daarna is het nooit meer te horen. Niet op Spotify, niet op cd en niet op vinyl. 

Artiesten zijn bij uitstek een groep mensen die experimenteert met nieuwe verdienmodellen. Ze moeten wel: als er een industrie is waar inkomsten allesbehalve stabiel zijn is het de muziekindustrie. David Bowie
zei ooit: muziek zal ooit net zo overvloedig zijn als water en elektriciteit. "De enige manier om een unieke muziekervaring te garanderen, is als artiesten gaan toeren."

Experimenteren, leren en vervolgens creëren – iedereen ondernemer doet het. Wij doen dit ook in onze
Strategiekamer: eerst formuleren we een helder doel en dan gaan we de weg daar naartoe samen stap voor stap ontdekken. Onderweg wordt er bijgestuurd en actief gereflecteerd. 

De grootste muziektrends van 2019

TRNDR is de web en app based trendmonitor van Thaesis. Wij gebruiken de app om professionals te betrekken bij de strategievorming. Door te swipen ontdekken zij nieuwe maatschappelijke en technologische trends. En door te swipen wordt duidelijk welke trends zij het meest relevant vinden.

Voor de muziekindustrie zijn dit dé 7 trends van 2019: 
  1. Streaming: bij streaming wordt digitaal materiaal geconsumeerd zonder dat het als data op het apparaat van de gebruiker wordt opgeslagen. De gebruiker kan dus muziek consumeren zonder “eigenaar” van het bestand te worden en zonder de auteursrechten te schenden. 
  2. Festivals > concerten: live-optredens zijn van oudsher een typische long tail industry: slechts een klein aantal artiesten speelt in uitverkochte podia en stadia. Door de verdergaande fragmentatie en explosie aan nieuwe releases trekken festivals met veel verschillende grote en kleine artiesten meer muziekliefhebbers t.o.v. concerten. 
  3. Nieuwe distributiekanalen: binnen de mediasector nemen nieuwe distributiekanalen zoals social media de rol van traditionele distributiekanalen gestaag over. Binnen de muzieksector is dezelfde ontwikkeling gaande: nieuwe distributiekanalen zoals social media nemen een steeds prominentere rol in. 
  4. Nieuwe samenwerkingsverbanden: er ontstaan steeds meer onconventionele samenwerkingsverbanden waarbij muziek een rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan de samenwerkingen tussen Tinder en Spotify waarbij muzieksmaak wordt weergegeven in het Tinderprofiel. 
  5. Playlists: voor veel muziekgebruikers zijn playlists het nieuwe luisteren naar de radio. Vroeger luisterden we naar radiozenders die aansloten bij onze smaak. Nu gaat het grotendeels via Deezer, Spotify en Pandora. 
  6. Menselijke curatie: als tegenhanger van het toenemende gebruik van algoritmes, keert een groeiend aantal gebruikers zich tot platforms waar mensen zelf playlists samenstellen.
  7. Opkomst podcasts: mede door het grote succes van de Amerikaanse podcast Serial bereikte dit medium het grote publiek.
N = 1.750 (Thaesis, 2019)

Artikelen die verder bij onze ideeën aansluiten

Foto: Unsplash
  • Spotify heeft de muziekindustrie gered. Nu moet het platform bewijzen dat het geen eendagsvlieg is, want Apple en Amazon gaan voorlopig niet weg. (Fortune – 🕓: 18 min.)
  • Unilever topman Paul Polman werd de Bono van het bedrijfsleven, maar viel wel van zijn voetstuk. (🎧@ De Volkskrant via Blendle)
  • "Repareer. Upcycle. Was anders. Koop minder. En huur eens een kledingstuk. Want fast fashion maakt de wereld kapot." (NRC – 🕓: 4 min.)
  • Waarom de platformeconomie om een platformstrategie vraagt. En dat dat toch écht iets anders is dan alles wat je hier ooit over leerde op de economische faculteit. (London Business School – 🕓: 8 min.)
Dat was het voor deze elfde editie van TRNDR Monthly

Iedere maand publiceren we een nieuwe editie waarin we inspiratie rondom strategieadvies delen.
Hier lees je de vorige edities.

Als je deze artikelselectie waardevol vindt, voel je dan vrij om de nieuwsbrief door te sturen naar andere mogelijk geïnteresseerden met 
deze aanmeldlink. 

Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en vond je het interessant? 
Meld je hier aan
Tot de volgende eerste dinsdag van de maand!

Team Thaesis
Copyright © 2019 Thaesis, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp