Copy
View this email in your browser
Factcheck-tool FactRank gelanceerd
FactRank is een gratis tool die uit Nederlandstalige teksten automatisch beweringen filtert die een factcheck waard zijn. De tool werd ontwikkeld door een Vlaams-Nederlands team onder leiding van freelancejournalist Jan Jagers, met innovatiesteun van het Vlaams Journalistiek Fonds.
 • FactRank zoekt op dit moment in de verslagen van het Vlaamse, Belgische en Nederlandse parlement, in de tweets van Vlaamse en Nederlandse parlementsleden, en in de ondertitels van de VRT-duidingsprogramma’s Terzake en De Afspraak.
   
 • FactRank rangschikt beweringen op volgorde van ‘checkwaardigheid’: bovenaan staan beweringen die zowel feitelijk zijn als maatschappelijk relevant.
   
 • FactRank laat ook toe om eigen tekst in te voeren en te laten doorzoeken op checkwaardige beweringen. De tekst wordt opgesplitst in individuele beweringen waarvan de checkwaardigheid wordt beoordeeld.
   
 • Ook kijkt FactRank of het een bewering kan matchen aan reeds gepubliceerde factchecks in Knack, Factcheck.Vlaanderen en het Nederlandse Nieuwscheckers.
   
 • Tools als FactRank bestonden al voor Engelse teksten. Hier is hij nu ook voor het Nederlandse taalgebied.
Deep learning
FactRank gebruikt een deep learning-model getraind op duizenden uitspraken, die handmatig gelabeld zijn door studenten van de Universiteit Leiden, die op hun beurt werden opgeleid door experten op het gebied van journalistiek en factchecken.
Team
FactRank begon initieel als project van drie studenten Computerwetenschappen aan de KU Leuven. Het voorbije jaar is de tool verder ontwikkeld onder leiding van freelancejournalist Jan Jagers (factchecker van Knack Magazine en docent journalistiek aan de Vrije Universiteit Brussel).
Werkten verder mee: Peter Burger en Alexander Pleijter (Nieuwscheckers.nl, Universiteit Leiden), professor Peter Van Aelst (Universiteit Antwerpen), professor Bettina Berendt (KU Leuven en TU Berlijn) en machine learning engineer Rafael Hautekiet.
 
Meer info over FactRank
Bekijk de tool op FactRank.org
Contact
FactRank - Jan Jagers - jan.jagers@gmail.com - ‭+32 485 46 69 60‬
Vlaams Journalistiek Fonds - info@vlaamsjournalistiekfonds.be - +32 486 96 52 01

VJF stelt binnenkort projectresultaten voor
FactRank is een van de 11 innovatieve journalistieke projecten die mee mogelijk zijn gemaakt door het Vlaams Journalistiek Fonds. Dat Fonds werd in 2018 gelanceerd door de Vlaamse minister van Media, onder impuls van het Vlaams Parlement. De nieuwe Vlaamse Regering besloot eind 2019 echter om er vervroegd de stekker uit te trekken.
Voor de zomer zal het VJF nog alle projectresultaten voorstellen op zijn website. Daarna rondt het zijn werkzaamheden af.
Verspreid deze nieuwsbrief gerust verder. Kreeg je hem zelf doorgestuurd? Hier kan je je gratis abonneren.

Vragen, opmerkingen of suggesties zijn altijd welkom op info@vlaamsjournalistiekfonds.be.
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2020 Vlaams Journalistiek Fonds