Öppna nyhetsbrevet i webblĂ€sare

Nyhetsbrev #292.
KÀllkritik: De senaste veckorna har jag sett dokumentÀrserien om Qanon, en mÀrklig soppa av konspirationsteorier. Det framstÄr som obegripligt hur de som intervjuas faktiskt kan tro pÄ de osannolika meddelanden som Q droppar till dem.
Just detta datum Àr ju annars den enda dagen pÄ Äret dÄ folk verkligen Àr kÀllkritiska och tÀnker en extra gÄng - Àr det verkligen sant?
Nu har det varit vÄr i luften nÄgra dagar i SkÄne, men till pÄsk utlovas regn igen.
Vi passar pÄ att önska er Glad PÄsk och eftersom mÄnga sÀkert Àr lediga imorgon sÄ skickar vi veckans nyhetsbrev redan idag. Det finns ett skÀl till. Men det mÀrker ni.
Idag har vi tvÄ sensationella nyheter, sÄ vi kör igÄng direkt!
 

DAGENS ETTA
NÀr Lyxförlaget marknadsför sig sÄ Àr det med palmer och sandstrÀnder. Förlagshusen ska locka fram kreativitet och pengar frÄn författare. Foto: iStock. Montage: Boktugg.
 

Nytt hybridförlag lockar författare med VIP-service - som prenumerationstjĂ€nst

 

Lyxförlaget Àr den senaste varianten pÄ hybridförlag i Sverige. De tÀnker locka Àven etablerade författare med VIP-service och tillgÄng till lyxiga skrivarlyor runtom i vÀrlden.

– Det lĂ„ter nĂ€stan för bra för att vara sant. Min agent hĂ„ller pĂ„ att gĂ„ igenom ett avtalsförslag och jag har en del frĂ„gor kring deras finansiering. Men eftersom mitt nuvarande förlag inte gett mig tillrĂ€cklig uppmĂ€rksamhet sĂ„ Ă€r jag vĂ€ldigt sugen pĂ„ att hoppa pĂ„ det hĂ€r, sĂ€ger en vĂ€lkĂ€nd författare pĂ„ ett av de stora förlagen till Boktugg.

Hen vill vara anonym. Enligt uppgifter till Boktugg har ett flertal bĂ€stsĂ€ljande författare, framför allt dem som befinner sig precis under toppskiktet, kontaktats av sĂ€ljare pĂ„ hybridförlaget Lyxförlaget. Som inte vill kalla sig hybrid, kanske inspirerade av Boktuggs artiklar om att skrota begreppet hybridförlag.
 

Vill locka författare med potential

Lyxförlaget letar alltsÄ i första hand inte efter okÀnda debutanter utan siktar in sig pÄ missnöjda midlistförfattare. De som inte fÄr synas i streamingtjÀnsternas tv-reklam eller fÄr sviten pÄ BokmÀssan i Göteborg.

– Vi vill fĂ„ tag pĂ„ midlistförfattarna och hjĂ€lpa dem till bĂ€stsĂ€ljarstatus. Vi har ingenting emot att hjĂ€lpa debutanter, men vĂ„rt upplĂ€gg Ă€r inte gratis sĂ„ det passar bĂ€st för den som redan har en lĂ€sekrets och lagt grunden till en författarekonomi. Lyxförlaget Ă€r förlag-as-a-service, sĂ€ger Etta Monata som Ă€r en av grundarna till förlaget.

Hon har sjĂ€lv gett ut en bok pĂ„ eget förlag och insett hur svĂ„rt det Ă€r som egenutgivare. Hennes manus fick artiga refuseringsbrev och uppmuntrande ord frĂ„n de stora förlagen – efter flera mĂ„naders vĂ€ntan.

– Jag insĂ„g att det behövs en ny sorts förlag som sĂ€tter författaren i centrum. Eftersom jag inte kommer frĂ„n bokbranschen sĂ„ kan jag tĂ€nka utanför boxen. Jag startade ett IT-bolag nĂ€r jag var fjorton tillsammans med nĂ„gra kompisar som jag sĂ„lde innan jag började plugga pĂ„ Handels. Parallellt med studierna startade vi en ehandel som sĂ„lde squishys och andra heta prylar, berĂ€ttar Etta.
 

Kramade pengar ur squishy-trenden

Hon har nu sÄlt sin del i squishy-bolaget och hittat investerare för att bygga ett förlagshus. Och de började med att resa jorden runt i jakt pÄ fastigheter.

– Se pĂ„ Norstedts och Bonnierförlagen. De har sina gamla byggnader. Bonniers Ă€r egentligen ett fastighetsbolag, sa en av mina lĂ€rare pĂ„ Handels. Men det finns nĂ„got speciellt med fysiska hus som signalerar trygghet, ”vi har funnits i hundra Ă„r och kommer att finnas imorgon ocksĂ„â€. Men hur sexigt Ă€r det med gamla stenhus i Stockholm? Vi har köpt hus som folk vill komma till för att jobba och umgĂ„s, sĂ€ger Etta.

Sedan rabblar hon upp förlagets alla hus runtom i vĂ€rlden: Costa Rica, Phuket, Malta, Kap Verde, Åre, New York, Bali, Gran Canaria, London, Paris, Miami och fler hus Ă€r pĂ„ gĂ„ng.

Det mÄste kosta mycket pengar?
– Det Ă€r stor skillnad pĂ„ att investera i fastigheter och bokutgivning. Vi har tagit in 480 Mkr och tvĂ„ tredjedelar kommer vi att köpa hus för.
 

Priset: minst 9 900 kronor i mÄnaden

Förlagets författare investerar alltsĂ„ i sin utgivning precis som pĂ„ hybridförlag. I ett informationsblad som Boktugg tagit del av skriver de ”VĂ„ra författaravtal startar pĂ„ 9900 kr i mĂ„naden + moms. DĂ„ ingĂ„r utgivning av en (1) bok per Ă„r (samtliga format). Du behĂ„ller 90 procent av nettointĂ€kterna pĂ„ bokförsĂ€ljning efter distributionskostnader.”

Med andra ord mĂ„ste en författare lĂ€gga nĂ€rmare 120 000 kronor per Ă„r för att vara en del av Lyxförlaget. Det krĂ€vs en hel del bokförsĂ€ljning för att den kalkylen ska gĂ„ ihop. Å andra sidan följer en del förmĂ„ner med att vara författare hos det nya förlaget.

”Alla förlagshus Ă€r bemannade. Vi sköter stĂ€dning och har en egen kock. (
) Som författare hos Lyxförlaget kan du disponera vĂ„ra förlagshus fritt under totalt Ă„tta veckor per Ă„r, men du kan i mĂ„n av plats förlĂ€nga dina vistelser genom att köpa till extra veckor. Helpension med alkoholfri dryck ingĂ„r, men baren stĂ„r öppen för den som vill handla eller bjuda sina förlagskollegor.”
 

Distansarbete i solen

Förlagets medarbetare Ă€r alltsĂ„ inte stationerade i Sverige utan kommer att jobba pĂ„ distans frĂ„n valfritt förlagshus och vid behov resa mellan dem. Förlaget skriver att samtliga hus har pool och ”stora sĂ€llskapsytor dĂ€r du kan umgĂ„s med andra författare som befinner sig i förlagshuset och givetvis med redaktörer, förlĂ€ggare, formgivare och korrekturlĂ€sare”.

– Jag ska inte sĂ€ga nĂ„gra namn, men vi har flera av de frĂ€msta redaktörerna och förlĂ€ggarna i Sverige som vill börja jobba hos oss. Det hĂ€r kommer att bli grymt. En av dem uttryckte det som att vi var som en förlĂ€ngning av Piratförlaget, som ett Skattkammaröförlag, sĂ€ger Etta.

Ett drömförlag med andra ord. Eller Àr det en utopi? Hur övertygande Etta Àn Àr sÄ ringer alla varningsklockor. En kÀlla sÀger till Boktugg:

– Det finns bara tvĂ„ alternativ. Antingen blir det hĂ€r en supersuccĂ© och de kommer att samla alla framgĂ„ngsrika författare, eller sĂ„ blir det en flopp som slutar med konkurs. Men Ă€rligt talat sĂ„ fĂ„r jag vibbar av Boo.com-projektet, sĂ€ger kĂ€llan.

Lyxförlagets första förlagshus öppnar idag den 1 april och en rad författare och förlÀggare sÀgs vara pÄ vÀg dit för att fira pÄsk. Vi fÄr helt enkelt hÄlla koll pÄ Instagram och Facebook för att se vilka som dyker upp dÀr.


"ANNONS"

UPPSNAPPAT

đŸ’© Skitbra trend. Idus förlag har uppmĂ€rksammat en ny trend: litteratur om kiss och bajs sĂ€ljer bra. Alla som Ă€r eller varit smĂ„barnsförĂ€ldrar vet det redan. Boktugg kan nu avslöja att Idus vĂ€ljer att lĂ€tta pĂ„ trycket för denna genre med ett helt eget imprint: Rektal förlag.

đŸ›ïž Lokalbokhandelstrött. Handla lokalt för att din lokala bokhandel ska överleva, 2020 Ă„rs mantra har fĂ„tt vissa att tröttna. En kvinna i New York intervjuas av The Onion och berĂ€ttar om vilken lĂ€ttnad det Ă€r att slippa kĂ€nna sig tvungen att köpa dyra inbundna böcker och dĂ„ligt kaffe efter att hennes lokala bokhandel gĂ„tt i konkurs.

🎾 Soundtrack. Jens Lapidus Ă€r aktuell med boken Paradis City. Nu kan vi avslöja att han Ă€ven skrivit en titelsĂ„ng och spelat in ett soundtrack till boken som du redan nu kan lyssna till pĂ„ Spotify. Skruva upp volymen rejĂ€lt och hör Jens sjunga.


STRÅLANDE REKLAMPLATS

Solceller som reklamplats? Med ny revolutionerande teknik blir det möjligt och Boktugg har inlett ett samarbete för att sÀlja reklamplats pÄ en stor vÀgg i nÀrheten av vÄrt kontor. Foto: Sölve Dahlgren.
 

Ny teknik förvandlar solceller till reklamplats – unikt avtal för bokbranschen 

 

Ett genombrott i solcellsforskningen innebĂ€r att solceller kan förvandlas till reklamplatser. I ett unikt pilotprojekt kan bokförlag nu marknadsföra sina böcker pĂ„ hustak – och i vissa fall husvĂ€ggar.

Inte lÄngt ifrÄn Boktuggs huvudkontor stÄr ett nybyggt kontorshus dÀr en hel vÀgg har tÀckts med solceller. Dessa solceller Àr tÀckta med en tunn plastfilm som Àr en bildskÀrm av typen e-Ink, i grunden samma sort som anvÀnds i lÀsplattor.

NÀstan ingen energiförbrukning

Denna typ av skÀrm drar bara ström nÀr man byter motiv och pÄverkar dÀrmed inte energiförbrukningen.

– Man skulle kunna Ă„stadkomma samma sak med en LED-skĂ€rm, en sĂ„dan som sitter i tv-apparater, men det skulle vara rĂ€tt meningslöst eftersom den dĂ„ förbrukar nĂ€stan all ström som utvinns ur solenergin. Det finns dock ett annat projekt dĂ€r man tittar pĂ„ att anvĂ€nda LED-skĂ€rmar som ska bli sjĂ€lvförsörjande pĂ„ ström, men vi tror mer pĂ„ Sun-E-Ink-tekniken, sĂ€ger Solveig StrĂ„hle som Ă€r projektledare pĂ„ företaget Sunny Advertising.

Men blir inte det hÀr som en solfilm som minskar verkningsgraden pÄ sjÀlva solcellerna?
– Effekten reduceras en aning och det Ă€r nĂ„got som vi fĂ„r utvĂ€rdera efter det hĂ€r pilotprojektet. Exempelvis har vi mĂ€rkt att det Ă€r bĂ€ttre nĂ€r reklamen har stora svarta eller mörka ytor.

Eftersom man just nu utvÀrderar tekniken har Sunny Advertising valt att fokusera pÄ marknadsföring av böcker. Företaget bakom Sun-E-Ink-tekniken utvecklar nÀmligen en ny generation skÀrmar för lÀsplattor och vill profilera sig mot bokbranschen.

– Grundaren Chaeg Eulilg Go Ă€lskar böcker. Hon menar att vi behöver lĂ€sa klimatsmart och det innebĂ€r att byta papper mot skĂ€rm. Samtidigt vill hon sprida lĂ€sningen, och ett sĂ€tt att göra det Ă€r att anvĂ€nda solcellsinstallationer till reklamplats för böcker, sĂ€ger Solveig.

Hittills har man bara gjort en kommersiell installation i Sverige och den sitter pÄ VasatorpsvÀgen i Helsingborg. Dessutom har ett par villatak tillhörande författare ocksÄ fÄtt chansen att delta i projektet. DÀr har man efterhandsmonterat Sun-E-Ink till skillnad frÄn HelsingborgsvÀggen dÀr det gjorts pÄ solcellsfabriken.

– Det hĂ€r Ă€r ju en riktigt bra reklamplats dĂ€r tusentals mĂ€nniskor passerar varje dygn, en busshĂ„llplats pĂ„ nĂ€ra hĂ„ll dessutom. Även solceller lĂ€ngs med motorvĂ€gar kan finansieras genom att kombinera dem med reklamplats. Ett kraftbolag sĂ€ljer reklamrĂ€tten och behĂ„ller strömmen som genereras och sĂ€nker kostnaden för att bygga ut solkraft, sĂ€ger Solveig och tillĂ€gger:

– Taken inne pĂ„ ett villaomrĂ„de har inte alls samma rĂ€ckvidd, det blir mer en kul grej för en författare som vill ha sina böcker pĂ„ taket. Men man kan Ă€ven tĂ€nka sig att det fĂ„r ett stort vĂ€rde nĂ€r man installerat tiotusentals villatak och sĂ€ljer dessa till annonsörer. Eller sĂ„ kan kommuner anvĂ€nda det för att sprida information till kommuninvĂ„nare.

SÄ hÀr ska det kunna se ut i ett villaomrÄde med solcellsreklam installerad. Precis som med solenergin gÀller det dock att ha rÀtt lÀge för att fÄ ut bÀst effekt. (Taket pÄ bilden har inget med artikeln att göra.)
 

Boktugg har fÄtt en unik möjlighet att sÀlja reklamplatsen pÄ VasatorpsvÀgen i Helsingborg. Vi förhandlar Àven om ett antal andra solcellsinstallationer bland annat i Stockholms skÀrgÄrd som vi hoppas kunna ro i hamn.

Eftersom mÄnga författarskap Àr lokala tror vi ocksÄ pÄ att bygga ett nÀtverk av villatak för att en författare ska kunna marknadsföra böcker pÄ orten dÀr de bor.

Är du intresserad kan du redan idag boka annonsplats för din bok och prova den absolut senaste marknadsföringen. I dagslĂ€get krĂ€vs det dock att högst 50 procent av omslaget utgörs av vita eller ljusa partier. Exemplet pĂ„ bilden ligger precis pĂ„ grĂ€nsen. Vi tillĂ€mpar först till kvarn, reklamplatserna sĂ€ljs veckovis för 5900 kr + moms och försĂ€ljningen inleds idag, den 1 april.

Boka och lÀs mer hÀr.

 
BOKTUGG SUPPORTER

💳 Boktugg.se och det hĂ€r nyhetsbrevet Ă€r gratis
. Om du uppskattar det vi gör, stötta oss med 1 kr/dag (debiteras var 10:e vecka eller Ă„rligen). 

Bli en Boktugg Supporter - idag!

BOKTIPS

April Enoksson tillsammans med sina studenter pĂ„ University of Farmington. Foto: iStock.
 

5 barnböcker istĂ€llet för lĂ€ttlĂ€st - litteraturforskaren April Enoksson tipsar

 

Man ska inte vara rÀdd för att ge barnen lÀsutmaningar i pÄsk. Det menar litteraturforskaren April Enoksson som uppmanar förÀldrarna att skippa lÀttlÀst.

Forskningen visar att barn behöver ett ordförrÄd och ju tjockare böcker, desto större variation pÄ orden.

- Hela den hÀr trenden med lÀttlÀst Àr modernt trams. Vi skÀmmer bort barnen. Vi fortsÀtter vÀl inte servera puré till barnen nÀr de fÄtt tÀnder eller hur? NÀr de vÀl lÀrt sig lÀsa sÄ kan de lÀsa vuxenböcker, sÀger April Enoksson.

Hon ska inom kort slĂ€ppa sin doktorsavhandling med titeln Reading is No Joke - a study of students of the written word pĂ„ University of Farmington dĂ€r hon bedriver sin forskning. Ett appendix innehĂ„ller en lista med hundra utvalda böcker som hon rekommenderar att alla barn lĂ€ser innan de fyllt arton.

Topp 5 av de 100 bÀsta

För Boktuggs rÀkning har professor Enoksson valt ut fem böcker som hon tycker Àr lÀmpliga att börja med för svenska barn som tröttnat pÄ pekböcker.

1. OdyssĂ©en av Homeros

"Egentligen tycker jag att man ska lĂ€sa bĂ„de Illiaden och OdyssĂ©en. Men det hĂ€r Ă€r obestridligt vĂ€rldslitteraturens största Ă€ventyr. Egentligen ska den lĂ€sas pĂ„ originalsprĂ„k, men för barn tycker jag att den svenska översĂ€ttningen av Ingvar Björkeson Ă€r en bra introduktion innan man hunnit lĂ€ra sig grekiska."

2. Ulysses av James Joyce

"Jag har förstĂ„tt att de hĂ€r Dagbok för alla mina fans och Nikkis dagbok Ă€r populĂ€ra bland barn. Det hĂ€r Ă€r mycket bĂ€ttre. Det hĂ€r Ă€r litteratur. Det Ă€r 800 sidor sprĂ„kligt fyrverkeri och bra alternativ för 9-12-Ă„ringar som vill bli nĂ„got mer Ă€n Tiktokkers."

3. Ringarnas herre av JRR Tolkien

"Det hĂ€r Ă€r Ă€kta fantasy som dessutom har en sprĂ„klig rikedom. NĂ€r barnen vĂ€l förstĂ„tt att ett rum inte kan beskrivas med nĂ„gra fĂ„ ord kommer de att uppskatta hur Tolkien mĂ„lar upp allt i detalj. Ringens brödraskapDe tvĂ„ tornen och Konungens Ă„terkomst. Men egentligen ska man lĂ€sa Hobbiten ocksĂ„. ÖversĂ€ttningarna av Erik Andersson och Lotta Olsson Ă€r sĂ„ bra att det Ă€r okej med svenska, annars tycker jag barn i tonĂ„ren ska lĂ€sa pĂ„ engelska ibland."

4. CanterburysĂ€gner av Geoffrey Chaucer

"De humoristiska CanterburysÀgnerna skrevs pÄ 1300-talet och rÀknas till den brittiska litteraturens riktigt stora och betydelsefulla verk. Lite lÀttsamt tycker jag att man kan unna barnen. NÀr man blivit lite Àldre kan man ge sig pÄ originalutgÄvan."

5. Moby Dick av Herman Melville

"Barn gillar djur i huvudrollerna. SĂ„ varför inte en jĂ€ttelik vit kaskelot? HĂ€r fĂ„r de uppleva skiftande berĂ€ttartekniker, hisnande perspektiv och underbar prosa som ger en tidlös lĂ€supplevelse. Det hĂ€r Ă€r den största och mest spĂ€nnande sjöroman som nĂ„gonsin skrivits. Hugo Hultenbergs översĂ€ttning Ă€r fin för yngre barn, men jag tycker att de som fyllt elva bör lĂ€sa romanen pĂ„ engelska."
 

JOBBA MED BÖCKER

Vill du jobba i bokbranschen? FortsĂ€tt drömma. Det Ă€r nĂ€stan helt omöjligt att fĂ„ jobb pĂ„ förlag eller i bokhandel och dessutom Ă€r det dĂ„ligt betalt. Om du gillar att lĂ€sa sprĂ„k sĂ„ Ă€r svenska inte det bĂ€sta valet. Fokusera istĂ€llet pĂ„ java, python, C eller visual basic. Eller om du föredrar Ă€ldre sprĂ„k sĂ„ verkar det finnas efterfrĂ„gan pĂ„ dem som behĂ€rskar ada, cobol eller pascal. Om du tvunget vill bli författare - skriv för datorer. 
 

LÄST & HÖRT (APRILSKÄMT VI MINNS)

đŸŸïž LJUDBOKSFESTIVAL. Den 1 april 2020 skrev vi om Stora ljudboksfestivalen pĂ„ Friends Arena som hoppades pĂ„ 65 000 Ă„skĂ„dare. Arrangörerna hade bokat flera populĂ€ra inlĂ€sare som skulle lĂ€sa högt ur sina favoritböcker. Sen gjorde vi en dubbel med artikeln Upprörda ljudboksfans rasar mot 1 april-skĂ€mt: ”SĂ„nt fĂ„r man inte skĂ€mta om”.

🩉 BOOKOWL. Den 1 april 2019 kunde vi avslöja att ett nytt fraktbolag lovar hemleverans frĂ„n lokala bokhandlare. Helena Falk som jobbat pĂ„ DHL i Skottland lĂ„g bakom och rĂ€knade med samarbete med Ugglan-bokhandlarna.

🆔 FÖRFATTARLICENS. Den 1 juli 2018 trĂ€dde de nya EU-kraven pĂ„ författarlicens i kraft. LĂ„ngt ifrĂ„n alla förlag och författare hade förberett sig – och inte ens myndigheterna var riktigt redo, visade Boktuggs rundringning. 

📚 ARBETSLÖSHETSLÄSNING. Även 2017 skĂ€mtades det om lagkrav. Arbetsförmedlingen ville öka arbetslösas chanser att fĂ„ jobb genom att tvinga dem lĂ€sa minst en bok i veckan. En guldgruva för bokbranschen – försĂ€ljningen kunde öka med 1-2 miljarder kronor, enligt Boktuggs kalkyl.

🛑 EBOKSTOPP. Den 1 april 2016 berĂ€ttade vi att EU efter larmrapporter frĂ„n forskare tagit ett beslut om att stoppa all lĂ€sning av eböcker inom unionen. Ett drĂ„pslag för Storytel och dĂ„ nystartade BookBeat eftersom Ă€ven ljudböcker pekas ut av forskarna.

💰 NORSTEDTSAFFÄR. 2015 avslöjades att Norstedts köper Bonniers eftersom Konkurrensverket aldrig skulle godkĂ€nna att Bonniers köpte Norstedts. "Det Ă€r tvĂ„ anrika förlag som funnits vĂ€ldigt lĂ€nge. Tillsammans har vi nĂ€stan 400 Ă„rs erfarenhet av bokutgivning", sa en kĂ€lla pĂ„ Norstedts. Ett Ă„r senare sĂ„ldes istĂ€llet Norstedts till Storytel. PĂ„ riktigt. Till skillnad frĂ„n allt du lĂ€st ovan.
 

DELA BOKTUGG

De senaste Ären har vi bevakat bokbranschen. Noga. Vi brukar ha koll och vÄra lÀsare likasÄ. Förra Äret publicerade vi över 2000 artiklar. Du har nog inte lÀst alla.

DÀrför har vi sammanstÀllt kunskap i en ... bok som vi kallar Boktugg Best of 2020. Vill du lÀsa den? Enkelt, bara rekrytera 3 vÀnner till Boktugg sÄ skickar vi den till dig sÄ snart den Àr klar.

HÀr Àr ett meddelande som du kan anvÀnda och dela med dina vÀnner:
 

Hej! LĂ€ser du Boktugg? Det Ă€r Sveriges bĂ€sta nyhetsbrev om böcker - det tar bara 5 minuter att lĂ€sa och alla kommer att mĂ€rka att du har stenkoll pĂ„ bokbranschen. AnmĂ€l dig hĂ€r - det Ă€r gratis: <<RH_REFLINK>>


PS - Du har hittills övertygat <<RH_TOTREF>> personer.

Dela Boktugg â‡š

BOKTUGG INSIDER

Boktugg Insider hjÀlper dig som vill starta och driva förlag, bygga författarskap och sÀlja (fler) böcker. Om du verkligen vill bli en del av bokbranschen mÄste du lÀsa Analysbrevet (ingÄr i prenumerationen).

Nyligen har vi i Analysbrevet exempelvis tagit upp Att jobba med pseudonymer och anonyma författare

Dessutom, under vinjetten Skrivtugg finns det mÀngder av tips för dig som skriver eller jobbar med texter. Och vem gör inte det idag?

Slutligen samlar vi guider, rapporter och smÄ kurser om allt som rör bokutgivning.

Vad vÀntar du pÄ? Bli en Insider idag!
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright © 2021 Boktugg AB, All rights reserved.


Vill du inte lÀngre ha vÄra nyhetsbrev?
Vore trist om du lĂ€mnade men du kan uppdatera dina preferenser eller avsluta din prenumeration.

Email Marketing Powered by Mailchimp