Copy
View this email in your browser
Vluchtelingen en immigratie: invloed van journalistiek op de publieke opinie
Mensen die nieuws volgen op publieke omroepen zijn vaak positiever over vluchtelingen dan mensen die nieuws volgen op commerciële omroepen. En journalisten promoten vooral tolerantie en culturele diversiteit in landen met een streng immigratiebeleid.
Lees meer
Factcheck-fonds blijft dode letter
Het factcheck-fonds van 1,5 miljoen euro, dat was aangekondigd door premier Michel en toenmalig federaal minister van Digitale Agenda Alexander De Croo, komt er niet.
Lees meer
Wat er eindelijk wel komt (mogelijk al vanaf 1 april), is de afschaffing van de btw op digitale kranten en tijdschriften. Dat is goed nieuws voor de kleinere online spelers, maar ook voor de grote uitgevers.
BBC ontwerpt verrijkte podcastspeler
De BBC heeft een prototype gelanceerd van een podcastspeler die de ervaring van de luisteraar wil verrijken. De technologie kan bijvoorbeeld dienen om nepnieuws tegen te gaan of de betrouwbaarheid te vergroten, door in de speler de datasets en grafieken te tonen die de basis vormen voor de audiocontent.
Lees meer
Verder nog: krantennieuws...
De Tijd zag in 2018 zijn lezers- én advertentie-inkomsten flink toenemen. De overgrote meerderheid van hun nieuwe klanten kiest voor digitaal. Vandaag loopt al meer dan 50% van hun digitale trafiek via mobiel, een snel opwaartse trend die onlangs ook bleek uit Nederlandse cijfers. "Voor onze investeringen in 2019 is de absolute prioriteit dan ook: mobiel, mobiel, mobiel," aldus moederbedrijf Mediafin.

De Belgische kranten van Mediahuis deden het in 2018 minder goed, op De Standaard na. Ook Mediahuis ziet echter de betalingsbereidheid voor digitale journalistiek duidelijk toenemen.

Zeker lezenswaardig is dit interview met Katherine Viner, sinds 2015 hoofdredacteur van de Britse krant The Guardian. Ze is erin geslaagd de rode cijfers van de krant drastisch te reduceren door de introductie van een succesvol donatiemodel (maar geen betaalmuur), de lancering van (winstgevende) edities in de VS en Australië en een glossy nieuwsmagazine, maar ook een forse kostenreductie (meer dan 300 ontslagen).

Opvallend: in 2015 kwam meer dan 70% van de donaties aan The Guardian uit het Verenigd Koninkrijk. In 2018 kwam meer dan 70% van hun donaties van buiten het Verenigd Koninkrijk. Een taal-schaalvoordeel dat Nederlandstalige media uiteraard niet hebben.

Viner laat in het interview ook haar licht schijnen over podcasts (daar zetten ze sterk op in), gepersonaliseerd nieuws (voorzichtig mee zijn) en investeringen in onderzoeksjournalistiek (belangrijk).
Op de agenda volgende week...
Mediacafé: de rol van regionale media
Presentatie en debat (gratis)
Woensdag 27 maart, 19 tot 20.30 uur
Arteveldehogeschool Gent
Meer info
Docville: onderzoeksjournalistiek & fake news
Debat (gratis)
Donderdag 28 maart, 15.30 uur
Cinema Zed (Vesalius), Leuven
Meer info
Copyright © 2019 Vlaams Journalistiek Fonds