Copy
View this email in your browser
Roomse roddels en katholiek sensatienieuws
RK Boulevard onthult aan de hand van opmerkelijke en bizarre feiten, halve waarheden, achterklap, ongefundeerde beweringen, ironie, humor en totale fictie wat er leeft achter de schermen van katholiek Nederland. Enkele highlights van de afgelopen week.

20.000 beestjes gezegend op dierendag in Den Bosch
De franciscaan Hans van Bemmel zegende op dierendag 4 oktober in Den Bosch een recordaantal van maar liefst 20.000 beestjes. Een tiental honden en twee bijenvolken werden besprenkeld met wijwater. Voor franciscanen is 4 oktober ook de feestdag van hun stichter, de heilige Franciscus van Assisi. De dierenzegening vond plaats in de tuin van Stadsklooster San Damiano langs de Dommel in de hoofdstad van Noord-Brabant.

Grote twijfels over bestaansrecht Katholiek Nieuwsblad
Het Katholiek Nieuwsblad vierde deze week de 35ste verjaardag. De wekelijks verschijnende krant "wil de verbindende schakel zijn tussen de katholieken in het Nederlands taalgebied en het nieuws uit de wereldkerk", zo is te lezen in de doelstelling. In een poll op de site van de krant werd deze week de vraag gesteld: "Hoe actueel is onze missie om nieuws, opinie en inspiratie vanuit katholiek perspectief te brengen?" De uitkomst is desastreus. Een ruime meerderheid van de respondenten, 60 procent, blijkt het namelijk eens te zijn met de stelling: 'Dat is niet meer van deze tijd. Voor katholiek nieuws kun je ook bij seculiere media terecht' (foto: peiling van 5 oktober rond het middaguur). Er zijn met andere woorden grote twijfels over het bestaansrecht van het jubilerende Katholiek Nieuwsblad anno 2018.

Utrechtse parochianen worden genept
De website van de samenwerkende parochies in Utrecht presenteerde 3 oktober een aangepaste versie van een artikel dat 29 juni op bevel van het bestuur van 'katholiek Utrecht' werd verwijderd. RK Boulevard wist nog een screenshot van de intro te maken (foto). Van de twee oorspronkelijke gesprekspartners is Wouter van Belle overgebleven. Jan Bergstra, lid van het overkoepelend bestuur, komt om wat voor reden dan ook niet meer in het stuk voor. Van Belle is ruim dertig jaar organist van de met sluiting bedreigde Catharinakathedraal in Utrecht. Hij pleit voor meer overleg tussen de kerktop en het gelovige volk over de toekomst van de deze kerk. Daar moet dan een werkgroep voor komen en belangstellenden kunnen zich hiervoor aanmelden, zo is te lezen op de site. Dat overleg heeft geen enkele zin, want zoals RK Boulevard al een jaar geleden aankondigde, zijn de kaarten in katholiek Utrecht allang geschud. De Catharinakerk gaat dicht en de Augustinuskerk wordt tot kathedraal verheven. De parochianen worden met andere woorden gewoon genept.

Bisdommen: Voorspelling 9 van de 10 kerken in Brabant komend decennium dicht sterk overdreven
Brabantse kranten meldden 1 oktober dat het komend decennium 9 van de 10 kerken in Noord-Brabant de deuren sluit (foto: de Bossche Sint-Cathrienkerk die in 2015 sloot). Onderzoeker Herman Wesselink heeft dit becijferd. Hij rondde onlangs zijn promotieonderzoek over kerkgebouwen af aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. De kerksluitingen zijn het gevolg van de sterk afnemend betrokkenheid van Brabanders bij de kerk. Bisschop Gerard de Korte van 's-Hertogenbosch reageerde diezelfde dag niet te geloven in dat scenario. "Het is een prognose die mij vreemd voorkomt", liet hij weten. Gemiddeld zitten we op vier kerksluitingen per jaar. Op een totaal van 270 kerken kom je dan niet eens in de buurt van die tien procent." Een dag later erkende het bisdom Breda (dat West-Brabant en Zeeland omvat) een daling te verwachten van het aantal kerkgebouwen, maar niet zo rigoureus als Wesseling voorspelt. "Als we de cijfers van de afgelopen jaren bekijken zien we ongeveer een afname van het aantal kerkgebouwen met een derde", zei woordvoerster Daphne van Roosendaal.

Omstreden Tilburgse 'klokkenluider' weer in opspraak
Tien jaar geleden maakte de oerconservatieve pastoor Harm Schilder zich in Tilburg onmogelijk met onder meer keihard klokgelui in de vroege ochtend. Nu jaagt hij de mensen in Bladel tegen zich in het harnas door pogingen de kerkelijke klok decennia terug te draaien, zo meldden 29 september regionale kranten (foto: Schilder verplaatst zich soms provocerend op een klassiek rijwiel in ouderwetse klerikale outfit door het dorp). Boze parochianen hebben bisschop Gerard de Korte van 's-Hertogenbosch gevraagd hem terug te trekken van zijn post. Het bisdom liet daarop weten daar niet op in te gaan en riep de verontruste gelovigen op eerst meer eens met Schilder te praten over de ontstane situatie.
 
Copyright © RK Boulevard, All rights reserved.

Contact: mail@rkboulevard.nl.
E-mail aanpassen of uitschrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp