Copy

Nieuwsbrief september 2021

Soul en Chaney

Beste cursisten en andere belangstellenden,

In de maand september worden de lessen gegeven door andere trainers in verband met mijn vakantie. Hondencentrum Chimié is in die periode alleen te bereiken voor cursisten via de groepsappen die al bestaan en het mailadres dat terug kunt vinden in de nieuwsbrief.

De workshop: Rustig passeren van andere honden onder leiding van gedragstherapeute Jessica Sanders was erg geslaagd! Vanaf oktober zullen we deze workshop opnieuw aanbieden. Ook zal er een variatie komen voor uitvallende honden en start ze vanaf oktober starten met gedragsspreekuren.

Vanaf eind september start er weer een nieuwe ronde van een aantal cursussen. Je vindt in de nieuwsbrief een overzicht.

Er is weer een aantal extra inhaallessen toegevoegd voor de rest van het jaar. LET OP: Het is

NIET mogelijk om de lessen op je kaart door te schuiven. Gemiste lessen kunnen alleen ingehaald worden op de inhaaldagen.

Voor eenieder, lees de huisregels even weer goed door, ze gelden voor iedereen! Een samenvatting vind je onderaan de nieuwsbrief.

Facebook iconInstagram iconWebsite iconEmail iconYouTube icon

Vakantie 5 tot en met 26 september

In mijn vakantie in september, zullen de meeste groepslessen gewoon doorgaan op hun reguliere tijdstippen. Cursisten kunnen de betreffende trainers bereiken via een speciaal aangemaakt mailadres: chimievakantie@gmail.com. Voor de groepen waar al WhatsAppgroepen van zijn, zal er gecommuniceerd worden via de apps.

Alle trainers hebben al vaker lesgegeven bij HC Chimié en ik ben dan ook erg blij dat ze dit jaar weer de lessen in mijn vakantie willen overnemen.

Maandagavond: Caren en Suzanne Wight - Brouwer:

6 september (Caren), 13 september GEEN LES, 20 september Suzanne

Contact via mail

Dinsdagavond: Mark Verburg:

7, 14 en 21 september - 19.00 - 21.00 uur

Contact: via app (19.00 uur)

Contact via mail: (20.00 uur)

Woensdagavond: Carola Meijering:

8, 15 en 22 september: 19.00 - 21.00 uur

Contact: via app

Zaterdagochtend: Suzanne Wight - Brouwer:

4 september Caren, 11 september GEEN LES, 18 en 25 september Suzanne 9.00 - 12.00 uur

Contact via mail

Zaterdagmiddag: Mark Verburg / Miranda van der Zee: 14.15 - 15.30 uur

4, 11, 18 en 25 september

Contact: via app

Miranda

Inhaallessen

Mocht je in een les gemist hebben, dan kan je deze inhalen op vaste inhaaldagen. De eerstvolgende data die zijn gepland, zijn:

Data: 3 oktober, 31 oktober, 21 november en 12 december

Tijdstip: 10.00 uur pups en 11.00 uur basiscursus, sport & spel

Aanmelden: verplicht via website en uiterlijk de vrijdag voorafgaand aan de les

Indien je van te voren al weet dat je een les gaat missen, dan kan je je ook aanmelden. Daarnaast kan je aan zoveel inhaallessen meedoen als dat je lessen gemist hebt, ook als je leskaart afgelopen is en je geen lessen meer volgt.

Meld je aan

Workshop: Rustig passeren van andere honden

Jessica Sanders-van Der Sluijs gaf deze interessante workshop over het in rust passeren van andere honden. Iedereen vond de workshop erg geslaagd en wij ook, dus wordt vervolgd!

Het woord wat mij het meeste is bijgebleven van de ochtend is het woord CONTACT. Om je hond goed te kunnen begeleiden is er een vorm van verbinding nodig. Creëer deze eerst en ga van daaruit in stappen die de hond aankan, opbouwen.

Wil je ook meedoen aan deze workshop, houdt dat deze Facebookpagina in de gaten of de nieuwsbrief via deze website. Zo blijf je op de hoogte van de evenementen die gaan komen.

Gedragsspreekuur door Jessica

Regelmatig zal hondengedragstherapeut Jessica Sanders van Hondentraining en Gedragsadvies Sanders een spreekuur houden op de locatie van Hondencentrum Chimié.

Tijdens het consult van maximaal 55 minuten is er de gelegenheid om met 1 onderwerp aan de slag te gaan. Dit kan geschikt zijn voor een hond die:


- Bang is voor mensen of juist overenthousiast
- Bijten / agressie vertoont naar mensen/honden
- Uitvalt naar andere honden
- Bang is voor (harde) geluiden (vuurwerk, onweer, verkeer)
- Bang is van nieuwe dingen
- Fietsers of joggers najaagt
- Spullen in huis sloopt
- Moeite heeft met kinderen
- En ieder ander gedrag van je hond dat je als probleem ervaart (in overleg)

Lees meer en/of meld je aan

Kerstochtend

Kerst lijkt nog ver weg, maar voor we het weten is het alweer zover. We hopen dat we dit jaar wel weer een kleinschalig evenement mogen organiseren zodat onze jaarlijkse kerstochtend weer doorgang kan vinden.

Deze ochtend is de afsluiter van het cursusjaar en is bedoeld voor alle (oud-)cursisten. We gaan spelletjes doen, er is catering, de beruchte quiz natuurlijk en voor de wat oudere honden een speurtocht over landgoed Nienoord.

