Copy
Deze mail wordt mogelijk niet goed vertoond
Bekijk de volledige versie in je browser
 

 

Nieuwsbrief  05
 20 september 2019

Beste <<Voornaam>>,

Hoewel de energietransitie en het klimaat in het nieuws moeilijke onderwerpen zijn, kunt u bij Duurzaam Hengstdal weer gewoon terecht om verder aan de slag te gaan met het verduurzamen van uw huis. In de komende periode willen we o.a. weer warmtescans en CV-optimalisaties organiseren. Dus geef je op als je hiervoor belangstelling hebt! Daarnaast is er sinds 2 september weer Subsidie beschikbaar voor het huis isoleren van uw huis.

In deze nieuwsbrief zetten we al onze activiteiten nog eens even kort op een rij, melden we een plan om 'straatcontacten' te gaan werven, is er aankondiging van een gezellige Oogstmaaltijd op de Limos, en nog veel meer.


Veel leesplezier,
De redactie

Meedoen voor jezelf en voor een duurzaam Hengstdal

 

Net voor de zomer – op zondag 16 juni – liep er een drumband met een zonneauto over de Hengstdalseweg naar ons festival op het Dommerplein tussen AZC en Koningskerk. Mensen van wijkgroep Duurzaam Hengstdal organiseerden daar een festival om meer wijkbewoners dan de bekende bezoekers op vrolijke wijze te informeren en te betrekken. Met een mix van standjes en clowns en muziekoptredens wisten ze meer dan 400 mensen te bereiken. Kinderen maakten zonnebloemen en waterraketten en de groten kregen informatie over isoleren en elektrische auto's maar bijvoorbeeld ook een demonstratie en hapjes van koken op inductie. Leuk en goed voor de portemonnee en om je voor te bereiden op een toekomst zonder aardgas. Sinds 2 september kun je na een jaar wachten weer 20% subsidie krijgen voor isolatiemaatregelen door deskundige aannemers.


Spreekuur en uitleenbasis in Stip Oost, Elzenstraat4

De mensen van Duurzaam Hengstdal kunnen je op het gebied van duurzaamheid adviseren of doorverwijzen naar een betrouwbare bron. Het gaat dan bijvoorbeeld om duurzame energie, regenwateropvang, beperken van afval of behoud van stedelijk groen. Elke woensdagmiddag tussen 13:30 en 16:30 is daarvoor iemand aanwezig in Stip Oost aan Elzenstraat 4. Daar kun je je ook aanmelden voor CV-optimalisatie of een warmtescan, of het lenen van duurzame spullen zodat je een week lang LED-lampen of inductiekookplaten kunt uitproberen. Je bent welkom op woensdagmiddag!


Aanmelden voor de nieuwsbrief

Sinds mei publiceren we deze digitale nieuwsbrief. Stuur de nieuwsbrief vooral door naar buren en bekenden uit de straat of wijk.


Opties aardgasvrij 

Noël en Peter overleggen namens Duurzaam Hengstdal met de gemeente over de opties als vervanging van aardgas. Je zou dan in elk huis een warmtepomp kunnen installeren die van stroom warmte maakt of heet water kunnen krijgen via een net van warmwaterleidingen. Duurzaam Hengstdal komt daarbij op voor een oplossing die niet alleen duurzaam is maar vooral betaalbaar.


Meedenken en meedoen

Wilt u meedenken en meewerken dat kan! U kunt iets betekenen!  We kunnen ieders hulp en expertise gebruiken om 'voor en door de buurt' te werken aan onze wijk van de toekomst. Aanmelden kan woensdagsmiddags in stip oost of door mailen naar duurzaamhengstdal@gmail.com  

Oogstmaaltijd met muziek


vrijdag 27 september 17:30u.
bij de Kentering op de Limos


Sinds een paar jaar hebben we in Hengstdal diverse buurt- en wijktuinen. (Zie artikel in nieuwsbrief #3)
Actieve buurtbewoners telen daar bloemen, groenten,  kruiden en fruit. Ze genieten ook erg van de oogst wat betreft aanspraak, contact en ontmoetingen die het oplevert. Ze hebben hun vaste gezellige werkochtenden, maar organiseren af en toe ook een groter Feest van de natuur of een plantenmarkt. Zo was er in juni een Fete de la Nature in de Vlindertuin en een muzikale plantenmarkt op het Limosterrein.

Na deze zomer willen diverse tuiniers samen met de Buurttafel het oogstseizoen op vrijdag 27 september afsluiten met een feestelijke oogstmaaltijd. Deze maaltijd is bedoeld voor de vrijwillige medewerkers van tuinen en buurttafel, maar ook om alle wijkgenoten te laten ervaren wat die tuinen opleveren aan groenten, fruit en ontmoeting en sociaal gevoel.
We werken hiervoor gezellig samen met de koks van de buurttafel die elke vrijdag een maaltijd koken voor wijkbewoners in de keuken van de Kentering, het 'theehuis' op Limoslaan 10.


Menu

Drie gangen vegetarische Oogstmaaltijd  met  muziek van Klezmore   Voorgerecht  Zoete tomaten soep hoofdgerecht Geroosterde aardappelen met salade, kaas- en groenten gerechten met rode biet en snijbiet nagerecht; pudding met  saus van mispels en wilde appels.


Wanneer 

Op  vrijdag 27 sept van 17.30- 20.30 op het grasveld naast de Kentering op het Limosterrein met muziek van Klezmerband Klezmore, muzikant Habib en een verteller.


Waar

Op het grasveld van de plantenmarkt achter de Kentering op Limoslaan 10.
Bij slecht weer kunnen we gebruik maken van een bijgebouw van basisschool de Muze, de Parel (het gebouw met de pilaren tussen de Kentering en de Muze op Limoslaan 25)


Kosten  

Door medewerking en subsidies van de gemeente, woningbouwcorporatie Woonwaarts en provincie Gelderland kunnen we de maaltijd en de muziek gratis aanbieden. Drank moet je wel betalen en we vragen je ook om een vrijwillige bijdrage en je mailadres om je te kunnen benaderen voor nadere wijkinformatie en medewerking.


Aanmelden

Om te zorgen dat we niet te weinig of teveel koken is het belangrijk dat we precies weten hoeveel mensen mee-eten. Daarom aanmelden door bericht met "oogstmaaltijd vr27" te sturen naar buurttafllimos10@gmail.com.


Meewerken

Wil je niet alleen mee-eten, maar zou je ook wel willen helpen met snijden of koken, tafels uitzetten, opdienen en afwassen dan horen we dat graag. Meld je aan bij buurttafllimos10@gmail.com. We maken in elk geval een zoete tomatensoep, maar ook groentegerechten met courgette, walnoten, rode biet, sla en snijbiet.

Alvast bedankt voor je aanmelding voor mee-eten en/of medewerking  
 


OPROEP

Wordt u het “straatcontact” van uw straat?


We hebben als Duurzaam Hengstdal al heel veel buurtgenoten bereikt in ons streven naar een duurzame wijk. Dat blijkt wel uit het feit dat al veel mensen deze nieuwsbrief ontvangen.
Wat betreft de overheidsplannen om van aardgas af te gaan, willen we één helder en gedragen standpunt kunnen innemen. We streven ernaar het belang van de wijkbewoners te vertegenwoordigen en daar wordt echt rekening mee gehouden bij de gemeente en andere partijen.

Er zijn 3.500 woningen in Hengstdal, met onze nieuwsbrieven zijn we nog maar met zo’n 20% van onze wijk regelmatig in contact. Wij vinden het belangrijk om zo veel mogelijk wijkgenoten te informeren, te horen en te kunnen helpen. Daarom hebben we een plan gemaakt om iederéén in Hengstdal te benaderen. Niet per brief, want de ervaring leert dat je mensen pas écht bereikt, als je ze persoonlijk aanspreekt. Omdat onze kleine actieve kerngroep van buurtbewoners natuurlijk onmogelijk 3.500 adressen kan bezoeken, willen we graag een netwerk opzetten van “straatcontacten”.

