Copy
View this email in your browser
Ook in de zomervakantie zweeft er veel kennis rond over journalistieke innovatie. Daarom een lange nieuwsbrief met veel leesvoer, praktijkvoorbeelden, onderzoek, nieuwtjes en opportuniteiten...
Nieuw op onze kennispagina

20 nieuwssites die een duurzaam verdienmodel ontwikkelen
Een overzicht van 20 nieuwsorganisaties die er in lijken te slagen om hun project voor digitale kwaliteitsjournalistiek financieel leefbaar te houden.
Lees meer

euro | topics: wat denkt Europa?
De Iraanse kaping van een Britse olietanker. Matteo Salvini’s gespierde taal over vluchtelingen. Het beleid van de Europese Centrale Bank. De Tour de France. Wat denkt men daar eigenlijk over in de verschillende Europese landen?
euro | topics is een dagelijks persoverzicht van de belangrijkste kranten in heel Europa.
Lees meer

Het gebruik van web-analytics door nieuwsredacties
De UA heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van web-analytics door Vlaamse nieuwsredacties. De Nederlandse bedenker van zo'n analytics tool geeft enkele tips voor online journalistiek. Maar The Herald Sun toont ons ook enkele gevaren.
Lees meer
Ondersteunde projecten
Onderzoek naar privatisering zwembaden
Na een twintigtal artikels over de uitverkoop van publieke gronden en gebouwen, doet Apache Lokaal deze zomer samen met burgers en lokale journalisten onderzoek naar de privatisering van zwembaden in Vlaanderen.
Lees meer
Lancering The Polar Project
The Polar Project is een journalistiek platform dat helemaal aan de klimaatverandering is gewijd. Drijvende kracht erachter is journalist Jan De Deken. Het platform wordt gelanceerd op 30 september in De Centrale in Gent, met o.a. een avant-première van de documentaire ‘Amazones’ en een concert van Roland, Steven De Bruyn & Bart Maris ft. DJ Tudo.
Meer info
Opgepikt op het web
AI
 
AI in de journalistiek
Neen, artificiële intelligentie zal niet de hele journalistiek overnemen. Maar wat kan het wel doen? NRC bespreekt drie voorbeelden: invalshoeken genereren; papers lezen, patronen herkennen en samenvatten; ontmaskeren van nepbronnen.

REGIOJOURNALISTIEK
 
Het aantal Nederlandse fondsen voor lokale journalistiek groeit snel
Noord-Brabant, Leiden, Groningen, Amersfoort, Tilburg, Hilversum, Haarlem. Steeds meer gemeenten en provincies maken geld vrij voor lokale journalistiek. NRC geeft een overzicht.

Vlaamse burgemeesters schatten waakhondgehalte van regiojournalisten laag in
En hoe zit het met regiojournalistiek in Vlaanderen? Erasmushogeschool Brussel (EHB) onderzocht hoe burgemeesters en schepenen in Vlaamse centrumsteden de regiojournalistiek ervaren. Van veel kritisch waakhondgehalte lijkt alvast geen sprake: regiojournalisten staan onder druk en hebben veel te weinig tijd om zich te kunnen vastbijten in dossiers, stellen veel burgemeesters en schepenen.
Wordt overigens vervolgd: komende herfst vraagt EHB aan regiojournalisten hoe zij de relatie met lokale beleidsmensen beleven.

Ook het Verenigd Koninkrijk lanceert een innovatiefonds voor journalistiek
Het ‘Future News Fund’ bevat 2 miljoen pond om innovatie in ‘public interest journalism’ te ondersteunen, in het bijzonder bij kleinere en lokale nieuwsorganisaties.
Met dit pilootfonds realiseert de Britse overheid een eerste aanbeveling van de zogenaamde ‘Carincross Review’, een omvangrijk rapport van eerder dit jaar over de toekomst van kwaliteitsjournalistiek in het VK.

PODCASTS
 
Interview met de maker van The Daily, de populaire podcast van The New York Times
The New York Times zet flink in op journalistiek die niet wordt geprint. Waar de abonnee van de papieren krant gemiddeld 60 is, is 75 procent van de twee miljoen luisteraars van The Daily onder de 40. Zo’n honderd lokale radiostations zenden elke middag de podcast uit. De Volkskrant sprak met executive producer Theo Balcomb.

BLENDLE
 
Waarom betalen-per-artikel toch niet het ultieme verdienmodel bleek
Vanaf 1 augustus kan je bij online krantenkiosk Blendle niet meer betalen per artikel. Blendle biedt enkel nog een abonnementsformule aan waar je 9,99 euro per maand betaalt voor onbeperkte toegang.

DEEPFAKES
 
Washington Post lanceert factchecking gids voor gemanipuleerde video’s
De krant hanteert daartoe een interessante onderverdeling: missing context, deceptive editing, of malicious transformation.
Je kan ook zelf video’s signaleren, die het team van de Washington Post dan factcheckt.

Kan jij echte van valse foto’s op het internet onderscheiden?
Dé bepalende factor daarvoor is niet de context of de bron, maar je digitale mediageletterdheid.

NIEUWE SPELER

GMGroup start met Vlaamse Newsweek
De Vlaamse Newsweek wordt, hou je vast, (1) een maandblad, (2) een driemaandelijkse special, (3) een digitaal weekblad en (4) een betalende nieuwssite.
GMGroup is het bedrijf achter nieuwssite Newsmonkey. Nieuwe investeerder van GMGroup is Paul Gheysens, vooral bekend als de topman van vastgoedbedrijf Ghelamco en voetbalclub Antwerp.

LEZERSINKOMSTEN
 
Hoe behoud je als nieuwsmedium betalende abonnees?
Het Leuvense bedrijf Twipe geeft vijf case studies en tips voor een geslaagde ‘retention strategy’. De twee meest opvallende: 1. Focus op langere abonnementsformules, niet op korte proefabonnementen. 2. Maak het zo makkelijk mogelijk om je abonnement stop te zetten.

Maar hoe maak je van bezoekers van je nieuwssite überhaupt betalende abonnees? Ook voor ‘conversion’ publiceerde Twipe vijf aanbevelingen.

(Eerder publiceerden we al een interview met de oprichter en CEO van Twipe.)

ONDERZOEK
 
VUB (imec-SMIT) start leerstoel Personalisation, Trust and Sustainable Media
De leerstoel wil fundamenteel academisch onderzoek stimuleren naar duurzame innovatie binnen de informatiemedia. De huidige bedreigingen voor de mediasector bieden namelijk ook een opportuniteit om het vertrouwen terug te winnen via kwaliteitsvolle journalistiek, en daar een verdienmodel voor te ontwikkelen.
De leerstoel wordt gefinancierd door Roularta en loopt van 2019 tot 2023.
Wedstrijd
Prijs voor de Jonge Journalist
Deelnemen is extreem eenvoudig: je eindwerk/werkstuk en een kleine motivering opsturen naar info@mediacademie.be.
Dan win je mogelijk 1.000 euro en een jaarabonnement op GoPress.
Meer info
Beurzen voor journalistiek onderzoek bij Nieman Lab
De Knight Visiting Nieman Fellowships zijn beurzen voor korte onderzoeksprojecten naar de bevordering van journalistiek, aan het befaamde Nieman Lab van de universiteit van Harvard.
Niet enkel academici kunnen aanvragen, maar ook journalisten, uitgevers, ondernemers, techneuten, enzovoort.
Deadline voor aanvragen voor 2020 is 27 september 2019.
Meer info
Verspreid deze nieuwsbrief gerust verder. Kreeg je hem zelf doorgestuurd? Hier kan je je gratis abonneren.

Vragen, opmerkingen of suggesties zijn altijd welkom op info@vlaamsjournalistiekfonds.be.
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2019 Vlaams Journalistiek Fonds