Opgave kan via de website. De kosten zijn € 10,- p.p., kinderen onder de 10 jaar gratis. Dit is inclusief alle catering.

Zoekspelletjes voor thuis

Gewoon, met huis, tuin en keukenmateriaal. Maak het in het begin niet te moeilijk. Laat je hond vooral veel succes hebben. Maakt je hond het materiaal stuk, dan is het spel dat je bedacht hebt te moeilijk of hij kent het nog niet. Maak het dan makkelijker voor je hond.

Zoekspelletjes voor thuis

Groepslessen opties

De huidige puppy- en basiscursusgroepslessen zitten nu vol. De mensen die zich van te voren hebben aangemeld en hier dus ook een bevestiging over hebben ontvangen, kunnen aansluitend bij de betreffende groepen.

Wil je na de puppycursus meedoen aan een basiscursus, dan zijn er de volgende opties vanaf 28 september:

 • dinsdag 18.00 uur (extra basiscursus - start 28 september)

 • dinsdag 20.00 uur (alleen plek als huidige cursisten niet verlengen)

 • zaterdag 13.00 uur (extra basiscursus - start 2 oktober)

LET OP: Wil je verzekerd zijn van een plekje, meld je dan nog voor 5 september aan. Eventuele latere inschrijvingen worden pas weer vanaf 27 september verwerkt.

Op de zaterdagmiddag is er vanaf 15.30 uur weer plek om een nieuwe groep op te starten voor behendigheid beginners. We starten vanaf 2 oktober. Om te kunnen doen, moet je hond los kunnen werken en het (blijven) zitten beheersen. Er is een aantal mensen (met honden ;-)) die hebben aangegeven dat hun hond nog niet los kan werken maar die wel graag een vorm van behendigheid willen doen. Als er meerdere liefhebbers zijn voor die combi van gehoorzaamheid/behendigheid, dan kan dit ook op dit tijdstip.

Behendigheid vrijdagavond

Indien er nog meer geïnteresseerden zijn om eens per maand of eens in de twee weken op de vrijdagavond behendigheid te doen, laat het dan ook even weten.

Op basis van de interesse die mensen hebben aangegeven, heb ik het volgende bedacht. Er zijn dit najaar 6 lessen. Als je je aanmeldt, dan meld je je ook aan voor deze 6 lessen! De kosten voor deze leskaart zijn € 90,-.

Op de dag dat er vrijdag behendigheid gegeven wordt, is er zaterdagmiddag dan geen behendigheidsles. Abonementshouders doen dus ook mee op de vrijdagavond.

De indeling is als volgt:

 • 19.00 uur beginners (aanleren toestellen en wissels)

 • 20.00 uur gevorderden (je hond kent de basis en we zetten de puntjes op de (wedstrijd) i.

De planning voor het laatste kwartaal van 2021:

 1. 8 oktober

 2. 22 oktober

 3. 5 november

 4. 19 november

 5. 3 december

 6. 17 december

Graag ontvang ik van eenieder die hier ook daadwerkelijk aan mee wil doen, nog een bevestiging per mail of per app.

Generaliseren kun je leren

Generaliseren kan je leren

Is het belangrijk dat je hond tussen pilonnen kan blijven liggen? Niet speciaal…

Het is wel van belang dat je contact kunt maken en dan al dan niet een oefening kunt vragen van je hond in diverse omstandigheden.

Je begint met contact/ een oefening in een prikkelarme omgeving. Heeft je hond door wat de bedoeling is, dan voeg je steeds wat meer prikkels toe. Die prikkels kunnen geluiden of visuele prikkels zijn en ook een andere ondergrond of andere weersomstandigheid kan een groot verschil maken. Bouw pas uit als je hond de voorgaande stap beheerst.

Blijf variëren totdat je hond heeft kunnen snappen dat bv een ‘hier’ ook geldt al hij een andere hond ziet. Dan pas heeft hij de oefening écht onder de knie.

Af en blijf

Huisregels

Een samenvatting van de huisregels

 • Indien een privéles binnen 24 uur voor de afspraak wordt afgezegd of je komt niet, dan wordt deze gerekend als afspraak. (Mocht ik iemand anders kunnen vinden die in jouw plaats kan komen, dan kan je afspraak wel doorgeschoven worden).

 • Indien je een leskaart hebt gekocht, dan geldt deze voor opeenvolgende weken. Indien je een les niet komt, dan komt dit in principe voor eigen rekening. Er zal weer eens in de maand een inhaaldag georganiseerd worden waar je alle gemiste lessen kan inhalen..

 • Laat honden aan de lijn in principe geen contact met elkaar maken.

 • Laat je hond niet plassen of poepen op het gehele terrein. Zorg dat je hond van te voren goed uitgelaten is. Mocht er wel een ongelukje gebeuren, ruim de ontlasting dan gelijk op (en trakteer de groep op appelgebak ;-)) en mocht je hond een plasje gedaan hebben, gooi dan water over de betreffende plek.

 • Kijkers zijn (weer) van harte welkom. Houdt minimaal 1,5 meter afstand in acht en met hond 5 meter. Ik wil graag zonder toegangsbewijzen werken en dan is dit voor nu wat de opgelegde maatregel is.

Hartelijke groet,

Caren Appelman

Terrastraining