Copy
View this email in your browser
Het Vlaams Journalistiek Fonds sloot 2018 af met een subsidietoekenning van 500.000 euro aan 11 innovatieve journalistieke projecten. In 2019 zal het VJF ook inzetten op kennisdeling. Deze nieuwsbrief is alvast een eerste voorsmaakje, met nieuws over Vlaams onderzoek, een buitenlands voorbeeld van journalistieke innovatie in de praktijk, en een Vlaams initiatief om regiojournalistiek te versterken.
Vlaams onderzoek: sociale media dragen niet bij aan kennis over de actualiteit
De Universiteit Antwerpen onderzocht de effecten van verschillende informatiekanalen op kennis over de actualiteit. Hun conclusie: mensen die alleen via sociale media nieuws volgen, scoren lager op het vlak van actuele politieke kennis. Zij verschillen niet van mensen die weinig het nieuws via een traditioneel kanaal volgen.
Lees meer
RADAR: data-, regio- en AI-journalistiek gecombineerd
Innovatie in de praktijk: het Engelse project RADAR gebruikt artificiële intelligentie om datajournalistieke verhalen voor regio's te maken.
Lees meer
Mechelse burgerjournalistiek zet hyperlocals op weg
Het Mechelse online stadsmagazine As Gau Paust is een van de weinige zogenaamde hyperlocals in Vlaanderen. Op zijn website heeft het een sectie gemaakt om andere beginnende hyperlocals te inspireren.
Lees meer
Deadline Vlaams-Nederlandse journalistenbeurs
De Vlaamse en Nederlandse overheid stellen jaarlijks beurzen ter beschikking voor diepgravende journalistieke producties over Vlaams-Nederlands gerelateerde thema's, en voor uitwisselingsprojecten.
De uiterste indiendatum voor aanvragen is 14 januari.
Meer informatie
Copyright © 2019 Vlaams Journalistiek Fonds