Copy

Nieuwsbrief juni 2021

Fotografie Henk Eisses

Beste cursisten en andere belangstellenden,

Afgelopen vrijdag heeft de gemeente Westerkwartier bekend gemaakt, dat we per 5 juni weer groepslessen mogen geven! Je vindt hier meer informatie over wat komen gaat.

Zaterdag 12 juni gaan we deze heropening met een select gezelschap vieren. Wil je hier als (oud)cursist bij zijn, meld je dan snel aan. Er is een maximum aan het aantal bezoekers dat toegelaten kan worden. En het wordt superleuk, dus je wil dit niet missen!

In de vorige nieuwsbrief hebben jullie kennis gemaakt met geurdetectie. In deze nieuwsbrief vind je een uitleg naar de volgende stap.

Op zondag 4 juli organiseren we een fotoshoot op de hondenschool. Fotograaf is Henk Eisses. Hij heeft ook bovenstaande foto gemaakt.

In het artikel van deze maand lees je meer over prooinijd en voeragressie. En uiteraard vind je ook tips over hoe hier mee om te gaan. En misschien niet minder belangrijk, hoe dit te voorkomen.

In de rubriek: De cursist en zijn/haar bedrijf, dit keer Marian van Beowulf massage en healing. Zij heeft tevens een leuke aanbieding voor (oud-)cursisten van HC Chimié.

Voor eenieder, lees de huisregels ook nog even weer goed door. Een samenvatting vind je onderaan de nieuwsbrief.

Facebook iconInstagram iconWebsite iconEmail iconYouTube icon

Groepslessen

Vanaf zaterdag 12 juni gaan we met alle nieuwe groepslessen (puppy- en basis) beginnen. Heb je als huidige pup-of basiscursist afgelopen vrijdag geen mail ontvangen en je wil wel meedoen, stuur me dan even een bericht met je lesvoorkeur.

De funcursus op maandag, de combicursus op dinsdag, de rally-o en hoopers op woensdag gaan vanaf 7 juni wel weer als groep trainen. Dit zal verder gecommuniceerd worden in de groepsappen.

Voor de combi-cursus en de behendigheid beginners geldt dat de hond los van je moet kunnen werken. Hij mag er nog best een keer vandoor gaan, maar om met behendigheidstoestellen te kunnen werken, vind ik het voor de veiligheid van je hond belangrijk dat je je hond bij je kan roepen indien nodig en dat hij niet zelfstandig hindernissen gaat nemen.

Lesschema

Maandag

19.00 - 20.00 uur: funcursus

20.00 - 20.45 uur: puppycursus

Dinsdag

19.00 - 20.00 uur: combicursus behendigheid en gehoorzaamheid

20.00 - 21.00 uur: basiscursus

Woensdag

18.45 - 19.45 uur: rally-obedience (VOL)

20.00 - 21.00 uur: hoopers met afwisselend een andere sport (VOL)

Zaterdag

09.00 - 09.45 uur: puppycursus

10.00 - 10.45 uur: puppycursus

10.45 - 11.45 uur: basiscursus

13.00 - 14.15 uur: combi-cursus behendigheid en gehoorzaamheid (start bij voldoende deelname)

14.15 - 15.30 uur: behendigheid gevorderden (VOL)

15.30 - 16.30 uur: behendigheid beginners (start bij voldoende deelname)

Let hier ook nog even op

Voor de honden die al een tijdje privélessen hebben gevolgd, kan het feit dat ze ineens niet meer alleen daar zijn, behoorlijke impact hebben op hun functioneren. Geef je hond de tijd om hier rustig aan te wennen. Houdt afstand van elkaar.

Inhaallessen

Mocht je in de maand mei of juni een les gemist hebben, dan kan je deze inhalen op vaste inhaaldagen. De eerstvolgende data die zijn gepland, zijn:

Data: 27 juni en 25 juli 2021

Tijdstip: 10.00 uur pups en 11.00 uur basiscursus

Aanmelden: verplicht via website

Indien je van te voren al weet dat je een les gaat missen, dan kan je je ook aanmelden. Daarnaast kan je aan zoveel inhaallessen meedoen als dat je lessen gemist hebt, ook als je leskaart afgelopen is en je geen lessen meer volgt.

Meld je aan

Feestelijke heropening

Om de heropening van de hondenschool een vrolijk tintje te geven, is er op zaterdag 12 juni tussen 13.00 uur en 14.00 uur een klein feestje op de hondenschool! Gezien het maximale aantal bezoekers dat is toegestaan, is aanmelden van te voren verplicht. Er wordt een tafeltje voor je/jullie gereserveerd zodat je onder het genot van een hapje en een drankje eerste rang kunt kijken naar:

 • Demonstratie schapendrijven. Nico Buitenkamp is schaapsherder pur sang en zet zijn Border Collies in waar ze voor geboren zijn, namelijk het verplaatsen van een kudde. Hij komt met zijn honden Thor en Joe een demonstratie geven over hoe dit kuddewerk eruit ziet. Uiteraard neemt hij ook zijn eigen schapen mee.

 • Demonstratie massagetechnieken bij je hond. Marian Buivenga-Lammers geeft massages en healingen aan honden. Zij zal met hulp van haar hond Faya een aantal ontspanningstechnieken laten zien die je zelf ook gelijk kunt toepassen op je eigen hond.

 • Demonstratie hulphond Ilja Mulder is gecertifieerd hondentrainer en zij heeft een specialisatiecursus gedaan voor blindengeleidehondeninstructeur en ze werkt daarnaast met assistentiehonden en hun baasjes. Zij zal samen met haar hond Bowie laten zien welke vaardigheden er allemaal komen kijken bij het trainen van een hulphond.

 • Demonstratie geurdetectie Jessica Sanders is gedragstherapeut, paraveterinair en begeleid daarnaast teams met hulphonden. Ze heeft haar hond Olley opgeleid om bedwantsen te kunnen vinden en zij zijn nu officieel inzetbaar om bijvoorbeeld in hotels deze beestjes te kunnen vinden. Zij zullen laten zien hoe het aanleren van een specifieke geur werkt en hoe dat in de praktijk wordt toegepast.

 • Webshop Turbosdierenboel Mariska van der Velde heeft haar eigen trimsalon (Hondentrimsalon Mariska) in de Wilp en heeft daarnaast een webshop. Zij zal aanwezig met diverse producten. Mocht je van te voren al wat willen bestellen, dan kan je dat doen via de website: www.turbosdierenboel.nl en dan neemt ze het voor je mee.

 • Trimsalon Figaro Suzanne Wight- Brouwer is paraveterinair en heeft haar eigen trimsalon in Ekehaar. Je kunt Suzanne vragen om tips over het onderhouden van de vacht.

Meld je aan

Geurdetectie

In de vorige nieuwsbrief hebben jullie kunnen lezen en zien hoe je kunt starten met aanleren van het werken met geur.

In onderstaand filmpje vind je vervolgstappen.

Als materiaal heb ik gebruikt:

 • madenbakje dat gebruikt wordt voor vissen, maar elk ander bakje waar je eventueel zelf gaatjes in maakt, voldoet ook prima

 • Trovet-doos van de IKEA, maar ook elke andere doos met een gat voor de geur zal voldoen

 • theezakje

Geurdetectie II Aylen & Chaney

Fotoshoot 4 juli

Op zondag 4 juli organiseren we een fotoshoot in samenwerking met fotograaf Henk Eisses. Je kunt kiezen of je een portretfoto (hoofd hond of vangende snoepjes) wil of een actiefoto (tunnel of sprong). Je krijgt een afgedrukte foto van 30 x 30 cm op Fuji Pearl en je ontvangt het origineel via WeTransfer. Je kunt de foto inlijsten of zo aan de muur hangen, de kwaliteit van de afdruk is er goed genoeg voor.

Zowel de fotograaf als ik staan voor je klaar om in 15 minuten het perfecte plaatje te schieten. De sessies vinden plaats op het omheinde terrein van de hondenschool, dus het is geen probleem mocht je hond er eens vandoor gaan.

Tijdsvak: 10.00 - 12.30 uur. Het tijdschema wordt later bekend gemaakt, je kunt wel een voorkeur aangeven.

Kosten: € 17,50 voor (oud-) cursisten en € 22.50 voor mensen van buitenaf (inclusief afdruk van 30 x 30 op Fuji Pearl papier).

Aanmelden via: info@hc-chimie.nl 0f via website (volgt binnenkort)

Afdruk: Je kunt de afdruk ophalen bij de fotograaf thuis in Leek of je kunt hem meenemen tijdens een les.

Ook nog even dit: onderstaande foto’s geven weer wat de stijl van de shoot is. Uiteraard kun je aangeven wat je wensen zijn, maar laat je ook vooral verrassen door de uniekheid en de creativiteit van de fotograaf.

Nb. De shoots gaan alleen door bij droog weer. Aangezien je vooraf betaalt, krijg je bij annulering je volledige bedrag terug of je kunt gaan voor de herkansing. Zelf annuleren kan kosteloos tot 24 uur voor de afspraak, daarna wordt het bedrag wel in rekening gebracht (tenzij we iemand in jouw plaats kunnen vinden.)

Meld je aan

Prooi- en voernijd

Het verdedigen van eten en/of de voerbak (voernijd of baknijd) of het bewaken en/of niet af willen geven van een speeltje of juist iets wat eigenlijk niet bedoeld voor de hond is, is gedrag dat veel voorkomt. Verdedigen kan bestaan uit grommen, lip optrekken of zelfs bijten. Ook wegrennen met het voorwerp kan tot deze categorie worden gerekend. Immers, wat je hebt gekregen of gevonden, dat mag je in principe houden. En dat mag je bewaken. Voor honden onderling is dat (meestal) een ongeschreven regel en mocht één van beide zich hier niet aan houden, dan kan er een conflict ontstaan. Ook wij mensen hanteren dit (geschreven) principe. Wat je hebt gekocht, is van jou. Wat je bij de ober hebt besteld, mag je zelf opeten. En als iemand dan toch het lef heeft om je nieuwe auto te stelen, dan ben je op zijn zachtst gezegd niet blij…

Lees het artikel
Prooinijd tussen twee honden

De cursist en haar bedrijf: BEOWULF massage en healing van Marian Buivenga-Lammers

Beste allemaal,

Ik ben al een tijd, met tussenpozen, klant van Hondencentrum Chimié in Leek. Met Groenendaeler Floyd ben ik met agility begonnen in Ter Aard en daarna volgden Griekse schone Faya, Groenendaler Pink en Griekse schone Foss. Met hen heb ik mantrailing, detectiewerk, en agility gedaan. Inmiddels train ik alleen nu nog met veel plezier met Pink bij Caren op de zaterdagmiddag.

Met dit stukje vertel ik graag iets meer over mezelf. Ik ben honden- en paardensportmasseur en Healing Touch for Animals practitioner en daarnaast heb ik nog een hele hoop andere technieken in mijn toolbox, zodat ik hond en paard op een holistische manier kan behandelen. Daarover kun je meer vinden op mijn beide websites.

Waarom (sport)massage bij honden:

Bij regelmatige massages blijft de hond beter in conditie en wordt hij veerkrachtiger en daardoor vermindert de kans op blessures aanzienlijk. Een aantal voorbeelden van problematieken waarbij massage ondersteunend werkt zijn; bij herstel van een blessure of medische ingreep; bij chronische aandoeningen; bij preventie van spierscheuringen en verzuring voor een wedstrijd en bij verkramping en verzuring na wedstrijden.

In behandelingen neem ik de eigenaar altijd graag mee in een stukje zelfzorg voor de honden. Zo kan hij/zij de hond een basis geven in het spiermanagement. Ik kijk ook altijd mee in het eventueel inzetten van supplementen en voer. Dit kan ik accuraat per hond uitmeten met de biotensor.

Daarnaast verzorg ik een leuke workshop voor hond en baas op het gebied van stretchen en ontspannende massagetechnieken en een workshop voor de sporthond. Bij interesse organiseer ik graag eens een workshop bij Caren.

Voor alle klanten van Chimié heb ik bij deze een leuke aanbieding! Je betaalt €30,- in plaats van € 45,- voor een eerste behandeling. Dit mag een massage of een Healing Touch for Animals behandeling zijn.

Meer informatie kun je vinden op Beowulf Dier & Massage www.beowulf-massage.nl en Beowulf Dier & Healing www.beowulf-healing.nl

Tot ziens in de praktijk of op de hondenschool!

Huisregels

Door alle wisselende maatregelen, zijn we ook wat flexibeler om gegaan met de huisregels. Lees de huisregels nog even doen. Hieronder vind je een samenvatting:

 • Indien een privéles binnen 24 uur voor de afspraak wordt afgezegd of je komt niet, dan wordt deze gerekend als afspraak. (Mocht ik iemand anders kunnen vinden die in jouw plaats kan komen, dan kan je afspraak wel doorgeschoven worden).

 • Indien je een leskaart hebt gekocht, dan geldt deze voor opeenvolgende weken. Indien je een les niet komt, dan komt dit in principe voor eigen rekening. Er zal weer eens in de maand een inhaaldag georganiseerd worden waar je alle gemiste lessen kan inhalen.

 • Indien je 3 of meer weken achtereen op zomervakantie gaat en je wil ook lessen volgen, dan geldt dat je bij aanschaf van je kaart VOORAF dit kan melden. Alleen dan kunnen je lessen doorgeschoven worden of wordt er gekeken naar mogelijkheden. Omdat ik met kleine groepjes werk (maximaal 7), vind ik het belangrijk om te weten wie er wanneer komt. Ook geeft dit helderheid wanneer er weer ruimte is voor nieuwe cursisten.

 • Laat honden aan de lijn in principe geen contact met elkaar maken.

 • Laat je hond niet plassen of poepen op terrein. Zorg dat je hond van te voren goed uitgelaten is. Mocht er wel een ongelukje gebeuren, ruim de ontlasting dan gelijk op en mocht je hond een plasje gedaan hebben, gooi dan water over de betreffende plek.

Hartelijke groet,

Caren Appelman