Copy
View this email in your browser

Ik sta stil bij 75 jaar vrijheid, jij toch ook?

Van september 2019 tot en met mei 2020 staan we stil bij de gebeurtenissen in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog, dan exact 75 jaar geleden. We vieren dat we driekwart eeuw in vrijheid leven en beseffen dat dit kwetsbare bezit geen vanzelfsprekendheid is. Het provinciale programma Gelderland Herdenkt – 75 jaar vrijheid bevat tal van educatieve activiteiten om ook kinderen en jongeren hier actief bij te betrekken.
 
Meedoen? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief vol bezoeksuggesties, speciale aanbiedingen, praktische tips, achtergrondinformatie en hulpmiddelen voor in de klas. Deel deze eerste update ook vooral met je collega's. 
 
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Website & poster

Op gelderlandherdenkt.nl zijn alle herdenkingen, manifestaties en ook het groeiende educatieve aanbod te vinden. 

Met meer dan 1300 WO2-locaties is de oorlog in Gelderland nooit ver weg. Je vindt ze op deze digitale kaart. Het verloop van de oorlog volg je op deze tijdlijn met 75 gebeurtenissen. Download ook alvast de poster voor in de klas.

Voor alle schooltypen

Doe mee aan een speciale jongerenmanifestatie in Nijmegen, beleef het verhaal van de Slag om Arnhem, nodig een spreker of ooggetuige uit in de klas of bezoek een van de vele bijzondere exposities of activiteiten in je eigen regio. 

Gelderland Herdenkt brengt regionale en landelijke educatieve initiatieven voor alle schooltypen overzichtelijk in beeld. Ook helpen we je graag bij het organiseren van een eigen evenement.

Vier centrale thema's

We herdenken wat er 75 jaar geleden in de eigen omgeving gebeurde. Het verhaal van de oorlog komt daarmee dicht(er)bij. We beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. We beleven en vieren dat we driekwart eeuw vrij zijn, samen leven en samen bouwen aan de wereld van de toekomst. 

Over Gelderland Herdenkt - 75 jaar vrijheid

Gelderland Herdenkt vertelt het unieke verhaal van een provincie die vanaf Market Garden (september 1944) tot de capitulatie in Wageningen (mei 1945) een centrale plaats innam in de slotfase van de Tweede Wereldoorlog. De gebeurtenissen zijn vormend geweest voor de naoorlogse ontwikkeling en geven betekenis aan kernwaarden van onze huidige samenleving.

Kinderen en jongeren van nu maken de samenleving van de toekomst. Herdenken begint met terugkijken, maar nadrukkelijk richten we de blik ook op vraagstukken rondom vrede, vrijheid en burgerschap. We kijken over grenzen heen en leggen nadrukkelijk de verbinding tussen verleden, heden en toekomst.
Volgende Educatie Update
In de volgende nieuwsbrief blikken we vooruit op het programma in september en naar concrete voorbeelden van educatieve projecten.
Coördinatie
Het educatieprogramma van Gelderland Herdenkt wordt gecoördineerd door Erfgoed Gelderland
contact  |  privacy  |  gelderlandherdenkt.nl
We houden je graag op de hoogte van onze ontwikkelingen. Mocht je daar geen prijs op stellen, meld je dan af onderaan deze e-mail.

© Gelderland Herdenkt 2019


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
WO2GLD · Westervoortsedijk 67D · Arnhem, Ge 6827 AT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp