Copy
View this email in your browser

Nyhetsbrev: Faktajouren om Infodemin #13

Veckans nyhetsbrev bjuder på flera aktuella utbildningar och guider. Dessutom en granskning av den snabba spridningen av missvisade information om ansiktsmasker och ett projekt som engagerar ungdomar i arbetet med att göra faktakollar.

Amerikanskt initiativ låter unga göra faktakollar

Ungdomar som gör egna faktakollar och ett nytt sätt att nå ut på sociala medier med budskap om vikten av källkritik är en del av det amerikanska initiativet Teen Fact Checking Network som drivs av MediaWise. Hittills har omkring 400 faktakollar producerats, varav 80 tar upp olika ämnen runt den pågående pandemin. Hör Alexa Volland berätta mer om projektet i det här samtalet från Global Fact 7 (50 minuter in i videon).

Du kan läsa mer om Teen Fact Checking Network på projektets hemsida. Ta gärna en titt på projektets inlägg på Tiktok och Instagram.
Läs mer på Poynters sajt

Inspelningar från CIJ:s konferens

I förra nyhetsbrevet tipsade vi om Centre for Investigative Journalisms digitala sommarkonferens. Nu har ett par inspelade samtal och paneler lagts ut på Youtube.
Se alla videos
För den som vill lära sig mer om vilka som sprider falska budskap om covid-19 har Global Investigative Journalism Network publicerat en omfattande guide med exempel och tips om bra researchverktyg.

Få koll på faktakollar

Inte intresserad av att göra fact-checking själv? På Twitter kan du enkelt hitta faktakollar om behandlingsmetoder, konspirationsteorier, rykten och om vad makthavare säger om pandemin genom att söka på #CoronaVirusFacts.
 
Missa inte heller den globala databasen med faktakollar om corona som uppdateras kontinuerligt hos CoronaVirusFacts alliance.

Veckans ord:
"Bottomless Pinocchio"

 
Washington Posts benämning på falska eller missvisande påståenden som upprepats minst 20 gånger av samma politiker eller makthavare. President Donald Trump har belagts med över 30 sådana påståenden sedan 2018. Redaktionens fact checking-avdelning har nyligen sammanställt en bok som ger en översikt av dessa och många andra av Trumps totalt över 16000 falska påståenden.

Veckans faktakoll

Facebook-postningar med kritik och falska påståenden om USA:s rekommendationer att använda ansiktsmasker för att minska smittspridningen har ökat stort i antal den senaste tiden. Organisationen Media Matters har hittat 55 nystartade Facebook-grupper som engagerar sig i att skapa misstro mot ansiktsmasker. I denna artikel kan du ta del av resultatet av granskningen som bland annat visar hur samma budskap sprids mellan olika grupper.
Faktajouren är ett projekt som drivs av Medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet med stöd av Anderstiftelsen och Barometernstiftelsen. Projektet ska rusta journalister i arbetet mot desinformation och det som följer i dess spår. Nyhetsbreven om den pågående infodemin är ett sätt att bidra med resurser och kunskap till redaktioner gällande desinformation i pandemins spår. Vill du veta mer? Kontakta Faktajourens projektledare Annelie Frank, annelie.frank@lnu.se.
Facebook Facebook
Website Website
Copyright © 2020 Medieinstitutet Fojo, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp