Copy
View this email in your browser
Jaargang 9, nummer 2, maart 2019
Nieuwsbrief Kids College Apeldoorn februari 2019

Van de voorzitter

Johan Kruithof
Kids College Apeldoorn bestaat dit jaar 10 jaar (zie voor een korte impressie het desbetreffende nieuwsitem). 10 februari hebben we dat heuglijke feit gevierd. De Apeldoornse staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis, was daarbij; evenals de Apeldoornse Onderwijswethouder Nathan Stukker.
We hebben die middag afscheid genomen van Jelle Reitsma. Jelle was 10 jaar lang de voorzitter van het bestuur van Kids College Apeldoorn. Samen met onze secretaris/penningmeester Eelke Hemrica heeft hij aan de wieg gestaan van Kids College Apeldoorn. We hebben met zijn allen Jelle die 10e februari in het zonnetje gezet. Hij heeft onze organisatie gebracht waar we nu zijn. Veel dank daarvoor Jelle!

Verder in deze Nieuwsbrief ook aandacht voor de feestelijke uitreiking van de Kinderpostzegelcheques van 13 Apeldoornse scholen. Een geweldig resultaat!  En natuurlijk leest u hoe het gaat op Kids College Apeldoorn, hoe het met de kinderen in de groepen gaat. En hoe ook diverse ouders hebben bijgedragen aan ons jubileum door te vertellen over 'Feest in andere culturen'. We gaan ons 11de jaar in als Kids College Apeldoorn. Ik wens ons allemaal een prachtig en actief jaar!

10 jaar Kids College Apeldoorn

Johan Kruithof
Op zondagmiddag 10 februari jl. hebben we gevierd dat Kids College Apeldoorn 10 jaar bestaat. Destijds opgericht om als aanvulling op het regulier onderwijs te dienen met een programma voor kinderen tussen van 10 - 13 jaar. Talentontwikkeling heeft daarbij altijd centraal gestaan.
Naast een mooie toespraak van de Apeldoornse staatssecretaris Paul Blokhuis is er vooral stilgestaan bij het belang van talentontwikkeling en het hebben van helden! In aanwezigheid van een tachtigtal gasten nam storyteller Bas Schepers ons mee in verhalen van helden. Elk kind zou een held moeten kunnen zijn in zijn eigen verhaal. Een aantal aanwezigen, waaronder de Apeldoornse Onderwijswethouder Nathan Stukker, werd daarover bevraagd. Wie was jouw held, aan wie heb jij je in je jonge jaren opgetrokken? Bas Schepers heeft over dit onderwerp een boekje geschreven dat als cadeau aan alle aanwezigen werd uitgereikt. Hélène Jorna, illustrator, heeft het hele gesprek van die middag al tekenend vastgelegd. Een prachtig kunstwerk werd het dat vanaf 11 maart wordt geëxposeerd in Loods 17 de lunchroom bij Foenix op het Zwitsalterrein. Al met al een zeer geslaagde jubileumbijeenkomst. Op naar de volgende 10 jaar!
Helénè Jorna legt de laatste hand aan het beeldverslag van het 10-jarig jubileumfeest.

Feest in andere culturen - een les samen met ouders 

Afgelopen maand stond KCA in het teken van ons 10-jarig jubileum: een reden om FEEST te mogen vieren! Op de dag van de viering van het jubileum hadden we ook alle ouders van onze eerste- en tweedejaarsleerlingen uitgenodigd. De groep kinderen werd gesplitst: een aantal ging met rapper Dani Maksimow een rap maken over de betekenis van KCA, terwijl de anderen gingen luisteren naar de verhalen van diverse ouders over bijzondere feesten vanuit hun (thuis-)cultuur. Zo hebben we o.a. geleerd dat het volgens de Chinese jaartelling nu het jaar van het Varken is, dat er in Suriname op 1 juli wordt gevierd dat de slavernij is afgeschaft en dat bij het Offerfeest 1/3 deel van het vlees aan armen moet worden geschonken. Het verhaal uit Hongarije, waar Sinterklaas komt op een slee voorzien van duivels met takkenbossen; bleef wel even hangen – net als het verhaal van een moeder uit Afghanistan. De kinderen begrepen dat het moeilijk feestvieren is in een land waar de oorlog alles kapot heeft gemaakt. Veiligheid en Voedsel is dan al Feest.
Projectcoördinator Patricia Wentzel: “Het is bijzonder om deze verhalen over Feest in andere culturen met elkaar te delen. Respect voor elkaars achtergrond is belangrijk. Ik wil alle ouders nogmaals heel hartelijk danken voor de verhalen en voor de vele hapjes die zijn meegebracht!” De bijeenkomst werd feestelijk afgesloten met muziek van rapper Dani, samen met de kids. Yo!
Apeldoornse basisscholen doneren ruim € 10.000 aan KCA!
 
In het kader van de Kinderpostzegelsactie 2018 bestond voor het eerst de mogelijkheid voor de deelnemende scholen om een deel van de gerealiseerde eigen opbrengst te bestemmen voor een op kinderen gericht goed doel binnen de eigen stad of gemeente. KCA was een van de projecten, die daarvoor door Kinderpostzegels in Apeldoorn waren voorgeselecteerd.
 
Dertien Apeldoornse scholen hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt en – in totaal – een bedrag van € 10.321 (!!) toegekend aan onze weekendschool. 
 
Tijdens de viering van ons 10-jarig bestaan is dit fantastisch mooie bedrag door leerlingen van deze 13 scholen, tezamen met Ingrid van Veen namens Kinderpostzegels op feestelijke wijze aan KCA overhandigd. Dat is in deze video vastgelegd. 
 
Als KCA zijn wij daar ontzettend blij mee. Het geld zal worden gebruikt voor het aanstaande – nieuwe – schooljaar 2019/2020, dat in september begint. Dat is dan alweer ons 11de schooljaar!
 
Bij de komende Kinderpostzegelsactie 2019 – eind september as. – wordt deze mogelijkheid van ‘Lokaal besteden’ door Kinderpostzegels opnieuw aan de scholen geboden.
Voortgang in de groepen 1 en 2 – december 2018 tot en met februari 2019
Groep 1 is 2019 gestart met een lesblok over Techniek. Bij een bedrijf als Hollander Techniek mogen we ieder jaar weer opnieuw komen (!) en ook dit jaar maakten we daar een leuke stroomkring in de vorm van een zenuwspiraal. Voor ons was de samenwerking met Van Gelre Telecom (over diverse kabels in de grond) en VDL Weweler (over de fabricage van veersystemen voor vrachtwagens) nieuw. Met name het laatste bedrijf is wel eentje om volgend jaar wederom te bezoeken: de kids vonden het geweldig om te zien hoe de robots in de fabriek werden geprogrammeerd om de stalen platen onder extreme hitte te buigen!
Daarna kreeg groep 1 een blok over Communicatie. De les van Nanouk van der Tol van Kentalis leert de kinderen zich te verplaatsen in kinderen met taalstoornissen. Communiceren is niet altijd vanzelfsprekend! Bij theatermaker Fulco van der Deken ging het om  non-verbale communicatie: kinderen werden zich bewust van hun houding en welke status ze daarmee uitstralen. Tenslotte mochten we met Apeldoorn Marketing mee in de bus naar het Museonder: de kinderen hebben een indruk gekregen van dit museum en gingen bedenken hoe ze dit museum nog beter onder de aandacht konden brengen.

