Copy
View this email in your browser

Hyvin virvottuna jaksaa

Virvon, varvon, tuoreeks terveeks, tulevaks vuueks.
Vitsa siulle, palkka miulle. Annat sie munan vai kanan?


  Kierteen väki rutistaa itsensä vielä loppupyrähdykseen ennen kuin kirmaa kesälaitumille. Uutena innokkaana tulokkaana on aloittanut Elina. 
Valtakunnallisesti jännitystä tuo hallituksen linjaus biometaanin tuotannosta tällä hallituskaudella.
Palkintoja on jaettu ja sähköpolkupyöriä otettu käyttöön.       
Resurssiviisaustoiminta jatkuu ja kiertotalousaiheista teemapäivää on vietetty.
Lisää näistä tässä uutiskirjeessä.
 

IISALMI

Iisalmen kaupungin henkilöstön työajot hoituvat nyt sähköavusteisilla polkupyörillä


Kaksi sähköavusteista polkupyörää (Trek Verve+) hankittiin Iisalmen kaupungin henkilöstön yhteiskäyttöön. Sähköpyörien hankinnasta vastasi KierRe-hanke.

Sähköpyörät ovat yhteiskäyttöpyöriä ja tarkoitettu henkilöstön työpäivän aikana tehtäviä työmatkoja varten. Sähköavustus toimii pyörää poljettaessa ja sen tasoa voi säätää haluttuun voimakkuuteen. Pyöräily sähköpyörällä on kevyempää kuin tavallisella polkupyörällä, jolloin virka- ja työtehtävien ajot hoituvat nopeasti, mutta hikoilematta. Pyörän huippunopeus sähköavustetta käytettäessä on 25 km/h.
 
 

Ruokapalvelu seurasi ruokahävikkiä

Peruskoulujen ja päiväkotien ruokahävikkiä seurattiin Iisalmen kaupungin ruokapalvelun toimesta viikolla 14 ja lyseon hävikkiviikkoa vietettiin puolestaan viikolla 18. Viikon aikana ruokaloissa oli esillä hävikkiaiheista materiaalia ja niin lautas- kuin tarjoiluhävikitkin punnittiin päivittäin.

Ruokahävikkimäärissä ei huomattu selkeää muutosta viime keväisen kuukauden mittaisen seurannan tuloksiin verrattuna, jolloin hävikkiin meni reilu viidennes tarjotusta ruuasta.
Ruokapalvelu jatkaa edelleen hävikkimäärien seurantaa ja on perustanut Iisalmeen myös kouluruokatyöryhmän, jossa kouluruokailuun pääsevät vaikuttamaan ruokapalvelun henkilökunnan lisäksi koulujen henkilökunta ja oppilaat. Työryhmässä mietitään ratkaisuja muun muassa hävikin vähentämiseksi ja ruuan maittavuuden lisäämiseksi. Kokeiluun on tulossa esimerkiksi salaattien tarjoaminen komponentteina ja jokapäiväinen kasvisruokavaihtoehto osaan keittiöitä.
 

Kodintavaroiden Tuo ja Vie -piste avattiin Ylä-Savon jätekeskuksella

Ylä-Savon jätekeskuksella Iisalmessa avattiin koekäyttöön hyväkuntoisten kodintavaroiden Tuo ja Vie -piste maanantaina 6.5.2019.
Pisteen tarkoitus on olla toimiva tavaroiden uudelleenkäyttöä helpottava palvelu. Asiakas voi jättää hänelle tarpeettoman, käyttökelpoisen kodintavaran pisteeseen. Jos asiakas näkee pisteessä jotain tarpeellista, voi hän viedä sen mukanaan ja antaa sille lisää käyttöikää.  Palvelu on tarkoitettu kotitalouksille ja tavarat omaan käyttöön – ei myyntiin.
Kokeilu kestää pe 30.8.2019 saakka. Tämän jälkeen päätetään saatujen kokemuksien perusteella, jatketaanko pisteen ylläpitoa jatkossakin.
Lue lisätietoja pisteen toiminnasta https://www.ylasavonjatehuolto.fi/uutiset/hyvakuntoisten-kodintavaroiden-tuo-ja-vie-piste-avataan-koekayttoon-yla-savon-jatekeskuksella.html
 

Iisalmessa aloitettiin ylijäämäruuan myyntikokeilu

Iisalmen kaupungin ruokapalvelu aloitti 6.5.2019 kokeilun, jossa myydään kouluruokailusta jäänyttä ylijäämäruokaa.
Ruoka on ostettavissa heti kouluruokailun loputtua enintään viidentoista minuutin ajan. Ruoka-annoksen voi maksaa ainoastaan kulttuurikeskuksen tai kaupungintalon info-pisteistä (arkisin kello 8.00 – 15.30) ostettavalla ruokalipulla, jonka hinta on 3,20 €/kpl.
Yhdellä lipulla saa litran verran ruokaa. Asiakas jättää ruokalipun linjastossa olevaan piikkiin ja ottaa itse ruokaa linjastolta saatavaan litran rasiaan, jonka hinta sisältyy ruokalipun hintaan.
Kokeilu aloitettiin neljässä pisteessä: Juhani Ahon koulu (Päiviönkatu 8, klo 12.15 – 12.30), Edvin Laineen koulu (Savonkatu 8, klo 12.15 – 12.30), Lumakeskus Majakan ruokasali (Savonkatu 5, klo 12.30 – 12.45) sekä Kangaslammin koulu (Petter Kumpulaisentie 30 (A-ovi), klo 12.15 – 12.30).
Koulujen sisääntulo-ovilla on päivittäin ilmoitukset, onko ruokaa jäänyt myytäväksi vai ei. Ylijäämäruuan myyntikokeilu on voimassa toukokuun ajan ja se jatkuu syksyllä, mikäli kokemukset ovat hyviä.

JOROINEN

Kiertotalouspäivä Joroisten yhtenäiskoululla

Joroisten lukio ja KierRe -hanke järjestivät yläkoululaisille kiertotalousaiheisen teemapäivän 9. huhtikuuta. Yläkoululaiset tutustuivat yhdeksällä eri rastilla kiertotalouteen liittyviin asioihin, kuten roskien lajitteluun, kierrättämiseen, eri materiaalien jatkokäyttöön sekä kiertotalouteen. Rasteilla muun muassa katseltiin aiheisiin liittyviä videoita, testattiin kierrätystietoutta, tehtiin sketsejä ja sarjakuvia, pelattiin kiertotalous-aliasta ja heiteltiin kilpaa roskia oikeisiin kierrätysastioihin.

Uusiutuvan energian kuntakatselmus saatiin päätökseen

Uusiutuvan energian kuntakatselmuksen avulla Joroisten kunnassa tavoitellaan päästövähennyksiä ja fossiilisten polttoaineiden käytön korvaamista uusiutuvilla energiavaroilla ja uusiutuvan energian kannattavan tuotannon lisäämistä alueella. Uusiutuvan energian kuntakatselmuksen myötä Joroisten kunta saa kokonaiskuvan energiankäytön ja -tuotannon nykytilanteesta ja energiataseesta. Kunta myös lisää tietämystään

Joroisten alueella sijaitsevista uusiutuvista energiavaroista ja niiden hyödyntämispotentiaalista. Katselmus tuotti myös lähtötietoja ja ideoita KierRe -hankkeen tavoitteiden saavuttamiseksi.

KUOPIO

Vuoden kiertotalousteko -palkinto Kuopas Oy:lle

 
Kuopiossa järjestetyssä Kiertotalous – kasvuun vai karkuun? -tapahtumassa 25.4.2019 jaettiin ensimmäistä kertaa Vuoden kiertotalousteko –palkinto. Palkinnon sai Kuopion Opiskelija-asunnot Oy Samoilijantie 6  asuntokohteen toteuttamisesta. Kuopion Opiskelija-asunnot Oy:n Samoilijantie 6 on opiskelija-asuntokohde, jossa tilat on suunniteltu siten, että ne kannustavat omaehtoiseen kanssakäymiseen asukkaiden välillä ja mahdollistavat luontevat kohtaamiset. Asunnot ovat tilatehokkaita yksiöitä. Yksiöiden lisäksi kohteessa on erityiset yhteistilat joita asukkaat hyödyntävät oman asuntonsa jatkeena. Jokaisessa talossa on omanlaisensa yhteistilat. Taloista löytyy muun muassa postiautomaatti, kuntosali, erilaisia yhteiskeittiöitä, elokuvahuone, oleskeluhuone ja pelihuone. Samoilijantielle on myös hankittu asukkaiden yhteiskäyttöön sähköauto, joka vähentää oman auton hankintatarvetta. Lisäksi syksyllä 2018 Kuopion Opiskelija-asunnot Oy oli mukana kokeilussa, jossa Samoilijantiellä testattiin yhdessä asukkaiden kanssa lajittelun parantamiseen kannustavaa mobiilipeliä.
 
Kuopion kaupungin myöntämä Vuoden kiertotalousteko -palkinto jaetaan kuopiolaiselle yritykselle tai organisaatiolle, joka on toteuttanut menneen vuoden aikana merkittävän kiertotaloutta edistävän teon. Palkinto jaettiin nyt ensimmäistä kertaa.
 
Lisätietoja löydät tästä

SIILINJÄRVI

Resurssiviisauden työpaja 3

keskiviikkona 29.5.2019 kello 12-16
Siilinjärven kunnantalo, valtuustosali.
Tiedustelut ja ilmoittautumiset: Elina Huerta, puh. 040 503 8935, elina.huerta@navitas.fi

VARKAUS

Elina mukaan toimintaan

Elina Huerta on aloittanut KierRe-hankkeen Varkauden projektivastaavana toukokuun alussa. Aiemmin hän on työskennellyt kansainvälisissä kehitysyhteistyön ja ympäristökasvatuksen hankkeissa sekä viimeisimpänä  yhdistyspuolella Suomessa.
"Ilahduin kun aikoinaan luin KierRe-hankkeen alkamisesta. Minusta oli hienoa, että resurssiviisaustyö starttasi ja sitä viedään alueellamme eteenpäin. Olen jonkin verran seurannut hankkeen etenemistä”, Elina jatkaa: ”Ja nyt on mukava olla osana tiimiä saattamassa hanke menestyksekkäästi loppuun.”

Toivoa ja tekoja

Aika: perjantai 7.6.2019 klo 9-12
Paikka: Navitas Yrityspalvelut, kokoustila Ankkuri, Wredenkatu 2, Varkaus


Ilmastonmuutos ja muut ympäristöongelmat herättävät monissa ahdistusta ja epätoivoa. Kuinka näitä
vaikeita tunteita voisi kohdata ja käsitellä? Kuinka voisi herättää ja ylläpitää toivoa ja tulevaisuuden uskoa?


Yritykset ja yhteisöt voivat luoda toivoa tekojensa kautta. Niiden on tärkeää tunnistaa ja hallita omia ympäristövaikutuksiaan.
Yrityksillä voi olla myös merkittävä rooli ympäristöongelmien ratkaisussa.
Toivoa ja tekoja -tilaisuudessa tuodaan esille yritysten ympäristötekoja sekä käsitellään ympäristöahdistusta ja -toivoa tutkija-kirjailija Panu Pihkalan johdolla.

8.30 Aamukahvit

9.00 Ympäristöahdistus ja -toivo,
Panu Pihkala, tutkija-kirjailija

10.00 Hyppysellinen toivoa ja ympäristötekoja
Varkauden kaupunki,
NIna Holopainen, henkilöstöjohtaja
Navitas Yrityspalvelut, Laura Leppänen, projektipäällikkö, Kierre-hanke
Savon koulutuskuntayhtymä, Heikki Helve, kuntayhtymän johtaja

10.30 Virkistystauko

10.45 Kestävän tulevaisuuden tekijät -paneelikeskustelu
Andritz Oy, Ari Nieminen, Senior Vice President
Clean Flame Oy, Panu Räsänen, myyntijohtaja
Kiinteistö-KYS Oy, Juhani Simpanen, toimitusjohtaja
Varkauden seurakunta, Tiina Taavitsainen, johtava kasvatustyön viranhaltija

11.30 Keskustelu ja yhteenveto Panu Pihkalan johdolla


Tilaisuus on maksuton.
Lisätietoja Sari Väänänen p. 044 785 4025 ja Anu Salo p. 044 785 4019, etunimi.sukunimi@sakky.fi
Lämpimästi tervetuloa!
Tilaisuuden järjestävät Savon koulutuskuntayhtymä, Ympäristöosaamisesta alueellinen menestystekijä-hanke,
Navitas Yrityspalvelut ja Varkauden seurakunta.


Kutsu

PRO AGRIA

ProAgrian ryhmä kävi 22-24. tammikuuta Ruotsissa tutustumassa liikennebiokaasun tuotantoon ja jakeluun. Ruotsissa maksetaan liikennebiokaasun tuotantoon tukea, joka on   lietelantakuutiota kohden laskettuna noin 4 €/m³. Tämän lisäksi kuluttajat maksavat tankatessaan biokaasusta korkeampaa hintaa (1,8 €/kg)  kuin mitä Suomessa (1,4 €/kg).

Ylä-Savoon on suunnitteilla kaksi  maatilojen ja keskitetyn biokaasulaitoksen muodostamaan lantaekosysteemiä. Tästä uutisoivat
Savon sanomat ja Iisalmen sanomat 6.1.2019.  Kokoluokka on suuri. Lietelantaa tarvittaisiin noin 100.000 tn vuodessa. Tämä vastaa noin 60 keskikokoisen maitolilan lantamäärää.
 
KierRe – hanke oli mukana laatimassa -  Kohti kestävän sinisen biotalouden murrosta Pohjois-Savossa - raporttia. Raportissa kuvataan maatalouden lannan ravinnekierrätyksen muutospolkua, jossa  lannan käsittely erotustekniikoilla on keskeisessä asemassa. Raportti löytyy tuolla nimellä verkosta.
 
Ruokatalo Valio ja energiayhtiö Gasum aikovat aloittaa yhteistyön lehmänlannan jalostamiseksi  liikennebiokaasuksi.   Mahdollisen yhteistyön muoto tarkentuu tämän vuoden aikana. Yksi vaihtoehto on esimerkiksi yhteinen biolaitos tai useamman biolaitoksen verkosto. Valio ja Yle  uutisoivat asiasta 4.4.201 https://www.valio.fi/yritys/media/uutiset/valio-ja-gasum-haluavat-muuttaa-tiloilla-muhivan-lannan-energiaksi/ ja https://yle.fi/uutiset/3-10722858
 
Tuleva hallitus tulee linjamaan  käynnistyykö  merkittävä liikennebiokaasun (biometaanin) tuotanto Suomessa maatalouden syötteillä tällä hallituskaudella.  
Tätä uutiskirjettä varten on yhteystietoja kerätty julkisilta nettisivuilta ja hankkeen toimijoilta. Asiakasrekisteriä pidetään vain KierRe-hankkeen uutiskirjettä varten ja hankkeen päätyttyä rekisteri poistetaan. 
Jos haluat perua uutiskirjeen tai muuttaa tietoja, lähetä viesti tästä .  

Copyright © 2018 | Navitas / Kierre-hanke. Kaikki oikeudet pidätetään


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Navitas/KierRe · Wredenkatu 2 · Varkaus 78200 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp