Copy

SAQMI NYHETSBREV DECEMBER 2020
 
GOD JUL & GOTT NYTT ÅR
TILLÖNSKAS ER ALLA & TACK FÖR ETT OVANLIGT KULTURÅR
 
SAQMI valde tidigt att gå online med sina evenemang. I april hade vi en digital sammankomst "Come Together". Inte anade vi då hur mycket vi skulle längta efter att just komma samman. Läs gärna alla fina texter som Dagmar Brunow skrivit om eventet på vår hemsida. I slutet av augusti så lossnade det lite och vi som många andra öppnade upp rummen igen. Sedan kom den andra vågen och allt stängdes ned än hårdare. SAQMI har försökt möta publiken på olika sätt under den här tiden och startade SAQMI Play i oktober. Nightfall #4 gick in i ett zoomrum med Sam Hultin och Tanya Charif och pratade om queer sorg och Eva-Lisa Bengtson. Sam delade mycket generöst sin nya film "Kära Eva-Lisa" som ni fortfarande kan se på Mint konsthall - online. Som julklapp tänkte vi erbjuda er: JULDAGSPREMIÄR av Lasse Långströms filmer - Watch On Demand!
Håll till godo och vi ses på det nya året.
Sköt om er nu! Lyssna till restriktionerna så kommer vi kunna träffas snart igen.
 

Ny digital kanal för samtal om queera rörliga bilder och arkivering. I SAQMI Play kommer vi möta personer ur flera generationer, som på olika sätt arbetar med queer rörlig bild. I det här avsnittet av SAQMI Play möter Anna Linder och Malin Holgersson konstnären Marie Falksten. Som en del av kollektivet Tjejfilm gjorde Marie den första kända svenska lesbiska filmen Eva och Maria, som premiärvisades 1983 på dåvarande queerklubben Touch i Göteborg. I förra avsnittet mötte vi konstnären Del LaGrace Volcano - lyssna till båda programmen här.
 

WATCH ON DEMAND - JULDAGSPREMIÄR
FOCUS LASSE LÅNGSTRÖM - TRE FILMER

Konstnärsintervju (2020, 32 min, premiär)
Vreden (2020, 5 min, musikvideo)
Vem ska knulla pappa? (2017, 65 min, ett måste)

Biljetterna släpps idag fredag - Köp din biljett här!
Filmerna visas till den 31 januari 2021.

Lasse Långström aka Antiffa Vänsterfitta har arbetat med film och verkat inom sitt queera community i Göteborg i 15 år. I sina verk får den ohejdade frustande och kroppsliga lusten utlopp och med den ständigt kollektiva speglingen, den gemensamma kraften skapas filmer, performances och queera rum för njutning. Kom med på en filmisk resa där du får beskåda ett ytterst feminint kvinnligt kladdigt konstnärskap. Det är närgånget, intimt och gränslöst. Känslospektrat är gigantiskt och i ständigt uppror mot sig själv och sin omvärld.


TEXTER OM SAQMI HÖSTEN 2020
 
NECSUS – Autumn 2020 #Method - Come Together? Curating communal viewing experiences for hybrid and online film festivals. Av Dagmar Brunow

Kommande nummer - PALETTEN #322 - #323 2020 - släpps nu på måndag den 21 december: Att curatera ett queert levande arkiv: The Swedish Archive for Queer Moving Images. Av Dagmar Brunow. 
 
Fler texter finns att läsa på vår hemsida.
 

DIGITALISERING PÅGÅR

På en mängd olika format finns de queera rörliga bilderna. SAQMI har med olika bidrag dragit igång ett antal digitaliseringsprojekt som vi vill synliggöra för er. Här är det Sanna Wiggefors som går igenom hela High Heel Sisters samlade dokumentationer mellan åren 2002-2007. Under våren kommer SAQMI fokusera på några olika konstnärsskap där insatser för bevarande behövs. Följ oss även med projektet Queer Moving History som synliggör den queera historien genom filmvisningar och utställningar.
 
VOLONTÄRER

Är du sugen på att hjälpa till med nåt så hör av dig till oss. Vi är ett gäng trevliga typer som nördar lite kring queer rörlig bild, arkiv och samlingar, databaser och queera rum. Kontakta oss helst via hemsidan.
 

SÖK JOBBET SOM SAQMIS KOMMUNIKATÖR
 

Deltidsanställning 20% under januari - maj 2021. SAQMI söker dig som är queer, boende i Göteborgstrakten och är en rackare på marknadsföring av event, pressarbete, sociala forum som Facebook och Instagram.
Fördel om du har ett stort intresse för queer kultur.
Hör av dig på telefon nummer: 070-643 01 51 så berättar vi mera.

SAQMI

The Swedish Archive for Queer Moving Images
Pölgatan 5, 414 60 Göteborg, SWEDEN
www.saqmi.se

 

Queers have long been collectors because they are not the subject of official histories and thus have to make it themselves, collecting materials that others might see as marginal. – Ann Cvetkovich

Facebook Facebook
Website Website
Email Email
Instagram Instagram

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


Email Marketing Powered by Mailchimp