Groep 2 is onder leiding van een viertal Handhavers van de Openbare Orde, ook zelf de straat op gegaan om zwerfvuil op te zoeken. Verder ging de slotenkoffer open (welk slot is het minst inbraakgevoelig en waarom?) en deden de kinderen een rollenspel: hoe kun je anderen aanspreken op asociaal gedrag? In de les van de Rechter en de Advocaat namen we de volgende stap: hoe verloopt de rechtsgang als er delicten zijn  gepleegd? We mochten kindertoga’s aan en speelden een indrukwekkende casus na over de aansprakelijkheid bij een vuurwerk-ongeval. 
Verder werd een bezoek gebracht aan de Klup: met verstandelijk gehandicapten werden kerstkaarten gemaakt en spelletjes gespeeld. Tenslotte ging groep 2 op bezoek bij hotel-restaurant de Keizerskroon: de kinderen kregen niet alleen een rondleiding door het hotel, maar mochten ook een smakenquiz doen in de keuken en leerden over het tafels dekken in een restaurant.  
Voortgang groep 3

Voor onze kanjers (allemaal 12+) uit Groep 3 zijn we op dit moment druk op zoek naar stageplekken. Een stage vanuit KCA houdt in dat de leerling 5 dagdelen binnen een bedrijf mag meekijken en meedoen in de periode van maart t/m juni.
Voor een aantal leerlingen is inmiddels een geschikte plek gevonden, maar we zijn nog op zoek naar : 
  • een stageplek in een restaurant voor één van onze leerlingen die vooral wil leren hoe je eten op smaak kan brengen, en zelf al heel aardig kan koken.
  • een stageplek bij een dierentuin
  • we hebben 2 heren die als gamedesigner aan de slag zouden willen
  • iemand die als manager één van onze leerlingen op weg wil helpen.
  • een stageplek bij een dierenarts
  • iemand die één van onze leerlingen mee kan nemen in de wereld van artiest. En dan liefst een gitarist.
  • een stageplek als wiskunde docent op het VO
Ben jij die bevlogen coach die één van onze leerlingen op weg kan helpen?
We horen graag van je via
adj-projectcoordinator@kidscollegeapeldoorn.nl
KCA Alumni
Met 34 leden begint de Alumni-club van KCA begint steeds meer vorm te krijgen.
Om elkaar beter te leren kennen zijn we op 25 november samen naar Escape Park Veluwe geweest om daar twee escaperooms uit te proberen. Een leuke activiteit om het groepsgevoel te bevorderen. Fijn detail: we zijn allemaal weer ontsnapt ;-) 


We proberen op allerlei manieren onze Alumni te betrekken bij onze KCA-activiteiten. Zo hebben twee Alumni deelgenomen aan de projectgroep rondom ons 10-jarig bestaan, en hebben wij ervaren hoe waardevol de bijdrage van deze jongeren is voor onze organisatie. 

En wist u dat in het boek 'Bijzonder Gewoon' van Bas Schepers, dat tijdens ons jubileumfeest is uitgereikt aan staatssecretaris Paul Blokhuis en alle aanwezige gasten, een verhaal van één van onze Alumni te lezen is? Bijzonder om te lezen wat de stage bij KCA voor hem betekend heeft. Benieuwd naar dit verhaal? We verloten 3 exemplaren van 'Bijzonder Gewoon' onder onze nieuwsbriefabonnees. Interesse? Stuur een mail naar
 administratie@kidscollegeapeldoorn.nl en wie weet bent u één van de gelukkigen. 'Bijzonder Gewoon' is voor € 9,99 hier online te koop en bij boekhandel Nawijn & Polak in Apeldoorn. 

We nodigen onze oud-leerlingen ook van harte uit om op de zondagmiddag nog eens gezellig langs te komen. Zo was Nemanja onlangs op bezoek om door leerlingen van groep 1 en RTV Apeldoorn geïnterviewd te worden. Mooi om te zien hoe hij de kinderen uit groep 1 hielp met het bedenken van vragen.   

In juni van dit jaar gaan we een media-event voor en door Alumni organiseren. De projectgroep en ideeën beginnen steeds meer vorm te krijgen. In de volgende nieuwsbrief leest u hier weer meer over.
Deventerstraat 54
7321 CA  Apeldoorn
www.kidscollegeapeldoorn.nl
Tel: 055-5484950
Twitter
Twitter
Facebook
Facebook
Website
Website
LinkedIn
LinkedIn


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kids College Apeldoorn · Deventerstraat 54 · Apeldoorn, Gelderland 7321 CA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp