Copy
View this email in your browser
Roomse roddels en katholiek sensatienieuws
RK Boulevard onthult aan de hand van opmerkelijke en bizarre feiten, halve waarheden, achterklap, ongefundeerde beweringen, ironie, humor en totale fictie wat er leeft achter de schermen van katholiek Nederland. Enkele highlights van de afgelopen week.

Eijk in gesprek met Dijkhoff over kerkverlating
VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff liet donderdagavond 20 september in de live talkshow Pauw weten te zijn benaderd door kardinaal Wim Eijk om te komen praten over zijn afscheid van de Rooms-Katholieke Kerk. Wanneer het gesprek plaatsvindt is nog niet bekend. Dijkhoff sprak niet over de uitnodiging van de bisschop Gerard de Korte om bij hem langs te komen voor een Bossche bol (zie onder). Zoals bekend woedt er al jarenlang een oorlog tussen Eijk en De Korte. Het lijkt erop dat de strijd nu in dit geval is beslecht in het voordeel van de kardinaal.

'Vaticaan verbood 'Roze viering' in Den Bosch'
De Bossche hulpbisschop Rob Mutsaerts onthulde in een podcast van 'De Roomse Loper' van 20 september (vanaf 19:30) dat het Vaticaan destijds de omstreden 'Roze viering' in de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch heeft verboden. Daarmee beweert hij iets anders dan zijn bisschop Gerard de Korte, die liet weten dat protesten van de clerus en gelovigen hem ertoe hadden gebracht de viering niet door te laten gaan. De hulpbisschop keerde zich maandag op Radio Maria (vanaf 10:55) ook al tegen zijn baas. Hij bekritiseerde hem en de paus vanwege hun slappe reacties op het misbruikschandaal in de kerk die volgens hem verkeert in de "ergste crisis sinds de Reformatie".

Bossche bisschop nodigt Dijkhoff uit voor gesprek 
Bisschop Gerard de Korte van 's-Hertogenbosch heeft 19 september in een open brief VVD-fractieleider en kerkverlater Klaas Dijkhoff uitgenodigd om onder het genot van een kopje koffie en een Bossche bol "de relatie tussen het katholicisme en het liberalisme uit te diepen".

Mutsaerts niet naar jongerensynode vanwege misbruikschandaal
De Bossche hulpbisschop Rob Mutsaerts gaat niet naar jongerensynode in het Vaticaan vanwege het misbruikschandaal in de katholieke kerk. Dat laat het secretariaat van de bisschoppenconferentie op 19 september weten. Hulpbisschop Everard de Jong van Roermond neemt zijn plaats in. Mutsaerts (foto rechts) trekt zich terug omdat "hij het nu niet de juiste tijd vindt om een synode over jongeren te houden, gezien de onderzoeken en het nieuws over seksueel misbruik die in onder meer Amerika naar buiten zijn gebracht". Boze tongen beweren dat er een andere reden is. Hij zou als fervente PSV-supporter namelijk vier thuiswedstrijden van zijn club moeten missen, inclusief twee in de Champions League, wanneer hij naar de synode zou gaan. Deze duurt van 3 tot en met 28 oktober. 

Aartsbisdom Utrecht: 'Dijkhoff niet kleinzielig'
Het aartsbisdom Utrecht heeft op 18 september in een verklaring ontkend dat kardinaal Eijk Klaas Dijkhoff in een geruchtmakende interview met de Gelderlander 'kleinzielig' heeft genoemd, zoals sommige media suggereren. De uitdrukking had betrekking op een bepaalde houding en sloeg niet op de VVD-fractieleider, aldus de verklaring.

Klaas Dijkhoff woedend op kardinaal Eijk
VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff die 15 september door kardinaal Eijk in een interview als 'kleinzielige hyperindividualist' werd weggezet, reageerde daarop twee dagen later ongemeen fel met een open brief. "U en uw kerk, die eens de mijne was, heeft zich de afgelopen decennia gespecialiseerd in het verjagen van veel goed, liefhebbend en sociaal volk", zo klinkt zijn verwijt aan het adres van de Utrechtse aartsbisschop. "Rooms ben ik allang niet meer", aldus de politicus, "maar Brabants katholiek voel ik me wel. Daar heb je ook eigenlijk geen god voor nodig, maar wel liefde. En als we die liefde dan God noemen, dan is dat prima." Dijkhoff kondigt aan zich uit te schrijven uit de katholieke kerk.

'Tijd voor diepgaand onderzoek naar misbruik in de kerk'
Het 'Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik' pleit 16 september op sites van verschillende dagbladen voor nieuw onderzoek naar seksueel misbruik in katholiek Nederland. De oproep komt na de bekendmaking van NRC een dag tevoren dat veel Nederlandse kardinalen en bisschoppen in de tweede helft van de twintigste eeuw seksueel misbruik binnen de katholieke kerk hebben toegedekt (zie hieronder). Vier bisschoppen blijken zich zelf schuldig te hebben gemaakt aan misbruik, aldus de krant. Van hen is Bär nog in leven. "Het zou goed zijn als hij verantwoording af zou leggen maar uit zichzelf zal hij dat, denk ik, niet doen", zei Annemie Knibbe van het platform. "Er zal druk van buitenaf moeten komen: de politiek heeft daar een taak of justitie."

Urbanuskerk Amstelveen door brand verwoest
Een uitslaande brand heeft op zaterdagavond 15 september een groot deel van de Sint-Urbanuskerk in Amstelveen in de as gelegd. Het vuur was rond 23.30 uur onder controle. De brand is waarschijnlijk ontstaan in een meterkast. De driebeukige neogotische kerk met een ruim 65 meter hoge zeskantige toren is ontworpen door de architect Pierre Cuypers. In 1888 werd de kerk ingewijd.


Nederlandse kerkleiders verzwegen seksueel misbruik
In Nederland hebben kardinalen en bisschoppen tussen 1945 en 2010 seksueel misbruik binnen de katholieke kerk toegedekt, waardoor daders nog veel meer slachtoffers konden maken. Dat blijkt uit een inventarisatie van NRC in de krant van 15 september. Het dagblad baseert zich op eerder onderzoek dat in Nederland werd uitgevoerd nadat sinds 2010 tal van misbruikgevallen in Nederland aan het licht kwamen en voegde daar eigen bevindingen aan toe. Aanleiding was het verschijnen van een rapport over omvangrijk kindermisbruik binnen de katholieke kerk in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Daarin wordt tot in detail de cultuur van overplaatsen en stilzwijgen beschreven. Twintig van de negenendertig Nederlandse kardinalen, bisschoppen en hulpbisschoppen waren tussen 1945 en 2010 op dubieuze manier betrokken bij misbruikdossiers. Vier van hen misbruikten zelf kinderen: Jan Niënhaus (Utrecht), Jo Gijsen (Roermond), Philippe Bär (Rotterdam) en Jan ter Schure (Den Bosch). Van hen is Bär (foto) nog in leven. Er gingen al geruchten over misbruik van minderjarigen door de oud-bisschop van Rotterdam. NRC wijst  hem nu voor het eerst expliciet als pleger aan.

 
Copyright © RK Boulevard, All rights reserved.

Contact: mail@rkboulevard.nl.
E-mail aanpassen of uitschrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp