Copy
View this email in your browser
In december kende het Vlaams Journalistiek Fonds subsidie toe aan 11 projectideeën voor innovatieve journalistiek. Enkele van die projecten zijn de voorbije weken al gelanceerd. Ze tonen alvast hoe divers journalistieke innovatie kan zijn: technologie en artificiële intelligentie, nieuwe journalistieke productie- en distributiemodellen, het bereiken van nieuwe doelgroepen, en coaching voor nieuwe vormen van storytelling.

Verder in deze nieuwsbrief: een journalistiek experiment in Mechelen, Difference Day en verdere leestips over journalistiek van vandaag en morgen.
Innovatieve projecten
Productiehuis Sonderland van start
Sonderland is een experimenteel journalistiek productiehuis dat stukken maakt voor andere media. Het werkt telkens een jaar lang rond één thema. In 2019 is dat 'onderdak'.
Afgelopen weekend hield Sonderland een open redactievergadering en maandag vierde het zijn eerste publicatie.
Lees meer
Jonge nieuwsneuzen leggen politici op de rooster
In aanloop naar de verkiezingen van 26 mei kruipen zeven klassen uit middelbare scholen in de huid van een kritische journalist en interviewen ze een politiek boegbeeld. Dat is het Nieuwsneuzen-project van RINGtv.
Lees meer
 
Factcheck.Vlaanderen gelanceerd
Precies één maand voor de verkiezingen startte Factcheck.Vlaanderen. Dat platform wil met behulp van artificiële intelligentie weerwerk bieden tegen online desinformatie en polarisering.
Lees meer
(Dat factchecks wel degelijk effect kunnen hebben, bespraken we al eerder. En zie ook dit recente artikel over het vermeende 'backfire effect'.)
 
DEADLINE 15 MEI

Plannen voor een podcast? Nog één week om je kandidaat te stellen voor het coachingstraject van Podlab XL. Audioprofessionals Eva Moeraert en Pieter Blomme begeleiden je van idee tot pilootaflevering in de zomer en het najaar van 2019.
Inspirerend
Mechelse hyperlocal maakt dashboard over gemeenteraad
Het online magazine As Gau Paust heeft een dashboard ontwikkeld om de activiteiten van de Mechelse gemeenteraadsleden op te volgen.
Lees meer
Difference Day
Gaan we in de toekomst nieuws zien als een private good (I pay so I can read, but you can't), of als een public good (I pay so everyone can read)? Die vraag stelde voormalig hoofdredacteur van The Guardian Alan Rusbridger vorige week in Bozar in Brussel. Hij sprak daarbij ook zijn geloof uit dat goede onderzoeksjournalistiek an sich in de toekomst een verdienmodel zal worden.
Een uitgebreid interview met Rusbridger over zijn boek Breaking News vind je hier.
En verder ook lezenswaardig...
De Vlaamse kranten verkochten vorig jaar 1,6 procent minder papieren en digitale exemplaren
De Tijd en De Standaard groeiden wel.

Nieuwsbrieven als strategie: The New Yorker
Sinds 2017 heeft het weekblad The New Yorker een 'Director of Newsletters'. Die vertelt honderduit over wat hij precies doet, en waarom dat zo belangrijk is.

Filterbubbel op sociale media?
Dat valt nogal mee, aldus De Morgen.

Bedient de journalistieke waakhond van Europa vooral lobbyisten?
In een luttele vier jaar tijd veroverde Politico Europe de Brusselse bubbel. Maar gaat onafhankelijke journalistiek wel samen met het verdienmodel van het gratis nieuwsplatform? Dat vraagt Vrij Nederland zich af.
imec.istart open call
De business accelerator imec.istart heeft een nieuwe oproep gelanceerd. Tech-start-ups (ook in media) komen in aanmerking voor o.a. 50.000 euro seed funding, kantoorruimte en een jaar lang coaching. Deadline voor aanvragen is 1 juni.
Meer info
Tot slot nog: “Fonds van Michel tegen fake news zal snel leeg zijn” zei Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet gisteren. We berichtten eerder al dat dit fonds er helaas niet komt.
Copyright © 2019 Vlaams Journalistiek Fonds