Un nova publicació d'ISGlobal aborda com està afectant la desinformació a la resposta a la COVID-19
El document forma part de la col·lecció "COVID-19 i estratègia de resposta", una sèrie de notes de debat amb preguntes fonamentals sobre la crisi del nou coronavirus
Una nova anàlisi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació "la Caixa", aborda com la desinformació ha tingut un paper rellevant en la pandèmia de COVID-19.
La infodèmia ha suposat un llast en el debat sobre la COVID-19. Entre els exemples al front terapèutic s'inclouen l'auge i la caiguda del tractament basat en la hidroxicloroquina, la difusió de l'ús de lleixiu diluïtcom a tractament -tots dos potenciats en gran mesura per l'adhesió personal del president dels EUA- i la inclusió de la ivermectina en les directrius terapèutiques nacionals del Perú i Bolívia en base a experiments in vitro i informació fraudulenta.
La desinformació relacionada amb la COVID-19 ha perjudicat la confiança pública en la ciència, però també proporciona una oportunitat per revisar els mètodes utilitzats en la comunicació científica, de manera que es pugui augmentar la transparència i potser transformar el model de negoci perquè, en lloc de beneficiar prioritàriament a les editorials científiques, beneficiï la pròpia ciència.
Infodèmia: Com ha afectat l'epidèmia de desinformació a la resposta davant de la COVID-19? Autoria: Carlos Chaccour i Rafael Vilasanjuan (ISGlobal)
AUDIO|Rafael Vilasanjuan, director d'Anàlisi i Desenvolupament Global d'ISGlobal i coautor de la publicació, explica les principals conclusions del document. Descarrega aquí l'audio (MP3, 6,5 MB) (en castellà)