Copy

Mobbning är alltid farligt, men kanske allra farligast när den sker digitalt

  • Du blev så ful i håret när du klippte dig
  • Varför har du de där hemska byxorna? De är ju alldeles för små
  • Du är så flottig i håret - tvättar du dig aldrig?

Säger man inte till någon. Men man skriver det.
Mobbning är alltid farligt, men kanske allra farligast när den sker digitalt. Numera finns det inte längre några skyddade zoner, mobbningen följer dig överallt och hela tiden, du kan inte gömma dig, du kommer inte undan.
 
Skolpersonal och föräldrar har dessutom svårare att upptäcka mobbningen som sker på nätet. Det som händer bakom skärmen är av förklarliga själ svårare att upptäcka än det som händer i korridoren på skolan, och den drabbade känner ofta skam och vill därför inte prata om det. Mitt tips är att lita på din magkänsla, om den säger dig att något är fel så måste du agera. Undersöka noga, prata med barnet, prata med läraren.
 
Nästan 10 procent av alla barn och ungdomar upplever att de är mobbade på nätet. Det motsvarar cirka 10 000 elever per årskurs. Jag anser att det behövs utbildningar för barn om vilket ansvar man har på nätet, och att samma lagar gäller där som när det handlar om fysisk mobbing. Bara för det är lättare att vara tuff och hård på nätet har du ingen rätt att kränka andra, och det är viktigt att vi tidigt lär barnen vad som är rätt och fel här. I dag har många barn svårt att säga förlåt när de har gjort fel men lättare att skriva det i ett sms, på samma sätt är det svårare att vara elak öga mot öga men enklare bakom en skärm. Här måste till en förändring och vi vuxna måste alltid föregå med gott exempel - för som bekant gör barn som du gör, inte som du säger.
 
Vad kan man göra som förälder
• Ha en dialog med barnet om internet och vad som händer där.
• Skaffa kunskap om vad barnen gör på nätet – se det som ett fritidsintresse bland andra. Håll koll på vilka sidor barnen använder och hur kulturen ser ut där, men kom också ihåg att ha respekt för barnens integritet.
• Var en positiv förebild.
 
Om något händer
• Anmäl det som har hänt på webbplatsen där det skett. Bra och säkra webbplatser har anmälningsformulär och säkerhetsfunktioner där man på ett lätt sätt kan ”flagga” eller rapportera ”abuse”.
• Spara bilder, sms, kommentarer eller chatthistorik för att ha bevis.
• Upprätta en kontakt med skolan för att se om situationen hänger ihop med kränkningar som sker där.
• Överväg att polisanmäla.
 
Tack till alla er som stöttar vårt arbete, och god jul!

Tack till våra stödföretag

Tack till alla företag som stödjer Noll Tolerans mot Mobbning ni gör det möjligt för oss att bedriva vårt arbete. Klicka på knappen nedan för att se alla våra stödföretag.
Stödföretag
Besök vår hemsida
Copyright © 2018 Nolltolerans mot Mobbning

VIll du inte längre ta emot våra nyhetsutskick?
Avregistrera dig här.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nolltolerans mot Mobbning · Radiatorvägen 14 · Orebro 702 27 · Sweden