Copy
Nieuws uit de winkel
Met deze korte dagen lijkt slapen extra aanlokkelijk. Net als thee of een kruidig wijntje onder een dekentje op de bank. Helemaal na een zonnig wandeling door het bos. Ode aan de winterslaap in deze nieuwsbrief. En dan gaan we nu lekker zzzzzz slapen....
Fijne week,
Groet Lotte & Bulekri

                            
 

Even voorstellen
Hallo! Mijn naam is Tessa en ben de nieuwe werknemer van Chili&Spruit. Ik zal mezelf even voorstellen; ik leef 21 jaar op deze aarde en kom uit Hoogeveen, Drenthe. Voor mijn studie Social Work ben ik hier een minor gaan volgen, genaamd ‘Zingevingsgericht werken’ en daarom ben ik sinds kort in Nijmegen gaan wonen. Hiervoor woonde ik in Groningen, wat ook een erg leuke stad is! Mijn familie komt oorspronkelijk uit Gelderland, dus ik kan wel zeggen dat ik een beetje Gelders bloed heb 😉. In het dagelijks leven vind ik het leuk om zelf ook bezig te zijn met zingeving. Zo ben ik bijvoorbeeld veel bezig met bewust omgaan met voeding. Een baantje bij een natuurwinkel leek mij daarom erg passend en leuk en dat is mij gelukt! In mijn vrije tijd maak ik vaak wandelingen en doe ik aan hoepeldansen. Ook wil ik graag leren naaien, maar dat staat eventjes stil.. 
Hopelijk tot binnenkort in de winkel! Veel liefs, Tessa

                       
Slapen bijen?
Bijen zijn onder te verdelen in drie soorten bijen: de werksters, de darren en de koningin. De werksters zijn er in verschillende generaties, zoals wij dat ook kennen. De jonge generatie bijen blijven thuis, enkel en alleen in het nest om te werken en komen niet buiten. Zodra de bijen ouder worden groeien ze langzaamaan het nest uit en gaan erop uit om nectar en stuifmeel te halen en verzamelen: de haalbij. De eerste helft van haar leven is een bij dus een werkster huisbij en de tweede helft van haar leven is ze een werkster haalbij. Het spreekt dus ook voor zich dat deze bijen verschillende slaappatronen en ritmes kennen.

De jonge werksters slapen heel kort en vaak. Zogenaamde huisbijen hebben geen echt dag en nacht slaapritme hebben, omdat het werk in het vliegseizoen ’s nachts door gaat. Het verwarmen en voeden van de larfjes en het verwerken van de nectar bijvoorbeeld. De oudere werkster-haalbijen slapen in het vliegseizoen vooral ‘s nachts zodat ze er overdag op uit kunnen gaan en kennen een echt dag- en nachtritme. 

Buiten het vliegseizoen, in de winter, ziet het er heel anders uit in de bijenwoning. In de winter heerst er een grote rust in het volk. Je moet ze dan ook niet storen. Je hoort het volk zachtjes zoemen als je je oor tegen de kast te luisteren legt. Bijen gaan in de winterperiode wanneer ze niet meer vliegen dicht op elkaar zitten en maken een denkbeeldige bol; de wintertros, tussen en in de lege cellen van de raten. De gehele bol met bijen zit tegen de honingvoorraad aan die zich boven en achter hen bevind. En langzaam eten ze zich gedurende de winter periode naar boven door deze winter voorraden heen. Totdat de bloemen, het licht en de warmte hen weer wekt en naar buiten doet trekken.

Veel insecten, waaronder ook veel solitaire of wilde bijen, slapen buiten op bloemen en planten gedurende het vliegseizoen. Ook overdag kun je ze soms slapend aantreffen op planten en in bloemen. In de bijenwoning tref je ze aan de rand van het nest, soms massaal, slapend aan.

De vraag is waarom ze moeten slapen. Onderzoekers hebben ontdekt dat dit echt heel belangrijk omdat dat ze door slaaptekort de weg terug naar huis niet meer, of met grote moeite, kunnen vinden. Als bijen slaap tekort hebben blijken ze tevens grotere moeite te hebben om aan de andere bijen te “vertellen” waar de bloemen staan in het landschap waar ze eten kunnen halen. Dit “vertellen” doen ze door voor elkaar te dansen. Dus hun dansvermogen neemt duidelijk af bij slaaptekort. 
Sanne Verhoeven & Jos Willemse van odin.nl

Winterslaap
De wintertijd is begonnen, warme jas uit de kast en handschoenen aan. Thuis lonkt de bank met een dekentje en warmte thee. En daarna een zacht bed en slapen....Maar slapen valt niet altijd mee, met onze drukke hoofden, er moet nog zoveel. Wat moeilijk als de wereld altijd maar zo blijft "aanstaan". Aan slaapadviezen geen gebrek. Bij kleine kinderen is het meestal een ritueel van klaarmaken om naar bed te gaan. Ook voor volwassenen is daar niks mis mee. En met voeding kun je een gezonde slaap een handje helpen. Het stofje tryptofaan (een essentieel aminozuur) wordt in ons lichaam omgezet in serotonine, dat als een natuurlijke rustgever werkt en het slaaphormoon melatonine. Tryptofaanrijk zijn brood, melk en tropisch fruit, zoals banaan. Een klein schaaltje yoghurt met een banaan of een glaasje melk met honing kort voor t naat bed gaan, kan je helpen om tot rust te komen. En neem je 's avonds een bad of douche, dan raak je lekker doorwarmd. Een geurtje doet de rest: lavendelbad of -douche om te ontspannen. Nee, geen rozemarijn, want dat pept juist op. Bewaar dat maar voor de ochtend.
Carmen

                                                             

Komende week in het pakket:
Veldsla, oranje pompoen, rode aardappel, venkel, boerenkool en cherry tomaten
Recepttip: Lekker zoete pompoen kaneelbroodjes
De inhoud van het pakket kan soms iets afwijken want de tuin is vol verassingen.
Papieren tassen die nog in goede staat zijn, kun je mee terugbrengen in de winkel dan gebruiken we ze nog een keer.
                                                  

 

Meer informatie

Heb je naar aanleiding van het lezen van de nieuwsbrief nog vragen? Of heb je een idee of bijdrage voor de nieuwsbrief? Kom langs in de winkel of stuur ons een bericht

Facebook
Website
Copyright © 2018 Natuurwinkel Malden, Alle rechten voorbehouden
Contact:
Natuurwinkel Malden
Passage 3
Malden
024-3584208
natuurwinkelmalden@gmail.com

Wil je je gegevens aanpassen?
Je kan je voorkeuren aanpassen of je afmelden voor deze nieuwsbrief.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Natuurwinkel Malden · Passage 3 · Malden, Nederland 6581WK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp