Copy
View this email in your browser
Een maandelijkse dosis inspiratie uit onze adviespraktijk
Beste geïnteresseerde,

Bij ons op kantoor eten we geen vlees tijdens de lunch. Liever bestellen we salades met seizoensgroenten en kopen we de lunch in bij lokale ondernemers. Onze koffie is fair trade. Onze medewerkers krijgen geen auto van de zaak maar wel een OV-abonnement en we scheiden afval.

We hebben al deze 'regels' omdat we geven om het – je raadt het goed – klimaat. En nee, het zijn geen grootse maatregelen die grootse veranderingen teweeg brengen. Maar ze voegen wel iets toe en zo houden we onszelf scherp.

Klimaatverandering houdt bij ons de gemoederen bezig. We discussiëren vaak over de 'how' – hoe kunnen we als klein strategiebureau een bijdrage leveren aan dit ongrijpbaar grote probleem?

Echt weten wat het antwoord op die vraag is, doen we niet. Wat we wel weten is dat bedrijfsvoering gericht op extractie en enkel financiële waarde op de schop moet. En dat we ons tijdens strategieadvies meer richten op de positieve rol die het bedrijfsleven kan hebben in de klimaatproblematiek, het is immers een kans én een harde randvoorwaarde voor de toekomst. Want ondanks alle onwetendheid, weten we één ding zeker: klimaatneutraal zijn en winst maken gaan wél samen. Sterker nog, klimaatneutraal wordt steeds meer een randvoorwaarde voor winst! 

In deze editie van TRNDR Monthly lees je meer over de businesscase die klimaatneutraal heet.

Ga je mee op onderzoek uit? Of met ons in gesprek? We horen graag van je!

Met inspirerende groet,

Ricardo Uijen
Partner bij Thaesis

De naderende burn out van de aarde 🔥

Foto: Unsplash
Op 29 juli was het weer Earth Overshoot Day, de eerste dag van het jaar dat we door onze denkbeeldige jaarlijkse voorraad aardbol heen waren. Het is voor het eerst dat deze dag zo vroeg in het jaar plaatsvindt. Wéér heeft de mensheid de aarde meer uitgeput dan vorig jaar, wéér zijn we over de grenzen van de planeet heengegaan.

Zorgelijk? Absoluut. Maar eigenlijk moeten de alarmbellen nog veel harder rinkelen. Want zoals
dit stuk van Quartz uitdiept, onderschat Earth Overshoot Day de zelfredzaamheid van de aarde. 

"De manier waarop EOD wordt berekend neemt zaken als bodemdegradatie, watervervuiling of de uitsterving van allerlei diersoorten niet mee. Ook is de index geen reflectie van hoe de mens de natuur ecologisch verwoest."

De aarde schreeuwt om een radicale hervorming van hoe wij haar als mens gebruiken. Alleen, hoe doe je dat, economische groei matchen met de capaciteit van de aarde?

Ricardo: "Onze parameters voor groei moeten anders. Geen economische groei als indicatie voor welvaart en welzijn maar juist andersom zodat de realiteit van de beperkingen van de aarde een harde grens worden. Voor organisaties betekent dit een oneindige zoektocht naar groei in toegevoegde waarde binnen eindige middelen. En dat destructieve groei die de continuïteit van de maatschappij waarin de organisatie opereert schaadt geen vooruitgang is, maar juist het einde van de onderneming versnelt. Volgens ons is het strategisch om de voedingsbodem waarop je als organisatie opereert te voeden en niet uit te melken"

De business case van een hoger doel

Foto: Unsplash
Sinds het aantreden van de nieuwe ceo van Unilever, Alan Jope, heeft de consumentengoederenconsument een uitgesproken, ambitieuze missie, vertelde hij aan het FD:

Jope: "
Alle merken moeten een hoger doel hebben, want merken met een uitgesproken maatschappelijk doel groeien twee keer zo snel."

Het bewijs binnen Unilever dat dit klopt, is er: de 28 merken in Unilever's Sustainable Living Plan groeien 69% sneller dan de andere merken. Jope is beslist over zijn bereidwilligheid om de merken te verkopen als ze niet verduurzamen. "Principles are only principles if they cost you something", zei hij onlangs tegen The Guardian.

Ricardo: "Unilever laat zien dat het ook voor for profit bedrijven strategisch slim is om van bijdragen aan de maatschappij een prioriteit te maken. In bijvoorbeeld de zorg en welzijn is het al veel normaler om zo te denken. Daar is de business case bijvoorbeeld: Ik krijg tien miljoen van de staat. Hoe zorg ik ervoor dat de belastingbetaler bereid blijft om belasting te betalen? Nu wordt door Unilever diezelfde vraag voor de consument gesteld"

Voorbij de fair trade labels

Foto: Fair Trade
Het vertrouwen in Fairtrade, van dat bekende zwartgele stickertje, is tanende omdat het goodwill merk het toch moeilijk vindt om de toekomst van wereldwijde eerlijke landbouw te garanderen, schrijft The Guardian in de longread: "Is fair trade finished?" Ondertussen hebben grote voedingsbedrijven Fairtrade zoveel mogelijk in-house geïntegreerd. Ze hebben eigen labels en eigen certificatieprogramma's, die volledig aansluiten op hun (duurzaamheids)doelen. Ga een supermarkt in en de kans is groot dat je LIVE wijn, 'Salmon-Safe' zalm, vogelvriendelijke koffie of dolfijnvriendelijke tonijn kunt krijgen – om maar een paar labels te noemen.

Is die wildgroei aan labels een goede zaak? 

Niet persé, denken wij. Bedrijven zouden zich meer moeten focussen op: hoe gaan we voorbij de labels en zorgen we voor echte in-house gedragsverandering? Als alles een label heeft, ligt het onderscheidende vermogen in de vanzelfsprekendheid van het label waarmaken in alle facetten van de bedrijfsvoering. Korter: eigenlijk zou je als bedrijf geen label nodig moeten hebben als je merk sterk is en je de reputatie hebt steeds te zoeken naar een duurzame oplossing. Patagonia is daarvan het perfecte voorbeeld. Het laat zien dat honderden miljoenen aan kleding verkopen en de planeet redden wel degelijk samengaat, want hoe feller het outdoormerk zich uitspreekt tegen de consumptiemaatschappij, hoe groter het wordt
 

Lange termijn waardecreatie vs. kwartaalverslagen: hoe integreer je die twee?

Foto: Fair Trade
Het rommelt behoorlijk op de grondvesten van het aandeelhouderskapitalisme. Larry Fink, ceo van 's wereld grootste vermogensbeheerder Blackrock, riep onlangs op dat niet winst, maar purpose het belangrijkste bestaansrecht moet worden van een bedrijf. Elizabeth Warren, Democratisch senator in de VS, wil de macht van aandeelhouders inperken. En vorige maand nam de top van het Amerikaanse bedrijfsleven onder leiding van JP Morgan CEO Jamie Dimon openlijk afstand van het klassieke aandeelhouderskapitalisme. In de verklaring schitterde alleen één term in afwezigheid: 'klimaatverandering' – 'te gepolariseerd'.

Het zijn prachtige voornemens. Helaas is de praktijk behoorlijk ingewikkeld. Want hoe integreer je het belang van werknemers, klanten, leveranciers en de maatschappij náást het belang van de aandeelhouder? Korter: hoe integreer je langetermijnwaardecreatie? 

Daar hebben we wel ideeën over.
  • Beschouw geld niet als doel, maar als het middel voor waardecreatie.
  • Beredeneer niet vanuit schaarste, maar vanuit overvloed: rijkdom is iets dat je deelt.
  • Focus rapportages niet op: hoevéél geld is er uitgegeven of vastgehouden. Maar op: welke wáárde is toegevoegd met het uitgegeven geld of gaan we toevoegen met het uitgegeven geld. Dus financiële rapportages en duurzaamheidsrapporten integreren in een continuïteitsrapport.  

Wat verder bij onze ideeën aansluit

Foto: Unsplash
  • Coca Cola, Amazon en Apple willen geen geld verdienen, maar de 'maatschappij verbeteren'. Is het marketing of is het menens? (De Volkskrant)
  • Scenario planning inzetten voor transformatie door in te zetten op begrip, relatie, intentie en actie. Een vijfstappenplan om te dealen met gecompliceerde situaties die je niet één-twee-drie verandert. (SSIR)
  • Wij zijn fan van hoe On Purpose Ventures te werk gaat: investeringen in progressieve sectoren krijgen voorrang en impact wordt gemeten op basis van ROI én ROP: return on investment en return on progress.
Dat was het voor deze tiende editie van TRNDR Monthly

Iedere maand publiceren we een nieuwe editie waarin we inspiratie rondom strategieadvies delen.
Hier lees je de vorige edities.

Als je deze artikelselectie waardevol vindt, voel je dan vrij om de nieuwsbrief door te sturen naar andere mogelijk geïnteresseerden met 
deze aanmeldlink. 

Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en vond je het interessant? 
Meld je hier aan
Tot de volgende eerste dinsdag van de maand!

Team Thaesis
Copyright © 2019 Thaesis, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp