Copy
View this email in your browser
"Vlamingen lezen opnieuw meer kranten." Op één jaar tijd 15% lezers erbij. Élke Vlaamse krant ziet haar bereik stijgen.
Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat is het wellicht ook. De publicatie van de jaarlijkse CIM-cijfers leidde vorige maand tot de nodige hoeraberichten, maar het CIM zelf zegt dat die stijging wellicht niet gestoeld is op de realiteit.

Over cijfers gesproken. 12 van de 15 meest polariserende merken in de VS zijn momenteel nieuwsmediabedrijven. Polarisering is dit jaar wellicht niet toevallig het centrale thema van de Media Fast Forward conferentie van de VRT.
Om polarisering en het verlies van vertrouwen in nieuwsmedia tegen te gaan, is de perceptie van onpartijdigheid cruciaal. Maar is 'onpartijdig' hetzelfde als 'neutraal'? Dat brengt ons bij het Vlaams regeerakkoord, waar daarover meteen al enige verwarring ontstond.

Verder hebben we in deze nieuwsbrief onder andere aandacht voor factchecken, LinkedIn, en een onderzoek naar nieuwsconsumptie bij jongeren.
Of de Vlaming meer kranten leest, weten we niet
Lezen Vlamingen echt meer kranten, zoals we onlangs in de krant konden lezen? Of is de stijging van de cijfers te wijten aan een nieuwe meetmethode?
Lees meer
EU lanceert aanbesteding voor factcheck-hub
Het 'European Digital Media Observatory’ moet als een hub fungeren voor factcheckers, academici, mediaorganisaties en experts in mediageletterdheid. Het mag 2,5 miljoen euro kosten.
(En nog meer factcheck-nieuws deze week: Knack heeft als eerste Belgisch nieuwsmedium een IFCN-certificaat.)
Lees meer
En verder
LinkedIn en Facebook
Het Nederlandse Stimuleringsfonds voor de Journalistiek publiceerde een interessant artikel over het belang van LinkedIn als platform voor nieuwsmedia om kwaliteitsnieuws te delen.
De CEO van de financiële mediagroep Bloomberg, Justin Smith, wijst in een recent interview dan weer op het groeiende belang van LinkedIn als adverteerder. “LinkedIn, is, in fact, the largest global B2B media company on the planet. Not the Wall Street Journal, not Bloomberg, not others.”
Smith stelt ook dat de sterk dalende engagement-cijfers bij Facebook ervoor zullen zorgen dat het platform beter zal omgaan met aanbieders van kwaliteitscontent: “Facebook’s engagement decline means it will be nicer (and more remunerative) to publishers.”

Vlaams regeerakkoord: neutraal of onpartijdig?
Het media-hoofdstuk in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord, waarin overigens niet over journalistiek wordt gerept, gaat voor een groot deel over de VRT. Er staat onder andere in dat de openbare omroep de “hoogste standaarden van neutraliteit” moet behalen. Neutraliteit is echter niet hetzelfde als onpartijdigheid, betoogde VRT-Nieuwsomdubsman Tim Pauwels in het verleden. Hij wees er toen overigens ook op dat niet enkel de VRT, maar álle (ook privé-)omroepen in Vlaanderen onpartijdig moeten zijn.
Gevraagd of de nieuwe regering nu eigenlijk “neutraliteit” of “onpartijdigheid” bij de VRT wil, antwoordde kersvers mediaminister Dalle op Radio 1 “onafhankelijkheid, onpartijdigheid”. Over welke instantie de aangekondigde externe controle daarop zal uitvoeren, wil de minister pas uitspraken doen na overleg met alle betrokken partijen.

Polarisering
De perceptie van onpartijdigheid is alleszins cruciaal om polarisering en het verlies van vertrouwen in nieuwsmedia tegen te gaan. Dat dit met name in de VS een groot probleem is, wisten we al. Maar deze cijfers zijn toch ontnuchterend: 12 van de 15 meest polariserende merken in de VS zijn momenteel nieuwsmediabedrijven. Tussen Trump Hotels en wapenfabrikant Smith & Wesson staan enkel kranten en nieuwszenders. Sportfabrikant Nike, die erom bekend staat om geregeld een maatschappelijke kwestie te beroeren, sluit de rij.

Onderzoek naar nieuwsgebruik bij jongeren
Hoe consumeren jongeren nieuws? En wat zijn de implicaties daarvan voor nieuwsmedia? Daarover heeft het Reuters Institute van de universiteit van Oxford een lijvig onderzoeksrapport gepubliceerd. Het onderzoek is weliswaar toegespitst op Britse en Amerikaanse jongeren, en sommige conclusies zijn niet nieuw (toegankelijkheid en gebruikerservaring moeten supersimpel zijn, pas je aan aan de platformen en formats die de jongeren gebruiken, breng het nieuws niet enkel negatief, …). Maar het bevat desalniettemin veel interessant materiaal, en een reeks concrete vragen die nieuwsredacties zich kunnen/moeten stellen als ze jongeren beter willen bereiken.
Agenda
Nog tot 24 oktober loopt in De Markten in Brussel een tentoonstelling van documentairefotografie uit Vlaanderen en Nederland. Je kan de expo gratis bezoeken, dagelijks (behalve maandag) van 12 tot 18 uur.
Infosessie WOB
Politieke verantwoordelijken en openbare besturen communiceren wel richting pers en publiek, maar niet altijd alles. Nochtans is het ook heel vaak relevante informatie die verdoken blijft. Waar is die informatie te vinden, en hoe kan je er als journalist aan geraken?
De Vlaamse Vereniging van Journalisten organiseert op donderdagvoormiddag 7 november een infosessie ‘Openbaarheid van bestuur: onvermoede mogelijkheden voor journalisten’.

Symposium: De toekomst van de openbare omroep
Georganiseerd door de Vlaamse Regulator voor de Media. Met o.a. een paneldebat met Paul Lembrechts (CEO VRT) en Kris Vervaet (CEO DPG Media). Wouter Verschelden modereert.
Maandagvoormiddag 18 november in Leuven. Meer info hier.
 
Media Fast Forward - opposites attract
"Waar de media vroeger de maatschappij een spiegel wilde voorhouden, is deze vandaag een Rorschachtest geworden. Een inktvlek waarin iedereen een andere versie - zijn eigen versie - van de werkelijkheid leest. Voeg deze tendens toe aan de observatie dat de maatschappij vergrijst en verkleurt, en je krijgt al snel het gevoel dat we naast elkaar praten en leven. Welkom in een wereld waarin alles gepolariseerd is."
Media Fast Forward, de hoogmis over media-innovatie die de VRT elk jaar organiseert, heeft deze keer 'polarisatie' als thema.
Afspraak op donderdag 12 december, The Egg, Brussel.
Meer info
Tips tot slot

Tooltip: afbeeldingen verrijken
Interactie in je verhaal houdt de lezer bij de les. De tool ThingLink laat je afbeeldingen of video’s verrijken met tekst, kaarten, audio, video en andere foto’s. Meer info op de ThingLink-website, of op deze instructievideo van Villamedia Tooltips.

Knight-Wallace Fellowships
Journalisten met minimaal vijf jaar ervaring kunnen solliciteren voor een Knight-Wallace Fellowship. Daarmee kunnen ze samen met 19 journalisten uit de rest van de wereld gedurende een academiejaar aan de University of Michigan nieuwe ideeën voor journalistiek opdoen en ontwikkelen. De aanvraagdeadline is 1 december.
Verspreid deze nieuwsbrief gerust verder. Kreeg je hem zelf doorgestuurd? Hier kan je je gratis abonneren.

Vragen, opmerkingen of suggesties zijn altijd welkom op info@vlaamsjournalistiekfonds.be.
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2019 Vlaams Journalistiek Fonds