Copy

Nieuwsbrief oktober 2021

Soul en Chaney

Beste cursisten en andere belangstellenden,

In de maand september zijn de lessen gegeven door meerdere trainers in verband met mijn vakantie waarvoor mijn hartelijke dank!

De herfst heeft inmiddels haar intrede gedaan en dit brengt tevens een aantal risico’s met zich mee. Lees dan ook het artikel over giftige herfsthapjes.

In het trainingsfilmpje zie je hoe je een oefening kunt opbouwen.

Er is weer een aantal extra inhaallessen toegevoegd voor de rest van het jaar. LET OP: Het is NIET mogelijk om de lessen op je kaart door te schuiven. Gemiste lessen kunnen alleen ingehaald worden op de inhaaldagen.

Honden hebben meer uren slaap nodig dan de gemiddelde (volwassen) mens en slapen ook op een andere wijze. In het artikel “Lekker slapen” lees je hier meer over.

Wil je je hond geduld leren en tevens aangeven dat jij bepaalt wanneer het iets eetbaars mag pakken? Bekijk dan eens het filmpje over ‘Geduld is een schone zaak’.

Voor eenieder, lees de huisregels even weer goed door, ze gelden voor iedereen! Een samenvatting vind je onderaan de nieuwsbrief.

Gevaarlijke herfsthapjes

De herfst heeft inmiddels haar intrede gedaan en langzamerhand beginnen alle blaadjes en andere vruchten van de bomen te vallen. Veel (jonge) honden vinden alles wat op straat ligt ontzettend interessant en wegwaaiende bladeren zijn natuurlijk erg leuk om mee te spelen. Hoewel dit er erg leuk uit kan zien, is het belangrijk om een aantal zaken in acht te nemen…

… lees verder

Opbouwen van een oefening

Wanneer je een hond een oefening wil aanleren, is het allereerst belangrijk dat de hond begrijpt wat de bedoeling is in alle omstandigheden (regen, wind, met prikkels, zonder prikkels ect.) Wanneer hij dat snapt, kan je in het tempo van de hond de duur van een oefening gaan opvoeren. Maak aan het begin van een oefening altijd een start aan de hand van een signaal of commando en eindig met een 'release’ (opheffen van een commando/vrij geven). Daarmee maak je je het uitvoeren van een oefening uiteindelijk afhankelijk van waar jij bent. Dit kan je vanaf het begin al trainen.

In het filmpje zie je twee honden, Chaney (black tri) en Soul (red merle) die al kunnen zitten. Waar Soul moeite mee heeft, is langer blijven zitten. Ik bouw de oefening op door andere dingen te gaan doen en verder weg te stappen. Tussentijds geef ik een beloning ter aanmoediging en dit is dus geen teken voor de hond(en) dat hij mag (/ze mogen) opstaan. Mijn ‘vrij’ daarentegen wel.

Duo handling zitten

Inhaallessen

Mocht je een les gemist hebben, dan kan je deze inhalen op vaste dagen. De eerstvolgende data die zijn gepland, zijn:

Data: 31 oktober, 21 november en 12 december

Tijdstip: 10.00 uur pups en 11.00 uur basiscursus, sport & spel

Aanmelden: verplicht via website en uiterlijk de vrijdag voorafgaand aan de les

Indien je van te voren al weet dat je een les gaat missen, dan kan je je ook aanmelden. Daarnaast kan je aan zoveel inhaallessen meedoen als dat je lessen gemist hebt, ook als je leskaart afgelopen is en je geen lessen meer volgt.

Meld je aan

Lekker slapen!

Een goede slaapplek is voor honden van wezenlijk belang. Goede (nacht)rust is belangrijk om prikkels te kunnen verwerken en om het lijf te laten herstellen. Te weinig (kwalitatief goede) slaap kan er voor zorgen dat de hond uit balans raakt waardoor er zowel fysiek als mentaal problemen kunnen ontstaan…

… lees verder

Gedragsspreekuur door Jessica

Regelmatig zal hondengedragstherapeut Jessica Sanders van Hondentraining en Gedragsadvies Sanders een spreekuur houden op de locatie van Hondencentrum Chimié. Na aanmelding ontvang je een uitgebreide vragenlijst.

Er is op 18 oktober nog 1 plekje vrij en op 25 oktober nog 3.

Je hoeft geen (huidige) cursist te zijn om deel te nemen aan dit spreekuur.

Tijdens het consult van maximaal 55 minuten is er de gelegenheid om met 1 onderwerp aan de slag te gaan. Dit kan geschikt zijn voor een hond die:


- Bang is voor mensen of juist overenthousiast
- Bijten / agressie vertoont naar mensen/honden
- Uitvalt naar andere honden
- Bang is voor (harde) geluiden (vuurwerk, onweer, verkeer)
- Bang is van nieuwe dingen
- Fietsers of joggers najaagt
- Spullen in huis sloopt
- Moeite heeft met kinderen
- En ieder ander gedrag van je hond dat je als probleem ervaart (in overleg)

Lees meer en/of meld je aan

Kerstochtend

Kerst lijkt nog ver weg, maar voor we het weten is het alweer zover. We hopen dat we dit jaar wel weer een kleinschalig evenement mogen organiseren zodat onze jaarlijkse kerstochtend weer doorgang kan vinden.

Deze ochtend is de afsluiter van het cursusjaar en is bedoeld voor alle (oud-)cursisten. We gaan spelletjes doen, er is catering, de beruchte quiz natuurlijk en voor de wat oudere honden een speurtocht over landgoed Nienoord.

Opgave kan via de website. De kosten zijn € 10,- p.p., kinderen onder de 10 jaar gratis. Dit is inclusief alle catering.

Geduld is een schone zaak

Een oefening om thuis met je pup of volwassen te doen, is leren om geduld te hebben. Daarnaast vertel je je hond hiermee dat je hond pas na jouw signaal (in mijn geval ‘braaf’), eten uit jouw hand krijgt. Erg fijn voor honden die het liefste alles uit je halen willen halen omdat ze denken dat het voor hen is en 'WEL NU’.

De hond leert hiermee te wachten en zichzelf te beheersen. Bijkomend voordeel is dat als je hond aangeeft dat hij alleen na jouw bekrachtingswoord (“Je doet iets goed”) of na jouw toestemming (“Je mag eten”), eten zal aannemen of pakken.

Je kunt ook een variatie met een speeltje bedenken. Geef je hond aan dat je hond alleen speeltje uit je handen mag pakken als je bijvoorbeeld zegt: “Voor Fikkie”. Op deze manier kan je uiteindelijk rustig met iets in de handen lopen of staan en je hond weet dat hij vanzelf wel hoort of het ook voor hem is.

Geduld is een schone zaak

Huisregels

Een samenvatting van de huisregels

  • Indien een privéles binnen 24 uur voor de afspraak wordt afgezegd of je komt niet, dan wordt deze gerekend als afspraak. (Mocht ik iemand anders kunnen vinden die in jouw plaats kan komen, dan kan je afspraak wel doorgeschoven worden).

  • Indien je een leskaart hebt gekocht, dan geldt deze voor opeenvolgende weken. Indien je een les niet komt, dan komt dit in principe voor eigen rekening. Er zal weer eens in de maand een inhaaldag georganiseerd worden waar je alle gemiste lessen kan inhalen..

  • Laat honden aan de lijn in principe geen contact met elkaar maken.

  • Laat je hond niet plassen of poepen op het gehele terrein. Zorg dat je hond van te voren goed uitgelaten is. Mocht er wel een ongelukje gebeuren, ruim de ontlasting dan gelijk op (en trakteer de groep op appelgebak ;-)) en mocht je hond een plasje gedaan hebben, gooi dan water over de betreffende plek.

  • Kijkers zijn (weer) van harte welkom.

Hartelijke groet,

Caren Appelman

Terrastraining