Copy
View this email in your browser
MISSIE DORDT NIEUWS - NOVEMBER 2019

Missie Dordt Nieuws is de maandelijkse digitale nieuwsbrief van de stichting Missie Dordt – een interkerkelijke organisatie voor missionair werk op het eiland van Dordrecht. Met gebundelde krachten spannen we ons in om goed nieuws te zijn voor de stad.
 
Missie Dordt Nieuws is een nieuwsbrief van en voor Dordtse kerken, organisaties en individuele gelovigen. In de nieuwsbrief wordt een rijke diversiteit aan initiatieven genoemd. Wij streven daarbij naar eenheid in diversiteit.
INHOUDSOPGAVE

Deze nieuwsbrief staat weer vol met ‘goed nieuws voor de stad’, zoals:
 • Rugzakkenactie Werkgroep Broodnodig
 • Vrijwilligers Gezocht Kerstmarkt
 • Kerstengelenproject 2019
 • Proeverij "Wijn & de Bijbel" in het Postillion
 • Boekenmarkt in de Open Hof
 • Nederpop-dienst in de Wijnstok
 • UNPLANNED in The Movies
 • Kerstliederen zingen in Crabbehof
 • Week van Gebed voor de eenheid
 • Stichtingsraadvergadering & Nieuwjaarsborrel
Diverse vacatures (mogelijkheden om uw/jouw gaven talenten in te zetten):
 • Vacature: Website beheerder
 • Vacature: Vormgever / designer (VERVULD)
 • Vacature: Redactie nieuwsbrief
En verder in deze nieuwsbrief: Meedoen / Meegeven / Fotoverslag / Giftenoverzicht.
 
AGENDA: alles in één overzicht!
Wilt u alle activiteiten in één overzicht? Klik hier voor de Missie Dordt Agenda.
 
Veel leesplezier, zegen en inspiratie!
RUGZAKKENACTIE WERKGROEP BROODNODIG

De werkgroep Broodnodig van Missie Dordt organiseert een rugzakkenactie voor dak- en thuislozen. Lees meer en doe mee: vul een rugzak of geef een gift.

December. De laatste maand van het jaar. Voor velen van ons is het ook een feestmaand, vol sfeer en gezelligheid. Toch komen wij, bij ons werk voor de werkgroep Broodnodig, dak- en thuislozen tegen waarvoor dit niet zo is. Mensen die zomer en winter buiten slapen op een bankje of onder een brug. Mensen die misschien wel een “dak” boven hun hoofd hebben, maar alle warmte en gezelligheid missen – zij hebben wel een huis, maar geen thuis. Mensen die door hun verslaving en psychische problemen vaak moeilijk bereikbaar zijn.
 
Kerstmaaltijd
Voor deze groep mensen organiseert Broodnodig elk jaar een kerstbijeenkomst. Dit jaar willen wij deze graag gezamenlijk organiseren met het Diaconaal Aandacht Centrum. Wij bieden hen dan een maaltijd aan met gezelligheid, aandacht en warmte. Ook zingen wij kerstliederen en vertellen aan hen het Kerstevangelie, van de komst van Jezus Christus naar deze donkere wereld om zondaren te redden. Dat Jezus Christus ook voor dak- en thuislozen naar deze wereld is gekomen.
 
Rugzak
Na afloop van de bijeenkomst willen we graag aan alle gasten – evenals in vorige jaren – een rugzak met inhoud meegeven. Ook op die manier proberen wij een lichtpuntje te zijn in hun dikwijls zo donkere leven. Wij doen een dringend beroep op u om dit te helpen realiseren. Zou u voor hen (dame of heer) een rugzak willen vullen met bijvoorbeeld:
 • Shampoo, douchefris of deodorant [geen stukken zeep aub]
 • Tandenborstel en tandpasta
 • Sokken, ondergoed of T-shirt (M / L)
 • Sjaal, handschoenen en een muts
 • Papieren zakdoekjes
 • Iets lekkers en een pakje drinken
 • Een bemoedigende kaart (zonder uw achternaam)
Het inleveren van de rugzakken is op zaterdag 14 december van 10.00-12.00 uur aan de Vrieseweg 64 (Baptistengemeente Kruiskerk). Laura Hoenders is tijdens deze uren telefonisch bereikbaar op: 06-49875584.
                                        
Ook kunt u de werkgroep Broodnodig van Missie Dordt financieel steunen door een gift over te maken naar IBAN NL61RABO0167849891.
 
VRIJWILLIGERS GEZOCHT KERSTMARKT

Van vrijdag 13 t/m zondag 15 december is er weer de jaarlijkse Kerstmarkt in de Dordtse binnenstad. Ook dit jaar is het missionaire centrum Time-Out (voorheen Van Alle Tijden) aan de Grotekerksbuurt 44 weer open en verwachten we vele bezoekers. 

Vrijwilligers

Voor de bemensing van Time-Out tijdens de Kerstmarkt zoeken we ook dit jaar weer tientallen vrijwilligers. We zijn onder andere opzoek naar:
 • Gastvrouwen/-heren 
 • Vraagbaken/bidders voor in de kapel
 • Mensen in de keuken en bediening
 • Mensen achter de kerstkraam
Bent u iemand met passie voor God en wilt u uw geloof praktisch uitdragen, dan bent u degene die we nodig hebben. Geef je vóór 25 november aanstaande op via secretariaat@missiedordt.nl. Geef daarbij aan naar welke taak (van bovenstaande) uw voorkeur uitgaat. Ook horen we graag op welke dag en tijden u beschikbaar bent. We werken in 3 shiften:
 • Shift 1: 09.30-13.30 uur
 • Shift 2: 13.00-17.00 uur
 • Shift 3: 16.30-21.00 uur
We hopen weer vele aanmeldingen binnen te krijgen. Neem voor meer informatie contact op met secretariaat@missiedordt.nl.

Mocht u niet mee kunnen werken, dan hopen we dat u toch even bij ons langs komt op één van de dagen tijdens de Kerstmarkt.
 
KERSTENGELENPROJECT 2019

Het adventsproject ‘Kerstengelen’ is een initiatief van Stichting Present Dordrecht en Papendrecht. Door voor elkaar een ‘kerstengel’ te zijn, stimuleren we het omzien naar elkaar, verminderen we eenzaamheid en vergroten we de onderlinge verbondenheid.

Wat doet een kerstengel?

De kerstengel laat gedurende de Adventstijd iets van zich horen, dus tussen zondag 1 december en zondag 22 december. Het is de bedoeling dat u als kerstengel iemand (desgewenst anoniem) bemoedigt, ondersteunt, helpt, een kaartje, een kerstpakket, (zelfgebakken) lekkers of een bloemetje brengt. Wat u maar bedenkt. Het project gaat om het gebaar, bijvoorbeeld één keer per week, niet om de hoeveelheid en zeker niet om geld. Iedereen jong en oud, groot of klein, kan zich aanmelden als kerstengel. Dit kan tot 22 november 2019.

Wie krijgt een boodschap van een kerstengel?
Iedereen komt in aanmerking als begunstigde van een kerstengel: ouderen, jongeren en kinderen, zieken en gezonden, stille peinzers en drukke baasjes, verdrietige en opgewekte types. Gewoon iedereen die wel eens wat extra aandacht verdient. Present vraagt vooraf aan de aangemelde begunstigden of zij het goed vinden om in de adventsweken iets te merken van een kerstengel. Aanmelden van begunstigden kan tot 22 november 2019.
Aanmelden kerstengel of begunstigde
PROEVERIJ "WIJN & DE BIJBEL" IN HET POSTILLION

Missie Dordt organiseert in samenwerking met Israëlwijn een unieke proeverij met als thema: “Wijn & de Bijbel”. Het evenement vindt plaats op vrijdag 22 november 2019 in het Postillion. De winst komt volledig ten goede aan Missie Dordt.
 
Wijnproeverij
 • Thema-avond Wijn & de Bijbel
 • Vrijdag 22 november 20.00-22.00 uur (inloop: 19.45 uur)
 • Het Postillion (Rijksstraatweg 30, Dordrecht)
 • Toegang: € 15,00 p.p.
“Met een glas in de hand denken we na over de symboliek van wijn”, aldus Wiebe van Horssen van Missie Dordt. Wijn speelt al duizenden jaren een belangrijke rol in de levens van mensen. In de Bijbel worden de begrippen wijn, wijnstok, wijngaard en aanverwante termen meer dan 500 keer gebruikt. Bij het volk Israël was het druivenplukken elk jaar weer een groot feest. Er werd dan gezongen en gedanst.
 
Voor de proeverij is een uniek aanbod van Israëlwijnen geselecteerd die rechtstreeks afkomstig zijn uit de omgeving van Jeruzalem, Bethlehem en het Karmel gebergte. Op de feestelijke locatie van het Postillion kunnen deze wijnen worden geproefd onder het genot van diverse kazen en hapjes van delicatessenwinkel Bourgondisch op Zuid.
 
Sprekers zijn Wiebe van Horssen (missionair coördinator van Missie Dordt) en Robert van Gurp (vinoloog van Israëlwijn). Aanmelden is verplicht en kan via coordinator@missiedordt.nl. Voor de toegang wordt een bijdrage van € 15,00 p.p. gevraagd. Voor deelname is geen kennis van wijn of de Bijbel vereist. Minimum leeftijd: 18 jaar.
 
Deze avond wordt georganiseerd door Missie Dordt. Voor informatie, aanmelden en bestellen kunt u contact opnemen met missionair coördinator Wiebe van Horssen via coordinator@missiedordt.nl.
Aanmelden voor de wijnproeverij
BOEKENMARKT IN DE OPEN HOF

Op 23 november 2019 wordt er in de Open Hof een boekenmarkt  gehouden met tweedehands boeken. De opbrengst is bestemd voor de Voedselbank in Dordrecht; voor een extraatje in de decembermaand.

Boekenmarkt
 • Zaterdag 23 november 2019 van 09.00-14.00 uur
 • NGK Open Hof (Herschelstraat 27, Dordrecht) 
Romans, thrillers, dagboeken en kinderboeken, van christelijke maar ook seculiere auteurs: een breed assortiment. De opbrengst is bestemd voor de Voedselbank in Dordrecht; voor een extraatje in de decembermaand. In het journaal van begin september werd de voedselbank van Dordrecht genoemd omdat de toelevering van levensmiddelen van winkels achterblijft.

Graag nodigen wij mensen uit andere kerken uit om mee te doen met een eigen boekenstand. Onze ervaring is dat mensen graag boeken geven die gelezen zijn. Hoe komt u aan de boeken? Een stukje in het kerkblad, en gemeenteleden de gelegenheid geven zondags boeken mee te nemen, of die doordeweeks bij u langs te brengen. We komen dan eind oktober/begin november een keer bij elkaar om de praktische zaken door te nemen.

Heeft u vragen, of wilt u zich opgeven?  janniekleingeld@gmail.com, tel. 078 6135625 of 0634148288
NEDERPOP-DIENST IN DE WIJNSTOK

Op zondagmiddag 24 november 2019 om 16.00 uur wordt er een Nederpop-kerkdienst gehouden in de Wijnstok. Thema van de dienst is “Liefde”.

Nederpop-dienst
 • Zondag 24 november 2019 om 16.00 uur
 • De Wijnstok (Dubbelsteynlaan West 70)
De band van De Wijnstok zal tijdens de dienst een aantal nummers ten gehore brengen van verschillende Nederlandstalige artiesten. Onder andere zullen er nummers voorbij komen van Ruth Jacott, Marco Borsato, Nick en Simon. Ds Peter Barmentlo zal ook zijn medewerking aan de dienst verlenen. De toegang is gratis en bij de uitgang wordt er een collecte gehouden voor het Diaconaal Aandachtscentrum.

Welkom en nodig anderen uit om mee te komen naar deze laagdrempelige dienst.
UNPLANNED IN THE MOVIES

Op vrijdag 29 oktober 2019 draait om 19.15 uur de film "UNPLANNED" in the Movies in Dordrecht. Deze film vertelt het waargebeurde levensverhaal van Abby Johnson.
 
UNPLANNED is een biopic over Abby Johnson (Ashley Bratcher). Deze jonge vrouw heeft een missie om vrouwen te helpen. Ze is een gepassioneerde voorvechtster van het recht op vrije keuze bij abortus. Ze wordt één van de jongste directeuren van de Planned Parenthood Clinic in de Verenigde Staten en raakt zo betrokken bij meer dan 22.000 abortussen. Haar passie leidt er zelfs toe dat ze de woordvoerder van Planned Parenthood wordt, vechtend om wetgeving op te stellen voor de zaak waarin ze zo diep geloofde. Tot de dag dat ze iets ziet dat alles verandert. Het brengt Abby er toe om zich bij haar voormalige tegenstanders te voegen op 40 Days For Life. Ze groeit uit tot één van de meest vurige pro-life sprekers.
 
UNPLANNED biedt een eigen blik op de praktijk van abortus, één van de meest controversiële kwesties van onze tijd. Aan welke kant van het hek u ook staat, Abby's reis zal niemand onberoerd laten. De film wordt kort ingeleid en na afloop is er gelegenheid tot napraten, inclusief een drankje ‘van het huis’. De entree bedraagt 12 euro (incl. drankje).
Meer informatie en tickets
KERSTLIEDEREN ZINGEN IN CRABBEHOF

Op 1ste kerstdag verzorgd de werkgroep zondagavondzang van Missie Dordt een kerstmorgenzang en ontbijt om 06.00 uur in verpleegtehuis Crabbehof. Voor de praktische organisatie worden vrijwilligers gezocht.

Kerstmorgenzang
 • 1ste kerstdag om 06.00 uur
 • Crabbehof (Groen van Prinstererweg 38)
Vrijwilligers die willen meehelpen met het voorbereiden van het kerstontbijt, kunnen zich melden bij Ad Euser via zondagavondzang@missiedordt.nl.
WEEK VAN GEBED VOOR DE EENHEID

Van 19 t/m 26 januari 2020 vindt de week van gebed voor de eenheid plaats. Het buitengewone staat centraal tijdens deze week. Missie Dordt kiest dit jaar voor een extra wijkgerichte aanpak met betrokkenheid van 'buitengewone' buurtinitiatieven.

Week van gebed
In de jaarlijkse Week van Gebed voor de eenheid bidden christenen samen voor eenheid van christenen, voor de wijk én de wereld. Deze gebedsbeweging van eenheid begon al ruim 150 jaar geleden. Naar schatting doen zo'n 200.000 mensen jaarlijks mee met het initiatief. In Dordrecht wordt de Week van Gebed georganiseerd door de werkgroep Stadsgebed van Missie Dordt.

Thema
Het thema voor de week van gebed is: buitengewoon. Geïnspireerd door de buitengewone vriendelijkheid die in Handelingen 28 naar voren komt, daagt de Week van Gebed ons uit om te streven naar meer dan het gewone.

Wijkoverleg
De werkgroep Stadsgebed wil per wijk een gebedsmoment voorbereiden met betrokkenheid van kerken, scholen, buurtinitiatieven, inloophuizen en andere actoren in de wijk. Daarvoor zijn 5 coördinatoren aangesteld. Wilt u/jij meedoen met de voorbereiding van een gebedsmoment in een bepaalde wijk? Neem dan contact op met de betreffende coördinator. Naast de voorbereiding van de Week van Gebed, zal er in het wijkoverleg ook nagedacht worden over een meer structurele vorm van gebed voor en met de wijk. Neem voor meer informatie contact op met Rob Voorstad via stadsgebed@missiedordt.nl
Website over Week van Gebed
STICHTINGSRAAD & NIEUWJAARSBORREL

Op donderdag 9 januari 2020 belegt Missie Dordt haar eerste stichtingsraadvergadering. Vanaf 19.30 uur is er inloop met een nieuwjaarsborrel. Om 20.00 uur start de vergadering. Alle participerende en sympathiserende kerken en werkgroepen worden van harte uitgenodigd. 
 
