Copy
Nieuws uit de winkel
Volgende week worden alweer de laatste groentepakketten van Boer Bulekri uitgeleverd. Ben je erg gehecht aan het pakket? Eventueel kun je overwegen om in de overbruggingsperiode een groentepakket van Odin te nemen. Niet lokaal en in deze periode ook met buitenlandse groente, maar natuurlijk wel gevarieerd en biologisch. Kijk voor meer informatie op odin.nl
Dit jaar valt de eerste kerstdag samen met de eerste vakantiedag. Dat betekent dat de kerstboodschappen al in de laatste werk- en schoolweek moeten worden gedaan. Om de drukte wat meer te spreiden en je de mogelijkheid te geven om op een rustig moment boodschappen te doen, is het mogelijk om in de week voor kerst, tussen 18:00 en 20:00, op afspraak kerstinkopen te doen. Zie verderop de details. 

Fijne week,
Lotte en Bulekri

                                              

Streekproducten uit Samos
We zijn weer terug uit Samos en hebben een nieuw product meegenomen wat vanaf nu bij Chili & Spruit te krijgen is. Ook is de bestaande voorraad van Bergthee, wilde oregano en honing weer aangevuld.

Balsamolie en -crème is afkomstig van een kruid van Griekse aard, balsem. Balsamo of Valsamo (in het Grieks leest men de B als een V) is het belangrijkste ingrediënt. Olie en crème hebben dezelfde werking. 

In Griekenland worden de producten van de balsamo met name gebruikt bij psoriasis en eczeem, maar ook voor brandwonden, steken, schaaf- en snijwonden. De naam Balsem kenmerkt het echt!

De volwassen toppen van de balsemplant worden verzameld in ontoegankelijke gebieden, ongerept door menselijke activiteit. De plant is wild, maar verantwoord geplukt op de berg Kerkis op Samos. Zo blijven de wortels en een deel van de plant altijd in tact, voor de pluk van volgend jaar. 

De rijpe toppen van de plant worden in verzegelde glazen potten met pure verse olijfolie geplaatst en op een bepaald tijdstip aan de zon blootgesteld, totdat ze de karakteristieke diep bruinrode kleur krijgen, wat aangeeft dat de balsemolie klaar is voor gebruik.

Samos ligt voor de kust van Turkije. Wij wonen sinds 2019 in de zomerperiode op Samos en in de winter in Groesbeek. Zo brengen we deze heerlijke, verantwoord geplukte, streekproducten zelf naar onze winkel. Ons huis op Samos is tevens te huur.
Anja en Stefano

                         
Kerstinkopen op afspraak

Dit jaar is er de mogelijkheid om in de week voor kerst op afspraak kerstinkopen te doen. Er zijn dan maximaal 4 klanten tegelijk in de winkel aanwezig. Je krijgt per reservering een half uur de tijd om boodschappen te doen.
Een afspraak maken kan op:
dinsdag 21 december tussen 18:00 en 20:00
woensdag 22 december tussen 18:00 en 20:00
donderdag 23 december tussen 18:00 en 20:00
Wil je graag reserveren, stuur dan een mail met je voorkeursdag en tijd naar natuurwinkelmalden@gmail.com met als onderwerp reservering kerstboodschappen. Het is fijn als je brood en bepaalde specialiteiten vast van tevoren besteld, zodat we kunnen zorgen dat ze aan het einde van de dag voor je klaar staan.
Wij sturen je een bevestiging met dag en tijdstip.

Eten Verbindt              
Vrijdag was ik als vrijwilliger bij het Taalcafé in de bibliotheek. Sinterklaas had pepernoten en een gedicht gebracht en dat nodigde uit om met elkaar te praten over feesten en bijbehorende gerechten en snoeperijen. Met gemak praatten we de tijd vol! Van taai-taai tot baklava, van Engelse Christmas Pudding tot Braziliaanse farofa. Ingrediënten en bereidingen kregen vanzelf hun Nederlandse namen. Weliswaar moesten we het doen met de verbeelding van al dat lekkers, maar het enthousiasme was er niet minder om. Ja, ook samen over eten praten, verbindt.
Carmen

                                                             

Komende week in het pakket:
Rode ui, pastinaak, palmkool, rode aardappel, veldsla, pompoen
Recepttip: Pasta met palmkool
De inhoud van het pakket kan soms iets afwijken want de tuin is vol verassingen.
Winterstop: van week 50,  21 december tot en met week 4, 29/1 houden we een winterstop. In week 5 starten we de pakketlevering weer op.
Papieren tassen die nog in goede staat zijn, kun je mee terugbrengen in de winkel dan gebruiken we ze nog een keer.

 
                                                  

 

Meer informatie

Heb je naar aanleiding van het lezen van de nieuwsbrief nog vragen? Of heb je een idee of bijdrage voor de nieuwsbrief? Kom langs in de winkel of stuur ons een bericht

Facebook
Website
Copyright © 2018 Natuurwinkel Malden, Alle rechten voorbehouden
Contact:
Natuurwinkel Malden
Passage 3
Malden
024-3584208
natuurwinkelmalden@gmail.com

Wil je je gegevens aanpassen?
Je kan je voorkeuren aanpassen of je afmelden voor deze nieuwsbrief.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Natuurwinkel Malden · Passage 3 · Malden, Nederland 6581WK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp