Copy
View this email in your browser
Vorige week publiceerde het Britse Reuters Institute zijn jaarlijkse Digital News Report. Dat we daaruit kunnen leren dat Vlamingen betrekkelijk veel vertrouwen hebben in het nieuws (jongeren uitgezonderd), las je wellicht al. Maar er staan nog heel veel andere dingen in het rapport. Dat jongeren actiever op zoek gaan naar betrouwbaar nieuws bijvoorbeeld, en dat hun betaalbereidheid voor online nieuws groter is.

Het rapport confronteert mensen die professioneel met journalistiek en media bezig zijn ook met de bubbel waarin we soms zitten. De sector en beleidsmakers besteden veel aandacht aan desinformatie, nepnieuws en betrouwbaarheid. Maar mogelijk even zorgwekkend is het fenomeen van 'news avoidance'. In het Verenigd Koninkrijk is het aantal nieuwsmijders op twee jaar tijd met bijna de helft toegenomen. Zij willen geen nieuws over de Brexit meer horen. De belangrijkste reden voor hun news avoidance is niet dat ze het nieuws niet vertrouwen, maar dat het een negatief effect heeft op hun humeur...

Dezelfde technologische ontwikkelingen die ervoor zorgen dat nieuws vandaag bereikbaarder is dan ooit, maken het mogelijk om nieuws actief te mijden. Het is dus een belangrijke uitdaging voor nieuwsmakers om nieuwe vormen, invalshoeken en kanalen te bedenken om relevant nieuws tot bij zo veel mogelijk verschillende doelgroepen te brengen. Dat is ook bij uitstek journalistieke innovatie.

Verder in deze nieuwsbrief o.a.: een quiz als hefboom voor nuance en betekenisvolle lezersinteractie, EDUboxen over datajournalistiek en nepnieuws, een geleide wandeling en Hoogmis over lokale journalistiek, een reflectie over structurele steun versus projectsubsidies... en heel veel leestips, zowel om door te klikken als voor in de strandstoel.
Vertrouwen, subscription fatigue en news avoidance
Wat onthouden we uit het Digital News Report 2019, over Vlaanderen en de rest van de wereld?
Lees meer
DigInThere schotelt nieuwsgebruikers quiz voor
Een korte quiz moedigt lezers aan om de inhoud écht te lezen en geeft uitgevers een meetinstrument voor betekenisvolle lezersinteractie.
Lees meer
VRT en Mediawijs lanceren EDUboxen over datajournalistiek en nepnieuws
Het is innovatief en het gaat over nepnieuws, datajournalistiek of artificiële intelligentie, wat is het? Een doos met kartonnen fiches.
Lees meer
Structurele steun vs. projectsubsidies
Er rijzen steeds meer vragen bij eenmalige projectsubsidies voor nieuwsmedia. Een fragment uit het memorandum van het Vlaams Journalistiek Fonds en het Fonds Pascal Decroos. "In tegenstelling tot technologie is journalistiek in vele gevallen niet schaalbaar."
Lees meer
Apache Lokaal sluit eerste ronde af met evenement in Edegem
De afgelopen weken werkte Apache samen met regiojournalisten aan een reeks verhalen rond de verkoop van publieke gronden. Het resultaat, een mix van concrete cases en achtergrondverhalen, wordt dinsdag 2 juli voorgesteld op een evenement in Edegem.
Lees meer
En verder ook lezenswaardig...
Kaap van de 1.500 proMO*'s overschreden
"Ik ben proMO*", het lidmaatschapsmodel dat MO* Magazine in 2017 lanceerde om onder andere hun nieuwswebsite gratis toegankelijk te houden (zie ook: The Guardian), heeft intussen meer dan 1.500 mensen overtuigd. ProMO*'s betalen 4 euro per maand of 50 euro per jaar.

(MO*-hoofdredacteur Gie Goris kloeg vorige week overigens opnieuw aan dat Vlaamse media nauwelijks aandacht hebben voor mondiale gebeurtenissen, hoewel die vaak directe impact hebben op de nationale politiek.)

6 lessen over deepfakes
VRT-journalist Tom Van de Weghes studiejaar aan Stanford zit er bijna op. In een Medium-post deelt hij wat hij heeft geleerd uit zijn onderzoek naar deepfakes.
(De Standaard-journalist Dominique Deckmyn vindt al die ongerustheid over deepfakes dan weer totaal onnodig.)

Naar een verdienmodel voor podcasts
Na films (Netflix) en muziek (Spotify) wordt audio gezien als derde ‘on demand’ golf. Die populariteit lokt de commercie: de eerste betaalmuren zijn al opgetrokken. NRC geeft een overzicht van de internationale evoluties.

Ga waar je lezers zitten: factchecken op Instagram
“We ontdekten dat een groter deel van ons potentieel publiek Instagram gebruikt voor nieuws in plaats van Facebook of Twitter.” Deze Turkse factcheck-organisatie verzamelde op 8 maanden tijd 84.000 volgers, met een bijzonder knappe Instagram-account.

“Women are judged on experience and men are judged on potential”
Leidinggevende functies op redacties zijn nog steeds vooral voorbehouden aan mannen. Bij het tijdschrift en nieuwsplatform The Atlantic was dat gedurende 160 jaar ook zo. Maar het slaagde erin om dat in tweeënhalf jaar tijd radicaal om te keren.
(Dat politieke journalistiek in Vlaanderen vooral een mannenzaak is, kwam al aan bod in onze vorige nieuwsbrief.)
Subsidiedeadline
Money Trail Grants: aanvraagdeadline 25 juni
Journalistenteams uit verschillende continenten kunnen bij Journalismfund.eu viermaal per jaar een Money Trail Grant aanvragen om illegale geldstromen, belastingontduiking, witwaspraktijken of andere financiële malversaties te onderzoeken.
Lees meer
Wedstrijd
Prijs voor de Jonge Journalist
Laatstejaarsstudenten, vergeet de Prijs voor de Jonge Journalist niet! Deelnemen is extreem eenvoudig: je eindwerk/werkstuk en een kleine motivering opsturen naar info@mediacademie.be. Dan win je mogelijk 1.000 euro en een jaarabonnement op GoPress.
Meer info
Opleidingen academiejaar 2019-2020
Postgraduaat Internationale Researchjournalistiek
Deze opleiding wordt al voor het vijftiende jaar georganiseerd door Journalismfund.eu en Thomas More Mechelen.
Meer info
Postgraduaat Media Economics
Georganiseerd door SMIT, de onderzoeksgroep rond media, innovatie en technologie van imec en de VUB. Je kan inschrijven voor het hele programma of voor afzonderlijke sessies.
Meer info
Tot slot

Over opleidingen gesproken:
The New York Times heeft zijn interne cursus datajournalistiek vrij beschikbaar online gezet.
Handig voor redactieleiders, journalisten, studenten, docenten, en andere geïnteresseerden.

(Datajournalisten die op zoek zijn naar goede gratis datascraping-tools, kunnen trouwens hier terecht.)

En helemaal tot slot: wie interessante vakantielectuur zoekt over journalistiek: de Vlaamse Vereniging van Journalisten heeft een inspirerend overzicht gemaakt van recent verschenen boeken: Aan het zwembad met een boek - Leeswijzer voor journalisten.
Verspreid deze nieuwsbrief gerust verder. Kreeg je hem zelf doorgestuurd? Hier kan je je gratis abonneren.

Vragen, opmerkingen of suggesties zijn altijd welkom op info@vlaamsjournalistiekfonds.be.
Copyright © 2019 Vlaams Journalistiek Fonds