Locatie, datum en tijd
 • Donderdag 9 januari 2020 van 19.30-22.00 uur
 • De Wijnstok (Dubbelsteynlaan West 70)
Programma
 • Nieuwjaarsborrel
 • Presentatie Jaarverslag 2019
 • Presentatie Jaarplan 2020
 • Input kerken, werkgroepen, initiatieven
Betrokkenheid en transparantie vinden we belangrijk. Daar heeft Missie Dordt haar structuur op aangepast. Kerken, missionaire initiatieven en werkgroepen kunnen lid worden van de stichtingsraad en in die hoedanigheid advies geven over het beleid, de strategie en inhoudelijke keuzes.

SAVE THE DATE: START HET JAAR 2020 SAMEN MET MISSIE DORDT! WELKOM!
 
Wilt u als kerk of missionair initiatief lid worden van de stichtingsraad van Missie Dordt? Neem dan contact op met de missionair coördinator via coordinator@missiedordt.nl.
VACATURE: WEBSITE BEHEERDER

Vind(t) u/jij het leuk om de website en Facebook pagina van Missie Dordt te beheren? Bijvoorbeeld nieuwsberichten plaatsen en evenementen beheren. Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Vacature
 • Belasting van maximaal 2 uur per week
 • Nieuwsberichten plaatsen op de website en facebook *
 • Wijzigingen doorvoeren op de website *
* Alle tekst en beeld wordt aangeleverd door Missie Dordt
Beheerder website en social media
VACATURE: REDACTIE NIEUWSBRIEF

Vind(t) u/jij het leuk om een paar interviews te houden en uit te werken voor de halfjaarlijkse Missie Dordt nieuwsbrief? Bijvoorbeeld met een Alpha cursist of bezorger van Dagelijks Brood. Neem dan contact op voor meer informatie.

Vacature
 • Belasting van maximaal 8 uur per halfjaar
 • Interviews met werkgroepen, kerken, begunstigden *
* De te interviewen personen worden geïdentificeerd door Missie Dordt
Medewerker redactie nieuwsbrief
MEEDOEN IS EEN VOORRECHT

Missie Dordt geeft mensen de mogelijkheid om zich in te zetten ten dienste van het Koninkrijk. Hieronder geven wij een overzicht van de mogelijkheden. Neem voor meer informatie contact op.

Administratief/communicatief
 • Beheerder website en social media (o.a. Facebook)
 • Vormgever, designer (VERVULD)
 • Voorlichting en fondsenwerving
 • Medewerker redactie nieuwsbrief
Praktisch/dienend
 • Bezorger Dagelijks Brood
 • Vrijwilliger Broodnodig
 • Vrijwilliger Oud Papier
 • Bezorger Nieuwsbrieven
 • Toetsenist Zondagavondzang
Inhoudelijk/getuigend
 • Vrijwilliger straat-/marktkraamevangelisatie
 • Spreker Alpha-cursus
 • Vrijwilliger werkgroep Stadsgebed
 • Vrijwilliger Events (o.a. Kerstmarkt, Dordrecht800)
Leidinggevend/coördinerend
 • Coördinator Kerk en School
 • Coördinator Serve the City
 • Coördinator Events (o.a. Kerstmarkt, Dordrecht800)
Besturend/beleidsvormend
 • Lid Raad van Toezicht
 • Lid Stichtingsbestuur
Meedoen met Missie Dordt is niet zozeer een vraag, maar veel meer een voorrecht. Wil(t) u/jij de mogelijkheden verkennen? Neem contact op met Wiebe van Horssen via coordinator@missiedordt.nl.
MEEGEVEN IS EEN VOORRECHT

Missie Dordt wil goed nieuws voor de stad. U ook? Wordt dan vriend van de stichting en ondersteun ons werk met een eenmalige of structurele financiële bijdrage. 
 
