Copy
Nieuws uit de winkel
De komkommertijd, die is alweer een tijdje geleden. We schreven toen een stukje over de komkommerproef. Inmiddels komen de komkommers niet meer van eigen teelt en zelfs uit Spanje. Toch willen we het nog even over komkommers hebben. Een klant van Chili & Spruit en tevens natuurgeneeskundig therapeut in Malden, Ellen Lely, heeft de komkommerproef uitgevoerd met een komkommer van Boer Bulekri. Lees hieronder haar bevindingen.

We hebben een nieuwe aanwinst in de winkel! Ze heet Tessa en wellicht heb je haar al even gezien afgelopen zaterdag. Binnenkrot stelt ze zich hier aan je voor. Ze zal met name op zaterdag werken. 

En het gebeurt niet vaak, maar op dit moment hebben we zowel chili's als spruiten van Boer Bulekri in de winkel en daarom vind je in de nieuwsbrief nogmaals het winnende Chili & Spruit recept van vorig jaar. In de winkel kun je de receptkaartjes ook als ansichtkaartje krijgen. 

Fijne week,
Groet Lotte & Bulekri
             

                     
De komkommer in de hand is van Boer Bulekri en de gelige op het bord de gangbare variant.                       

Bio, logisch
Om het verschil tussen biologische en gangbare voeding aan te tonen, heb ik de komkommerproef uit het boek ‘Barstensvol leven’ herhaalt. Daarbij heb ik een biologische komkommer van Bulekri vergeleken met een niet-biologische komkommer uit de supermarkt. Iedere komkommer werd in plakjes van ongeveer 2 centimeter gesneden en in plastic vershoudfolie koel, donker opgeborgen.

Na 17 dagen was het verschil heel duidelijk zichtbaar. De niet-biologische komkommer was in verregaande staat van ontbinding, terwijl de biologische komkommer er nog mooi groen uitzag. Opvallend was dat de niet-biologische komkommer als blubber uit elkaar viel en de biologische komkommer weer helemaal aan elkaar was gegroeid (zie afbeelding)! 

Heel visueel wordt aangetoond dat de biologische komkommer de kracht heeft om terug te veren in zijn oorspronkelijke vorm (veerkracht). Een verklaring zou kunnen zijn dat een biologisch gewas meer tegen een stootje moet kunnen, omdat er o.a. geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Hierdoor ‘leert’ een biologisch gewas over meer vitaliteit en inhoudsstoffen te beschikken. 

Natuurlijk zijn er kanttekeningen bij deze proef te plaatsen. Zo is het tijdstip van oogsten van beide komkommers niet bekend. Echter, het verschil blijft opmerkelijk en voor mij is biologisch nu nog meer logisch. Lees hier meer over het komkommerexperiment: https://bit.ly/3mFu31t

Ellen Lely, natuurgeneeskundig therapeut (www.ellenlely.nl)

                     

                                                             

Komende week in het pakket:
Rode biet, kropsla, paprika, ui, andijvie en spruitjes of bloemkool 
Recepttip: Napolitaanse andijviesoep
De inhoud van het pakket kan soms iets afwijken want de tuin is vol verassingen.
Papieren tassen die nog in goede staat zijn, kun je mee terugbrengen in de winkel dan gebruiken we ze nog een keer.
                                                  

 
                        

Meer informatie

Heb je naar aanleiding van het lezen van de nieuwsbrief nog vragen? Of heb je een idee of bijdrage voor de nieuwsbrief? Kom langs in de winkel of stuur ons een bericht

Facebook
Website
Copyright © 2018 Natuurwinkel Malden, Alle rechten voorbehouden
Contact:
Natuurwinkel Malden
Passage 3
Malden
024-3584208
natuurwinkelmalden@gmail.com

Wil je je gegevens aanpassen?
Je kan je voorkeuren aanpassen of je afmelden voor deze nieuwsbrief.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Natuurwinkel Malden · Passage 3 · Malden, Nederland 6581WK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp