Öppna nyhetsbrevet i webbläsare

Nyhetsbrev #288.
Ja, det är lördag: Ett fredagsbrev på en lördag, får man göra så? Okonventionellt, eller nödvändigt ont. Statistiskt vet vi dock att ni är många som ändå läser fredagsbreven på lördagar. 

Bokbranschen befinner sig i en konsolidering, enligt vissa. Egentligen är det inget nytt, att större förlag köper upp mindre. Men kanske att det nya är att de stora nu köper upp mellanstora, växande och lönsamma förlag. Som Lind & Co i veckan. Baksidan är maktkoncentration, är vi på väg mot De Stora Två i Sverige? Bonniers vs Storytel. Å andra sidan har det aldrig varit enklare och billigare att starta ett nytt förlag än idag. Och förlagens största tillgång är författarna och deras verk. De som ger ut smalare litteratur skulle säga att bokbranschen gått från att vara en romance eller feelgood till thriller eller skräck. Beroende på vem du frågar.

På Boktugg försöker vi hålla många bollar i luften och samtidigt fokusera på de viktigaste. Det är samma sak när man ska analysera en affär som Storytels köp av Lind & Co. Det är bara en bit i ett större pussel. Är det en trend eller en tillfällighet att Sveriges två största ljudboksförlag köps upp inom loppet av några månader?

Lästips. Längst ner tipsar vi som vanligt om flera läsvärda artiklar i andra medier och en podd.
 

DAGENS ETTA
Bild: iStock.
 

Tvekamp i den svenska bokbranschen 

 

Är Storytel en garant mot Bonniers makt över den svenska bokbranschen? Och är en eller flera stora starka svenska aktörer en garant mot Amazons makt?

Torsdagen blev en konstig dag på Boktuggs redaktion. En dag som var dedikerad att sammanställa det senaste numret av Magasinet Boktugg blev istället en dag då stora nyheter avlöste varandra.
 

Lind & Co - dyrare än Norstedts förlagsgrupp?

Halvt på skämt, halvt på allvar: Nu vet vi vad Storytel skulle ha miljarden till. Ni minns kanske nyemissionen på 1171 Mkr förra veckan. Nej, Lind & Co kostade inte en miljard. Men det finns de som menar att bolaget i sin helhet borde värderas högre än de 152 Mkr som Storytel betalade för Norstedts 2016.

Det dröjer något eller några år innan köpesumman går att utläsa av Storytels rapporter. Tills dess kan vi bara spekulera. 
 

Ny kapten på Bonnierskutan

Några timmar innan Kristoffer Lind avslöjade att Lind & Co nu blir Storytel & Lind så gick Bonnierförlagen ut med nyheten att VD:n Sara Börsvik lämnar sitt uppdrag och ersätts av Mattias Fyrenius (idag förlagschef på barnboksförlaget Bonnier Carlsen).

Det lär inte innebära någon radikal kursändring, däremot en fortsättning på den strategi Bonniers tillämpat de senaste åren: att bevara traditioner men samtidigt ta till sig möjligheterna med ny teknik. 
 

Svensk konsolidering istället för globalisering?

Är det verkligen bra att två ägare samlar på sig en allt större del av den svenska bokbranchen? Bonnierförlagen omsätter runt 1200 Mkr, Storytels förlag kommer efter köpet av Lind & Co att omsätta över 700 Mkr. Hur kommer den svenska förlagskartan att se ut om några år? Kommer vi att ha något tredje storförlag i Sverige eller har det skeppet seglat?

Samtidigt har vi de danska förlags- och mediejättarna Egmont, Gyldendal och Politiken som redan finns i Sverige på olika sätt.

Och i vassen lurar Amazon. Kommer de att nöta vidare och sakta äta sig in i Sverige eller gör de en gryningsräd och köper en nätbokhandel, en streamingtjänst eller några förlag? 

Det får framtiden utvisa. Men en spännande vecka har det varit.

På tal om Amazon, i USA vill nu ABA (American Booksellers Association) att staten tvingar fram en delning av Amazon i flera bolag.


ANNONS


UPPSNAPPAT

🏆 Debutantpris. Hanna Johansson (Antiken) och Erik Lindman Mata (Pur) får dela på Katapultpriset 2021, priset till fjolårets bästa skönlitterära debut.

🎙️ Poddförfattare. Kristoffer Triumf är känd från succépodcasten Värvet där han intervjuat kändisar sedan 2012. Podden har över 450 avsnitt och har lyssnats på fler än 100 miljoner gånger. Den 27 september 2021 kommer hans bok Törst, en självbiografisk berättelse om valet mellan alkoholen och kärleken

✉️ Analysbrevet. Senaste utgåvan av Analysbrevet presenterade fyra konkreta case och resonemang kring Förköp – idag och i framtiden. Där får du veta varför Bonnierförlagen sålde Avicii-boken via DN och andra Bonniertidningar innan den fanns som förköp på Adlibris och Bokus. (Insider)

🏆 Läsfrämjare. Gulliverpriset som delas ut av IBBY Sverige tilldelas i år läsfrämjaren och författaren Agneta Edwards för hennes kunskapsspridning om bilderboken.

📦 Danskar till Sverige. Den danska nätbokhandeln Tales.dk räds inte alla stora konkurrenter. I maj lanserar de en egen prenumerationstjänst. Dessutom ska de in i flera länder – först i tur ligger Sverige med både fysiska och digitala böcker.


SNABBA FRÅGOR

Nyckeln till utgivning. Foto: iStock.
 

Ärlighetsprincipen då förlag vill ha medfinansiering av författare 

 

Ärlighet vara längst, även om alltför många förlag vill mörka att de faktiskt tillämpar medfinansiering.

Hetsjakten och skuldbeläggandet av egenutgivare och hybridförlag har en baksida. Den bidrar till att förlag blir mindre ärliga.

Pratade med en författare i veckan som varit utgiven på traditionellt förlag men skrivit ett nytt manus som refuserats av hens tidigare förlag. Efter att ha testat ett par andra traditionella förlag och fått vänliga refuseringar gick författaren över till att skicka till några mindre förlag efter att ha tittat på deras hemsidor.
 

Utgivningsavtal med betalklausul

Efter ett tag kom ett antagningsbesked från ett förlag, de var intresserade av att ge ut. Kul, tänkte författaren och därefter kom ett utgivningsavtal. Där stod det plötsligt att författaren förväntades betala en del av utgivningen. Förlaget skulle fortfarande stå för det redaktionella arbetet, men likväl skulle det in 25 000 kronor till tryck och kanske något marknadsbidrag.

Hen tackade nej. Kom sedan i kontakt med ett annat förlag som gärna ville läsa manus. Här kom antagningsbeskedet nästan med vändande post. Tillsammans med ett erbjudande om att betala drygt 50 000 kronor för en utgivning.

Jag tittade på båda dessa förlags sidor. På det första skulle man mellan raderna kunna ana att de jobbar både med traditionell utgivning och medfinansiering. Det andra förlaget nämner en bit ner i texten att det kan bli tal om antingen traditionell eller medfinansierad utgivning. Men det är placerat under informationen om krav på manus och under formuläret för att ladda upp sitt manus.
 

Skuldbeläggning av hybrid- och egenutgivning

Eftersom många ansträngt sig för att skuldbelägga och misstänkliggöra hybridutgivning och dessförinnan egenutgivning så skulle branschen tjäna på att skrota begreppet hybridförlag.

Men det vore också bra med en ärlighetsprincip. Alla förlag som inte finansierar 100% av sin utgivning bör tydligt berätta detta på den sida som handlar om att skicka in manus.

Innan det blev vanligt med hybridförlag - som faktiskt var öppna med att författarna investerade i sin egen utgivning - var det vanligt med traditionella förlag som lät författarna betala på olika sätt.

"Fulspelet" med att berätta först i avtalsfasen är inte nytt. Jag har fått berättat om förlag som för trettio år sedan antog ett manus, redigerade det och precis när de var redo att ge ut kontaktade författaren och sa "vi har det lite tufft just nu så vi måste skjuta på din utgivning, om du inte har lust att betala för tryckningen".
 

Kreativa sätt att dölja medfinansiering

En annan variant som förekommer än idag på förlag, som ingen bokhandlare, kritiker eller författare skulle misstänka för hybridförlag eller uppdragsutgivare, är att förlaget står för alla kostnader men kravet för utgivning är att författaren lovar att köpa ut exempelvis 200 exemplar för 200 kr/st. Som hen naturligtvis inte får royalty för. En variant på medfinansiering.

Bokförlag är riskkapitalister. De vet att bara en del av de böcker de ger ut blir lönsamma. Utgivningen begränsas därmed av tillgängligt kapital som kan investeras i nya utgivningar. Riskkapital. För att öka mängden riskkapital är därför ett alternativ att erbjuda författarna att investera. Dela risken. I utbyte ska författaren få bättre villkor. Ju större del av investeringen som författaren står för - desto högre andel.
 

Förslag till ärlighetsprincip

Så tillämpa ärlighetsprincipen. Det här är nämligen den bistra sanningen. Fritt fram för förlag att använda på sin "skicka-in-ditt-manus-till-oss-sida".

Vårt förlag har råd att ge ut XX titlar per år. Men vi vill gärna ge ut fler av alla de fina manus vi får in. Om ditt manus är ett av dem vi skulle vilja ge ut, men inte har råd, kan vi komma att erbjuda dig att investera i din utgivning. Ungefär XX procent av våra utgivna titlar är finansierade av oss, resterande helt eller delvis finansierad av författaren (eller företag/organisationer).
Om du väljer att investera i din utgivning ska du vara medveten om att det precis som investeringar i aktier, fastigheter etc innebär en risk för att du inte får tillbaka dina investerade pengar. Vi kommer tillsammans att göra allt vi kan för att din utgivning blir lönsam. Historiskt har XX procent av våra utgivningar tjänat in sina kostnader inom 24 månader från utgivningsdagen och XX procent inom fem år.

Hur stor del av de svenska bokförlagen som nyttjar medfinansiering i någon form, antingen av författare eller organisationer, på någon del av sin utgivning? En killgissning är 90 procent.

Så låt oss börja vara transparenta. Uppmuntra till ärlighet istället för att skuldbelägga. Skojare kommer det alltid att finnas, men om det finns seriösa alternativ som är ärliga med vad det innebär så blir det svårare för dem att existera.
 


BOKTUGG SUPPORTER

💳 Boktugg.se och det här nyhetsbrevet är gratis
. Om du uppskattar det vi gör, stötta oss med 1 kr/dag (debiteras var 10:e vecka eller årligen). 

Bli en Boktugg Supporter - idag!

BOKTIPS

Författaren Anna Granlund. Foto: Stefan Tell.
 

5 heta böcker med brand som tema - boktips av författaren Anna Granlund 

 

Anna Granlund är aktuell med andra boken i en spänningsserie som utspelar sig på Östermalms brandstation. Här får vi hennes bästa tips på böcker det ryker om.

Anna Granlund debuterade i mars förra året med Den röde hanen, den första boken i en serie spänningsromaner som utspelar sig på Östermalms brandstation. Nu aktuell med bok 2 i serien, Eldsmärkt, tipsar hon om andra böcker det ryker om.

1. 300 grader av Pernilla Ericsson

Nummer 1 måste bli Pernilla Ericssons 300 grader. Jag fastnade för Pernilla när hon skrev om Erlagruppen så jag hade höga förväntningar på denna klimatthriller med skogsbränder i fokus. Vi lär känna en ny poliskvinna vid namn Lilly Hed som flyr Stockholm och karriären där, till det lugnare Nynäshamn, men hon hamnar mitt i ett brinnande inferno där inte bara skog brinner upp utan även människor. Pernilla är duktig både på att skapa trovärdiga karaktärer och bygga upp spänning som håller hela vägen. Dessutom finns det en brandman med i bilden som Lilly kommer närmare allt eftersom denna historia utvecklas och tar oanade vändningar.
 

2. Låt det brinna av Björn Paqualin

Skogsbränder igen och tyvärr ingen närmare inblick i brandkårens arbete, men här är det något annat som brinner starkt, nämligen huvudpersonen Stella Robertsons ilska, mot allt och alla i princip. Det handlar om Björn Paqualins Låt det brinna, där den kvinnliga polisen Stella inte drar sig för att sparka ner manschauvinistiska svin eller slita ballarna av folkilskna dobermanns – en sån kvinna måste man gilla. Röken och hettan följer med läsaren hela vägen in i mål, väldigt väl beskrivet ur brandsynpunkt, man får nästan svårt att andas själv, och spänningen håller hela vägen.

3. Mannen med oxhjärtat av Inger Frimansson

En klassiker från 1999 är Inger Frimanssons Mannen med oxhjärtat. Denna bok utspelar sig liksom min på just Östermalms brandstation. Jag vågade inte läsa den innan jag skrev min första bok för att jag var rädd att färgas eller låta mig påverkas av den. Men vill man få en mycket god inblick i brandkårsvärlden ska man absolut läsa denna spännande och välskrivna bok. Ryktet säger att författaren flyttade in på stationen i några dygn inför skrivprocessen, och det märks. Jag som kan denna station väl känner igen mig (fast byggnaden genomgått en stor renovering sen Inger skrev sin berättelse). Några av de namngivna brandmännen i denna bok finns på riktigt – bara en sån sak!

4. Konsten att elda: allt om hur du förbereder, tänder och släcker av Mattias Norberg

Jag är svag för välgjorda och vackra böcker som nördar ner sig i ett enda ämne, därför måste jag så klart ta med boken Konsten att elda: allt om hur du förbereder, tänder och släcker, av Mattias Norberg. Här får man 344 sidor om konsten att elda, på ett säkert sätt, något alla som bor i vår nordliga del av världen borde kunna. Det handlar om eldens historia, dess relation till människorna genom tiderna och varför och hur det brinner. Det är som poesi. En bok för alla och en perfekt present. En bok man absolut inte ska läsa digitalt, det vore en skymf mot detta vackra verk!

5. Gryningspyromanen – en berättelse om hämnd av Monica Walldén och David Widlund

Gryningspyromanen – en berättelse om hämnd läste jag som research inför skrivandet av min egen bok Eldsmärkt. Den är skriven av journalisten Monica Walldén och David Widlund, brandingenjör och brandorsaksutredare. Det är en synnerligen genomarbetad dokumentation av fenomenet Gryningspyromanen, allt ifrån brandtekniska detaljer om hur sinnrikt han ofta riggade bränderna (för att både komma undan och för att bevisen skulle hinna brinna upp) till psykologin bakom vad som driver en pyroman kontra brandanläggare – fascinerande läsning.

.


JOBBA MED BÖCKER

Vill du jobba i bokbranschen? Eller söker du medarbetare? Kolla in vår sida för lediga jobb.
Tips: Insider-prenumeranter kan lägga upp platsannonser utan kostnad.

LÄST & HÖRT

❌ Paris inställt. Salon du Livre Paris 2021 är officiellt inställd och flyttad till 2022. Först flyttade man fram från mars till maj, men nu har man bestämt sig för att ställa in helt. Även 2020 ställdes in pga coronapandemin. (Publishing Perspective)

🥳 Partybehov. Bokbranschen behöver sina fester, skriver Carlo Carrenho i en krönika där han betonar att även fester i anslutning till bokmässorna handlar om nätverkande och affärer. Det i sig är ett argument för att fysiska internationella evenemang som Frankfurt har en framtid. (ReBoot)

💡 Smarta Amazon. Världens största bokhandel har gjort så många smarta drag att det är lätt att glömma vissa innovationer som att ange leveranstid och att möjliggöra direkt nedladdning av eboken till läsplattan. Detaljer som konkurrenter förbisett. (Mike Shatzkin)

📚 The raven. En bokhandlare i Kansas har skrivit How to Resist Amazon and Why. I en läsvärd långintervju säger han: "Ett köp av en Margaret Atwood-bok från en oberoende bokhandel istället för Amazon kommer inte att göra mycket skillnad för Amazon, men det kan vara skillnaden mellan en lönsam och en olönsam dag för indiebokhandlaren." (The New Yorker)

🎧 Ljudboksdebatt. "Det var och är kris i litteraturfrågan. Även om det började långt före den streamade ljudboken. Men krisen är en följd av digitaliseringen av distributionen. Med uppkomsten av internetbokhandeln startade en prispress som skapade en accelererande bestsellerism", skriver Ordfronts Pelle Andersson. (Dagens Nyheter)

🍳 Facebook-fail. New York Times driver den framgångsrika Facebook-gruppen NYT Cooking med 77 000 medlemmar. Men den sväljer en heltidstjänst bara på moderering och nu väljer de efter två år att lämna över till frivilliga. En grupp som blir för stor riskerar att haverera. (Nieman Labs)

🎤 Lind & Co. Kristoffer Lind säljer majoriteten av sitt livsverk. Varför? Han berättar och resonerar kring skälen i den här intervjun, i podden som förlaget står bakom. Lasse Winkler ställer kritiska frågor och vi kunde inte gjort det bättre själva. (Förlagspodden)

 

DELA BOKTUGG

De senaste åren har vi bevakat bokbranschen. Noga. Vi brukar ha koll och våra läsare likaså. Förra året publicerade vi över 2000 artiklar. Du har nog inte läst alla.

Därför har vi sammanställt kunskap i en ... bok som vi kallar Boktugg Best of 2020. Vill du läsa den? Enkelt, bara rekrytera 3 vänner till Boktugg så skickar vi den till dig så snart den är klar.

Här är ett meddelande som du kan använda och dela med dina vänner:
 

Hej! Läser du Boktugg? Det är Sveriges bästa nyhetsbrev om böcker - det tar bara 5 minuter att läsa och alla kommer att märka att du har stenkoll på bokbranschen. Anmäl dig här - det är gratis: <<RH_REFLINK>>


PS - Du har hittills övertygat <<RH_TOTREF>> personer.

Dela Boktugg ⇨

BOKTUGG INSIDER

Boktugg Insider hjälper dig som vill starta och driva förlag, bygga författarskap och sälja (fler) böcker. Om du verkligen vill bli en del av bokbranschen måste du läsa Analysbrevet (ingår i prenumerationen).

Senaste utgåvan av Analysbrevet presenterade fyra konkreta case och resonemang kring Förköp – idag och i framtiden. Där får du veta varför Bonnierförlagen sålde Avicii via DN och andra Bonniertidningar innan den fanns som förköp på Adlibris och Bokus.

Dessutom, under vinjetten Skrivtugg finns det mängder av tips för dig som skriver eller jobbar med texter. Och vem gör inte det idag?

Slutligen samlar vi guider, rapporter och små kurser om allt som rör bokutgivning.

Vad väntar du på? Bli en Insider idag!
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright © 2021 Boktugg AB, All rights reserved.


Vill du inte längre ha våra nyhetsbrev?
Vore trist om du lämnade men du kan uppdatera dina preferenser eller avsluta din prenumeration.

Email Marketing Powered by Mailchimp