JA, ik wil goed nieuws
Vriend worden van Missie Dordt is heel eenvoudig.
1. Maak uw gift over naar IBAN NL18RABO0166 4614 31 t.n.v. Missie Dordt

2. Klik hier en betaal makkelijk en snel via iDEAL (Mollie Payments)
 
3. Geef een machtiging voor automatische incasso (Missie Dordt heeft een SEPA contract)
U kunt het machtigingskaartje (pdf) downloaden en ingevuld mailen naar penningmeester@missiedordt.nl of per post sturen naar Berlage-Erf 26, 3315 JJ Dordrecht.
FOTOVERSLAG OKTOBER 2019
Op vrijdag 11 oktober was er een inspirerende 3D-kennismakingsbijeenkomst in Rotterdam met deelname vanuit 5 verschillende Dordtse Kerken
De Filipijnse Katholieke Gemeenschap Drechtsteden organiseerde 5 oktober (in de week tegen eenzaamheid) een gratis lunch. Ruim 40 mensen genoten van dans, ontmoeting en Filipijnse gerechten.
Op zondag 6 oktober was Missie Dordt te gast in de dienst in verzorgingstehuis Dubbelmonde.
Op woensdag 9 oktober was er de Alpha inspiratiebijeenkomst met een deelname vanuit 10 verschillende Dordtse Kerken. 
GIFTENOVERZICHT OKTOBER 2019

Hieronder treft u het giftenoverzicht van oktober 2019. Missie Dordt is dankbaar voor de groeiende steun vanuit kerken, bedrijven en particulieren. Samen mogen wij goed nieuws zijn voor de stad. 
 
Afkomstig van Bestemd voor Bedrag
Particulieren Missie Dordt 717,00
Particulieren Broodnodig 30,00
Particulieren Dagelijks Brood 500,00
Bedrijven Missie Dordt 0,00
Evangelische Gemeente Jozua Missie Dordt 100,00
Ruach Ministries Missie Dordt 50,00
Baptistengemeente Kruiskerk Missie Dordt 231,75
Andreaskerk Missie Dordt 1.168,65
Pastoraat Dubbelmonde Missie Dordt 600,00
Pauluskerk en Augustijnenkerk Missie Dordt 1.413,95
Apostolische Gemeente Missie Dordt 10,00
Hervormde Gemeente Sliedrecht Missie Dordt 50,00
TOTAAL 4.871,35

Wij zeggen alle betrokken kerken, gemeenten, particulieren en bedrijven hartelijk dank.
AGENDA: ALLES IN ÉÉN OVERZICHT

Missie Dordt Agenda
 
Datum Tijd Activiteit

Agenda 2019
21-11 20.00 Jaarvergadering Platform Dordtse Kerken
22-11 20.00 Proeverij “Wijn & de Bijbel” in het Postillion
23-11 09.00 Boekenmarkt in de Open Hof
24-11 16.00 Nederpopdienst in de Wijnstok
29-11 19.15 UNPLANNED in The Movies
07-12 10.00 Kerstfair in de Bron 
13-12 10.00 Kerstmarkt Dordrecht (Time-Out)
14-12 10.00 Kerstmarkt Dordrecht (Time-Out)
15-12 11.00 Kerstmarkt Dordrecht (Time-Out)
24-12 18.00 Lichtjestocht in Dordrecht
25-12 06.00 Kerstliederen zingen in Crabbehof

Agenda 2020
09-01 19.30 Stichtingsraadvergadering Missie Dordt
11-01 09.15 Alpha Nederland Training Veenendaal
19-01 - Start Week van Gebed voor de eenheid
26-01 - Afsluiting Week van Gebed voor de eenheid
27-03 19.00 Start 3D-traject in Dordrecht

Uw missionaire activiteit ook in het overzicht? Mail naar coordinator@missiedordt.nl.
MISSIE DORDT NIEUWS

Aanleveren
Missie Dordt Nieuws is bedoeld voor de vermelding van missionair-gerelateerde initiatieven in de stad Dordrecht met een open (interkerkelijk) karakter. Aanleveren van nieuws kan voor de 25ste van de maand. Verspreiding gebeurt begin van de maand.
 
Aan-/afmelden
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat uw kerk of geloofsgemeenschap heeft aangegeven onderdeel uit te willen maken van het missionaire netwerk Missie Dordt. Of omdat u op directe of indirecte manier betrokken bent bij het werk van de stichting Missie Dordt.
 
Mocht u Missie Dordt Nieuws op een ander emailadres wensen te ontvangen of uzelf willen afmelden, dan kan dat door een email te sturen naar: coordinator@missiedordt.nl. 
Copyright © 2019 Missie Dordt, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp