Copy

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Pedagógus Hírlevele
Kedves Olvasónk, kedves Pedagógus!

Márciusban a természet kedvelői számára több különösen kedves jeles nap van, de fontos szerepet kapnak ilyenkor a történelmi hagyományok is. Hírlevelünk e havi számában kiemelt figyelmet szentelünk a beporzóknak, az erdőknek, a víznek és persze a huszároknak. Folytatjuk rovar- és természetbarát kertészeti ajánlásainkat, újabb online tudásanyagokkal segítjük a digitális oktatást.

Buzdítsuk a gyerekeket, töltsenek minél több időt a természetben, kövessék figyelemmel változásait! Tegyünk együtt a beporzókért, a természetes erdőkért és vizekért!

 

Regruták, huszárok és kiszolgált katonák - mesélő tájház


 
Huszáros mesék az Ócsai Tájházban

Hajdan nagy tisztessége volt a katonaviselt embernek... - rendszerint így kezdjük tárlatvezetésünket a hozzánk látogató gyerekek számára a Népviseleti babamúzeumban.
Idén a közösségi média felületein szeretnénk megszólítani és megmozgatni a kisiskolásokat az 1848-49-es eseményekhez és a március 15. ünnepnaphoz kapcsolódóan.

Március 10. - A  beporzók napja
A jeles nap 2018-tól  hívja fel a figyelmet a beporzók ökoszisztémában betöltött szerepére és a rájuk leselkedő veszélyekre. Nem véletlen ez a kora tavaszi dátum, hiszen az első virágok megjelenésével az ízeltlábú világ is ébredezni kezd. A beporzók érzékenyen reagálnak környezetük apró változásaira. Könnyen kivitelezhető praktikákkal mi is sokat tehetünk védelmükért akár kerti munkáink során.

A termesztett növények kétharmadát, élelmiszereink egyharmadát a beporzóknak köszönhetjük. Minden virágzó növényen előforduló ízeltlábú – lehet az akár háziasított vagy vadon élő méh, szemünknek kedves, színpompás pillangó vagy a „nemszeretem” tripsz, tetű, poloska, pók vagy éppen légy –  részt vesz ebben a különleges folyamatban.
A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület változatos étlapot kínál a beporzóknak.Interjúnkban a Sas-hegy lepkefaunájának kiváló ismerőjével, Szabóky Csaba lepkésszel beszélgetünk többek között az év rovaráról, a kacsafarkú szenderről is.
 
Miért fontos a virágok színe? Mit "látnak" mindebből a rovarok? Érdekességek és kapcsolódó feladatok a beporzó rovarok színérzékeléséről szóló oktatási segédanyagunkban.
A beporzásban részt vevő fajokat mutatja be Vásárhelyi Tamás Beporzó barátaink című kiadványában. További információ és sok jó ötlet: beporzoknapja.hu
Tavaszi kertészkedés - Mit ültessünk? Előtérben az őshonos fajok és a beporzók védelme II. rész
Beporzóbarát iskola- és óvodakert kialakítása 

Az iskolakertek több célt is szolgálnak: ilyen többek között a szemléletformálás, az ismeretek átadása és a körülöttünk lévő élővilág sokszínűségének növelése. A közös kertészkedéssel és munkával a gyerekek nem csak életre szóló tudást szerezhetnek, de megtapasztalhatják a zöldségek, gyógynövények, gyümölcsök megtermelésével és begyűjtésével járó örömöt is.

Némi szemléletváltással iskolakertünk is lehet beporzóbarát: a mezei virágok, gyógynövények gazdag élőhelye. Kertünk tele lehet olyan értékes zöld növényekkel, mint a gyermekláncfű, porcsin, turbolya, ragacsos galaj vagy épp a csalán. Ezek amellett, hogy növelik kertünk faji sokféleségét és változatosságát,  levesekben, salátákban, ivólevekben is felhasználhatóak.

Alakítsunk ki kis "szigeteket", ahol csak ősszel használjuk a fűnyírót. Ha egy területet évekig hagyunk természetes módon "megújulni", azon sokféle mezei növény fog előbb-utóbb megtelepedni. Ne gazoljuk ki a mezei virágokat a kertünkből! Nem csak, hogy vannak olyan szépek, mint nemesített társaik, de a beporzók kedvelt táplálékforrásai is.
A gyógynövények ültetése mellett alakítsunk ki fűszerkertet is. A friss fűszernövények ízletesebbé teszik az ételeket, gazdagok ásványi anyagokban és vitaminokban, szárítva pedig télen gyógyteaként használhatóak. Közülük a levendula, mentafélék, zsályafélék, tárkony, rozmaring, kakukkfű, borsikafű, citromfű, ánizs, szurokfű és metélőhagyma különösebb gondoskodást sem igényelnek.

A zöldségek közé ültetett egynyári fészkesvirágúak (pl. napraforgó, körömvirág), ernyősök (pl. édeskömény, paszternák, rebarbara, kapor) még több rovart vonzanak kertünkbe. Nem kell lemondani a hagyományos egynyári és évelő kertészeti virágokról sem, amelyek jól megférnek a mezei virágokkal. 
Kis helyen is lehet változatos kertet varázsolni, ahol jól érzi magát rovar, béka, gyík, sündisznó, madár... és ahol jól érzi magát az ember is! 

Nagyobb   kertekben elférnek az  őshonos fák, gyümölcsfák és madárbarát cserjék is. Ajánlataink: barkóca berkenye, hársfa, diófa, cseresznyefa, madárbirs, mogyoró, húsos som, galagonya, naspolya, kökény, sóskaborbolya. Faültetési tippjeink: Ültessünk fát! De hogyan?
Március 21. -  Az erdők nemzetközi napja
Az élettel teli erdőkért
 
A tölgyes erdők még ma is az egyik legnagyobb biológiai diverzitású szárazföldi élőhelyek közé tartoznak Európában

 

Selejt, fölösleg, vagy érték, szükséges elem? Szolgálja-e az életet a halott fa?
A Budapesttől északra, a Duna jobbpartján emelkedő, erdővel borított hegyvidéken 1981-ben alakították ki a Pilis Bioszféra Rezervátumot.


Erdőrezervátumok a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén


 

Játsszunk természetvédelmi őrt!
Március 22.  - A víz világnapja
A víz világnapjának megünneplését 1992. évben Rio de Janeiro-ban megtartott környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Az ENSZ március 22-ét jelölte ki a világnap számára, amely a kormányok, szervezetek és magánszemélyek felé is a víz életünkben betöltött fontos szerepét hangsúlyozza. E jeles napra bemutatóhelyeink általában változatos programokkal készülnek. Mivel ezek idén elmaradnak, az online oktatást a honlapunkon található oktatási segédanyagokkal segítjük. 
 
Vizek, vízpartok élővilága 1.


Vizek, vízpartok élővilága 2.


Felszíni és felszín alatti vizek


Ízeltlábúak a vízben


Kvízjáték a védett halakról


Békamentések  
 
Online bejelentkezések

Tardosról - A gerecsei békamentőkkel találkozunk.


 
 
Farmosról - Az elmaradó családi nap helyett
 bemutatjuk a Kékbegy tanösvényt és az ott zajló békamentést.


Helyszíni tudósításainkat, bejelentkezéseinket kövessék az alábbi linken:

Békás ki nevet a végén

Óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánljuk letölthető társasjátékunkat:


A játékhoz fessünk békákat kavicsra és hívjuk fel a gyerekek figyelmét a békafajok megjelenésbeli különbségeire! Így kavicsfestés közben a békafajokat is jobban megismerhetik. 

 
F Ö L D    N A P J A    R a j z p á l y á z a t
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság pályázati felhívása a Föld napja alkalmából
 
óvodás és alsó tagozatos általános iskolás gyermekek számára

 
TE MIT TESZEL A FÖLDÉRT?
címmel
 
Beküldési határidő: 2021. április 15.

 
A részletes felhívás a dunaipoly.hu honlapon található.

Szerkesztőség: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály

Írjon nekünk - észrevételeit, javaslatait örömmel és köszönettel fogadjuk! 
Kapcsolat: Pedagógus Hírlevél: Berkó Gyöngyi - berkogy@dinpi.hu | Oktatási intézmények kapcsolattartója: Józsa Erika -  jozsae@dinpi.hu

 
Következő számunk tartalmából:
Föld napja  | Csillagászat napja | Tájházak napja
Minden jog fenntartva © 2021 Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
dunaipoly.hu
1121 Budapest, Költő u. 21.
 
Facebook
Website
YouTube
E-mail
Pinterest
Instagram


This email was sent to <<E-mail cím>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság · Költő utca 21 · Budapest, BUDAPEST 1121 · Hungary

Email Marketing Powered by Mailchimp