Copy
View this email in your browser
“Wat als er letterlijk geen winstgevend model is voor digitaal nieuws?” vroeg Chris Hayes, presentator bij de Amerikaanse nieuwszender MSNBC, zich vorige week vertwijfeld af. Op korte tijd kondigden immers zowel BuzzFeed, The Huffington Post en Vice, drie belangrijke online nieuwskanalen, grote ontslagrondes aan.
 
Rasmus Kleis Nielsen, directeur van het Reuters Institute for the Study of Journalism in Oxford, spreekt van een “digital content bubble”, en voorspelt nog meer slachtoffers. In The Guardian wijst hij erop dat veel geldschieters van media start-ups denken dat ze in snelgroeiende technologiebedrijven investeren, eerder dan in een nieuwskanaal. Journalistiek is echter niet zomaar schaalbaar, en nieuwe initiatieven moeten de tijd krijgen om zich te kunnen ontwikkelen. "For journalism to succeed as a business it needs patient investors who are content with incremental growth and modest returns on investment,” zegt hij.
 
Ook The New York Times wijdde een interessant stuk aan wat er is misgelopen bij de digitale mediatransitie, en bekijkt daarbij ook enkele modellen die wél lijken te werken. The New York Times zelf is trouwens een van de uitzonderingen in de malaise: het stuurde deze week een hoera-bericht uit over de grote groei aan digitale inkomsten (zowel abonnementen als advertenties), en meldt trots dat het nooit in zijn geschiedenis zoveel journalisten in dienst had (1.600).
 
Intussen in België wil minister Kris Peeters bekijken of de 170 miljoen euro jaarlijkse distributiesteun aan Bpost nog wel het beste instrument is om de nieuwssector in de toekomst te ondersteunen. Het adviesrapport dat hij daarvoor heeft laten maken, roept veel vragen op. Daarop gaan we in het artikel hieronder uitgebreid in.
 
Debat over perssteun verdient grondiger advies
Minister Peeters wil bekijken of de 170 miljoen euro jaarlijkse distributiesteun aan Bpost nog wel het beste instrument is om de nieuwssector in de toekomst te ondersteunen. Het adviesrapport dat hij daarvoor heeft laten maken, roept vragen op.
Lees meer
Doorbraak gaat reizen organiseren
In onze reeks over aanvullende verdienmodellen voor nieuwsmedia: opiniewebsite Doorbraak start met een reisaanbod voor haar lezers.
Lees meer
Podcastfestival in De Brakke Grond
Tijdens het laatste weekend van maart vindt in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam de tweede editie plaats van het Oorzaken Festival. Dat festival zet podcasts centraal, met workshops, lezingen, live podcastshows en audio-installaties.
Lead Stories gaat factchecken voor Facebook
Het factcheckingbedrijf van Maarten Schenk, dat onlangs samen met het Nederlandse Nieuwscheckers een Macedonisch nepnieuws-netwerk blootlegde, wordt een van de nieuwe factcheckers van Facebook.
Lees het artikel in De Morgen.
Copyright © 2019 Vlaams Journalistiek Fonds