Lijkt het u wat om in uw straat kort in gesprek met uw buren te gaan over duurzaamheid en alles wat we daarin zelf al kunnen doen? Wij juichen uw inzet toe, meld u daarom aan bij Duurzaam Hengstdal.
We hopen dat via die gesprekjes nog veel meer mensen zich aanmelden voor de nieuwsbrief. We kunnen dan voortaan iedereen echt informeren over de ontwikkelingen die op ons afkomen. Ook krijgen we op die manier snel een zo goed mogelijk beeld van de opvattingen van onze wijk in geheel, waardoor we de wijk nog beter kunnen vertegenwoordigen.

U kunt zich nu al aanmelden door een mailtje met naam (telefoonnummer en adres!) naar ons te mailen. Wanneer u “ambassadeur” van Duurzaam Hengstdal gaat worden, wordt u daar natuurlijk goed bij begeleid en ondersteund met informatiemateriaal.

 

ik meld mij aan als straatcontact 

VEELGESTELDE VRAGEN

OVER DE AARDGASTRANSITIE

In deze rubriek beantwoorden we vragen over de aardgastransitie van Hengstdal, die door wijkbewoners zijn gesteld.
Heeft u ook een vraag, stuur deze dan naar de redactie

 

7. Kan het gasnet gehandhaafd worden voor toekomstige nieuwe gassoorten? 


Een groot deel van het gasnet van Hengstdal is afgeschreven en aan vervanging toe. Voor aardgas, maar dus ook voor ander gas, zou het gasnet over niet al te lange tijd dus vernieuwd moeten worden. Dit geldt overigens soms ook voor de leidingen in de oudere woningen. Vanwege het verdwijnen van het aardgas wil men geen kosten meer maken voor een nieuw gasnet. Dit is een belangrijke reden waarom Hengstdal als eerste van het aardgas af gaat.

In ons gasnet kan in de toekomst om veiligheidsredenen dan ook geen ander brandbaar gas getransporteerd worden. Voor het veel brandbaardere waterstofgas, dat dus ook veel eerder ontploft, is het verouderde gasnet zonder meer ongeschikt. (zie ook dit artikel) Natuurlijk wordt het huidige gasnet nog wel onderhouden en gerepareerd zolang het gebruikt wordt. De netbeheerder garandeert de veiligheid ervan.
 

8. Wanneer gaat Hengstdal van het aardgas af?


Het voornemen is maatregelen te treffen, zodat rond 2035 de gaslevering kan stoppen. De huidige gaswet geeft iedereen nog het recht op een gasaansluiting, maar in het ontwerpklimaatakkoord zijn voorzieningen opgenomen waarmee wijken, onder voorwaarden, 'van het gas gehaald' kunnen worden. Dit kan natuurlijk pas als er alternatieven voor verwarming, warmwater en koken gerealiseerd zijn. Er wordt daarom nu onderzoek gedaan naar mogelijke alternatieven. Dit moet leiden tot een warmteplan dat uiteindelijk door de gemeenteraad wordt vastgesteld.

 

Lees hier de vorige vragen
 


OPROEP

Duurzaam Hengstdal zoekt meedenkers!
Heb je een specialiteit, expertise, of kennis op het gebied van energie en de energietransitie, meld je aan op duurzaamhengstdal@gmail.com

KORT NIEUWS

Samenwerking Duurzaam Hengstdal en Montessori College


In een inspirerend kennismakingsgesprek tussen twee schoolleiders van het Montessori college Jacob Westra en Stephan Haukes, Anne Remmerswaal van de stichting Milieu Educatie en Noël Spauwen van Duurzaam Hengstdal, is er een start gemaakt om elkaar te helpen bij het verduurzamen van de school en de wijk.

Vanuit de onderwijsvisie dat de school de wereld is en de wereld de school, zien we tal van mogelijkheden om  elkaar te helpen, zowel in concrete actie als in het grotere proces van  werken aan een duurzame samenleving.

Vanuit de gedachte dat het ons doel is de wereld c.q. de wijk beter door te geven dan we hem aantroffen is het logisch dat Duurzaam Hengstdal de volgende generatie probeert te inspireren en te helpen. In de ontwikkeling naar 'de school van de toekomst' kunnen dit soort initiatieven ook helpen om het onderwijs toekomstbestendig te houden.

Afgelopen woensdag 11 september is dit in een korte pitch ingebracht in de onderwijsbeweging van de school waardoor betrokkenen binnen en buiten de school erop konden reageren en aansluiten. Er is veel positieve respons gekomen van de meer dan veertig aanwezigen en er is een klein groepje gevormd om een paar concrete ideeën verder uit te werken. We nodigen je uit om je aan te sluiten bij dit initiatief. Heb je interesse stuur ons een mail.


Inductiekookplaat thuis uitproberen?

Een professionele kok demonstreerde op het festival dat je goed en veilig op een inductiekookplaat kunt koken. En ook lekker, zo bleek uit de vele reacties uit het publiek.
Vanaf nu kun je je opgeven om deze twee inductieplaatjes een paar dagen thuis uit te proberen. Dan kun je bijvoorbeeld ook testen of je oude pannen wél of niét geschikt zijn voor inductiekoken. 

Stuur ons een mail en je krijgt na verloop van tijd bericht via de mail. (dit gebeurt in volgorde van inschrijving; bij grote belangstelling kan het dus wel enige tijd duren voordat je aan de beurt bent). 
Duurzaam Hengstdal voortaan in Stip Oost

Voortaan is Duurzaam Hengstdal elke woensdagmiddag van 13.30 uur - 16.30 uur aanwezig in Stip Oost, Elzenstraat 4.
Voor vragen, of opmerkingen kunt u daar terecht.
 

Ook als u meer wilt weten over de aardgasvrijplannen, de LED-koffer of inductiekook-koffer wilt reserveren, u wilt inschrijven voor CV-optimalisatie of een warmtescan van uw huis, dan is dat op dit tijdstip mogelijk. Of kom gewoon eens langs en laat u op de hoogte stellen van alle activiteiten van Duurzaam Hengstdal.
 

Rommelmarkt

Er is weer een rommelmarkt in de Ark op zaterdag 21 september, 18:00–21:00 uur. Toegang kost 1 euro.

 

Duurzaam Hengstdal

Ben je geïnteresseerd in een warmtescan van je huis of een CV-optimalisatie, stuur ons alvast een mail en je krijgt na verloop van tijd meer informatie via de mail. 

  Volg ons nu ook op Facebook
Volg ons nu ook op Facebook

 
Duurzaam Hengstdal
Bewonersgroep Hengstdal Aardgasvrij
Duurzaam Hengstdal is een initiatief voor én door bewoners in Hengstdal.
Samen willen we een duurzame woon-, werk- en leefomgeving creëren met meer verbondenheid. Onze activiteiten zijn er opgericht mede buurtgenoten te enthousiasmeren om bewuster met duurzaamheid om te gaan. Dat doen we o.a. door activiteiten te organiseren en informatie & advies te geven over duurzaamheid en duurzame maatregelen. Wil je meer weten of heb je interesse om mee te doen, stuur ons gerust een email.
WWW.DUURZAAMHENGSTDAL.NL
U kunt hier uw gegevens aanpassen
Misschien kreeg u de nieuwsbrief doorgestuurd, u kunt zich hier aanmelden 
Wij zijn benieuwd wat u van onze nieuwsbrief vindt.
Reacties zijn welkom
Share
Tweet
Forward
Email Marketing Powered by Mailchimp
Copyright © 2019 Duurzaam Hengstdal, All rights reserved.


Wil u de nieuwsbrief niet meer ontvangen,
dan kun u zich hier uitschrijven